ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 41 – «ΑΤΥΧΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΑ, ΓΕΛΙΑ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο γράφει σήμερα 7 Απριλίου 1967, και το Μίκυ Μάους, με το τεσσαρακοστό πρώτο τεύχος του, μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα σε δύο εβδομάδες! Όμως, μπήκαμε στην άνοιξη, οι πάγοι λιώσανε, και το πραγματικό μας ημερολόγιο, που είχε παγώσει στις 6 Σεπτεμβρίου 2013, ξεπάγωσε κι αυτό, κι από σήμερα, μετά από έναν πολύ μακρύ χειμώνα, το Μίκυ Μάους ξανακυκλοφορεί! Ας κλείσουμε, λοιπόν, αυτόν τον κύκλο παρουσιάσεων, με την παρουσίαση ενός ακόμα παλιού τεύχους και ας παραδώσουμε τη σκυτάλη στις παρουσιάσεις τών νέων τευχών.

02

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youτube.)

Το τεύχος ξεκινά με ένα μικρό άρθρο, μόλις μισής σελίδας, με τίτλο πώς προήλθε η ονομασία τών μηνών: Απρίλιος.

03

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youτube.)

Η πρώτη ιστορία είναι οι ατυχίες, βάσανα, γέλια, σε σενάριο και σχέδιο Carl Barks. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 378 και 1089, με τον τίτλο το εκπληκτικό αλεύρι, καθώς και στο Κόμιξ 118 και στον όγδοο τόμο τής μεγάλης βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς, με τον τίτλο αλευρομανία.

Ο Ντόναλντ αναλαμβάνει να πουλήσει από πόρτα σε πόρτα το καινούργιο αλεύρι τών αλευρόμυλων τού Σκρουτζ, ψήνοντας γλυκίσματα στα σπίτια τών υποψηφίων αγοραστών. Όμως, το αλεύρι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες, και οι οδηγίες στα κουτιά, που πήρε από λάθος ο Ντόναλντ, είναι γραμμένες στη… Φαμφουχική. Έτσι, ό,τι και να προσπαθήσει να ψήσει ο Ντόναλντ, εκρήγνυται, σπέρνοντας την καταστροφή. Το αποκορύφωμα είναι όταν ένα κέικ (gingerbread, στο πρωτότυπο) γκρεμίζει ένα ολόκληρο σπίτι, αντικαθιστώντας το με ένα ίδιο, φτιαγμένο απ’ το κέικ. Ευτυχώς η ιδιοκτήτρια πάντα ήθελε ένα τέτοιο σπίτι (gingerbread house, στο πρωτότυπο—είναι πραγματικό διακοσμητικό γλυκό). Μόνο που έβαλε τον Σκρουτζ και τον Ντόναλντ να φάνε ένα ολόκληρο δωμάτιο!

Πλακατζίδικη ιστορία, με αρκετά ελεύθερη μετάφραση, η οποία, όπως έχουμε ξαναγράψει, και όσο και να φαίνεται περίεργο, σε κάποια σημεία βελτιώνει το πρωτότυπο κείμενο του Μπαρκς. Θα κόψουμε, όμως, μισή μονάδα, μια και η μετάφραση παρέλειψε να αναφέρει το κλειδί, πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα τα γκαγκ, δηλαδή το ότι χρειαζόταν μόνο ένα κουταλάκι από το εκπληκτικό αυτό αλεύρι, για να φτιάξεις ένα ολόκληρο κέικ. Επίσης, όταν δεν έχουμε ούτε gingerbread ούτε φτιάχνουμε διακοσμητικά σπιτάκια από αυτό το υλικό στη χώρα μας, κάπου χάνεται το τελικό αστείο.

Κάπου θα περίμενε κανείς αυτή η ιστορία, ως μικρότερη, να ήταν η δεύτερη του τεύχους, αλλά με την τακτική να έχει το κάθε τεύχος ως τίτλο αυτόν της πρώτης ιστορίας του, έπρεπε να μπει κάποια άλλη ιστορία ως πρώτη, ώστε να μην έχουν δύο τεύχη τον ίδιο τίτλο.

16

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Ακολουθεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος τής περιπέτειας η φωλιά τού αετού, με τον Ζορρό, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth, που παρουσιάσαμε πριν τρεις εβδομάδες. Όπως είπαμε και εκεί, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό 2 τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη, με τον τίτλο η συνωμοσία τού αετού.

Όπως και στα προηγούμενα δύο τεύχη και εδώ έχει αφαιρεθεί ένα καρέ, για να χωρέσει η περίληψη των προηγουμένων!

23

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Στη συνέχεια έχουμε μια ιστορία κειμένου με τίτλο ο Σμόκυ και οι λύκοι. Δεν ξέρω τι διαπραγματεύεται η ιστορία, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο Σμόκυ δεν είναι η γνωστή αρκούδα, και οι λύκοι δεν είναι οι μετέπειτα Μουργόλυκοι!

27

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος τής ιστορίας μάγισσες εναντίον πυραύλων, σε σενάριο Carlo Chendi και Luciano Bottaro και σε σχέδιο Luciano Bottaro. Όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 543 και 544 με τον τίτλο ο άπιστος Γκούφη, στα Μίκυ Μάους 1161 και 1162 με τον τίτλο αποστολή απελπισίας και, τέλος, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 175, με τον τίτλο μαγική αποστολή.

