ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 11

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Σήμερα είναι 9 Σεπτεμβρίου 1966, σύμφωνα με το Μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, που μας ταξιδεύει σαρανταεπτά χρόνια πίσω, για να ξεφυλλίσουμε το ενδέκατο τεύχος τού Μίκυ Μάους! Πάμε να δούμε τις ιστορίες του.

003

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους είναι ο απένταρος εκατομμυριούχος, σε σενάριο Guido Martina και σχέδιο Giuseppe Perego. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 209, με τον τίτλο διακοπές & πράσινα άλογα.

Ο Σκρουτζ ανακαλύπτει ότι, από το πολύ που κυλιόταν ανάμεσα στα πράσινα δολάριά του, ο οργανισμός του άρχισε να παράγει χλωροφύλλη, και ο ίδιος να μετατρέπεται σε… φυτό, ενώ παράλληλα ανέπτυξε αλλεργία στη θέα τού πράσινου χρώματος! Μοναδική θεραπεία είναι να πάει να μείνει για έξι μήνες σε κάποιον τόπο, όπου δεν υπάρχει καθόλου πράσινο. Ο Σκρουτζ επιλέγει την… ερυθρά θάλασσα, όπου, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, μπορεί να βάλει τον Ντόναλντ να ψαρεύει μαργαριτοφόρα όστρακα.

Έτσι και γίνεται. Ο Ντόναλντ, που νόμιζε ότι θα πήγαινε στην ερυθρά θάλασσα για βουτιές, διαπιστώνει ότι οι βουτιές είναι υποχρεωτικές, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, αλλιώς δεν έχει φαγητό. Ακόμη χειρότερα, η θάλασσα είναι γεμάτη με παπιοφάγα σκυλόψαρα!

Τα ανιψάκια, συμβουλευόμενα το βιβλίο τους, μαθαίνουν ότι οι… μάγοι, που ζουν στις οάσεις τών ερήμων, έχουν κάποιο καρχαριοαπωθητικό φάρμακο, το οποίο και προμηθεύονται από τον μάγο τής τοπικής οάσεως. Το φάρμακο κάνει τη δουλειά του, αλλά ο Σκρουτζ δεν ικανοποιείται με τα όστρακα, που του φέρανε, οπότε απαιτεί κι άλλες καταδύσεις, δίνοντάς τους ελάχιστο φαγητό, για να μην τους βαραίνει.

Βλέποντας ότι δεν θα αντέξουν επί έξι μήνες σε τέτοιους ρυθμούς, τα παπιά πηγαίνουν στον μάγο, που μοιάζει πολύ με τον Κύρο Γρανάζη, να δουν αν μπορεί να τους δώση κάποια πιο γρήγορη θεραπεία. Ο μάγος τούς δίνει ένα φάρμακο, που μειώνει την ευαισθησία στο μπλε, ώστε, δεδομένου ότι το πράσινο συντίθεται από κίτρινο και μπλε (μόνο στην τυπογραφία—για το μάτι είναι βασικό χρώμα, καθώς έχει αισθητήρια για κόκκινο, πράσινο και μπλε, όπως οι οθόνες τών υπολογιστών) αυτός που θα το πάρει να βλέπει το πράσινο σαν κίτρινο.

Τα ανιψάκια δίνουν το φάρμακο στον Σκρουτζ, όσο κοιμάται. Για να διαπιστώσουν αν θεραπεύτηκε, σκορπίζουν γύρω του τα χαρτονομίσματα, που είχε μέσα στο στρώμα του ο Σκρουτζ, ώστε να τα αισθάνεται χωρίς να τα βλέπει. Δυστυχώς, όμως, ο Ντόναλντ έσπασε τα γυαλιά τού Σκρουτζ, οπότε, όταν ο Σκρουτζ ξυπνάει, νομίζει ότι τα χαρτονομίσματά του είναι κίτρινα φύλλα, και τα καίει! Όταν αντιλαμβάνεται τι συνέβη, γίνεται πυρ και μανία και ρίχνει τα ανίψια του στη θάλασσα, απ’ όπου δεν σκοπεύει να τα αφήσει να βγουν, αν δεν μαζέψουν ένα τόνο μαργαριτοφόρα όστρακα!

