ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 15—ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ: 4η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

01

Το αφιέρωμα στον Φάντομ Ντακ ολοκληρώνεται σήμερα, με την τέταρτη και τελευταία από τις τέσσερις ιστορίες της σειράς, αφιερωμένης στο όχημα-αρμαντίλο. Ας ξεφυλλίσουμε, λοιπόν, το νέο τεύχος τού Μίκυ Μάους, να δούμε και τι άλλο μας επιφυλάσσει.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά, λοιπόν, με την ιστορία ο επικίνδυνος δόκτορ Χέκυλ (ναι, με όμικρον, όχι ωμέγα—μάλλον ανορθόγραφος είναι ο δόκτωρ, όχι επικίνδυνος) σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Marco Gervasio.

Η Νταίζυ καλεί, μέσω του Ντόναλντ, τον Φάντομ Ντακ να ανακαλύψει ποιος απαγάγει τα σκυλάκια τής πόλης. Οι έρευνες τού Φάντομ Ντακ τον οδηγούν κάτω από την πόλη, όπου εκεί έχει το κρησφύγετό του ο Δόκτωρ Χέκυλ (ευτυχώς με ωμέγα) ο οποίος έχει καταστρώσει ένα σατανικό σχέδιο για να κατακτήσει τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τα κουταβάκια. Τελικά, θα πέσει θύμα τής εφευρέσεώς του ο ίδιος, και ο Φάντομ Ντακ θα επιστρέψει τα σκυλάκια στους ιδιοκτήτες τους. Η αμοιβή του θα είναι να μην του δώσει η Νταίζυ ένα φιλάκι, ούτε ως Φάντομ Ντακ (διότι τι θα πει ο Ντόναλντ, αν το μάθει) ούτε ως Ντόναλντ (αφού όλη τη δουλειά την έκανε ο Φάντομ Ντακ).

Λοιπόν, η ιστορία, παρά το ελαφρώς τραβηγμένο θέμα με τα σκυλάκια, ήταν καλή. Ίσως να βοήθησε και το ότι ήταν η μόνη ιστορία αυτής τής σειράς, που δεν είχε διαστημικό θέμα. Το σενάριο ήταν αρκετά αστείο, ενώ το σχέδιο ήταν πολύ καλό, με πολλά μεγάλα και εντυπωσιακά καρέ. Μόνο η φάτσα τού Δόκτωρος (με ωμέγα, διότι τα ουσιαστικά εις -ωρ κλίνονται με όμικρον, πλην των εκ της Λατινικής προερχομένων βίκτωρ, πραίτωρ, πάστωρ, δόκτωρ και δικτάτωρ. Κύριε, κύριε, τι είναι δικτάτωρ; Σουτ! Θα σου βάλω πιπέρι!) η φάτσα τού Δόκτωρος Χέκυλ, λέω, με χαλάει κάπως.

Κάπου δεν κατάλαβα γιατί ο Δόκτωρ Χέκυλ λέγεται έτσι, αφού δεν έχει καμία σχέση με τον δόκτωρα (είπαμε, με ωμέγα) Τζέκυλ ή τον κύριο Χάυντ, καθώς σε κάποιο σημείο μάς λέει ο ίδιος ρητά ότι σε αντίθεση με άλλους, αυτός είναι πάντα κακός!

Επίσης, δεν κατάλαβα γιατί το όχημα αρμαντίλο, που στη σημερινή ιστορία έχει την τιμητική του, λέγεται έτσι, αφού από την αρχή φαινόταν ότι πρόκειται για όχημα τυφλοπόντικα. Το αρμαντίλο είναι μυρμηγκοφάγος!

Τέλος πάντων, συνοψίζοντας, η ιστορία κάνει την μεγάλη έκπληξη τής σειράς, οπότε της βάζουμε άνετα οκτώμισι με εννέα.

041

Άλλη μία σειρά ολοκληρώνεται στο σημερινό τεύχος. Έτσι, στη συνέχεια έχουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας τού Τζούνιορ Ντακ η πρώτη μέρα τής ατυχίας, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Ettore Gula.

Η γιαγιά Ντακ έχει τη δική της εκδοχή για το πού οφείλεται η ατυχία τού Ντόναλντ, και βάζει τον Σκρουτζ να διηγηθεί μια ιστορία όπου εμπλέκονται ένας κομήτης που φέρνει ατυχία και που κάποτε είχε φέρει ατυχία και στον Σκρουτζ, το τυχερό νομισματάκι τού Σκρουτζ και ένας ηλεκτρομαγνήτης, που κατασκεύασε ο Τζούνιορ για να φέρει με το ζόρι τους εξωγήινους στη γη! Όπως και στις προηγούμενες ιστορίες, βέβαια, ούτε κι’ αυτή ήταν η αιτία τής ατυχίας τού Ντόναλντ. Τελικά,ποια ήταν η αιτία αυτής τής ατυχίας; Η γιαγιά έχει την απάντηση, που δίνει στο τρίτο μέρος αυτής τής ιστορίας αυτό το «κάτι», που έχουν οι ιστορίες τού Τζούνιορ και το οποίο έλεγα ότι έλειπε από τις δύο προηγούμενες. Το σχέδιο θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο, έχει όμως κάποια πανέμορφα καρέ. Ένα από αυτά το βλέπετε παραπάνω, και την Τρίτη θα παρουσιάσουμε άλλο ένα. Εννιάμισι για ένα πολύ ωραίο κλείσιμο σε μια πολύ ωραία σειρά.

