ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 29 – «ΠΩΛ ΜΠΑΝΥΑΝ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Παρασκευή και 13 τού 1967 σήμερα, σύμφωνα με το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, και το Μίκυ Μάους ετοιμάζεται να γιγαντωθεί από την επόμενη εβδομάδα, παρουσιάζοντάς μας μια ιστορία με έναν γίγαντα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, το εικοστό ένατο τεύχος τού περιοδικού.

PB

(Η εικόνα προέρχεται από την δημοσίευση της ιστορίας στο αμερικανικό Silly Symphonies 9.)

Η βασική ιστορία είναι ο Πωλ Μπάνυαν, σε σενάριο Don Christensen και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 39. Είναι μεταφορά σε κόμικς τής ομώνυμης σύντομης ταινίας τής Ντίσνεϋ, που παρουσιάζει τον σύγχρονο θρύλο τού γίγαντα ξυλοκόπου Πωλ Μπάνυαν.

Μετά από μια μεγάλη καταιγίδα, οι κάτοικοι ενός παραθαλάσσιου χωριού βρίσκουν στην παραλία μια τεράστια κούνια με ένα αναλόγων διαστάσεων μωρό! Οι κάτοικοι του χωριού αποφασίζουν να υιοθετήσουν το μωρό από κοινού, ονομάζοντάς το Πωλ Μπάνυαν.

Παρά το μέγεθός του, ο Πωλ εντάσσεται στη ζωή του χωριού και γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός στους συγχωριανούς του. Κάποια Χριστούγεννα, όταν είναι πια έφηβος, το χωριό τού χαρίζει ένα διπλό πέλεκυ. Τότε είναι που ο Πωλ ανακαλύπτει την κλίση του. Με το τσεκούρι του και την υπερφυσική του δύναμη, αποψιλώνει τα γύρω δάση, δίνοντας τεράστια ώθηση στην τοπική γεωργία και βιομηχανία. Δυστυχώς, η πολυκοσμία, που ακολουθεί αυτήν την ανάπτυξη, τον αναγκάζουν να φύγει για άλλους τόπους.

Ο Πωλ περιπλανάται ανά την Αμερική, κάνοντας τον ένα άθλο μετά τον άλλο, καθώς όλα τα φυσικά θαύματα και όλα τα μεγάλα ανθρώπινα έργα αποδίδονται σ’ αυτόν και στο… μπλε βόδι του, τον Μπέμπη, το οποίο ανακάλυψε παγωμένο, κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας και, αν και του έσωσε τη ζωή, έμεινε μονίμως μελανιασμένο.

Οι άνθρωποι, όμως, προοδεύουν, και μια μέρα εμφανίστηκε ένα καινούργιο θαύμα: το ατμοκίνητο πριόνι και η ατμομηχανή, τα οποία, ο εφευρέτης τους ισχυριζόταν ότι κάνουν καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι ο Πωλ και ο Μπέμπης. Ο Πωλ διαφωνεί, αλλά ο μόνος τρόπος για να λυθεί η διαφωνία είναι να γίνει ένας διαγωνισμός. Επί μία ώρα, το τσεκούρι τού Πωλ Μπάνυαν και το ατμοκίνητο πριόνι τού Τζο Κοψίδι κόβουν το ένα δέντρο μετά το άλλο, ενώ ο Μπέμπης και η ατμομηχανή του Τζο στοιβάζουν τους κορμούς σε δύο πανύψηλους σωρούς. Με τη λήξη του διαγωνισμού, οι σωροί φαίνονται ίσοι. Όταν, όμως, τους μετράνε, ο σωρός τού Τζο είναι υψηλότερος κατά… μισό πόντο. Η μηχανή είχε νικήσει τον άνθρωπο!

Ο Πωλ καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει πια θέση γι’ αυτόν στον σύγχρονο κόσμο, οπότε φεύγει για πιο μακρινά δάση. Από τότε δεν τον ξαναείδε κανένας. Κάποιοι λένε ότι πήγε στην Αλάσκα, και ότι το βόρειο σέλας είναι αποτέλεσμα του χιονοπόλεμου που παίζει ο Πωλ με τον Μπέμπη!

Αγαπημένη ιστορία, που διαβάστηκε και ξαναδιαβάστηκε πολλές φορές, καθώς δεν χόρταινα να διαβάζω για τα απίθανα κατορθώματα του Πωλ. Θυμάμαι, μάλιστα, πως ποτέ μου δεν πείστηκα ότι η μέτρηση τού ύψους τών δύο σωρών είχε γίνει σωστά, καθώς οι δύο σωροί δεν μετρήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, και ο σωρός τού Κοψίδι μετρήθηκε με λιγότερη ακρίβεια.

Ως μεγάλος, ίσως να μην βρίσκω την ιστορία τόσο ενδιαφέρουσα, αλλά ως μικρό παιδάκι, δεν μπορώ παρά να βάλω ένα δεκάρι, κι ας μην πρόκειται για ιστορία με «αστεία ζώα».

