ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 9 – «ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Μπήκαμε στο Νοέμβριο και βρισκόμαστε στα μέσα τού φθινοπώρου. Όμως, το Μικυμαουσικό μας ημερολόγιο δείχνει ακόμα καλοκαίρι. Βρισκόμαστε στις 26 Αυγούστου 1966 και ξεφυλλίζουμε το ένατο τεύχος τού Μίκυ Μάους, που μόλις κυκλοφόρησε, με ιστορίες στις θάλασσες και στους πάγους, για να δροσιστούμε!

003

Η βασική ιστορία τού τεύχους, η οποία δίνει και το όνομά της σ’ αυτό, είναι το παγόβουνο φάντασμα, σε σενάριο Ennio Missaglia και σχέδιο Giovan Battista Carpi. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη και ολοκληρώνεται στο επόμενο τεύχος. Στη χώρα μας αναδημοσιεύτηκε στα Μίκυ Μάους 478479 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 77.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ αποφασίζουν να γίνουν μέλη τού πληρώματος ενός πλοίου, που ετοιμάζεται να σαλπάρει για κυνήγι φώκιας στη Γροιλανδία, παρά την προειδοποίηση ενός γέρου ναυτικού, ότι όσα πλοία πήγαν εκεί για φώκιες βυθίστηκαν από ένα παγόβουνο φάντασμα, ένα παγόβουνο που εξαφανίζεται μαζί με τα θύματά του.

Η Μίννι δεν είναι καθόλου χαρούμενη, που ο Μίκυ φεύγει για περιπέτειες, οπότε, όχι μόνο τον σπάει στο ξύλο, αλλά μπαίνει κρυφά το βράδυ στο σπίτι του και βάζει έναν ανεμιστήρα να τον φυσάει στο κρεβάτι, για να πουντιάσει και να μη μπορεί να φύγει! Πράγματι, ο Μίκυ αρρωσταίνει, οπότε το πλοίο φεύγει μόνο με τον Γκούφυ.

Φυσικά, το πλοίο πέφτει θύμα του παγόβουνου, οπότε ο Μίκυ παίρνει ένα ελικόπτερο από τον επιθεωρητή Ο’ Χάρα και πάει γεμάτος τύψεις να βρει τι απέγινε ο Γκούφυ. Στο δρόμο, το ελικόπτερο πέφτει σε μια ξαφνική καταιγίδα και συντρίβεται σ’ ένα παγόβουνο, που όλα δείχνουν ότι είναι το παγόβουνο φάντασμα. Πρόκειται για ένα περίεργο παγόβουνο, που δεν είναι κρύο, αλλά ζεστό, διαθέτει κινητήρα και, το κυριότερο, έχει τη δυνατότητα να βυθίζεται. Όταν, λοιπόν, το παγόβουνο βυθίζεται, ο Μίκυ βουτά να το εξετάσει και βλέπει να ανοίγει μια… πόρτα στα πλευρά τού παγόβουνου, απ’ όπου μπαίνει μέσα ένα κοπάδι φώκιες. Ο Μίκυ ακολουθεί τις φώκιες και μπαίνει κι’ αυτός μέσα στο παγόβουνο. Η πόρτα κλείνει, τα νερά τραβιούνται, και, ενώ ο Μίκυ σκέπτεται τι να κάνει, ανοίγει στην οροφή μια καταπακτή, και κάποιος τον ψαρεύει με ένα αγκίστρι!

Η συνέχεια στο επόμενο.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ιστορία με τον Μίκυ, μετά από εκείνην στα δύο πρώτα τεύχη και η πρώτη αστυνομική ιστορία με τον Μίκυ, που διαβάσαμε στο Μίκυ Μάους. Έχοντας διαβάσει τόσες και τόσες τέτοιες ιστορίες από τότε, δεν νομίζω να χρειάζεται και πολλή φαντασία για να μαντέψουμε ποιος είναι αυτός που ψάρεψε τον Μίκυ. Όμως, το καλοκαίρι τού 1966 δεν είχαμε γνωρίσει ακόμα κανέναν απ΄ τους αντιπάλους τού Μίκυ, οπότε θα σας αφήσω με την αγωνία, για το ποιος είναι αυτός, μέχρι την άλλη εβδομάδα!

