ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 17 – «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΥΣΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ»

MickeyMouse_CT

001

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Μπήκαμε στον καινούργιο χρόνο, αλλά το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο όχι απλώς βρίσκεται ακόμα στον παλιό, αλλά και ο παλιός χρόνος, στον οποίο βρίσκεται, είναι πολύ παλιός! 21 Οκτωβρίου 1966 σήμερα, και κυκλοφορεί το δέκατο έβδομο τεύχος τού Μίκυ Μάους, με μια αγαπημένη ιστορία.

003

Η βασική ιστορία τού τεύχους είναι το πρώτο χρυσό δολλάριο, σε σενάριο Roberto Renzi και σχέδιο Luciano Gatto. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 434 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 75.

(Η παρουσίαση, που ακολουθεί, βασίζεται σε μια παλιότερη παρουσίαση της ιστορίας, που είχαμε κάνει.)

Η ιστορία αρχίζει με τον θείο Σκρουτζ να καλεί τον Ντόναλντ, για να του αναθέσει μια… δουλίτσα: να μετρήσει μέσα σε μια μέρα πόσα δολάρια υπάρχουν σε μια αποθήκη. Ο Ντόναλντ ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά, αλλά τον παίρνει ο ύπνος και αρχίζει να βλέπει εφιάλτες με αριθμούς να χορεύουν. Αυτή η ονειρική σκηνή μού είχε μείνει μέσα μου για χρόνια. Ακόμα θυμάμαι εκείνο το καρέ, όπου το οκτώ συστηνόταν λέγοντας «είμαι ο αριθμός οκτώ»!

Τέλος πάντων, ο Ντόναλντ ξαναπιάνει το μέτρημα και προλαβαίνει να τελειώσει εγκαίρως. Όμως, έχει κάνει λάθος κατά ένα δολάριο, οπότε ο Σκρουτζ, που ήξερε το αποτέλεσμα και ήθελε απλώς να δοκιμάσει τον Ντόναλντ, τον αποκληρώνει: «Για να μάθης να κάνης λογαριασμούς, ανάξιε! Μα τα έκανες θάλασσα! Γι’ αυτό σου κόβω τον μισθό, σου στερώ την τροφή και σε αποκληρώνω!» Αυτό το «σου στερώ την τροφή» είναι άλλη μία φράση που μου είχε μείνει!

Ο Ντόναλντ γυρίζει σπίτι και, μέσα στα νεύρα του, καταστρέφει ένα κάδρο που είχε με τη φωτογραφία τού Σκρουτζ. Την άλλη μέρα, όμως, λαμβάνει μία… χαρμόσυνη είδηση. Ο θείος Σκρουτζ χάθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα και θεωρείται νεκρός. Μοναδικός κληρονόμος του είναι ο Ντόναλντ, καθώς ο Σκρουτζ δεν είχε προλάβει να υλοποιήσει την αποκλήρωση.

Σύμφωνα με τους όρους τής διαθήκης, για να πάρει ο Ντόναλντ την κληρονομιά, πρέπει να βρει το πρώτο χρυσό δολάριο, που κέρδισε ο Σκρουτζ, το οποίο, σύμφωνα με τη διαθήκη, βρίσκεται στα πόδια τού πέτρινου ειδώλου τής φυλής τών κανιβάλων… Χάπα Χάπα!

Ο Ντόναλντ ξεκινά να βρει το νόμισμα, αλλά κάποιοι, που δεν θέλει και πολλή φαντασία για να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για τους Λύκους και τον γραμματέα τού συμβολαιογράφου, τον ακολουθούν. Ο Ντόναλντ καταφέρνει να φτάσει στο είδωλο, όπου αντί για το νόμισμα βρίσκει ένα σημείωμα που τον κατευθύνει στην Αλάσκα. Τον προλαβαίνουν, όμως οι Λύκοι, του παίρνουν το σημείωμα και τον αφήνουν αναίσθητο, στο έλεος των κανιβάλων.

Ο Ντόναλντ καταφέρνει να τους ξεφύγει και πηγαίνει στην Αλάσκα, όπου φτάνει σε ένα χωριό με κάπως περίεργο όνομα: Πατατράκ! Εικάζω ότι αυτό το «Πατατράκ» είναι αναφορά στο Eniwetok, όπου έγινε η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, σε συνδυασμό με το χωριό που κατασκευάστηκε για να μελετηθεί το τι συμβαίνει σε ένα κατοικημένο χώρο, όταν δεχθεί πυρηνική επίθεση. Έτσι και εδώ, ο Ντόναλντ πέφτει πάνω σε μια ατομική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί!

Η βόμβα εκρήγνυται, και ο Ντόναλντ ξυπνάει σ’ ένα νοσοκομείο, όπου οι γιατροί είναι ντυμένοι σαν Αρειανοί, επειδή φοβούνται να μη μολυνθούν από τη ραδιενέργεια. Οι γιατροί θέλουν να τον κρατήσουν σε απομόνωση για 60 μέρες, αλλά ο Ντόναλντ το σκάει για να βρει το νόμισμα πριν τους Λύκους, σπέρνοντας τον πανικό σε όσους συναντά.

Να μην τα πολυλογούμε, ο Ντόναλντ συνεχίζει το κυνήγι τού νομίσματος, με τους Λύκους στο κατόπι, και από σημείωμα σε σημείωμα καταλήγουμε στο εκπληκτικό: «θα βρεις το χρυσό δολάριο πίσω από την κορνίζα με την φωτογραφία μου, που κρέμεται στο σαλόνι τού σπιτιού σου»! Το νόμισμα ήταν μέσα στην κορνίζα που κατέστρεψε και πέταξε ο Ντόναλντ στην αρχή τής ιστορίας!

