ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 14—ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ: 3η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

001

Το αφιέρωμα στον Φάντομ Ντακ συνεχίζεται και σήμερα, με την τρίτη από τις τέσσερις ιστορίες της σειράς, αφιερωμένης στο όχημα-αρμαντίλο. Ας ξεφυλλίσουμε, λοιπόν, το νέο τεύχος τού Μίκυ Μάους, να δούμε και τι άλλο μας επιφυλάσσει.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η μέρα τού μετεωρίτη, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Francesco D’Ippolito.

Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την Λιμνούπολη, και ο Φάντομ Ντακ αναλαμβάνει να τη σώσει. Επιβιβάζεται στο διαστημικό λεωφορείο με το όχημα-αρμαντίλο και πηγαίνει σε μια εγκαταλελειμμένη διαστημική βάση στον πλανήτη… Ντράβαλον, σκοπεύοντας να απομακρύνει τον μετεωρίτη, χρησιμοποιώντας τον μαγνητικό… ανεμιστήρα, που υπάρχει εκεί. Θα τα καταφέρει; Και γιατί η βάση είναι εγκαταλελειμμένη;

Κάπου αρχίζουν να μ’ ενοχλούν αυτές οι ιστορίες, που είναι πλέον προφανές ότι γράφτηκαν για να προωθήσουν το συναρμολογούμενο όχημα-αμαντίλο, που συνόδευε τα τεύχη, στα οποία δημοσιεύονταν. Η ιστορία ήταν μέτρια και έβριθε επιστημονικών σφαλμάτων. Το σχέδιο, αν και μοντέρνο, δεν με ενόχλησε. Κάπου μου θύμιζε μυστικό πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, όχι λόγω σκιών στα πρόσωπα, που εδώ δεν υπήρχαν, αλλά ίσως λόγω της όμορφης πάπιας εκφωνήτριας, που εμφανιζόταν σε κάποια από τα καρέ τής ιστορίας. (Εκεί εγώ!) Πάνω από 7 δεν νομίζω να θέλω να βάλω.

041

Ακολουθεί μια συλλογή από 10 γελοιογραφίες ποδοσφαιρικού περιεχομένου με τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ, με τον γενικό τίτλο Μεγάλη μπάλα! Το σουτ, το γκολ, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Marco Gervasio. Σύμφωνα με την εισαγωγική πρώτη σελίδα, οι δύο ήρωες εκφράζουν την άποψή τους για διάφορα ποδοσφαιρικά θέματα. Στο ιταλικό πρωτότυπο, τα διάφορα θέματα ήταν ζεύγη ιταλικών ποδοσφαιρικών ομάδων, πιθανόν από πραγματικούς αγώνες τής εποχής, και οι γελοιογραφίες φαντάζομαι ότι σατίριζαν κάποιες ιδιαιτερότητες εκείνων των ομάδων. Έτσι, το θέμα τής εικόνας Cagliari-Roma έγινε σε μας «καλή φυσική κατάσταση των παικτών». Επιπλέον, οι γελοιογραφίες εντάχθηκαν στα Ελληνικά στη σειρά εδώ Λιμνούπολη, χωρίς πραγματικά να ανήκουν εκεί, είτε διότι το θέμα που σατίριζαν το 2010 είναι πλέον ξεπερασμένο είτε διότι είναι ξένο προς εμάς.

Όπως και να έχει το πράγμα, εγώ τα αστεία δεν τα έπιασα, οπότε θα βάλω μόνον 5. Κρίμα τις 11 σελίδες, που χαραμίστηκαν!

053

Συνεχίζουμε με το δεύτερο από τα τρία μέρη τής ιστορίας τού Τζούνιορ Ντακ η πρώτη μέρα τής ατυχίας,σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Roberta Migheli.

Στο δεύτερο αυτό μέρος, ο Φέθρυ διηγείται τη δική του εκδοχή για το γιατί ο Ντόναλντ (που συνεχίζει να είναι στο δωμάτιό του και να αλλάζει) είναι άτυχος. Διηγείται μια ιστορία για έναν τύπο, που έμενε στο χωριό τους, που όλοι θεωρούσαν άτυχο και γρουσούζη, αλλά τα παιδιά απέδειξαν ότι δεν ήταν. Όπως συμβαίνει με τις ιστορίες τού Φέθρυ, κάπως τα έχει μπερδέψει, γιατί το συμπέρασμα από αυτήν την ιστορία είναι ότι ο Ντόναλντ θα έπρεπε να είναι τυχερός!

Άλλη μια πολύ όμορφη ιστορία τού Τζούνιορ, με τον νεαρό Ντόναλντ να δίνει ρεσιτάλ εξυπνάδας, όταν στο τέλος, στρέφοντας εναντίον της τα ίδια της τα λόγια, τιμωρεί την κακιά τής ιστορίας, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει επειδή είναι παιδί, και τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν. 9, τουλάχιστον!

