ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2 – «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΓΙΔΑ»

MickeyMouse_CT

01

Το ημερολόγιο γράφει 8 Ιουλίου 1966, και στα περίπτερα κυκλοφορεί το δεύτερο τεύχος τού Μίκυ Μάους. Όπως σας είχαμε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα, δεν χρειάστηκε να περιμένετε… 999 εβδομάδες, για να διαβάσετε την παρουσίασή του!

03

Το τεύχος ξεκινά κάπως ανορθόδοξα, με την ιστορία τα τρία γουρουνάκια και το σπίτι-παγίδα, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jack Bradbury, που αναδημοσιεύτηκε στα Μίκυ Μάους 401 και 1871. Λέμε ανορθόδοξα, καθώς πρόκειται για μια συμπληρωματική ιστορία, που θα περίμενε να δει κανείς στο τέλος τού τεύχους.

Το πρακτικό γουρουνάκι, που τότε ούτε πρακτικό το λέγανε ούτε καν Πόγκυ, όπως το λέγαν πριν το πούνε πρακτικό, έχει χτίσει ένα σπίτι-παγίδα πάνω σ’ έναν υδραυλικό ανυψωτήρα, ως όπλο κατά των επιθέσεων τού κακού λύκου. Έχει μάλιστα προσκαλέσει και έναν τραπεζίτη να το δει, για να τον χρηματοδοτήσει, ώστε να πουλήσει τέτοια σπίτια σε όλα τα γουρουνάκια που ενδιαφέρονται. Για να γίνει η επίδειξη, τσιγκλάνε τον κακό λύκο, ο οποίος αρχίζει τις επιθέσεις και τραβάει των παθών του τον τάραχο. Έτσι, ο τραπεζίτης πείθεται να χρηματοδοτήσει την εφεύρεση. Πρώτος πελάτης θα είναι ο… κακός λύκος, για να… προστατευτεί από τα γουρουνάκια!

Εξαιρετικό σχέδιο, αρκετή πλάκα, το μόνο που λείπει είναι το λυκόπουλο, για τις ιστορίες τού οποίου έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, τώρα τελευταία. Αν κρατάτε δεμένο και φιμωμένο το Γιώργο, θα βάλω εννέα, διαφορετικά θα βάλω δέκα, για να μη με… δαγκώσει, καθώς εγώ δεν διαθέτω σπίτι-παγίδα, να πάω να κρυφτώ!

10

Η κεντρική ιστορία, το δεύτερο μέρος τής ιστορίας ο Μίκυ Μάους και ο Μπιπ-Μπιπ στις πηγές τών Μογγόλων, είναι η δεύτερη κατά σειράν στο τεύχος. Όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, το σενάριο και το σχέδιο είναι του Romano Scarpa, και η ιστορία αναδημοσιεύτηκε ολόκληρη στα Μίκυ Μάους 1000 και 2000.

Η πτήση των ηρώων μας προς την Αλάσκα είναι άκρως επεισοδιακή. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, το προπολεμικό αεροπλάνο τους δεν τα καταφέρνει να φτάσει στον προορισμό τους, οπότε οι τρεις ήρωες πέφτουν με αλεξίπτωτα, ακολουθούμενοι από ένα τέταρτο αλεξίπτωτο, που φαινομενικά δεν έχει επιβάτη. Για καλή τους τύχη, αντί να πέσουν στη θάλασσα, πέφτουν στο πλοίο τού καπετάνιου Μακ Χαμπ, ο οποίος κυνηγάει τον Μπόμπυ Ντικ, μία άσπρη ρέγκα! (Ακόμα και εγώ, που δεν έχω διαβάσει το Μόμπυ Ντικ, δεν δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω, στο πρόσωπο του καπετάνιου, τον πλοίαρχο Άχαμπ.)