Λίγο το ότι επρόκειτο για την πρώτη αστυνομική ιστορία με τον Μίκυ, λίγο το μυστήριο με το αλλόκοτο παγόβουνο, λίγο οι περίεργοι μηχανισμοί με τις υποβρύχιες πόρτες, που στο παιδικό μυαλό μου φάνταζαν σαν μαγικοί, αυτή είναι άλλη μια ιστορία από εκείνες που έχουν μείνει μέσα μου. Εξαιρετική υπόθεση, λοιπόν, με κλασικό σχέδιο από τον Κάρπι. Να κόψουμε, όμως, κάτι για το ότι πρόκειται για ιστορία με τον Μίκυ και όχι με τα παπιά, που από τότε τα προτιμούσα, οπότε, τελικά, ένα εννιάμισι το βάζουμε άνετα.

Μοναδική ένσταση είναι το… οικολογικό θέμα τής ιστορίας. Μα, κυνήγι φώκιας, βρε παιδί μου; Έπονται, όμως και χειρότερα.

028

Ακολουθεί μια δισέλιδη ιστορία με τη Γιαγιά Ντακ και τον Πασχάλη, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Paul Murry, με τις ιστορίες τού οποίου κάνουμε την πρώτη μας γνωριμία, αν και κάπως ανορθόδοξα, μια και ο Murry είναι γνωστός για τις ιστορίες του με τον Μίκυ. Στη χώρα μας η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στο Μεγάλο Μίκυ 218.

Είπαμε, είναι καλοκαίρι. Κάνει ζέστη, δεν κουνιέται φύλλο, οπότε ο ανεμόμυλος, που κινεί την αντλία τού πηγαδιού τής γιαγιάς, δεν γυρίζει. Τα ζώα, όμως, πρέπει να ποτιστούν. Τι θα σκαρφιστεί ο Πασχάλης, που, αν δεν απατώμαι, τότε τον λέγαν Χήνο στα Ελληνικά, για να ποτιστούν τα ζώα χωρίς να κουραστεί;

Ευχάριστη ιστορία, κάπως αδύναμο σχέδιο, καθώς τα παπιά δεν ήταν το φόρτε τού Murry, οπότε θα βάλουμε ένα οκτώ με οκτώμισι.

029

Στο τέλος αυτής τής ιστορίας μαθαίνουμε γιατί κόβαμε τα κεφάλια τού Μίκυ, τις τελευταίες εβδομάδες!

030

Ακολουθούν δύο μονοσέλιδα άρθρα φιλοτελικού περιεχομένου. Το πρώτο έχει τίτλο Ο κόσμος του γραμματόσημου. Αφιέρωμα στην επανάσταση της Κρήτης, ενώ το δεύτερο έχει τίτλο Η ιστορία του γραμματόσημου. Α΄Τα πρώτα ταχυδρομεία. Αυτό το «Α’» μας προδιαθέτει τουλάχιστον για ένα «Β’», που ακολουθεί στο επόμενο τεύχος.

032

Η επόμενη ιστορία είναι η φάλαινα, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jesse Marsh, η οποία δεν ανατυπώθηκε στη χώρα μας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ιστορία μυθοπλασίας, αλλά με… ντοκιμαντέρ, Η ιστορία προέρχεται από ένα κόμικ με τίτλο The Nature of Things, το οποίο περιείχε ιστορίες στο στυλ τής ομώνυμης σειράς ντοκιμαντέρ για τα ζώα, που παρουσιαζόταν στην εκπομπή The Mickey Mouse Club: μετά από μια μικρή εισαγωγή από τον Τζίμινι Κρίκετ, παρουσιάζονταν αποσπάσματα από μία ταινία της σειράς True Life Adventures.

Η συγκεκριμένη ιστορία δεν πρέπει να είναι μεταφορά κάποιου επεισοδίου τής σειράς. Αν και υπάρχει μια μονοσέλιδη εισαγωγή από τον Τζίμινι Κρίκετ, η ελληνική έκδοση την παραλείπει. Η ίδια η ιστορία, βέβαια, είναι εκεί και, περιέργως, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Σίγουρα έχει να κάνει και με το θέμα, με τα γιγαντιαία και εντυπωσιακά ζώα και τις αντιθέσεις, που παρουσιάζουν, όπου άλλες φάλαινες, παρά το μέγεθός τους, δεν μπορούν να φάνε τίποτε μεγαλύτερο από μια γαρίδα, ενώ άλλες, για να το συνδέσουμε και με την πρώτη ιστορία τού τεύχους, τρώνε ακόμα και… φώκιες.

