ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2391 – «ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΣΤΡΟ»

Παρασκευή και πάλι, καιρός για Μίκυ Μάους!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά το σημερινό εξώφυλλο, αν και κάπως «άτεχνο», μ’ αρέσει πολύ.

Η πρώτη ιστορία αυτή την εβδομάδα είναι το περιπλανώμενο κάστρο, σε σενάριο Augusto Machetto και σχέδιο Massimo De Vita. Στην ιστορία υπάρχει όντως ένα περιπλανώμενο κάστρο, οπότε, για να μη χαλάσω την έκπληξη, να πουμε απλώς ότι ο Μαύρος Πητ προσπαθεί να το σαμποτάρει για να γίνει χαλίφ… βασιλιάς στη θέση του βασιλιά, αλλά ο Μίκυ καταφέρνει να τον σταματήσει. Ευρηματική η ιδέα του κάστρου, κινηματογραφική η εισαγωγή τής ιστορίας, αλλά, από το σημείο που αποκαλύπτεται το μυστικό τού κάστρου και πέρα, αναμενόμενη υπόθεση. Όσο για το σχέδιο τού De Vita, αυτό όσο πάει και χειροτερεύει. Πείτε μου, δηλαδή, αν δεν σας έλεγα ότι αυτό το καρέ το έχει σχεδιάσει ο αγαπημένος σας Massimo De Vita, θα θαυμάζατε την τέχνη τού σχεδιαστή ή θα μιλάγατε για την κατάντια τής ιταλικής σχολής;

Η επόμενη ιστορία είναι οι περιπέτειες του Σωματοφύλακα Πασχαλιάν – Ξίφη & κουτάλες. Όχι, δεν πρόκειται για τον Αρμένιο ξάδελφο του Πασχάλη, αλλά για ένα Σωματοφύλακα—πώς λέμε Ντ’ Αρτανιάν; (Μα γιατί δε γελάτε;) Τέλος πάντων, ιστορία με τον Πασχάλη είναι, άρα πρόκειται για ιστορία με φαγητά. Ο Σκρουτζ, για να κλείσει μια δουλειά με ένα μαρκήσιο, πρέπει να του παραθέσει γεύμα, όπου το μενού το έχει καθορίσει ο μαρκήσιος, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λουκουμαδότουρτα(!), τη συνταγή τής οποίας ο μάγειρας του Σκρουτζ δεν γνωρίζει. Επιστρατεύεται, λοιπόν, ο Πασχάλης, να πάει στη γιαγιά Ντακ, να φέρει τη συνταγή. Στο δρόμο συναντιέται με το Γκαστόνε, και μαζί καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους βάζει ο Ρόμπαξ. Όσο κι’ αν φαίνεται παράξενο, η ιστορία είχε δράση και αγωνία και θα έλεγα ότι ήταν η καλύτερη ιστορία τού τεύχους!

Συνεχίζουμε με την ιστορία η ανατροπή τής ατυχίας, που την ξαναδιαβάσαμε στο Μίκυ Μάους 1941, το 2003. Ο Σκρουτζ αναθέτει στο Ντόναλντ και το Φέθρυ να κρατήσουν το Γκαστόνε μακριά από τη Λιμνούπολη, για να μη βρει το εμπόρευμα που κερδίζει ένα μεγάλο βραβείο στο νέο εμπορικό κέντρο τού Σκρουτζ. Μετά από μια σειρά από ατυχή γεγονότα, που κάνουν το Γκαστόνε να νομίζει ότι άλλαξε η τύχη του, το εμπόρευμα που κερδίζει βρίσκεται, ως ανεμένετο, στα χέρια του. Αρκετά προβλέψιμη ιστορία, με φριχτό σχέδιο, που σε κάνει να μη βλέπεις την ώρα να τελειώσεις την ιστορία. Σαφώς η χειρότερη ιστορία τού τεύχους. Χάθηκαν τόσες καλές ιστορίες, και διάλεξαν αυτή για την ανατύπωση τής εβδομάδας;

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία δημόσιος κίνδυνος, με το Λούντβιχ φον Ντρέηκ. Ο Λούντβιχ κάνει τη μία παράβαση μετά την άλλη, για να προλάβει να φτάσει εγκαίρως σε μία τελετή απονομής, όπου του απονέμεται ένα βραβείο, που απλώς δεν θα πιστέψετε τι είναι. Η ιδέα θα ήταν καταπληκτική για γκαγκ μίας, άντε δύο σελίδων. Ως ιστορία επτά σελίδων, όμως, τράβαγε πολύ σε μάκρος.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία Μίκυ τών δασών & Σερ Γκούφυ – Ένα Σονέτο για την Λαίδη Μίννι, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Lorenzo Pastrovicchio. Στο ρόλο τού «κακού» πρωταγωνιστεί το Μαύρο Φάντασμα, αντί για το Μαύρο Πητ, κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά σε ιστορίες που διαδραματίζονται στο παρελθόν. Φαίνεται ενδιαφέρουσα.