Μετά από κάμποσα ευτράπελα επεισόδια, οι ήρωές μας αποβιβάζονται στην ακτή. Καθ’ οδόν προς το σημείο που υποδεικνύει ο χάρτης τους, περνάνε από ένα χωριό, στο μπαρ τού οποίου βρίσκουν μια εικόνα τού τύπου που τους είχε πάρει το ασκί. Πρόκειται για τον μυθικό Χον-κι-τον, φύλακα ενός προϊστορικού θησαυρού, τον οποίον ο προπάππους τού μπάρμαν ισχυριζόταν ότι τον είχε δει. (Το όνομα είναι λογοπαίγνιο, που μάλλον χάνεται στα Ελληνικά, όπως ίσως να χανόταν και στο ιταλικό πρωτότυπο.)

Τέλος πάντων, φτάνουν στο σημείο που υποδείκνυε ο χάρτης, και βρίσκουν θαμμένο το στόμιο ενός σωλήνα, στο οποίο θα πρέπει να ρίξουν τους σπόρους κουφοξυλιάς, που περιείχε το ασκί. Μη έχοντας πια τους συγκεκριμένους σπόρους, δοκιμάζουν με διάφορους συνδυασμούς από άλλους σπόρους, αλλά δεν καταφέρνουν τίποτε. Τότε είναι που εμφανίζεται ο Χον-κι-τον, που τους λέει ότι οι σπόροι έπρεπε να είναι βρεγμένοι, ρίχνοντας τους σπόρους τού ασκιού στο σωλήνα.

Είχε συμβεί όμως μία μικρή παρεξήγηση. Ο μηχανισμός με τους σπόρους δεν ήταν για ν’ ανοίξει η κρύπτη, αλλά για να κλείσει. Οι αρχαίοι Μογγόλοι είχαν βάλει εκεί τους θησαυρούς τους για να τους προστατέψουν, αλλά κάποιοι κακοί τους είχαν κλέψει το ασκί-κλειδί, το οποίο ο αρχηγός τών Μογγόλων είχε εμπιστευθεί στον Χον-κι-τον, οπότε του είχε πει να μην τολμήσει να γυρίσει χωρίς το ασκί. Έχοντας πια βρει το ασκί, επέστρεψε για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Έτσι, οι προϊστορικοί θησαυροί καταπλακώνονται, και οι ήρωές μας μένουν μόνο με την ανάμνηση μιας απίθανης περιπέτειας, που δεν πρόκειται να πιστέψει κανείς, αλλά και με μια… προϊστορική οδοντογλυφίδα, που τους χάρισε ο Χον-κι-τον.

Όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, εξαιρετικό σχέδιο και εξαιρετική ιστορία με άφθονο χιούμορ. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες ιστορίες σε δύο μέρη, το δεύτερο μέρος δεν απογοητεύει καθόλου. Δέκα, χωρίς δισταγμό.

40-41

Και σ’ αυτό το τεύχος έχουμε μια ιστορία κειμένου, εν προκειμένω το παραμύθι τών αδελφών Γκριμ οι 12 βασιλοπούλες. Γνωστό και όμορφο παραμύθι, η μόνη ένσταση ίσως να είναι τι δουλειά έχει σε ένα περιοδικό με κόμικς.

46

Το τεύχος κλείνει με το πρώτο μέρος από την ιστορία σκύλος και κατάσκοπος, σε σενάριο Eric Freiwald και Robert Schaefer και σχέδιο Dan Spiegle. Πρόκειται για μέρος τής ιστορίας The Shaggy Dog, η οποία είχε κυκλοφορήσει αυτοτελής στο One Shot 985 τής Dell και είναι μεταφορά, σε κόμικς, της ομώνυμης ταινίας τής Disney.

Ο νεαρός Γουΐλμπι πέφτει θύμα ενός ξορκιού, που διάβασε σε ένα δαχτυλίδι από το τοπικό μουσείο και βρίσκεται να αλλάζει θέση με τον μαλλιαρό σκύλο τών γειτόνων του. Κυνηγημένος από τον πατέρα του, ο οποίος είναι αλλεργικός στα σκυλιά, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι τών γειτόνων, όπου εκεί μαθαίνει ότι ο γείτονας είναι ένας κατάσκοπος, που σχεδιάζει να κλέψει κάποια σημαντικά εξαρτήματα ενός στρατιωτικού πυραύλου. Έτσι, πρέπει να καταφέρει, όντας πότε άνθρωπος, πότε σκύλος, να πείσει τους δικούς του και τις αρχές ότι ο γείτονας είναι κατάσκοπος, ώστε να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.

