ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 18 – «ΦΑΡΑΩ»

MickeyMouse_CT

001

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

28 Οκτωβρίου 1966 σήμερα, μικυμαουσικά. Ημέρα εθνικής εορτής, οπότε το δέκατο όγδοο τεύχος τού Μίκυ Μάους τη γιορτάζει παρουσιάζοντάς μας μια ιστορία με θέμα την… χμ… την Αίγυπτο! Όχι και πολύ σχετικό το θέμα, αλλά η ιστορία δεν παύει να είναι αγαπημένη. Πάμε να την δούμε.

003

Η πρώτη μας ιστορία, λοιπόν, είναι ο Φαραώ, σε σενάριο Carlo Chendi και σχέδιο Luciano Gatto. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 503 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 87.

Βλέποντας πόσο πλούτισε ο υπηρέτης του, χρηματοδοτώντας έναν ανασκαφέα στην Αίγυπτο, ο Σκρουτζ αποφασίζει να πάει κι’ αυτός στην Αίγυπτο, για να βρει κι αυτός τη μούμια κανενός πλούσιου Φαραώ.

Πράγματι, φτάνοντας στην Αίγυπτο, τα παπιά δεν δυσκολεύονται ν’ ανακαλύψουν τον τάφο ενός Φαραώ. Στον τάφο δεν υπάρχουν θησαυροί, υπάρχει όμως μια επιγραφή, η οποία λέει ότι, αν προφέρεις μια μαγική φράση, ο Φαραώ θα ξυπνήσει. Περίεργος να μάθει τι απόγινε ο θησαυρός τού Φαραώ, ο Σκρουτζ προφέρει τη φράση, και ο Φαραώ, που είναι ολόιδιος ο Σκρουτζ, ξυπνά. Ο Φαραώ λέει στον Σκρουτζ ότι τον θησαυρό του τον κατασπατάλησε ο ανιψιός του, που φυσικά ήταν ολόιδιος ο Ντόναλντ, και του ζητάει να τον αφήσει να κολυμπήσει μια φορά στο χρυσάφι του, για να θυμηθεί τις παλιές του δόξες. Όταν ο Σκρουτζ αρνείται, ο Φαραώ τού επιτίθεται, τον βγάζει νοκ άουτ και παίρνει τη θέση του

Ο Φαραώ γυρίζει με τον Ντόναλντ και τα ανιψάκια στη Λιμνούπολη, όπου κάθε μέρα δέρνει τον Ντόναλντ, βλέποντας στο πρόσωπό του τον δικό του ανιψιό και αφήνει λουλούδια σε μια μούμια στο μουσείο.

Ο Σκρουτζ, εν τω μεταξύ, μη έχοντας ούτε τα γυαλιά του, που του τα πήρε κι αυτά ο Φαραώ, περιπλανάται για μέρες στην έρημο, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει στον πολιτισμό και να επιστρέψει στη Λιμνούπολη, λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο, που δεν μπορούσε να δει ότι ήταν δικό του.

Όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον Φαραώ, εκείνος του ζητάει συγγνώμη, που του συμπεριφέρθηκε έτσι, αλλά είχε νοσταλγήσει πολύ το κολύμπι στο χρυσάφι. Έχοντας ικανοποιήσει την επιθυμία του και έχοντας, επιπλέον, ξαναδεί και τη γυναίκα του, εννοώντας τη μούμια, στην οποία άφηνε λουλούδια, προφέρει τη μαγική φράση, και δίπλα στη μούμια τής γυναίκας τού Φαραώ εμφανίζεται και η δικιά του.

Όταν ο Σκρουτζ επιστρέφει στο θησαυροφυλάκιο, ανακαλύπτει, προς μεγάλη του έκπληξη, ότι η στάθμη τών χρημάτων είχε ανέβει, χάρις στις επιτυχημένες επενδύσεις που είχε κάνει ο Φαραώ.

Πολύ όμορφη ιστορία, με κάμποσο χιούμορ, αλλά και με μυστηριακή ατμόσφαιρα που μου είχε εξάψει την φαντασία μικρός. Δεν την έχω ξεχάσει, από τότε που την πρωτοδιάβασα. Όσο για το σχέδιο τού Γκάτο, τα έχουμε ξαναπεί. Είναι ο αγαπημένος μου από τους Ιταλούς σχεδιαστές παπιών, για να μην πω ο αγαπημένος μου σχεδιαστής παπιών, τελεία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ιστορία είναι αυτή που μου έρχεται στο νου, όταν σκέπτομαι το σχέδιο τού Γκάτο. Δέκα, ασυζητητί.

043

Ακολουθεί ένα μονοσέλιδο άρθρο φιλοτελικού περιεχομένου, με τίτλο λουλούδια τής Αφρικής.

044

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Στη συνέχεια έχουμε ένα στριπ από αμερικανική εφημερίδα με τίτλο ο Ντόναλντ Αλπινιστής, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro.

045

Ακολουθεί η δεύτερη ιστορία τού τεύχους, η σακαράκα τού Γκούφη, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Tony Strobl.

Ο Γκούφυ προσπαθεί να πουλήσει το σαραβαλάκι του. Βρίσκει έναν αγοραστή, ο οποίος τραβάει τα πάνδεινα, όταν το πάνε για δοκιμή. Τελικά, ο υποψήφιος αγοραστής το αγοράζει, μόνο και μόνο για να το πετάξει στα σκουπίδια, ώστε να μην τραβήξει κανένας άλλος αυτά που τράβηξε αυτός.

Πλακατζίδικη ιστορία, αστείο σχέδιο, ένα εννιά θα το βάλω. Πολύ καλός βαθμός για συμπληρωματική ιστορία.

051

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο τού Μίκυ και μια μονοσέλιδη ιστορία με τίτλο νυκτερινή περιπέτεια, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Tony Strobl.

052

Άλλο ένα εξαιρετικό τεύχος, που αγγίζει το δέκα, με μια χορταστική ιστορία από αυτές που μου μείναν μέσα μου από τότε που την πρωτοδιάβασα.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την προσφορά φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης του άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 18 – «ΦΑΡΑΩ»

  1. Ο/Η dancooper1 λέει:

    Ευχαριστούμε Κρίτωνα

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.