ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 27 – «ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Προπαραμονή πρωτοχρονιάς σήμερα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 1966, σύμφωνα με το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, και το Μίκυ Μάους ετοιμάζεται να κάνει πρωτοχρονιά στη… σελήνη, με το εικοστό έβδομο τεύχος του. Για να δούμε, αν θα μας βρει εκεί ο Άη Βασίλης και τι δώρα θα μας φέρει!

psd

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 86.)

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία πρωτοχρονιά στη σελήνη, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Pete Alvarado. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας, με τον τίτλο πρωτοχρονιά στο διάστημα, στα Μίκυ Μάους 549 και 1902, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 86.

Είναι παραμονή πρωτοχρονιάς. (Παραμονή Χριστουγέννων, στο πρωτότυπο, αλλά ο τότε μεταφραστής, ορθώς πράττων, μετέφερε την υπόθεση στα καθ’ ημάς, όπου ο Άη Βασίλης έρχεται την πρωτοχρονιά.) Ο Ντόναλντ και τα παιδιά σπάνε το κεφάλι τους να βρουν τι δώρο να πάρουν στον θείο Σκρουτζ, που τα έχει όλα. Τελικά το βρίσκουν: να του δώσουν τα χρήματα που λογάριαζαν να ξοδέψουν για το δώρο του!

Από τη μεριά του, ο Σκρουτζ έχει τις συνηθισμένες εορταστικές σκοτούρες, όπου όλοι του ζητάνε χρήματα. Έτσι, αποφασίζει να αγοράσει έναν πύραυλο από τον Κύρο και να πάει να κάνει πρωτοχρονιά (Χριστούγεννα, στο πρωτότυπο) στη… σελήνη. Επειδή δεν ξέρει να οδηγεί… πύραυλο, θέλει να αναθέσει τη δουλειά αυτή στα ανίψια του. Έλα, όμως, που, έχοντας δώσει το δώρο του στον θείο τους, δεν του έχουν πια υποχρέωση. Έτσι, αναγκάζεται να τους κοροϊδέψει. Καμουφλάρει τον πύραυλο, να μοιάζει με… χριστουγεννιάτικο δέντρο, και φωνάζει τα παιδιά να το δουν. (Κάπου εδώ φαίνεται ότι η ιστορία διαδραματίζεται παραμονή Χριστουγέννων και όχι πρωτοχρονιάς. Ποιος στολίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο την πρωτοχρονιά;)

Τα παιδιά ξεγελιούνται και ακολουθούν τον Σκρουτζ στο υποτιθέμενο δωμάτιο, που βρίσκεται μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο Σκρουτζ κλείνει την πόρτα και απογειώνονται. Φυσικά, τα παιδιά δεν έχουν ιδέα από πιλοτάρισμα πυραύλου ούτε έχουν μαζί τους το βιβλίο τών μικρών εξερευνητών, οπότε δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη σελήνη. Τελικά προσγειώνονται στον… βόρειο πόλο. Εκεί βρίσκουν τον… πύργο τού Άη Βασίλη, ο οποίος προσφέρεται να τους πάει πίσω στη Λιμνούπολη, με τον όρο ο Σκρουτζ να χαρίσει στα παιδιά τής Λιμνούπολης τα παιχνίδια που θα αναγκαζόταν ο Άη Βασίλης να αφήσει πίσω, προκειμένου να χωρέσουν τα παπιά στο έλκηθρο.

Μάλλον παιδιάστικη ιστορία, και το σχέδιο του Alvarado είναι κάπως άτεχνο, οπότε θα βάλω μόνο επτά. Το μόνο που μου είχε μείνει από αυτήν την ιστορία ήταν η μεταμόρφωση τού πυραύλου σε χριστουγεννιάτικο δέντρο, που έχει κάτι το μαγικό.

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Κάπου σ’ αυτό το σημείο πρέπει να βρίσκεται και το τέταρτο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο, που θα μας ταλαιπωρήσει για πολλά τεύχη ακόμα…

Disney

(Η εικόνα είναι συντεθειμένη από πολλά καρέ ενός βίντεο στο youtube.)

Ακολουθεί ένα άρθρο με τίτλο ο Ντίσνεϋ έφυγε το έργο του μένει, για τον θάνατο τού Γουώλτ Ντίσνεϋ, που έφυγε 15 μέρες πριν την κυκλοφορία τού τεύχους. Καλό ταξίδι, θείε Γουώλτ!

tbb

(Η εικόνα προέρχεται από το αμερικανικό Dell Giant 30.)

Ακολουθεί η περιπέτεια στα χιόνια, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Al Hubbard. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 447.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ ετοιμάζονται να ανέβουν ένα βουνό, όταν βλέπουν να τρέχουν πανικόβλητοι κάποιοι ορειβάτες, που τρόμαξαν όταν τους χτύπησε μια χιονοθύελλα εν αιθρία. Ο Μίκυ δεν πτοείται, αλλά τελικά τους χτυπάει και αυτούς μια χιονοθύελλα, ακόμη πιο ισχυρή, που τους σηκώνει στον αέρα. Ευτυχώς, σώζονται χάρις στο… αλεξίπτωτο, που είχε μαζί του ο Γκούφυ, διά παν ενδεχόμενον.

