ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 39 – «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο γράφει σήμερα 24 Μαρτίου τού 1967. Παραμονή εθνικής εορτής, και το τριακοστό ένατο τεύχος τού Μίκυ Μάους επιστρέφει στα πάτρια για μια περιπέτεια στην Κρήτη. Πάμε, λοιπόν!

03

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youτube.)

psk

(Η εικόνα προέρχεται από το I.N.D.U.C.K.S. και την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 1076.)

Το τεύχος ξεκινά με την περιπέτεια στην Κρήτη, σε σενάριο και σχέδιο Carl Barks. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 473 και 1076 και, με τον τίτλο η φιλοσοφική λίθος, στο Κόμιξ 121 και στον δέκατο τόμο τής μεγάλης βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς.

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Σκρουτζ βρίσκει κάποιες αναφορές για την ύπαρξη της φιλοσοφικής λίθου, μιας πέτρας, κατασκευασμένης από τους αλχημιστές τού μεσαίωνα, η οποία είχε την ιδιότητα να μετατρέπει όποιο μέταλλο ακουμπούσε σε χρυσάφι.

Ακολουθώντας το ένα ίχνος μετά το άλλο, τα παπιά τριγυρνάνε στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, ενώ την ίδια διαδρομή κάνει και ένας κοντούλης με μούσι, τον οποίο βαφτίζουν «ο κύριος Καλημέρας», επειδή κάθε φορά, που συναντιόντουσαν, τους έλεγε καλημέρα. Αν και τα ίχνη, που ακολουθούν, δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά, η ύπαρξη του κυρίου Καλημέρα είναι αρκετή για να τους κάνει να θέλουν να είναι αυτοί οι πρώτοι που θα βρουν τη λίθο, αν υπάρχει.

Τα ίχνη οδηγούν, τελικά, στην Κρήτη και στο Λαβύρινθο του βασιλιά Μίνωα. Ο κύριος Καλημέρας κάπου εκεί τα παρατάει, αλλά τα ανιψάκια βρίσκουν την είσοδο του Λαβυρίνθου, χρησιμοποιώντας, τι άλλο, το βιβλίο τους, που ακόμα δεν λέγεται βιβλίο τών Μικρών Εξερευνητών. Μέσα στο λαβύρινθο βρίσκουν έναν εγκαταλελειμμένο ναό, γεμάτο θησαυρούς. Κάπου παραπεταμένη εκεί μέσα είναι και η φιλοσοφική λίθος, την οποία παίρνουν μαζί τους.

Στο ξενοδοχείο ο Σκρουτζ αρχίζει να μετατρέπει οτιδήποτε μεταλλικό αντικείμενο βρίσκει μπροστά του σε χρυσό. Αυτό τραβά την προσοχή τού κυρίου Καλημέρα. Όταν, όμως, πηγαίνει να τους μιλήσει, τα ανιψάκια τον τσουβαλιάζουν και τον αρχίζουν στην ανάκριση. Ο κύριος Καλημέρας αποδεικνύεται ότι είναι επιθεωρητής τής διεθνούς αστυνομίας, με αρμοδιότητα την προστασία τού χρήματος. Έχοντας μάθει λίγο μετά τον Σκρουτζ για την ύπαρξη της φιλοσοφικής λίθου, είχε ξεκινήσει να τη βρει, καθώς αλόγιστη χρήση της θα μηδένιζε την αξία τού χρήματος. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι, με την παρατεταμένη χρήση, θα μετατρεπόταν και αυτός, που τη χρησιμοποιούσε, σε χρυσάφι. Έτσι, τρέχουν να προλάβουν τον Σκρουτζ, πριν να είναι αργά. Ο Σκρουτζ έτσι γλυτώνει και μένει με το παράπονο ότι, αν είχε γίνει χρυσός, θα μπορούσε να πουλούσε τις φαβορίτες του, κάθε φορά που θα ξυριζόταν.

Κλασική ιστορία τού Μπαρκς, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Το δέκα είναι δεδομένο.

Επί προσωπικής βάσεως, θυμάμαι την ιστορία και για έναν άλλο λόγο. Τη μέρα που κυκλοφόρησε το τεύχος, είχαμε λαϊκή αγορά στη γειτονιά μας. Συνήθως η μητέρα μου με έπαιρνε μαζί της, όταν πήγαινε. Εκεί πρέπει να μου πήρε και το Μίκυ Μάους, που θυμάμαι ότι μου είχε κάνει τόση εντύπωση, που γύρισα σπίτι για να το διαβάσω αμέσως. Κάπου στη μέση της ιστορίας, γύρισε η μητέρα μου από τα ψώνια και χτύπησε το κουδούνι, να της ανοίξω. Εγώ, απορροφημένος από την ιστορία, έτρεξα για να της ανοίξω γρήγορα, ώστε να μπορέσω να συνεχίσω το διάβασμα. Γλίστρησα, χτύπησα το κεφάλι μου σε μια γωνία, και με έτρεχε η μητέρα μου για ράμματα!

