ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 12 – «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

16 Σεπτεμβρίου 1966 και έχουμε, αισίως, μια ντουζίνα τεύχη Μίκυ Μάους στα χέρια μας, με το δωδέκατο τεύχος να έχει μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες. Τύφλα να ’χει ο Καρλ Μπαρκς, που είχε κι αυτός την ιδέα ν’ ασχοληθεί με το θέμα αυτής τής ιστορίας, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτε!

003

Ναι, είναι η περίφημη ιστορία ο κολοσσός τού Νείλου, σε σενάριο και σχέδιο Romano Scarpa. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, αλλά εδώ, σε αντίθεση με τα περισσότερα προηγούμενα τεύχη, που περιείχαν κάποια ιστορία σε συνέχειες, εδώ διαβάζουμε ολόκληρη την ιστορία, η οποία έχει διασκευαστεί σε μία χορταστική ιστορία 44 σελίδων, αφαιρώντας τα συνδετικά καρέ από το τέλος τού πρώτου μέρους και την αρχή τού δευτέρου. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 517 και στο Κόμιξ 124.

Τα παπιά βρίσκονται στο Αμπού Σίμπελ τής Αιγύπτου, όπου ο Σκρουτζ επισκέπτεται το άγαλμα τού Ραμσή Β’, ελπίζοντας να βρει αρχαιότητες, οι οποίες ελπίζει ότι θα γίνουν σπάνιες, όταν οι ναοί τής περιοχής θα καταποντιστούν, με τη λειτουργία τού φράγματος τού Ασουάν. Κατά πόδας τον ακολουθούν οι Λύκοι, μη γνωρίζοντας τι ψάχνει να βρει ο Σκρουτζ, αλλά ελπίζοντας να του το αρπάξουν, όταν το βρει! Όσο ο Σκρουτζ ψάχνει για κεραμικά, οι Λύκοι, με ένα μετρητή Γκάιγκερ, που έχουν, διαπιστώνουν ότι το άγαλμα τού Ραμσή (ο κολοσσός), είναι φτιαγμένο από ουράνιο!

Έχοντας ακούσει και τα ανιψάκια, που είχαν κάνει κάποιες νύξεις στον Σκρουτζ, να αναλάβει εκείνος τη σωτηρία τού αγάλματος από την πλημμύρα, οι Λύκοι σκαρφίζονται ένα σχέδιο. Γραάφουν κάτι ορνιθοσκαλίσματα σε έναν πάπυρο, τον οποίον φροντίζουν να βρει ο Σκρουτζ μέσα σε κάποιο αρχαίο δοχείο. Παριστάνοντας τον μεταφραστή, ένας από τους Λύκους τού λέει ότι, σύμφωνα με τον πάπυρο, ο κολοσσός είναι χτισμένος πάνω σε μια φλέβα από πλατίνα.

Ο Σκρουτζ ενθουσιάζεται, οπότε αποφασίζει να βρει τρόπο να μεταφέρει τον κολοσσό, ώστε να πάρει την πλατίνα. Τηλεφωνεί στον Κύρο, ο οποίος νομίζω ότι κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μίκυ Μάους και του στέλνει σχέδια για τέσσερις εναλλακτικές λύσεις για τη σωτηρία τού κολοσσού. Οι τρεις από αυτές διατηρούν το άγαλμα στη θέση του, αλλά η τέταρτη προτείνει τον τεμαχισμό τού αγάλματος σε κύβους, τη μεταφορά τους σε υψηλότερο σημείο και την ανασυναρμολόγησή του εκεί. Αυτή είναι η λύση που έψαχνε ο Σκρουτζ, οπότε πηγαίνει στις αρχές και αναλαμβάνει τα έξοδα τής μεταφοράς, με αντάλλαγμα την εξόρυξη τής πλατίνας στη βάση τού αγάλματος.

