ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 30 – «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

20 Ιανουαρίου τού 1967 σήμερα, μικυμαουσικά, και το Μίκυ Μάους, στο τριακοστό τεύχος του, μας προσφέρει ένα… ομιχλώδες μυστήριο και 68 σελίδες, ένα δεκαεξασέλιδο, δηλαδή, περισσότερο από τα προηγούμενα τεύχη. Πάμε να το δούμε από πιο κοντά.

tmto

(Η εικόνα προέρχεται από την αναδημοσίευση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 527. Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Η βασική ιστορία είναι το μυστήριο της ομίχλης, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 527. Πρόκειται για μια ιστορία σε τρία μέρη, από αυτές που διαβάζαμε σε συνέχειες στο Μεγάλο Μίκυ. Εδώ, όμως, την διαβάζουμε ολόκληρη.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ ετοιμάζονται να φύγουν για διακοπές το Σαββατοκύριακο, καθώς είναι φοβερά κουρασμένοι. Για να είναι σίγουροι ότι δεν θα τους αναθέσει ο επιθεωρητής Ο’ Χάρα κάποια υπόθεση και τους ανατρέψει τα σχέδια, δεν απαντάνε στο τηλέφωνο και, όταν βλέπουν από μακρυά τον επιθεωρητή, το βάζουν στα πόδια.

Σε κάποιο στενό δρομάκι πέφτουν σε έναν ύποπτο τύπο, ο οποίος, βλέποντας ότι τους κυνηγούσε ο επιθεωρητής, νομίζει ότι ο Μίκυ και ο Γκούφυ ήταν κάποιοι σπουδαίοι απατεώνες. Τους βοηθάει να κρυφτούν από τον επιθεωρητή, και στη συνέχεια τους πηγαίνει στον αρχηγό του, ο οποίος έψαχνε να βρει δύο άτομα που θα τους βοηθούσαν στα σχέδιά τους.

Το κρησφύγετο τών κακοποιών είναι κρυμμένο από κάποια περίεργη ομίχλη, που εμποδίζει τον Μίκυ να καταλάβει πού βρίσκεται. Όταν συναντούν τον αρχηγό, ο Μίκυ, προφασιζόμενος κάποια αναπηρία, τους πείθει ότι δεν είναι κατάλληλοι για τη δουλειά, για την οποία τους θέλανε, οπότε οι κακοποιοί τούς πάνε πίσω στην πόλη, κλεισμένους στο πορτ μπαγκάζ, για να μην μάθουν πού είχαν πάει.

Ο Μίκυ πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον επιθεωρητή, που είναι η σειρά του να αναστατωθεί, διότι πρέπει να ασχοληθεί τώρα με την υπόθεση, ενώ λογάριαζε να περάσει το Σαββατοκύριακο ψαρεύοντας στο πλοίο του, παρέα με τον Μίκυ και τον Γκούφυ, που τους έψαχνε για να τους πάρει μαζί του! Έχοντας ακούσει τους κακοποιούς να αναφέρονται σε κάποιον Γρανάζη, υποπτεύονται ότι κάπως είναι αναμεμειγμένος ο Κύρος στην υπόθεση. Όταν, όμως, πηγαίνουν να τον επισκεφθούν, βλέπουν ότι έχει φύγει για ψάρεμα. Μη έχοντας άλλο ίχνος, τελικά αποφασίζουν να κάνουν τις διακοπές τους.

Εκεί που ψαρεύουν, ακούν κάτι γαβγίσματα από φώκιες, που ο Μίκυ τα είχε ακούσει και στο κρησφύγετο τών κακοποιών. Έτσι, το βράδυ ο Μίκυ και ο Γκούφυ επισκέπτονται τον φάρο, που ήταν εκεί, και όντως βρίσκουν τους κακοποιούς. Δυστυχώς, βρίσκουν εκεί και τον Κύρο, που ήταν αιχμάλωτος των κακοποιών, ο οποίος αναγνωρίζει τον Μίκυ, που δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να παριστάνει τον κακοποιό.