Το σενάριο του Μαρτίνα είναι αρκετά καλό και ευφάνταστο. Όμως, το σχέδιο τού Περέγκο το χαλάει. Τον Περέγκο τον ξέρουμε περισσότερο από κάτι παλιά κλασικά Ντίσνεϋ, όπου οι ιστορίες πλαισιωνόντουσαν από μια συνδετική ιστορία, που προσπαθούσε να εμφανίσει τις ιστορίες σαν κεφάλαια μιας ενιαίας, μεγαλύτερης ιστορίας. Όμως, το σχέδιο έκανε μπαμ ότι ήταν άσχετο με τις ιστορίες, που συνέδεε, καθώς ήταν μάλλον άτεχνο, και η σύνδεση τών ιστοριών ήταν τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά και δεν έπειθε. Έτσι και εδώ, το σχέδιο είναι άτεχνο και δεν πείθει. Θα βάλω στην ιστορία ένα οκτώ κι’ αυτό λόγω τού σεναρίου, που, τώρα που διηγήθηκα την υπόθεση, χωρίς να βλέπω το σχέδιο, διαπιστώνω ότι δεν ήταν άσχημο.

034

Ακολουθεί το φιλοτελικό άρθρο τού τεύχους, με τίτλο μια ωραία πολωνική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην ιστιοπλοΐα.

choretime

(Η εικόνα προέρχεται από το αμερικάνικο Walt Disney’s Comics & Stories 292.)

Ακολουθεί μια μονοσέλιδη ιστορία, με τίτλο ο χορός τής βροχής, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Tony Strobl, όπου βλέπουμε τι σκαρφίζονται τα ανιψάκια τού Ντόναλντ, για να πλύνουν το αυτοκίνητο του θείου τους, χωρίς να κουραστούν. Η ιστορία δεν ανατυπώθηκε στη χώρα μας.

037

Ακολουθεί η ιστορία δουλειά με το στανιό, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 429 και, με τον τίτλο αντίο… ψάρεμα, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 78.

Τα δύο τεμπέλικα γουρουνάκια, προσπαθώντας να αποφύγουν να κάνουν τις δουλειές, που τους ανέθεσε το τρίτο, εργατικό γουρουνάκι, και να πάνε για ψάρεμα, καταλήγουν να τις κάνουν όλες μέχρι εξαντλήσεως, οπότε, ο μόνος που καταλήγει να πάει για ψάρεμα, είναι το εργατικό γουρουνάκι, που όμως, εν προκειμένω, ούτε το δαχτυλάκι του δεν κούνησε. Και εδώ ένα οκτώ θα βάλουμε. Το σχέδιο κλασικό, αλλά η υπόθεση καταλήγει να δίνει το αντίθετο ηθικό δίδαγμα από αυτό που ξεκίνησε να δώσει. Αντί τα δύο γουρουνάκια να ανταμειφθούν για τους κόπους τους, αυτός που ανταμείφθηκε είναι το τρίτο γουρουνάκι, που δεν δούλεψε καθόλου. «Βάλε τους άλλους να δουλέψουν για σένα, ώστε εσύ να κάααθεσαι»; Δεν νομίζω!

046

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι το μεγάλο κυνήγι, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 405 και 1022 και, με τον τίτλο κυνηγοί αρκούδων, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 194.

Ο Τσιπ και ο Νταίηλ, παίζοντας τους Ινδιάνους, αποφασίζουν να κυνηγήσουν αρκούδες. Θα τα καταφέρουν, ή θα καταφέρουν τα άλλα ζώα τού δάσους να τους τρομάξουν, με τα ψεύτικα ίχνη αρκούδας, που χάραξαν στο έδαφος.

Αν και δεν συμπαθώ τις ιστορίες με τους Τσιπ και Νταίηλ, τούτη εδώ είναι μια όμορφη ιστορία, που σίγουρα θα μου είχε αρέσει όταν ήμουν μικρός. Όσον αφορά στο σχέδιο, αυτή είναι η δεύτερη γνωριμία μας με τον Murry, που αυτή τη φορά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς είναι πάρα πολύ όμορφα σχεδιασμένη. Θα έβαζα οκτώ, αλλά η ιστορία είναι καλύτερη από την προηγούμενη, οπότε, για να μην ισοβαθμίσουν, θα της βάλω εννέα!

051

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και ένα μονοσέλιδο άρθρο με τίτλο ουράνιο τόξο.

052

Για να μη λέτε, λοιπόν ότι, σαν τον θείο Σκρουτζ στο εξώφυλλο αυτού του τεύχους, φοράω κάποια γυαλιά, που χρωματίζουν τα πάντα με το χρώμα τής νοσταλγίας για την παιδική ηλικία, εδώ έχουμε το πρώτο μας τεύχος όπου δεν θα βάλουμε εννιάρια και δεκάρια, αλλά μόνον ένα οκτώ. Στα συν τού τεύχους ότι περιείχε κυρίως κόμικς με «αστεία ζώα», ελαχιστοποιώντας το ξένο υλικό.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση της εικονογράφησης του άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 11

  1. Ο/Η vellevelle λέει:

    Σίγουρα αρκετό πρωτότυπο. Κι αν δεν υπήρχε λύση, θα έπρεπε να τσαλαβουτάει μόνο μέσα σε κέρματα!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.