Εκεί που μας τα χαλάει η ιστορία είναι ότι, συνεχίζοντας το… οικολογικό θέμα τού τεύχους, το μεγαλύτερο μέρος της αναλώνεται στο κυνήγι τής φάλαινας, όπου το ότι ο αριθμός τών φαλαινών είχε ήδη από τότε μειωθεί σημαντικά, και το ότι, με τους ρυθμούς που κυνηγούσαν τις φάλαινες, σύντομα οι φάλαινες θα εξέλιπαν, παρουσιάζεται ως κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όσο για την ακρίβεια τών στοιχείων, που δίνουν, αυτή είναι συζητήσιμη: λένε, ας πούμε, ότι οι φάλαινες δεν ακούν, κάτι που δεν ισχύει. Ίσως, βέβαια, όταν γράφτηκε η ιστορία, αυτό να μην ήταν γνωστό.

Την ιστορία την διάβασα, παρά τις ενστάσεις μου, αρκετά ευχάριστα και νομίζω ότι μικρός πρέπει να την είχα καταβροχθίσει, κι’ ας μην ήταν ιστορία με «αστεία ζώα», οπότε ένα οκτώμισι με εννιά θα το βάλουμε.

043

Ακολουθεί μια ιστορία κειμένου πέντε σελίδων, με το επόμενο μέρος τής ιστορίας Πόνυ Εξπρές. Μια περιπετειώδης ιστορία της Δύσης. Στη συνέχεια έχουμε ένα παιχνίδι, μια μονοσέλιδη ιστορία με τίτλο κατ’ επείγον [sic], που ο ελληνικός της τίτλος μού θυμίζει, κατ’ αντίστροφη έννοια, εκείνη την πιτσαρία, που έκανε «διανομή κατοίκων», και το «σταυρόλεξο τού Μίκυ».

de

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το τεύχος κλείνει με διαφήμιση για το δελτίο εγγραφής στο Μίκυ Μάους Club. Το παιδάκι που είχε το τεύχος, απ’ το οποίο προέρχεται η εικόνα, που είναι ανεβασμένη στο I.N.D.U.C.K.S., δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκε!

mickey

Έχουμε, λοιπόν, ένα τεύχος, που ουσιαστικά περιέχει δύο ιστορίες, από τις οποίες η μία είναι εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να κόψουμε πόντους. Έλα, όμως, που η ιστορία είναι καλή, και το θέμα, που παρουσιάζει, είναι εντυπωσιακό για τα παιδιά! Για την πρώτη ιστορία, ούτε λόγος, είναι πολύ καλή, οπότε ένα εννιάρι θα το βάλουμε στο τεύχος.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 9 – «ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ»

 1. Ο/Η vellevelle λέει:

  Το παγόβουνο φάντασμα είναι μία ιστορία που λατρεύω!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η dancooper1 λέει:

  Είναι ένα υπέροχο τεύχος. Ταυτόχρονα είναι και το πρώτο που αγόρασα από τα «μικρά Μίκυ». Μέχρι τότε ήξερα μόνο τα «Γέλιο και χαρά». Όσον αφορά την ιστορία του pony express νομίζω ότι ανεβάζει την ποιότητα του τεύχους αφου εκείνη ειδικά την εποχή τα «καουμπόικα» θέματα ήταν από τα must της ψηχαγωγίας. Τόσο στον κινηματογράφο με τον John Wayne όσο στα περίπτερα με τον «Μικρό Σερίφη» και στην γειτονιά με ομαδικά παιχνίδια «ινδιάνοι και καουμπόιδες».

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Corto λέει:

   Καλησπέρα, κύριοι.

   Όπως τα λες είναι, Στέλιο! Μνήμες πάλι που ξύπνησες… Κρίτωνα, καταπληκτικό το τεύχος! Είναι μέσα στα 10 αγαπημένα μου τεύχη Μίκυ Μάους. Παρεμπιπτόντως, τι θα λέγατε να κάναμε μια λίστα 10 τευχών ο καθένας, με τα αγαπημένα του Μίκυ Μάους, ή ιστορίες;

   Μου αρέσει!

 3. Ο/Η dancooper1 λέει:

  Ωραία ιδέα Γιώργο, Φυσικά και Συμφωνώ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.