Υπό την απειλή τών όπλων, ο Κύρος, ο Μίκυ και ο Γκούφυ αναγκάζονται να βοηθήσουν τους κακοποιούς στο σχέδιό τους, το οποίο συνίστατο στο να χρησιμοποιήσουν μια εφεύρεση του Κύρου, που παρήγε… μαγνητική ομίχλη, για να καλύπτουν πλοία με αυτήν και να τα ληστεύουν με ευκολία. Ο Μίκυ, όμως, προφασιζόμενος ότι πάσχει από ναυτία, υποβάλλει σε όλους ότι πάσχουν κι αυτοί, ώστε να ριχτεί στους κακοποιούς και να τους αφοπλίσει.

Η ιστορία τελειώνει με τους ήρωές μας να καλύπτουν το πλοίο τού Ο’ Χάρα με μαγνητική ομίχλη, για να μη μπορεί να τους δει κανένας, και να περάσουν έτσι ανενόχλητοι το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο τους, ψαρεύοντας.

Κλασσική ιστορία τού Murry. Λίγο στα επιστημονικά μάς το χαλάει (άκου, μαγνητική ομίχλη!) αλλά κατά τα άλλα είναι μια πολύ καλά δομημένη ιστορία. 9 με 9,5 το βάζουμε άνετα.

p(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 32.)

Ακολουθεί το πρώτο μέρος από την ιστορία κειμένου Πινόκιο. Ένα από τα πιο όμορφα παιδικά παραμύθια, που θα ολοκληρωθεί σε οκτώ συνέχειες.

mickey

Το I.N.D.U.C.K.S. δεν μας παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα περιεχόμενα του τεύχους. Μπορούμε, όμως, να μαντέψουμε κάποια από αυτά:

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Κατ’ αρχάς έχουμε το έβδομο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

tftm2

(Η εικόνα προέρχεται από τον τόμο Ζορρό.)

Δεύτερο και σημαντικότερο είναι, βέβαια, το δεύτερο μέρος από την ιστορία το φάντασμα του μοναστηριού, με τον Ζορρό, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth, που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπαμε και εκεί, η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας σε συνέχειες, με τον τίτλο ο Ζορρό φάντασμα, στο περιοδικό τού Μίκυ Μάους, αρχίζοντας από το τεύχος 18. Ανατυπώθηκε επίσης στον τόμο Ζορρό, πάλι με τον τίτλο το φάντασμα του μοναστηριού και, με τον τίτλο το φάντασμα της ιεραποστολής, στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη.

mickey

Περισσότερα στοιχεία δεν έχουμε για το τεύχος. Στις τουλάχιστον 22 σελίδες, για τις οποίες δεν έχουμε πληροφορίες, σίγουρα θα υπήρχαν 1–2 ιστορίες ακόμα.

68

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Με τόσο λίγα από τα περιεχόμενα τού τεύχους γνωστά, δύσκολο να το βαθμολογήσουμε στο σύνολό του. Στα συν τού τεύχους η ωραία ιστορία τού Murry, που μας προσφέρεται αυτοτελής, καθώς και ο αυξημένος αριθμός σελίδων. Στα πλην το ότι προστέθηκε και δεύτερη ιστορία κειμένου σε πολλές συνέχειες και, βέβαια, η ιστορία με το Ζορρό. που κι αυτή είναι σε συνέχειες και δεν πολυκολλάει στο περιοδικό. Ας είμαστε επιεικείς (αλλά και αισιόδοξοι) και να βάλουμε ένα εννέα.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 30 – «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ»

  1. Ο/Η Corto λέει:

    Θαυμάσιο τεύχος – εξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα! Κρίτωνα, είναι καταπληκτικό αυτό το ταξίδι στο χρόνο που κάνεις κάθε Παρασκευή. Βλέποντας τις μακέτες του Ζορρό, του Πινόκιο, την καταχώρηση για τον ερχομό του «Μαύρου Φαντάσματος», γυρίζω πίσω και συναντάω μνήμες και εικόνες. Δεν ξέρω αν κυκλοφορήσει ξανά στα περίπτερα το Μίκυ Μάους, αν θα ήθελα να αποχωριστώ αυτή την σειρά παρουσιάσεων, που είμαι σίγουρος ότι σε ταλαιπωρεί αρκετά με την επιμέλεια της. Σε ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που μας χαρίζεις και μας θυμίζεις.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.