Συμπερασματικά, αυτή την εβδομάδα είχαμε ένα μέτριο προς καλό τεύχος, με αρκετά ανόμοιες ιστορίες, που κυμαίνονται από καλές έως απαράδεκτες.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2391 – «ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΣΤΡΟ»

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Μια και ο,τι και να γράψουμε (ή να μη γράψουμε…) σας αρέσει να το γυρίζετε στις ταινίες, όπως έγραψα και την προηγούμενη εβδομάδα, όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα τών περιπλανώμενων κάστρων, δείτε αυτή την ταινία:  Στα Ελληνικά έχει κυκλοφορήσει ως «το κινούμενο κάστρο». Μην παρασύρεστε από αυτά που λέει στο trailer: η ταινία δεν είναι τής Ντίσνεϋ, αλλά τού γιαπωνέζικου Studio Ghibli. Η Ντίσνεϋ είχε απλώς την επιμέλεια της μεταγλώτισης στα Αγγλικά και τη διανομή τής ταινίας στην Αμερική.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Corto λέει:

   Κρίτωνα, πολύ όμορφο φιλμ μας παρέθεσες! Βέβαια, μιλάμε για Hayo Miyasaki, έτσι; Ένας από τους φοβερούς και τρομερούς Ιάπωνες δημιουργούς, που οι φίλοι του είδους έχουν σε περίοπτη θέση και εκτιμούν πολύ! Να σας πω ότι έχει μαζέψει πολλά βραβεία παγκοσμίως. Δεν κάνει ακριβώς manga, αλλά κάτι ποιοτικό που δεν χρειάζεται να μπει σε πλαίσια. Όπως στην περίπτωση του «Τα μικρά όνειρα των παιδικών μου χρόνων», χαίρομαι βλέπω να γίνονται ταινίες με τέτοιες δουλειες, δημιουργών του Ιαπωνικού κόμικς. Μακάρι να δούμε κι άλλες.

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Hayao Miyazaki, πράγματι. Τύφλα να ‘χει η Pixar!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η vellevelle λέει:

  Το έχει βάλει και η ΕΤ.

  Αν και αφαιρετικό το εξώφυλλο αυτού του Μίκυ Μάους ο βαριεστημένος/ξιπασμένος Μαρκήσιος Ντόναλντ και η κουστωδία του έχουν πολύ φάση!

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η vellevelle λέει:

  Μάλλον χάθηκαν γι΄ αυτήν την βδομάδα…

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Corto λέει:

   Ξέρεις τι σκέφτομαι καμιά φορά, Βασίλη; Μιλάω για την περίπτωση της Νέας(;) Ακτίνας και του Μίκυ Μάους. Μήπως θα έπρεπε να έκαναν μια ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό τους; Να προσλάμβαναν δηλαδή μερικούς νεότερους ηλικιακά, που να έχουν δει λιγότερα εξώφυλλα και ιστορίες, μήπως και δεν είναι τόσο …μπαφιασμένοι! 🙂 Το λέω αυτό, γιατί διαπιστώνω ότι κάπου λειτουργούν σαν να περιμένουν την …σύνταξη!

   Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Corto λέει:

  Φαίνεται τελικά, πως το μάτι μου εξασκείται στις νέες γραμμές και φόρμες σχεδίασης του Ντίσνευ. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των οπτικών …εκμοντερνισμών, είναι και η θετική άποψη που αποκόμισα για το τεύχος αυτό.

  Κατ` αρχάς η ιστορία που ανοίγει το τεύχος(«Το περιπλανώμενο κάστρο»), έχει καλό σενάριο και ένα σκίτσο που δεν θα χαρακτήριζα κακό. Ίσως να μην είναι αυτό που συνηθίσαμε εμείς οι «βροντόσαυροι», που λέει κι ο Κρίτωνας, όμως είναι ανεκτικό και σε κάποια σημεία όπως η περιγραφή των σκηνικών – τοπίων, θα έλεγα ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό. Προσωπικά δεν με χάλασε όπως λέμε, το σκίτσο εδώ. Άσε που η ιστορία είχε στοιχεία διαβάσματος μετά βουλιμίας!

  Πάμε στην δεύτερη ιστορία, που ναι, είναι η καλύτερη του τεύχους! Άψογη την χαρακτηρίζω! Και χιούμορ έχει και σχετική πρωτοτυπία και σενάριο καλό και σκίτσο επίσης ικανοποιητικό και εν τέλη, σέβεται τον αναγνώστη! Πέρασα καλά διαβάζοντας και αυτήν.

  Οπότε, μένει η ετυμηγορία για την «Ανατροπή της ατυχίας», αφού αυτή με τον Λούντβιχ είναι εκτός συναγωνισμού, καθώς πρόκειται για πολύ μικρή σε αριθμό σελίδων και ως εκ τούτου δεν θα την κρίνω. Εδώ τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Τελικά η τρίτη ιστορία του Μίκυ Μάους, είναι και επανάληψη και ο αδύναμος κρίκος του τεύχους. Αυτή που ρίχνει πάντα σχεδόν την βαθμολογία του. Έτσι έγινε και εδώ. Να συμπληρώσω, ότι οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι απαράδεκτα!

  Αξιολόγηση για το τεύχος, 7 στα 10 και αυτό μόνο και μόνο για την τελευταία ιστορία. Αν ήταν έστω μέτρια, θα έδινα 8,5 και ίσως και παραπάνω! Κυριολεκτώ. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη βαθμολογία, αλλά η Νέα Ακτίνα δεν με αφήνει! Εγώ φταίω;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.