ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 13 – «Ο ΛΗΣΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

23 Σεπτεμβρίου 1966 σήμερα, σύμφωνα με το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο. Φθινοπωρινή ισημερία. Μπαίνουμε επίσημα στο φθινόπωρο, και ποιος καλύτερος τρόπος να το γιορτάσουμε, παρά με ένα τεύχος τού Μίκυ Μάους; Δέκατο τρίτο και τυχερό τεύχος το σημερινό, με άλλη μία όμορφη ιστορία.

002

Το τεύχος ξεκινά με ένα εκτενές άρθρο μιάμιση σελίδας, που καλύπτει το εσωτερικό τού εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου, όπου το περιοδικό δίνει, κατόπιν εορτής, τις πολύπλοκες οδηγίες που θα έπρεπε να είχε δώσει με την κυκλοφορία τού πρώτου δελτίου εγγραφής στο Μίκυ Μάους Club. Λέω κατόπιν εορτής, διότι είχαν ήδη πάρει πολλά δελτία, που ήταν συμπληρωμένα λάθος. Ε, άμα χρειάζονται μιάμιση σελίδες οδηγίες, για το πώς συμπληρώνεται αυτό το δελτίο, φυσικό είναι να μην μπορεί ο κόσμος να το συμπληρώσει σωστά χωρίς αυτές. Εδώ βάζουμε στον εκδότη μηδέν, και να έρθει το Σεπτέμβριο, να μας τα ξαναπεί. Πώς είπατε; Είναι ήδη Σεπτεμβριος μικυμαουσικά; Ε, όπως είδατε, ξανάρθε!

003

Η βασική ιστορία τού σημερινού τεύχους είναι ο ληστής συλλέκτης, μια χορταστική ιστορία 40 σελίδων σε σενάριο Roberto Renzi και σχέδιο Pier Lorenzo De Vita. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε, με τον πιο λιτό τίτλο ο συλλέκτης, στα Μίκυ Μάους 493 και 1090.

Επιστρέφοντας από μια επεισοδιακή εκδρομή για ψάρεμα, ο Μίκυ και ο Γκούφυ βρίσκουν ότι κάποιος έχει αφαιρέσει όλους τους γλόμπους από τα φωτιστικά τού σπιτιού. Ναι, έχουμε την πρώτη εμφάνιση τού Ήτα Βήτα στη χώρα μας, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο της ιστορίας, ακολουθεί μια δίαιτα με γλόμπους και ναφθαλίνη (αλλά και με άλλα καλούδια, όπως μπαταρίες και τρανζίστορ) κατόπιν συστάσεως του γιατρού του! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι ο Ήτα Βήτα έχει και την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και γι’ αυτό επισκέφτηκε τον Μίκυ, για να τον βοηθήσει, επειδή είδε ότι σύντομα ο Μίκυ θα χρειαζόταν τη βοήθειά του. Το μόνο, που δεν είδαμε σ’ αυτήν την ιστορία, είναι οι μαγικές τσέπες τού Ήτα Βήτα, αν και κάποιες στιγμές ο Ήτα Βήτα εμφανίζει αντικείμενα που δεν κρατούσε στα χέρια του, άρα από κάπου τα έβγαλε!

Ο Μίκυ πηγαίνει σε μία δεξίωση, όπου ο οικοδεσπότης δείχνει τη συλλογή του στους καλεσμένους του. Όταν φτάνουν στο πιο πολύτιμο κομμάτι τής συλλογής, την περίφημη «ράβδο τού Ατόλδου», ανακαλύπτουν ότι έχει αντικατασταθεί από ένα μπαστούνι. Ο ληστής, που είχε πάρει τη θέση τού ιδιωτικού αστυνομικού, που φρουρούσε τη συλλογή, φεύγει με ένα αυτοκίνητο. Ο Μίκυ και ο Ήτα Βήτα τον κυνηγούν, αλλά, παρ’ όλον ότι ο Ήτα Βήτα, με τις μαντικές του ικανότητες, βοηθάει τον Μίκυ να αποφύγει τα εμπόδια, που βάζει στο δρόμο τους ο ληστής, ο ληστής τελικά καταφέρνει να το σκάσει με ένα αεροπλάνο.

