ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 5 – «ΜΑΥΡΗ ΟΡΧΙΔΕΑ»

MickeyMouse_CT

MM0005

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 ημερολογιακά, Παρασκευή 29 Ιουλίου 1966… Μικυμαουσικά και κυκλοφορεί το πέμπτο τεύχος τού Μίκυ Μάους, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

003

Η κύρια ιστορία αυτού τού τεύχους είναι η μαύρη ορχιδέα, σε σενάριο Roberto Catalano και σχέδιο Luciano Gatto, όπως και η κύρια ιστορία τού προηγουμένου τεύχους. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στα Μίκυ Μάους 387 και 839, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 219.

Ο φύλακας ενός θερμοκηπίου, που ανήκει στο Σκρουτζ, αρρωσταίνει ξαφνικά, οπότε ο Σκρουτζ αναθέτει στον Ντόναλντ και τα ανιψάκια να τον αντικαταστήσουν. Στο εν λόγω θερμοκήπιο καλλιεργούνται σπάνιες μαύρες ορχιδέες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε οποιαδήποτε μεταβολή στις συνθήκες τού περιβάλλοντος, οπότε τα παπιά πρέπει να είναι διαρκώς σε επιφυλακή, μην τυχόν και πάθουν τίποτε οι ορχιδέες. Τελικά η καταστροφή δεν αποφεύγεται, και μία κατσίκα (διότι υπάρχουν και κατσίκες στο θερμοκήπιο, αφού οι ορχιδέες πρέπει να ποτίζονται με γάλα) τρώει μία ορχιδέα. Ο Ντόναλντ καταφέρνει, με την ψυχή στο στόμα, να την αντικαταστήσει με μία που προμηθεύτηκε από ένα ανθοπωλείο, πριν καταφθάσει ο Σκρουτζ μαζί με έναν υποψήφιο αγοραστή για τις ορχιδέες.

Ο αγοραστής επιλέγει στην τύχη μία από τις ορχιδέες (φαντάζεστε ποια) για έλεγχο. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, τον Σκρουτζ τον έχει λούσει κρύος ιδρώτας, διότι οι ορχιδέες ήταν μαύρες, επειδή τις είχε ποτίσει με… μελάνι. Όμως, η ορχιδέα, που πήρε ο αγοραστής για έλεγχο, ήταν πραγματική, και έτσι ο Σκρουτζ τις πούλησε όλες. Κι αν νομίζετε ότι αυτό ήταν ανήθικο, πού να σας πω ότι ο μόνος λόγος, που είχε δεχτεί τη δουλειά ο Ντόναλντ, ήταν ότι ο Σκρουτζ τον είχε κάνει να νομίσει ότι χρωστούσε χρήματα στην εφορία, κάνοντάς τον, ουσιαστικά, να δουλέψει δωρεάν για τον Σκρουτζ. Βλέπουμε έτσι την πιο άσχημη πλευρά του Σκρουτζ, την οποία τόνιζαν τότε οι Ιταλοί. Όσο κι αν δεν μας αρέσει αυτή η πλευρά τού Σκρουτζ, αυτή δεν παύει να είναι πραγματική. Το ίδιο τέχνασμα είχε εφαρμόσει και στην ιστορία το βυθισμένο κότερο τού Μπαρκς, για να κάνει το Ντόναλντ να δουλέψει γι’ αυτόν δωρεάν.

Άλλη μια ιστορία με το εξαιρετικό σχέδιο τού Gatto, με ένα σενάριο που εξήπτε τη φαντασία μου με τα διάφορα μηχανήματα, που ανίχνευαν τις αλλαγές στις συνθήκες τού περιβάλλοντος, χτυπώντας συναγερμό. Και ίσως, επειδή κάπου ταυτιζόμουν με τον Ντόναλντ, που είναι ο αδικημένος τής ιστορίας, να είχα πει μέσα μου ότι, όταν θα μεγάλωνα, δεν θα γινόμουν σαν τον Σκρουτζ. Δηλαδή, αν τελικά το κατάφερα, αυτή η ιστορία μπορεί και να με έκανε ένα καλύτερο άνθρωπο!

040

Ακολουθεί ένα παραμύθι με τίτλο ο δράκος και ο μικρός ιπποκόμος. Πρόκειται για την ιστορία The Ogre Who played Jackstraws, του David Starr Jordan. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που μπορείτε να την διαβάσετε στα Αγγλικά εδώ. (Είναι στη σελίδα 67.)

044

Το τεύχος κλείνει με άλλες επτά σελίδες από την ιστορία σκύλος και κατάσκοπος, σε σενάριο Eric Freiwald και Robert Schaefer και σχέδιο Dan Spiegle, που περιγράψαμε στην παρουσίαση του δευτέρου τεύχους.

052

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει μία αινιγματική διαφήμιση. Μια έκπληξη, λέει, για τους αναγνώστες τού Μίκυ Μάους. Μαζεύετε από τώρα, λέει, τα κεφαλάκια τού Μίκυ Μάους. Πέρα από την προτροπή, αν όχι για… αποκεφαλισμό τού Μίκυ, οπωσδήποτε όμως για ακρωτηριασμό τού τεύχους, άλλες πληροφορίες δεν δίδονται. Σύμφωνα με το I.N.D.U.C.K.S., στη συγκεκριμένη σελίδα υπάρχει το δελτίο εγγραφής στο Μίκυ Μάους Club, στα «άστρα» τού οποίου είχαμε κάνει παλιότερα ένα αφιέρωμα. Αν και σαφώς δεν πρόκειται για δελτίο εγγραφής, λέτε τα πρώτα μέλη να είχαμε γραφεί στέλνοντας κεφαλάκια τού Μίκυ αντί για (ή, πιο πιθανόν, μαζί με) γραμματόσημα; Αντρέα, τα φώτα σου!

———

Το τεύχος αυτής της εβδομάδας ακολουθεί στα χνάρια τού προηγουμένου, με μία μόνο ιστορία από τους Catalano και Gatto και με τη συνέχεια από την ιστορία σκύλος και κατάσκοπος, ολοκληρώνοντας το τεύχος με μία ιστορία κειμένου. Κρίνοντας από το ότι αυτή την ιστορία τη θυμόμουνα, ενώ την προηγούμενη όχι (μήπως, όμως, διότι δεν την είχα διαβάσει;) θα έλεγα ότι η ιστορία αυτής της εβδομάδας ήταν καλύτερη. Όμως και εδώ θα βάλουμε μόνο 9 στο τεύχος, αφού δεν είχε μια δεύτερη ιστορία με «αστεία ζώα».

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση της εικονογράφησης τού άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 5 – «ΜΑΥΡΗ ΟΡΧΙΔΕΑ»

  1. Ο/Η dancooper1 λέει:

    Καλησπέρα σε όλους
    Κίμωνα μάντεψες σωστά. Τα κεφαλάκια του Μίκυ χρησίμευαν για την εγγραφή στο club των φίλων του Μίκυ (κάτι ανάλογο υπήρχε και στο εβδομαδιαίο ΤενΤεν). Έπρεπε να συγκεντρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.