ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 16 – «ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΑΙ ΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

14 Οκτωβρίου 1966 λέει σήμερα το Μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, και τα μυαλά μας συνεχίζουν να βρίσκονται στη θάλασσα, οπότε το δέκατο έκτο τεύχος τού Μίκυ Μάους μάς έχει, όπως και την περασμένη εβδομάδα, μια θαλασσινή περιπέτεια, αυτή τη φορά με τον Μίκυ. Πάμε να τη θυμηθούμε!

Πριν ξεκινήσουμε, να αναφέρουμε ότι την παραμονή τών Χριστουγέννων ο Άη Βασίλης Ανδρέας μάς έστειλε υλικό για να συμπληρώσουμε όλες τις παρουσιάσεις, που κάναμε από το τεύχος 7 και μετά, όπου δεν είχαμε αρκετό πρωτογενές υλικό και, πολλές φορές, επαρκή στοιχεία. Όσοι παρακολουθείτε αυτή τη σειρά παρουσιάσεων, αν ακολουθήσετε το σύνδεσμο στο τέλος τού άρθρου, θα βρείτε κάμποσα νέα στοιχεία και εποπτικό υλικό στις αναθεωρημένες παρουσιάσεις.

003

Η βασική ιστορία αυτού τού τεύχους είναι ο Μίκυ και οι πειραταί τής Κίτρινης Θάλασσας, σε σενάριο Ennio Missaglia και σχέδιο Giovan Battista Carpi, μια ακόμη πιο χορταστική περιπέτεια από αυτήν του προηγουμένου τεύχους, αφού εκτείνεται σε 40 σελίδες. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια ιστορία, που πρωτοκυκλοφόρησε σε δύο μέρη στο Topolino, την οποία διαβάζουμε εδώ ολόκληρη, σε ένα μέρος.

Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 499 και 1077, με τον εκδημοτικισμένο τίτλο οι πειρατές τής Κίτρινης Θάλασσας. (Όχι πως ο τίτλος τής πρώτης εκδόσεως ήταν ακριβώς στην καθαρεύουσα, μια και σε σωστή καθαρεύουσα θα ήταν οι πειραταί τής Κιτρίνης Θαλάσσης, για να μην πω οἱ πειραταὶ τῆς Κιτρίνης Θαλάσσης και γίνω υπερβολικός. Πάντως, αντανακλά τη μικτή γλώσσα, που μιλούσε ο κόσμος τότε, εις μάτην τόσο τών δημοτικιστών, όσο και τών καθαρευουσιάνων, που την πολεμούσαν αμφότεροι.)

Μετά από έναν καυγά με τον Μίκυ, η Μίννι φεύγει ταξίδι προς άγνωστο προορισμό, για να του αποδείξει ότι είναι άξια να φύγει από το σπίτι και να τα βγάλει πέρα μόνη της. Λίγες μέρες μετά, ο Μίκυ μαθαίνει για κάποιο περίεργο κύμα, που εμφανίζεται στην Κίτρινη Θάλασσα, το οποίο ακολουθεί η εμφάνιση ενός πειρατικού πλοίου. Ο Μίκυ ανυπομονεί να επιστρέψει η Μίννι, για να πάει να λύσει το μυστήριο. Η Μίννι, όμως, δεν δίνει σημεία ζωής, μέχρι που έρχεται μια κάρτα από την Ιαπωνία, που λέει ότι η Μίννι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με ένα πλοίο για την Κίτρινη Θάλασσα, το οποίο, εν τω μεταξύ, είχε πέσει θύμα τών πειρατών.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ σπεύδουν στην Ιαπωνία, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις αρχές, για να σώσουν τη Μίννι. Όμως, η Μίννι δεν κινδυνεύει, καθώς ο αρχηγός τών πειρατών, όπως θα έχετε ήδη φανταστεί, δεν είναι άλλος από τον Μαύρο Πητ, ο οποίος, για να προλάβει την επέμβαση τού Μίκυ, φορτώνει τη Μίννι με το ζόρι σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Μίκυ Σίτυ!

Στην Ιαπωνία οι αρχές δεν έχουν κανένα στοιχείο για τους πειρατές. Το μόνο που μπορούν να υποθέσουν είναι ότι έχουν τη βάση τους σε κάποιο αχαρτογράφητο νησί. Ο Μίκυ προτείνει να επιβιβασθούν σε μια σχεδία, με τον Γκούφυ μασκαρεμένο σε Ινδό μαχαραγιά και τον Μίκυ σε υπηρέτη του, και οι αρχές να ανακοινώσουν από το ραδιόφωνο ότι ναυάγησε το πλοίο ενός μαχαραγιά, που είχε μαζί του διαμάντια μεγάλης αξίας. Οι πειρατές δεν θα αντισταθούν να τσιμπήσουν το δόλωμα, αποκαλύπτοντας έτσι τη θέση τους.

Πράγματι, έτσι γίνεται, μόνο που ο Μίκυ και ο Γκούφυ ανακαλύπτουν μόνοι τους το νησί, πριν να παραδοθούν στους πειρατές. Έτσι, μαθαίνουν και το κόλπο τού Μαύρου Πητ: έχει βάλει στο πλοίο του τέσσερα μεγάλα μπαλόνια, που όταν τα φουσκώνει, κάνουν το πλοίο ιπτάμενο. Ξεφουσκώνοντας απότομα τα μπαλόνια, το πλοίο πέφτει στη θάλασσα, σηκώνοντας έτσι το μυστηριώδες κύμα!