Η επήρεια τού μαγικού φίλτρου περνά σχεδόν αμέσως, οπότε ο Γκούφυ δεν πείθεται ότι είχε πάθει τίποτε άλλο εκτός από βαρυστομαχιά. Η Φούρκα τον πηγαίνει στο ακρωτήριο Καραμούζ, για να του δείξει τι θα έκανε εκεί με το φίλτρο της. Ακολουθεί μια αλληλουχία από εξωφρενικές καταστάσεις, καθώς η Φούρκα σκαρώνει διάφορα τρικ στο προσωπικό τής βάσεως, την οποία στο τέλος, ανατινάζει. Ο Γκούφυ, όμως, είχε… βαρεθεί και αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να μην έχει δει τίποτε απ’ όλα αυτά, οπότε συνεχίζει να πιστεύει ότι η Φούρκα δεν είναι μάγισσα.

Την άλλη μέρα οι εφημερίδες αποδίδουν την έκρηξη σε διαρροή αερίου, η οποία προηγουμένως προκάλεσε παραισθήσεις στο προσωπικό, οπότε ο Γκούφυ είναι πλέον σίγουρος ότι η Φούρκα δεν είναι μάγισσα. Έχοντας, όμως, εκπληρώσει την αποστολή της, η Φούρκα επιστρέφει θριαμβευτικά στη σελήνη, όπου οι λιγοστοί μάγοι, που δεν είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο, ετοιμάζονται να το γιορτάσουν.

Με την υπόθεση των πυραύλων, άνοιξε η όρεξη τού Μίκυ να παίξει με πυραύλους. Αγοράζει ένα μικρό, συναρμολογούμενο, τον οποίον εκτοξεύει με τριπλάσια ποσότητα καυσίμου, απ’ ό,τι λέγαν οι οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι να πάει κι’ αυτός ο πύραυλος στη σελήνη και, φυσικά, να πέσει μέσα στο μοναδικό καζάνι, που είχε απομείνει, τραυματίζοντας και τους τελευταίους μάγους, οι οποίοι, εξοργίζονται και διαγράφουν τη Φούρκα από το σύλλογό τους. Η Φούρκα. με τη σειρά της, έχοντας δει το όνομα του Γκούφυ γραμμένο πάνω στον πύραυλο, επιστρέφει στη γη και βάζει τη σκούπα της να τον σπάσει στο ξύλο.

Το δεύτερο μέρος τής ιστορίας είναι ακόμη πιο εξωφρενικό από το πρώτο, με τις διάφορες φάρσες, που έκανε η Φούρκα με το φίλτρο της στο προσωπικό τής βάσεως, να μου έχουν μείνει, δεκαετίες μετά. Εννιάμισι με δέκα!

57

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Στη συνέχεια έχουμε το πέμπτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας κειμένου με τίτλο η μαγεμένη βασιλοπούλα, που, όπως είπαμε τις περασμένες τέσσερις εβδομάδες, πρέπει να είναι μεταφορά τής ταινίας η ωραία κοιμωμένη τής Ντίσνεϋ.

59

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Συνεχίζουμε με τις συνεργασίες αναγνωστών

60

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

και το δέκατο όγδοο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

62

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Είχαμε τον Τερκίτο και την Εστερλίτα, είχαμε και τη μαγεμένη βασιλοπούλα, που τελείωσε σήμερα, ας τριτώσει το… κακό με μία ακόμα ιστορία κειμένου σε συνέχειες! Αυτήν την εβδομάδα έχουμε, λοιπόν, το πρώτο μέρος από την ιστορία οι τέσσερις στρατηγοί, που θα ολοκληρωθεί κι αυτή σε πέντε μέρη.

67

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και το άρθρο με τίτλο μυστήριο στη σελήνη, από την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, σε σενάριο Dick Huemer και σχέδιο George Wheeler. Το άρθρο δεν ανατυπώθηκε στη χώρα μας.

68

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Οι δύο ιστορίες τού τεύχους είναι εξαιρετικές. Όμως, έχουμε και πάλι άφθονο παραγέμισμα, οπότε κι αυτή τη φορά θα κόψουμε κάτι από την συνολική βαθμολογία και θα βάλουμε ένα οκτώμισι με εννέα, αδικώντας πάλι τις ιστορίες.

Νομίζω είναι ενδιαφέρον το ότι, ενώ οι εκδότες έδιναν μεγάλη σημασία σ’ αυτό το συμπληρωματικό υλικό, ίσως μη πιστεύοντας οι ίδιοι στην αξία των κόμικς που δημοσιεύανε, τα μεν κόμικς τα θυμάμαι δεκαετίες μετά, από τα δε υπόλοιπα δεν θυμάμαι ούτε καν την ύπαρξη των περισσοτέρων!

26

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Στο τεύχος, που ακολούθησε, διαβάσαμε την ιστορία αιχμάλωτοι των Τουαρέγκ, σε σενάριο Ennio Missaglia και σχέδιο Pier Lorenzo De Vita. Όμως, η παρουσίαση αυτού του τεύχους θα πρέπει να περιμένει, καθώς, όπως είπαμε στην εισαγωγή, από σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ξαναπιάσουμε τις παρουσιάσεις τών καινούργιων τευχών, από εκεί που τις είχαμε αφήσει. Περιστασιακά, ίσως να παρουσιάσουμε και κάποια παλιά τεύχη, έτσι για το καλό, όχι όμως σε συστηματική βάση.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, καλή αρχή στο νέο Μίκυ Μάους. Ραντεβού αργότερα σήμερα, για την παρουσίαση του πρώτου του τεύχους!

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.