Διαβάζοντας τις εφημερίδες, ο Μίκυ συνειδητοποιεί ότι η κλοπή ήταν μία από πολλές κλοπές έργων τέχνης και πολυτίμων αντικειμένων και… ζώων. Προφανώς ο ληστής έιναι κάποιος συλλέκτης, που θέλει να φτιάξει μια μεγάλη συλλογή. Για να τον πιάσουν, ο Μίκυ σκαρφίζεται ένα τέχνασμα. Παίρνει μια παλιά σιδερένια κατσαρόλα, την οποία παρουσιάζει σαν ιστορικό κειμήλιο και δωρίζει στο μουσείο, δημοσιοποιώντας το γεγονός στις εφημερίδες, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον τού ληστή. Μέσα στη σουπιέρα είναι κρυμμένος ο Ήτα Βήτα, για να ανακαλύψει το κρησφύγετο τού ληστή. Το σχέδιο δουλεύει, αλλά μόνον εν μέρει, καθώς ο ληστής καταλαβαίνει ότι η σουπιέρα είναι μια παλιατζούρα, και την πετάει στις τσουκνίδες, μαζί με τον Ήτα Βήτα.

Ζητώντας τη βοήθεια τού διευθυντή τού μουσείου, ο Μίκυ και ο Ήτα Βήτα μαθαίνουν ότι το πιο πολύτιμο πράγμα, που υπάρχει για κλοπή, είναι μια… αυτοκινούμενη πολυθρόνα, με ελατήριο, τού δεκάτου έκτου αιώνος, και πηγαίνουν στο σπίτι τού ιδιοκτήτη της, για να περιμένουν τον ληστή. Ο ληστής κλέβει την πολυθρόνα και το σκάει μ’ αυτήν. Ο Ήτα Βήτα φορτίζεται με ηλεκτρισμό(!) και τον ακολουθεί, με ένα γλόμπο στο στόμα, για να φωτίζει το δρόμο του. Έτσι, ανακαλύπτεται το κρησφύγετο τού ληστή, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι ήταν ο διευθυντής τού μουσείου!

Εξαιρετική ιστορία με τον Μίκυ, με πάρα πολύ χιούμορ και τον Ήτα Βήτα να εξάπτει την παιδική μου φαντασία στο έπακρο. Τι κι αν το παράκανε ο σεναριογράφος με τις μαγικές ιδιότητες, που απέδωσε στον Ήτα Βήτα; Όσο για το χαρακτηριστικό σχέδιο του πατέρα De Vita, αυτό είναι από τα αγαπημένα μου. Ξέρω ότι οι περισσότεροι προτιμάνε τον υιό De Vita, οπότε ας συμφωνήσουμε ότι μας αρέσει το σχέδιο τής οικογενείας! Εννιάμισι από μένα, σήμερα και δέκα από τον παιδικό μου εαυτό, σαρανταεπτά χρόνια πριν!

Δεν αντέχω, θα σας πω για τη σουπιέρα: υποτίθεται ότι ήταν η σουπιέρα τού «Κοντάκιου Γ’», στην οποία μαγείρεψε μόνος του μια σούπα με λαχανικά, πριν από τη μάχη στους «επτά λόφους». Όχι, δεν νίκησε, διότι τον έπιασαν πόνοι απ’ τη σούπα και αναγκάστηκε να παραδοθεί!

042

Ακολουθεί μια ιστορία κειμένου τεσσάρων σελίδων, με τίτλο ΜΑ – ΤΙ Ο καλός μάγος. Προφανώς πρόκειται για ένα παραμύθι.

046

Στη συνέχεια έχουμε δύο φιλοτελικές σελίδες με τίτλο προϊστορικά ζώα.

049

Και πάλι δεν μας μένει πολύς χώρος για μια δεύτερη ιστορία, οπότε αρκούμαστε σε μια μονοσέλιδη ιστορία με ήρωα τον Τζίμινι Κρίκετ και τίτλο ένας έξυπνος γρύλος, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Frank McSavage. Τίποτε το εκπληκτικό, αν και ίσως μικρός να έβρισκα εντυπωσιακή την πτήση τού Τζίμινι Κρίκετ με τη σαΐτα.

mickey

Το τεύχος κλείνει, όπως κάθε εβδομάδα πια, με το σταυρόλεξο του Μίκυ. Εγκυκλοπαιδικό άρθρο δεν υπάρχει στο οπισθόφυλλο, αφού το παραγκώνισαν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση του δελτίου εγγραφής στο Μίκυ Μάους Club.

de

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Όσοι συμπλήρωσαν λάθος το δελτίο εγγραφής στο Μίκυ Μάους Club, φαντάζομαι ότι θα έπρεπε ν’ αρχίσουν να ξαναμαζεύουν κεφαλάκια τού Μίκυ, αρχίζοντας από αυτό εδώ.

mickey

Άλλο ένα εξαιρετικό τεύχος, λοιπόν, παρ’ όλον ότι είναι αφιερωμένο στον Μίκυ, που έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις μου, μετά τα παπιά. Εννιάμισι με δέκα στο τεύχος, όπως δηλαδή στην κύρια ιστορία.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης τού άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 13 – «Ο ΛΗΣΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ»

  1. Ο/Η vellevelle λέει:

    Μακριά οι ληστές συλλέκτες από τις συλλογές μας!! 😆

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.