Και επειδή, δεν μπορώ, θα σκάσω ο φαρμακόγλωσσος, θα επισημάνω και ένα χοντρό σφάλμα τού Μπαρκς. Στο πρωτότυπο, όταν βρίσκουν τη φιλοσοφική λίθο, ένα από τα ανιψάκια λέει στον Σκρουτζ ότι δεν μπορεί να την πάρει, διότι ανήκει στην κυβέρνηση τής Κρήτης. Απ’ όσο ξέρω, η Κρήτη είχε δική της κυβέρνηση μόνο στο διάστημα 1896–1913, όταν είχε δημιουργηθεί η κρητική πολιτεία. Καθώς, φαντάζομαι, η ιστορία διαδραματίζεται αρκετά αργότερα, κανονικά η αναφορά θα έπρεπε να ήταν στην κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο μεταφραστής κάπου το έπιασε το σφάλμα, αλλά, προσπαθώντας να μείνει κοντά στο πρωτότυπο, άλλαξε το κείμενο ώστε να λέει ότι η λίθος ανήκει σκέτα στην Κρήτη.

tmtep0

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

tmtep

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 153.)

Ακολουθεί το μυστικό τού έρημου πλοίου, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 419 και 950, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 153.

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ έχουν πάει για ψάρεμα με ένα πλοιάριο. Για συντροφιά έχουν και ένα ραδιόφωνο, από το οποίο ακούνε ξαφνικά κάποιον να λέει ότι ένα πλοίο πρόκειται να ανατιναχθεί και ότι το πλήρωμα πρέπει να το εγκαταλείψει αμέσως.

Λίγο μετά, ένας πελεκάνος έρχεται και… καταπίνει το ραδιόφωνο. Κυνηγώντας τον πελεκάνο, για να πάρουν πίσω το ραδιόφωνο, φτάνουν σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο. Το πλοίο ανήκε σε μια αποστολή, που είχε ξεκινήσει για να βρει ένα θησαυρό και, προφανώς ήταν το πλοίο στο οποίο αναφερόταν το μήνυμα, που είχαν ακούσει στο ραδιόφωνο. Το πλοίο δεν είναι τελείως εγκαταλελειμμένο, όμως. Υπάρχουν δύο κακοποιοί, οι οποίοι, για να μπορέσουν να πάρουν το θησαυρό, που είχε βρει η αποστολή, είχαν γεμίσει το πλοίο με ραδιόφωνα, για να ακουστεί από όλο το πλήρωμα η μετάδοση για την ανατίναξη, ώστε να το εγκαταλείψουν!

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ προσπαθούν να κρυφτούν από τους κακοποιούς, αλλά τελικά συλλαμβάνονται. Τη λύση θα τη δώσει ο… πελεκάνος, όταν το ραδιόφωνο, που είχε καταπιεί, αρχίζει να μεταδίδει μια εκπομπή με οδηγίες γυμναστικής, οι οποίες άρχιζαν με «ψηλά τα χέρια»! (Αν θυμάμαι καλά, στην πρώτη έκδοση δεν ήταν οδηγίες γυμναστικής, αλλά μια διαφήμιση: «ψηλά τα χέρια, αλλιώς θα δοκιμάσετε τη νέα σόδα Χωνέψ Πλοξ»! Μπορεί να μας το επιβεβαιώσει κάποιος;)

Καλούτσικη ιστορία, που τώρα ίσως δεν μου κάνει τόση εντύπωση. Όμως, για να θυμάμαι τη σόδα Χωνέψ Πλοξ, 47 χρόνια μετά, ίσως να μου είχε αρέσει περισσότερο τότε. Ας βάλουμε ένα οκτώ, για τη σόδα!

ostm

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Ακολουθεί ένα σύντομο γκαγκ από αμερικανική εφημερίδα, με τίτλο οι σκανταλιές τού Μάικ, σε σενάριο Roy Williams και σχέδιο Julius Svendsen, που ανατυπώθηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 419 και 950, καθώς και, με τον τίτλο οι σκανταλιές τού Μόρτυ, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 153.

Το γκαγκ μάλλον πήγαινε πακέτο με την προηγούμενη ιστορία, συμπληρώνοντας την τελευταία σελίδα της, που είχε μόνο δύο σειρές καρέ.

hmb

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Στη συνέχεια έχουμε το τρίτο μέρος τής ιστορίας κειμένου με τίτλο η μαγεμένη βασιλοπούλα, που, όπως είπαμε τις περασμένες δύο εβδομάδες, πρέπει να είναι μεταφορά τής ταινίας η ωραία κοιμωμένη τής Ντίσνεϋ.

hfta2

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

teb2

(Η εικόνα προέρχεται από το Dell Four Color 960.)