Για την εκτέλεση των έργων προσλαμβάνει κάποιους φτηνούς εργάτες, που δεν είναι άλλοι από τους Λύκους. Οι Λύκοι εργάζονται ευσυνείδητα την ημέρα, ενώ το βράδυ κλέβουν τους κύβους από ουράνιο και τους αντικαθιστούν με άλλους, φτιαγμένους από πηλό. Όταν η κοπή τελειώνει, οι Λύκοι ετοιμάζονται να γελάσουν με τον Σκρουτζ, όταν θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει πλατίνα κάτω από το άγαλμα. Όμως, ο Σκρουτζ, μπορεί να μη βρήκε πλατίνα, βρήκε όμως χρυσό. Απογοητευτικό, αλλά όχι ευκαταφρόνητο, οπότε αρχίζει αμέσως την πυρετώδη εκσκαφή, καθώς η κυβέρνηση του δίνει μόνο δέκα μέρες να σκάψει, πριν τεθεί σε λειτουργία το φράγμα. Όσο ο Σκρουτζ και τα παιδιά σκάβουν, ο Ντόναλντ αναλαμβάνει τη συναρμολόγηση. Λίγο το ότι οι κύβοι δεν είναι οι πραγματικοί, λίγο το ότι οι Λύκοι αντικατέστησαν το πραγματικό σχέδιο συναρμολόγησης με κάποιο δικό τους, τα αποτελέσματα της συναρμολόγησης είναι κωμικά.

Με τη λήξη τής προθεσμίας, που τους είχε δώσει η κυβέρνηση, τα νερά αρχίζουν να ανεβαίνουν, φτάνουν στη βάση τού αγάλματος και το μετατρέπουν σε λάσπη. Τα παπιά το βάζουν στα πόδια για να γλιτώσουν από την οργή τού αρμοδίου υπουργού, που όχι μόνο «ρευστοποίησαν τον κολοσσό», όπως θυμάμαι ότι έλεγε στην παλιά μετάφραση, αλλά… του λέρωσαν και τα ρούχα! Στο δρόμο συναντάνε τους Λύκους, που είναι έτοιμοι να βγάλουν το ουράνιο έξω από τη χώρα με κάτι αερόστατα. Όταν ο Ντόναλντ τούς ακούει να λένε τι κάνανε, γίνεται έξω φρενών, αρπάζει ένα πιστόλι (φωτοβολίδων, λέει η μετάφραση τού Κόμιξ, αλλά μάλλον πραγματικό πρέπει να ήταν) που ήταν βολικά παραπεταμένο εκεί, τρυπάει τα αερόστατα και συλλαμβάνει τους Λύκους.

Έτσι, πέρα από τον Ραμσή, τον αρχικό κολοσσό, τώρα υπάρχουν και άλλοι δύο κολοσσοί τού Νείλου. Ο Σκρουτζ, που τον έσωσε από την πλημμύρα, και ο Ντόναλντ, που τον έσωσε από τους Λύκους.

Εξαιρετική ιστορία, από αυτές που τις διαβάζεις μια φορά και τις θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή, οπότε βάζουμε δέκα, χωρίς δισταγμό. Να επισημάνουμε ότι η ιστορία γράφτηκε το 1961 και ότι, ακόμα και το 1967, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, η ιστορία λαμβάνει χώρα στο μέλλον. Η μεταφορά τών ναών τού Αμπού Σίμπελ, τους οποίους στην ιστορία μας εκπροσωπεί το άγαλμα τού Ραμσή, έγινε το 1968, οπότε αυτό που διαβάζουμε είναι… ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Τον όρο δεν τον χρησιμοποιώ καταχρηστικά. Η ιδέα τής κοπής και μεταφοράς τών αγαλμάτων ανήκει στον Σκάρπα, καθώς, όταν έγραφε την ιστορία, αυτό που σκεπτόντουσαν οι τεχνικοί να κάνουν ήταν να… σπρώξουν τα αγάλματα προς τα πάνω! Ίσως, τελικά, κάποιοι να διάβαζαν το Topolino και να πήραν ιδέες!

Επί προσωπικής βάσεως, είχα μια μικρή συνεισφορά στην επιλογή τής ιστορίας για έκδοση στην Αμερική, την οποία έχω εξιστορήσει αλλού. Αξίζει ίσως να ρίξετε μια ματιά, για το γράμμα τού Σκάρπα, όπου περιγράφει αυτά που αναφέρω στην προηγούμενη παράγραφο.

046

Στην τελευταία σελίδα τής ιστορίας υπάρχει μία κενή σειρά, η οποία γέμισε με ένα στριπ με τον Ντόναλντ, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro.

047

Στη συνέχεια ακολουθεί μια φιλοτελική σελίδα, με τίτλο αστροναύτες.