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Ακολουθεί το έκτο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

tftm

(Η εικόνα προέρχεται από τον τόμο Ζορρό.)

Στη συνέχεια έχουμε το πρώτο μέρος από την ιστορία με τον Ζορρό το φάντασμα του μοναστηριού, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας σε συνέχειες, με τον τίτλο ο Ζορρό φάντασμα, στο περιοδικό τού Μίκυ Μάους, αρχίζοντας από το τεύχος 18. Ανατυπώθηκε επίσης στον τόμο Ζορρό, πάλι με τον τίτλο το φάντασμα του μοναστηριού και, με τον τίτλο το φάντασμα της ιεραποστολής, στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη.

Στην ιστορία αυτή, ο Μοναστάριο μαθαίνει ότι ο Νάχο Τόρες, τον οποίο είχε ελευθερώσει ο Ζορρό στην πρώτη ιστορία, έχει βρει καταφύγιο στο τοπικό μοναστήρι. (Mission, στο πρωτότυπο, άρα μάλλον πρόκειται για ιεραποστολή, όπως έχει αποδοθεί στα Κλασικά Κόμικς.) Ο Μοναστάριο φτάνει στα άκρα, προκειμένου να συλλάβει τον Τόρες, σεβόμενος, όμως, για κάποιο λόγο, την ιερότητα τού μοναστηριού. Στην αρχή αιχμαλωτίζει όλους τους Ινδιάνους, που δούλευαν στο μοναστήρι, και τους βάζει να κουβαλάνε πέτρες ασταμάτητα, μέχρι τελικής πτώσεως, προκειμένου να εκβιάσει τον Τόρες να παραδοθεί. Όταν ο Ζορρό τους ελευθερώνει, ο Μοναστάριο περικυκλώνει το μοναστήρι, απαγορεύοντας την μεταφορά τροφίμων σ’ αυτό, ώστε η πείνα να αναγκάσει τον Τρόρες να παραδοθεί. Ο Ζορρό καταφέρνει να περάσει και να φέρει φαγητό στον Τόρες, οπότε ο Μοναστάριο κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και καταλαμβάνει το μοναστήρι, ώστε ούτε ο Ζορρό να μην μπορεί να δώσει φαγητό στον Τόρες. Όμως, ο Ζορρό βρίσκει και πάλι τον τρόπο. Διαδίδει ότι τις αφέγγαρες νύχτες, όπως τη συγκεκριμένη, κυκλοφορεί στο μοναστήρι ένα φάντασμα. Πράγματι, το φάντασμα, που δεν είναι άλλος από τον Ζορρό, κάνει την εμφάνισή του, και οι στρατιώτες φεύγουν πανικόβλητοι, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Τόρες να δραπετεύσει.

Έτσι όπως τα γράφω, η ιστορία φαίνεται καλή. Για κάποιο λόγο, όμως, η ιστορία δεν με συγκίνησε, όταν την διάβασα. Μάλλον φταίει το ότι ο Ζορρό στο Μίκυ Μάους δεν μου κολλάει με τίποτε. Τέλος πάντων, αξιολογώντας την ιστορία αυτόνομα, νομίζω ότι ένα οκτώ θα το βάλω.

oks

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 87.)

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι μια μονοσέλιδη ιστορία με τον Ντόναλντ, με τίτλο ο ξιφομάχος μάγειρας, σε σενάριο Vic Lockman και σχέδιο Tony Strobl.

mickey

Το τεύχος συμπληρώνουν το σταυρόλεξο του Μίκυ και άλλες επτά σελίδες, για τις οποίες το I.N.D.U.C.K.S. δεν μας παρέχει πληροφορίες. Φαντάζομαι ότι στο εσωτερικό τού οπισθοφύλλου θα υπήρχε η εγκυκλοπαίδεια τού Ντίσνεϋ, οπότε οι σελίδες, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο, είναι κάπου έξι.

52

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Η ιστορία με τον Πωλ Μπάνυαν ήταν εξαιρετική, από αυτές που μείναν μέσα μου χρόνια και δεκαετίες αφότου έπαψα να έχω το τεύχος. Η ιστορία με τον Ζορρό, πάλι, δεν ήταν και τόσο άσχημη, αν και ξαναδιαβάζοντάς την μετά από τόσα χρόνια, δεν μου θύμιζε απολύτως τίποτε. Δεν ξέρω τι βαθμολογία να βάλω συνολικά στο τεύχος. Να βάλω δέκα, βαθμολογώντας το αποκλειστικά από τη βασική του ιστορία, όπως έκανα σε κάποια άλλα τεύχη; Να βάλω εννέα, μοιράζοντας τη διαφορά ανάμεσα στην ιστορία με τον Πωλ Μπάνυαν και στην ιστορία με τον Ζορρό; Εσείς τι λέτε;

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.