Ακολουθούν οι συνεργασίες αναγνωστών και το δεύτερο μέρος τής περιπέτειας η φωλιά τού αετού, με τον Ζορρό, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth, που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπαμε και εκεί, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό 2 τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη, με τον τίτλο η συνωμοσία τού αετού.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως, για να δημοσιευτεί η ιστορία σε συνέχειες, έχουν αφαιρεθεί καρέ!

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 38.)

Ακολουθεί το δέκατο έκτο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

zs

(Η εικόνα προέρχεται από την αναδημοσίευση τού άρθρου στο Μίκυ Μάους 434.)

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και το άρθρο ζητείται συντροφιά, από την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, σε σενάριο Dick Huemer και σχέδιο George Wheeler. Το άρθρο αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 434 και, με τον τίτλο κακό πράγμα η μοναξιά, στο Μίκυ Μάους 931.

68final

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Στο επόμενο τεύχος θα διαβάσουμε την ιστορία μάγισσες εναντίον πυραύλων, σε σενάριο Carlo Chendi και Luciano Bottaro και σε σχέδιο Luciano Bottaro.

mickey

Εξαιρετική η πρώτη ιστορία, καλούτσικη η δεύτερη και άστα να πάνε τα υπόλοιπα. Εννέα στο σύνολο, πάλι, όμως, με την επισήμανση ότι η βασική ιστορία είναι δεκάρι.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

 

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 39 – «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

 1. Ο/Η vellevelle λέει:

  Με τα σημερινά νέα τα Ντίσνεϋ απογειώνονται!
  Αλήθεια, Κρίτωνα, θα συνεχίσεις τις παρουσιάσεις από το Μικυμαουσικό ημερολόγιο του παρελθόντος, ή θα πέσεις γενναία επάνω στο νέο υλικό;

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Κανονικά θα έπρεπε να σταματήσω τις παρουσιάσεις την άλλη Παρασκευή, με το τεύχος 40, αφού τη μεθεπόμενη Παρασκευή ξεκινά το καινούργιο Μίκυ Μάους. Καθώς όμως η ιστορία του τεύχους εκείνου ολοκληρώνεται σε δύο μέρη, θα πάμε μέχρι και το τεύχος 41.

   Το να μαζέψω το υλικό είναι πολύ επίπονη δουλειά και μου παίρνει ένα γεμάτο απόγευμα, συγκεντρώνοντας εικόνες από φωτογραφίες τού Αντρέα, βίντεο στο youtube, δημοπρασίες και δεν συμμαζεύεται και επεξεργαζόμενος εν συνεχεία αυτές τις εικόνες.

   Αν συνεχιστούν οι παρουσιάσεις, θα είναι σε περιστασιακή βάση. Έτσι κι αλλιώς, απ’ ό,τι είδα, ελάχιστος κόσμος τις διάβαζε, σε αντίθεση με τη σημερινή, που χτύπησε κόκκινο στις επισκέψεις—ο κόσμος θέλει καινούργιες ιστορίες Ντισνεϋ!

   Παρακαλάτε να μη χρειαστεί να ξαναπιάσουμε τις παρουσιάσεις παλαιών τευχών σε εβδομαδιαία βάση!

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Corto λέει:

    Θα συμφωνήσω απόλυτα, Κρίτωνα. Πράγματι οι αναγνώστες θέλουν νέες ιστορίες Ντίσνευ. Το διαπιστώνουμε στα σημερινά στατιστικά και θα πάει έτσι για 1-1,5 μήνα ακόμη, μέχρι να εδραιωθεί μια κατάσταση με τα νέα περιοδικά και να αρχίσουν οι γκρίνιες. Γιατί κι αυτές θα υπάρξουν. Συμφωνώ επίσης και για το σκεπτικό να υπάρχουν σε random φάση παρουσιάσεις παλιών τευχών, που προσωπικά μου άρεσαν πάρα πολύ!

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η vellevelle λέει:

    Ε, εντάξει, πιστεύω ότι θα αντέξει το νέο Μίκυ, αλλά και τα παλιά τεύχη, σποραδικά, είναι σαν το διαφορετικό γλυκάκι στο τραπέζι, έτσι, για αλλαγή!

    Μου αρέσει!

 2. Παράθεμα: Και όμως υπάρχει τεύχος του Μίκυ Μάους που αναφέρεται σε νησί της Ελλάδας - People Of Greece

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.