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ συλλαμβάνονται. Ο Μίκυ οδηγείται στη φυλακή, ως τιμωρία επειδή δήθεν άφησε να του πέσουν στη θάλασσα τα διαμάντια, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν, ενώ ο Γκούφυ οδηγείται στον Μαύρο Πητ. Όταν ο Πητ μαθαίνει τα καθέκαστα, δίνει εντολή να ελευθερωθεί ο υπηρέτης και να πάει να φέρει λύτρα, μη γνωρίζοντας ότι ο υπηρέτης είναι στην πραγματικότητα ο Μίκυ. Ο Μίκυ φεύγει, ενώ ο Γκούφυ μένει, για να απολαύσει τη φιλοξενία τού Μαύρου Πητ, παίζοντας σκάκι, που δεν του αρέσει, και τρώγοντας πολύ φαγητό, που αρέσει και στους δυο τους!

Ο Μίκυ επιστρέφει το βράδυ και γεμίζει το πλοίο τού Πητ με σκουλήκια που τρώνε ξύλο, τα οποία είχε φέρει μαζί του επί τούτω από την Ιαπωνία και στη συνέχεια πηγαίνει στην Ιαπωνία για να φέρει την ακτοφυλακή. Εν τω μεταξύ, ο Γκούφυ έχει σκάσει από το πολύ φαί. Ο Πητ του βγάζει το τουρμπάνι, για να τον ξαλαφρώσει, οπότε συνειδητοποιεί ότι ο μαχαραγιάς είναι ο Γκούφυ, και ότι ο υπηρέτης πρέπει να ήταν ο Μίκυ. Έτσι, δίνει εντολή να συλληφθεί ο Μίκυ, με το που θα ξαναεμφανιστεί.

Έτσι και γίνεται. Ο Μίκυ και ο Γκούφυ μεταφέρονται αιχμάλωτοι στο πλοίο, το οποίο αναχωρεί για να αιφνιδιάσει την ακτοφυλακή. Ο Μίκυ καταφέρνει να χαλάσει τον αιφνιδιασμό, σκάζοντας τα μπαλόνια, ώστε να πέσει απότομα το πλοίο στη θάλασσα και να δημιουργηθεί κύμα, ειδοποιώντας έτσι την ακτοφυλακή για την παρουσία τού πλοίου. Από την άλλη, τα σαράκια έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, οπότε το πλοίο βυθίζεται, και οι πειρατές περισυλλέγονται από την ακτοφυλακή.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ επιστρέφουν λυπημένοι στο Μίκυ Σίτυ, καθώς ο Μίκυ δεν είχε πιστέψει τον Πητ, όταν του είπε ότι είχε στείλει τη Μίννι πίσω στην Αμερική. Όμως, στο αεροδρόμιο τους περιμένει διαχυτικότατη η Μίννι, με τον καυγά που είχανε κάνει, στην αρχή τής ιστορίας, ξεχασμένο.

Οι δημιουργοί τής ιστορίας είναι οι ίδιοι με τους δημιουργούς τής ιστορίας το παγόβουνο φάντασμα, που παρουσιάσαμε πριν λίγες εβδομάδες, και η ιστορία είναι στο ίδιο στυλ, με τον Πητ να χρησιμοποιεί μια αλλόκοτη εφεύρεση για να επιτίθεται σε πλοία. Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στις δύο, νομίζω ότι προτιμώ το παγόβουνο, οπότε, αντί για το εννιάμισι, που είχα βάλει εκεί, εδώ θα βάλω μόνον εννέα. Όπως και να έχει, πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία.

043

Ακολουθεί ένα φιλοτελικό δισέλιδο, με τίτλο μεγάλοι Κινέζοι αυτοκράτορες.

045

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι ο κακός λύκος τυμπανιστής, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 418, 889 και 1506.

Τα γουρουνάκια θέλουν να φτιάξουν μια ορχήστρα, οπότε ο κακός λύκος προσποιείται τον… βιρτουόζο τυμπανιστή, για να τα δελεάσει. Πράγματι, καταφέρνει και τα ξεμοναχιάζει σε μία καλύβα, όπου τα πιάνει και τα δένει, ενώ ταυτόχρονα παίζει τύμπανο, για να μην ακούγονται οι φωνές τους. Το λυκόπουλο, φυσικά, θα καταφέρει άλλη μια φορά να τα σώσει. Απλή και ευχάριστη ιστορία, οπότε ένα 8 με 8,5 το βάζουμε άνετα. Όποιος βρει πώς πιάνονται και δένονται μαζί τρία γουρουνάκια, ενώ ταυτόχρονα παίζεις τύμπανο, κερδίζει λουκούμι!

mickey

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και, φαντάζομαι, το δελτίο… συλλογής κεφαλών τού Μίκυ Μάους, που κυκλοφορούσε στα τεύχη με ζυγό αριθμό.

52

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Όπως και την περασμένη εβδομάδα, θα βαθμολογήσουμε, το τεύχος με βάση την κύρια ιστορία και θα βάλουμε ένα εννέα.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης του άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.