Κάπου εδώ προλαβαίνουν τον Ντόναλντ οι Λύκοι, αλλά όλους τους προλαβαίνουν οι αρχές, και όλοι καταλήγουν στο νοσοκομείο, όπου ο Ντόναλντ δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη. Ο θείος Σκρουτζ είναι ζωντανός, και η όλη περιπέτεια ήταν ακόμα μία δοκιμασία, στην οποία ο Ντόναλντ απέτυχε!

Τελικά, ο Ντόναλντ δεν είχε μολυνθεί από τη ραδιενέργεια, οπότε οι Λύκοι οδηγούνται στη φυλακή, και ο Ντόναλντ επιστρέφει στο σπίτι του, όπου τον περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Η επιχείρηση περισυλλογής απορριμμάτων τού επέστρεψε επισκευασμένη την κορνίζα με τη φωτογραφία και το δολάριο!

Ο Ντόναλντ τρέχει περιχαρής στο θείο του, ο οποίος, όμως, του υπενθυμίζει ότι, αφού είναι ζωντανός, δεν υπάρχει κληρονομιά. Επιπλέον, για να καλύψει τα έξοδα, που είχε κάνει για το κυνήγι τού δολαρίου, ο Ντόναλντ θα πρέπει να δουλέψει χωρίς πληρωμή για το Σκρουτζ επί δεκαπέντε χρόνια!

Εξαιρετική ιστορία, που ακόμα τη θυμάμαι, κλασικό σχέδιο από τον Gatto, οπότε το δεκάρι το βάζουμε αβασάνιστα.

038

Ακολουθεί το φιλοτελικό δισέλιδο, με τίτλο παλαιές στρατιωτικές στολές τής Πορτογαλίας.

040

Στη συνέχεια έχουμε μια δισέλιδη ιστορία κειμένου με τίτλο Δάμων και Φιντίας, ακολουθούμενη από το σταυρόλεξο του Μίκυ.

043

Η δεύτερη ιστορία τού τεύχους είναι οι κυνηγημένοι κυνηγοί, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 388 και 844, καθώς και στο Τσιπ & Ντέηλ 8.

Ο Αρκούδος και ο Αλούπης κυνηγάνε τα ζώα τού δάσους, για να τα πιάσουν και να τα πουλήσουν. Ο Τσιπ και ο Νταίηλ αποφασίζουν να τους τιμωρήσουν, δίνοντάς τους να καταλάβουν τι σημαίνει να σε κυνηγάνε. Βρισκουν ένα σκοινί και πιάνουν τον Αρκούδο απ’ τη μουσούδα, φωνάζοντας ότι τον πιάσανε και ότι θα τον πουλήσουν στο ζωολογικό κήπο ή θα τον κάνουν χαλί. Ο Αρκούδος το σκάει πανικόβλητος και τρέχει στον Αλούπη, ο οποίος, ψυλλιάζεται τι έχει συμβεί. Έτσι, την επόμενη φορά που τα σκιουράκια θα επιχειρήσουν το κόλπο τους, ο Αλούπης δεν δυσκολεύεται να τα πιάσει και στέλνει τον Αρκούδο να τα πουλήσει.

Για να γλιτώσουν, τα σκιουράκια λένε στον Αρκούδο ότι ο Αλούπης τον έστειλε να πουλήσει τα σκιουράκια για πενταροδεκάρες, ώστε εκείνος να πιάσει μόνος του τον Μπάμπι, να τον πουλήσει και να κρατήσει όλα τα λεφτά εκείνος. Ο Αρκούδος επιστρέφει έξαλλος και, πραγματικά, βρίσκει τον Αλούπη μόλις να έχει πιάσει το ελαφάκι. Οργισμένος, δένει τον Αλούπη σαν σαλάμι, και η ιστορία τελειώνει με τον Αρκούδο να πηγαίνει να πουλήσει τον Αλούπη στον ζωολογικό κήπο!

Εξαιρετική ιστορία, παρόλο που οι ιστορίες με τα σκιουράκια δεν είναι οι πιο αγαπημένες μου. Εξαιρετικό και το σχέδιο, οπότε ένα εννιάρι το βάζουμε άνετα.

051

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το τεύχος κλείνει με ένα στριπ από αμερικανική εφημερίδα με τίτλο η τηλεόραση και το τηλέφωνο, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro. Πόσοι από τους Έλληνες αναγνώστες να είχαν τηλεόραση το 1966, άραγε;

052

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Στο οπισθόφυλλο, εκτός από το γνωστό πια κεφαλάκι τού Μίκυ, βλέπουμε τα βραβεία που θα δινόντουσαν σε κάποια μελλοντική κλήρωση τού Μίκυ Μάους Club. Βλέπουμε, επίσης, την επινοητικότητα τού πρώτου κατόχου τού τεύχους, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι η μικρογραφία τής διαφήμισης για το Μίκυ Μάους Club ήταν ίδια με τα κεφαλάκια που συνέλεγε, οπότε την έκοψε και αυτήν!

mickey

Συμπερασματικά, λοιπόν, είχαμε ένα εξαιρετικό τεύχος, που αγγίζει το δέκα.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την προσφορά φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης του άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.