48-49

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το μεγάλο μέγεθος τής ιστορίας δεν αφήνει χώρο για δεύτερη ιστορία. Ίσα ίσα χωράει μια δισέλιδη ιστοριούλα με τίτλο από τη μύτη πιάνεται… σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro, όπου βλέπουμε πώς ο Ντόναλντ—σχεδόν—καταφέρνει να γλυτώσει από το να πάρει μια κλήση. Κάπου χάνεται το λογοπαίγνιο, όπου τόσο η κλήση, όσο και το εισιτήριο λέγονται «ticket» στα Αγγλικά. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στην εκδοχή τού Μίκυ Μάους και στην εκδοχή από αμερικάνικη εφημερίδα τού 1944, που έχει το I.N.D.U.C.S.

0514

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο τού Μίκυ και με άλλο ένα δελτίο εγγραφής στο Μίκυ Club.

52

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας (τρόπος τού λέγειν, δηλαδή) ένα εξαιρετικό τεύχος, με μία εξαιρετική ιστορία και ελάχιστο άσχετο υλικό. Δέκα στην ιστορία, δέκα και στο τεύχος λοιπόν!

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση τών περιεχομένων τού τεύχους και την εικονογράφηση τού άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 12 – «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»

 1. Ο/Η thespian7 λέει:

  Από τις καλύτερες δημιουργίες του έξοχου Ρομάνο Σκάρπα.Κρίμα που ο Μέγας Μπαρκς δεν ασχολήθηκε με την ιδέα,θα μιλούσαμε τώρα για ένα ακόμη κλασσικό αριστούργημα,η Αίγυπτος ήταν στο στοιχείο του.Πάντως ο Ολλανδικός τίτλος της ιστορίας δεν κολακεύει ιδιαίτερα τα δικά μας αυτιά! 🙂

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η vellevelle λέει:

   Χμμ, πραγματικά να αναρωτιέσαι τι θα το έκανε ο Μπάρκς…
   Επί τη ευκαιρία, τα slides στη δεξιά στήλη έχουν όντως τη χάρη τους!

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Corto λέει:

    Καλησπέρα, κύριοι!

    Εξαιρετικό και αυτό το τεύχος! Η ιστορία είναι τόσο μα τόσο αγνή, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αυτό που έχουμε κατ`επανάληψη αναφέρει όλοι μας: Πως γίνεται να δείχνουν όλα αυτά τόσο μακρινά και παλιομοδίτικα και δεν έχουν καταφέρει οι σημερινές «δημιουργίες» να αντλήσουν τίποτα απολύτως από εκείνα τα αριστουργήματα; Γιατί οι ταλαντούχοι σχεδιαστές και οι σεναριογράφοι, αναλώνονται σε μετριότητες; …

    Κρίτωνα, εύγε ξανά για την θαυμάσια δουλειά που κάνεις με αυτό τον κύκλο παρουσιάσεων, που όλοι θα θέλαμε να κλείσει δίνοντας την θέση του στις παρουσιάσεις των νέων τευχών του Μίκυ Μάους… Ας μας το φυλάξει για δώρο φέτος ο Άγιος Βασίλης…

    Έχει πέσει πολύ δουλειά με τις Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις! Χαμός! Προστίθενται καθημερινά πλέον και νομίζω ότι την Κυριακή θα είμαστε έτοιμοι, για να ξεκινήσουμε και το φετινό εορταστικό και χορταστικό μας πρόγραμμα! Η οργάνωση ανήκει στον Κρίτωνα και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό, όπως και όλα τα παιδιά, που δούλεψαν και δουλεύουν πάνω σε αυτή την ιδέα! Να`στε καλά, κόμικς σύντροφοι και αναμνησιοφαγάνες!

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Kriton λέει:

     αυτό τον κύκλο παρουσιάσεων, που όλοι θα θέλαμε να κλείσει

     Τόσο πολύ σας αρέσουν οι παρουσιάσεις μου!!!

     🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     Μου αρέσει!

    • Ο/Η Kriton λέει:

     Όσο για τον Άη Βασίλη, πρέπει να τον απειλήσεις ότι θα τον ταΐσεις πολύ κάρβουνο, αντί για κουλουράκια την πρωτοχρονιά, ώστε να πειστεί να σου φέρει αυτό που θες, αντί για σοκολατάκια ή άλλα τετριμμένα. Το λέω εκ πείρας!

     Μου αρέσει!

    • Ο/Η dancooper1 λέει:

     Καλησπέρα σε όλους
     εγώ (ως δεινόσαυρος) ψηφίζω για αυτόν τον κύκλο ιστοριών. Μακάρι βέβαια να ξαναδούμε στα περίπτερα το ΜΙΚΥ ή κάποιο άλλο αντίστοιχο περιοδικό.

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.