Φαντάζομαι ότι ο μόνος λόγος που η ιστορία αυτή μπήκε στο Μίκυ Μάους είναι ότι ανήκε στη Ντίσνεϋ. Υποθέτω ότι οι εκδότες πειραματιζόντουσαν, να δουν τι τραβάει το ενδιαφέρον τού κοινού από όλες τις ιστορίες, για τις οποίες είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα. Σύντομα, βέβαια, κατέληξαν ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι τα «αστεία ζώα», πρωτίστως τα παπιά και τα ποντίκια.

Όσο για την ίδια την ιστορία, όσο κι αν φανεί παράξενο να σας το λέει ένας μικυμαουσόπληκτος, διαβάζεται ευχάριστα. Αν και την διάβασα επί τούτω, για την παρουσίαση, ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να δω πόσες σελίδες μένουν ακόμα, μέχρι το τέλος, κάτι που κάνω όταν διαβάζω κάτι που δεν μ’ αρέσει. Το σχέδιο φαντάζομαι ότι είναι τυπικό για αμερικάνικα κόμικς με ανθρώπινους ήρωες, αλλά, συγκρίνοντας με μια φωτογραφία τών ηθοποιών, βλέπω ότι ο σχεδιαστής δεν κατάφερε να αποδώσει σωστά τα χαρακτηριστικά τους. Ο νεαρός Γουίλμπι, ας πούμε, μοιάζει περισσότερο με τον κατά πολύ μεγαλύτερο Tommy Lee Jones.

Για τη μετάφραση, ασ’ τα να πάνε, καθώς είναι τελείως στο περίπου. Ο ανασχετικός πύραυλος, που έφτιαξε ο Γουΐλμπι στο υπόγειο, γκρεμίζοντας το σπίτι του, στην αρχή τής ιστορίας, έγινε φυλακισμένος (;!;), ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αστεία φάση, όπου η κόρη του γείτονα μιλάει στο σκύλο της στα Γαλλικά, με αποτέλεσμα ο Γουΐλμπι και ο αδελφός του να νομίζουν ότι είναι ξένη, της μιλάνε απλοϊκά, οπότε εκείνη νομίζει ότι τα δυο αδέλφια είναι… Ινδιάνοι! (Όχι πως θα δούλευε το αστείο, καθώς η φάση μοιράζεται ανάμεσα σ’ αυτό και στο επόμενο τεύχος.) Επίσης, η κοπελιά από Allison έγινε στα Ελληνικά Έλεανορ (που δεν προφέρεται, αφού έχει τόνο στην αντι-προπαραλήγουσα), ενώ ο σκύλος από Chiffon έγινε Τζέρεμυ.

Αν πρέπει να βάλουμε βαθμολογία, θα βάλουμε ένα οκτώ, αν και μικρός δεν ξέρω αν θα έμπαινα καν στον κόπο να την διαβάσω. Το τεύχος δεν το είχα, αλλά είχα το επόμενο, το οποίο το θυμάμαι πολύ ζωντανά (περισσότερα την άλλη εβδομάδα) και η ιστορία δεν μου λέει τίποτε.

———

Το δεύτερο τεύχος τού Μίκυ Μάους κάνει τους πειραματισμούς του. Ως πυρήνα του έχει μία ιστορία-δεκάρι, για την οποία θα θυμούνται το τεύχος όσοι το διάβασαν, ενώ οι ιστορίες, που το πλαισιώνουν, χωρίς να είναι δεκάρια, όπως στο πρώτο τεύχος, διαβάζονται ευχάριστα. Θα βάλουμε ένα εννέα στο σύνολο, αλλά με την επισήμανση ότι αφήνει ανάμνηση δεκαριού.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2 – «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΓΙΔΑ»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.