Ερευνώντας, ανακαλύπτουν ότι τις ξαφνικές χιονοθύελλες τις δημιουργούσε ο Μαύρος Πητ, με μια πανίσχυρη… ηλεκτρική σκούπα, που ρουφούσε το χιόνι και το εκσφενδόνιζε με μεγάλη δύναμη, για να παίρνει τα υπάρχοντα των ορειβατών, που θα άφηναν πίσω τους!

Εννοείται ότι ο Πητ και ο συνεργός του δεν θα αργήσουν να βρεθούν στη φυλακή.

Λίγο πιο προσεγμένη ιστορία, αλλά ούτε και εδώ έχουμε σπουδαία πράγματα. Να βάλουμε ένα 7,5 με οκτώ. Την ιστορία δεν την θυμόμουνα, οπότε, αν την είχα διαβάσει μικρός, δεν μου άφησε τίποτε. Διαβάζοντάς την μεγάλος, θα κρατήσω την εξωφρενική ιδέα τής ηλεκτρικής σκούπας τού Πητ!

hmd

(Η εικόνα προέρχεται από τον τόμο Ζορρό.)

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι η μυστική διάβαση, με τον Ζορρό, της οποίας διαβάζουμε εδώ το πρώτο μέρος. Σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας, με τον τίτλο το κρυφό πέρασμα τού Ζορρό, στο περιοδικό τού Μίκυ Μάους (τεύχη 15 και 16). Ανατυπώθηκε επίσης στον τόμο Ζορρό, πάλι με τον τίτλο η μυστική διάβαση και, με τον τίτλο το μυστικό πέρασμα, στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη.

Ο καπιτάνο Μοναστάριο, ο διοικητής τής Καλιφόρνια, σκαρφίζεται ένα τέχνασμα για να πιάσει τον Ζορρό. Χρησιμοποιώντας ένα αντίγραφο τής στολής τού Ζορρό (πού βρήκε τα μέτρα;) ψάχνει, σαν τον πρίγκιπα της Σταχτοπούτας, να βρει σε ποιον ταιριάζει, ώστε να αναγνωρίσει τον Ζορρό. Σε όλη την Καλιφόρνια, δύο μόνον άντρες βρίσκονται, που να τους ταιριάζει η στολή! Στον δον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα (τον πραγματικό Ζορρό) που ο Μοναστάριο απορρίπτει από χέρι και σε έναν από τους βακούερο του δον Ντιέγκο, ο οποίος συλλαμβάνεται. Επεμβαίνει όμως ο πραγματικός Ζορρό, οπότε αποδεικνύεται η αθωότητα του βακουέρο.

Ο Ζορρό βρίσκεται σε δεινή θέση. Από τη μια είναι απασχολημένος με το να ξιφομαχεί με τον Μοναστάριο, που είναι κι αυτός δεινός ξιφομάχος. Από την άλλη ο λοχίας Γκαρθία τον σημαδεύει με το πιστόλι του, με διαταγή να τον πυροβολήσει. Πώς θα γλυτώσει ο Ζορρό; Πολύ απλά. Μεσολαβεί ένα παντελώς ακαταλαβίστικο καρέ, μετά το οποίο ο Ζορρό βρίσκεται στα κεραμίδια, έτοιμος να πηδήσει στο άλογό του και να φύγει. What an amazing escape, όπως λέει σε ένα σκετσάκι των Monty Python, όπου και εκεί παραλείπουν να δείξουν πώς γλύτωσαν οι ήρωες! Ο Ζορρό επιστρέφει γρήγορα σπίτι του, προκειμένου να τον δει ο Μοναστάριο ως δον Ντιέγκο και να μην αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο πραγματικός Ζορρό.

Και η μυστική διάβαση; Χαίρομαι που ρωτήσατε. Ο Ζορρό λέει ρητά ότι αυτή τη φορά δεν θα τη χρησιμοποιούσε για να γυρίσει σπίτι του, μετά την εκπληκτική του απόδραση. Τώρα, γιατί η ιστορία αφιερώνει τρεις σελίδες στην αρχή, όπου ο δον Ντιέγκο περιγράφει τη διάβαση στον υπηρέτη του και, επομένως, μέσω εκείνου και σ’ εμάς, αυτό σας το αφήνω ως άσκηση για το σπίτι.

Γελοία ιστορία, με υπόθεση διάτρητη από χίλιες μεριές. Αφήστε που συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι θέση είχαν αυτές οι ιστορίες στο Μίκυ Μάους. Όσο για το σχέδιο τού Alex Toth, με τους μινιμαλιστικά σχεδιασμένους χαρακτήρες, μπροστά από βαριά σχεδιασμένα υπόβαθρα, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει. Ίσως να φταίει και η μαυρόασπρη εκτύπωση, ενώ η ιστορία ήταν έγχρωμη, στο πρωτότυπο. Όπως και να έχει το πράγμα, ούτε κι αυτή τη φορά θα καταδεχθώ να της βάλω βαθμολογία.

51

(Η εικόνα είναι συντεθειμένη από πολλά καρέ ενός βίντεο στο youtube.)

Το τεύχος κλείνει με τα πουλιά με φαντασία, από την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, σε σενάριο Dick Huemer και σχέδιο George Wheeler.

52

(Προέλευση εικόνας: www.ricardo.gr)

Αυτό το τεύχος ήταν μάλλον απογοητευτικό. Λίαν επιεικώς, θα βάλουμε ένα επτά.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.