087

Ακολουθεί μια ιστορία με τον Μίκυ, ο οποίος απουσίασε από το προηγούμενο τεύχος, με τίτλο η παλιά «Μίκυνγκτον» σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Οι φίλοι τού Μίκυ λαμβάνουν μέρος σε ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό, γράφοντας από ένα μυθιστόρημα. Ο Μίκυ ισχυρίζεται ότι, αν ελάμβανε και εκείνος μέρος, θα κέρδιζε σίγουρα, χάρις στην εμπειρία του ως ντετέκτιβ. Οι φίλοι του τον υποχρεώνουν να λάβει κι αυτός μέρος στο διαγωνισμό, για να τους το αποδείξει.

Έτσι, ο Μίκυ νοικιάζει ένα απομακρυσμένο σπίτι στο βουνό, για να γράψει απερίσπαστος το μυθιστόρημά του. Εκεί, ανακαλύπτει μια παλιά (800 ετών!;!;!) γραφομηχανή «Μίκυνγκτον», η οποία δείχνει να είναι ζωντανή, καθώς γράφει μόνη της και πιάνει το διάλογο με τον Μίκυ. Από εκεί και πέρα, η ιστορία εξελίσσεται σε ένα τρομακτικότατο κινηματογραφικό θρίλερ, που όμοιό του δεν έχω ξαναδιαβάσει στο Μίκυ Μάους. Φυσικά, στο τέλος θα αποκαλυφθεί τι ήταν από πίσω και ότι όλα όσα είχαν συμβεί είχαν μια λογική εξήγηση. Ή, μήπως όχι;

Ξεχάστε το μέτριο σχέδιο με τις κακές στιγμές του, όπου σε κάποια σημεία ο Γκούφυ έδειχνε να έχει… μαγουλάδες. Το σενάριο είναι για δέκα, και ας μείνουμε εκεί. Πόσες φορές έχουμε δει ιστορίες που αξίζουν το δεκάρι;

119

Το τεύχος κλείνει με μια ιστορία με την Τζένυ, με τίτλο ζητείται καβαλιέρος, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Η Τζένυ είναι μαθήτρια μιας σχολής χορού, αλλά δεν έχει καβαλιέρο. Ο Σκρουτζ δεν ενδιαφέρεται, ενώ όσοι έχει βρει, μέσω αγγελιών, είναι παρ’ τον έναν και χτύπα τον άλλον. Τελικά θα βρεθεί ένας απροσδόκητος καβαλιέρος, αλλά και ένας ακόμη πιο απροσδόκητος αντίζηλος.

Δεν περιμέναμε και πολλά από μια ιστορία, που προφανώς μπήκε για να συμπληρώσει τον αριθμό τών σελίδων, αλλά ήταν πολύ αστεία, οπότε ένα οκτώ με οκτώμισι το βάζουμε άνετα!

040

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την 4η και τελευταία αποστολή τού Φάντομ Ντακ, με τίτλο ο επικίνδυνος δόκτωρ Χέκυλ, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Marco Gervasio.

mickey

Άλλο ένα τεύχος με περιορισμένες σπαζοκεφαλιές και μονοσέλιδες ιστορίες (1+1 αυτή τη φορά) οπότε μπορούμε πια να θεωρούμε ότι ο περιορισμός αυτός αποτελεί μέρος της πολιτικής της νέας εκδοτικής.

Η πρώτη εντύπωση, που δημιουργήθηκε με το ξεφύλλισμα του τεύχους, ήταν ότι οι ιστορίες φαινόντουσαν και πάλι ενδιαφέρουσες, με κάποια επιφύλαξη για το σχέδιο στην ιστορία με τον Μίκυ, όπου ο Γκούφυ φαίνεται να έχει… μαγουλάδες και με μεγάλη επιφύλαξη για τη σειρά των ποδοσφαιρικών γελοιογραφιών. Μετά την ανάγνωση, η επιφύλαξη για τις ποδοσφαιρικές γελοιογραφίες επαληθεύτηκε και με το παραπάνω, αλλά η ιστορία με τον Μίκυ αποδείχθηκε αριστουργηματική. Η μέτρια ιστορία με τον Φάντομ Ντακ μάλλον απογοήτευσε, ενώ ο Τζούνιορ Ντακ αποτελεί σταθερή αξία.

Τι βαθμολογία να βάλει κανείς σε ένα τεύχος, που περιέχει ιστορίες τόσο άνισες στην επιμέρους βαθμολογία τους. Ό,τι και να βάλει, λάθος θα είναι, οπότε απλώς ας ανακεφαλαιώσουμε:

Φάντομ Ντακ: μέτρια ιστορία
Γελοιογραφίες: 11 σελίδες χαραμισμένες
Τζούνιορ: σταθερή αξία
Μίκυ: σενάριο για όσκαρ
Τζένυ: πολύ γέλιο

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 14—ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ: 3η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 1. Ο/Η Μελέτης Δέσκος λέει:

  πράγματι…το σχέδιο στην ιστορία με τον Μίκυ είναι απογοητευτικό! μου λείπουν εκείνες οι ωραίες ιστορίες του που έρχεται αντιμέτωπος με τα σκοτεινά σχέδια του Μάυρου Πητ και του Μαύρου φαντάσματος….

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 14.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Giorgos Ror λέει:

  Από τα καλύτερα τεύχη του νέου Μίκυ Μάους. Η ιστορία με τον Φάντομ Ντακ ήταν απλά ανεκτή. Η 2η και η 3η πολύ καλές ενώ και η τελευταία είχε την πλάκα της.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.