077

Ακολουθεί η ιστορία αποταμίευση & επένδυση, από τη σειρά η οικονομία τού θείου Σκρουτζ, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Maurizio Amendola. Τη σειρά την πρωτογνωρίσαμε στο νέο Μίκυ Μάους 12, με την ιστορία εργασία & εισόδημα.

Κι’ άλλα μαθήματα οικονομικών από τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, εικονογραφημένα με αστείο τρόπο. Ίσως όχι τόσο αστεία ιστορία όσο η προηγούμενη, οπότε θα της βάλουμε γύρω στο επτάμισι με οκτώ. Η σειρά, πάντως, έχει ενδιαφέρον, οπότε θα ήθελα να διαβάσω και τις υπόλοιπες ιστορίες της.

085

Στη συνέχεια έχουμε την ιστορία δορυφορική καταδίωξη, σε σενάριο Stefano Ambrosio και σχέδιο Massimo De Vita.

Ο Ήτα Βήτα έχει πληροφορίες ότι ο καθηγητής Νετρόνιος έχει παρεισφρήσει στη διαστημική βάση τού Μίκυ Σίτυ, με σκοπό να χρησιμοποιήσει τον δορυφόρο, που πρόκειται να εκτοξευθεί, για να κλέψει διάφορα γήινα μνημεία, που του έχει παραγγείλει κάποιος από την διάσταση Ωμέγα. Αφού κάνουν τη βάση φύλλο φτερό και δεν τον βρίσκουν πουθενά, τελικά ο καθηγητής θα βρεθεί, σμικρυμένος σε μικροσκοπικό μέγεθος στο… φτερό με το οποίο ξεσκονίζουν τους… δορυφόρους πριν την εκτόξευση!

Αλλόκοτη ιστορία, όπου ο Ήτα Βήτα εδώ είναι μάλλον εξωγήινος, αντί για άνθρωπος τού μέλλοντος, καθώς ο καθηγητής Νετρόνιος και κάμποσοι άλλοι μοιάζουν τού Ήτα Βήτα. Χωρίς να ξέρω γιατί, θα έλεγα ότι η ιστορία ήταν μάλλον καλή. Υπήρχαν και δυο τρία πολύ αστεία καρέ, οπότε ένα οκτώ με οκτώμισι θα το βάλουμε.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η αληθινή φιλοσοφική λίθος, σε σενάριο Rodolfo Cimino και σχέδιο Luciano Milano.

Όταν τον Σκρουτζ τον πιάνει μια κρίση απάθειας, οι γιατροί (και τι γιατροί!) του συνιστούν απόλυτη κατ’ οίκον ξεκούραση. Σιγά σιγά ο Σκρουτζ συνέρχεται, όταν ο Παντάξιος του διαβάζει κάποιο βιβλίο για τη φιλοσοφική λίθο, την οποία αποφασίζει να βρει, πηγαίνοντας στο νησί Πλάτσα Πλούτσα, όπου, σύμφωνα με το βιβλίο, βρίσκεται η λίθος. Τελικά θα την βρουν, αλλά δεν θα είναι αυτό που περιμένανε, διότι είναι η πραγματική φιλοσοφική λίθος. Τι σημαίνει αυτό; Διαβάστε την ιστορία!

Η ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά τών κλασικών ιστοριών τού Cimino, αποδεικνύοντας ότι ο μεγάλος δημιουργός το «είχε» ακόμα, στα 83 του χρόνια, γυρίζοντάς με πολλά χρόνια πίσω, τότε που συχνά διαβάζαμε τέτοιες ιστορίες στο Μίκυ Μάους, σχεδιασμένες από μεγάλους σχεδιαστές, όπως ο Scarpa. Δυστυχώς, ο Milano δεν είναι ένας από αυτούς, και το σχέδιό του είναι τελείως ακατάλληλο γι’ αυτήν την ιστορία. Εννέα στο σενάριο τού Cimino και πολύ λιγότερο στο σχέδιο του Milano.

Πριν βιαστείτε να διαφωνήσετε με τη βαθμολογία μου, θα πρότεινα να προσπαθήσετε να φανταστείτε την ιστορία σχεδιασμένη στο ώριμο στυλ τού Scarpa. Πιστεύω ότι θα την βρείτε πολύ ανώτερη απ’ όποια εντύπωση σχηματίσατε με την πρώτη ανάγνωση. Βέβαια, αν δεν ξέρετε για τι μιλάω, καταλαβαίνω γιατί μπορεί να θεωρήσετε αυτήν την ιστορία ως αδιάφορη.

Όσο για την φιλοσοφική λίθο, ναι, ο Σκρουτζ την είχε ήδη βρει. Τούτη δω όμως είναι η αληθινή φιλοσοφική λίθος. (Είπαμε, διαβάστε την ιστορία, για να μάθετε τι σημαίνει αυτό.) Η λίθος, που βρήκε ο Σκρουτζ στην ιστορία τού Μπαρκς, ήταν άλλου είδους, οπότε ούτε εκείνη ήταν γιαλαντζί!​)

040

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία το παιδί που θα γινόταν αστροναύτης, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Stefano Intini. Όπως μας προδιαθέτει ο τίτλος και παρά την εικόνα στο εξώφυλλο, πρόκειται για μια ιστορία με τον Τζούνιορ Ντακ.

mickey

Στο πρώτο ξεφύλλισμα, εκτός από την ιστορία με τον Τζούνιορ Ντακ, που όπως φαντάστηκα κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα με τις δύο προηγούμενες, αυτό που τράβηξε το βλέμμα μου ήταν η ιστορία με τον Σκρουτζ, που θυμίζει παλιές καλές εποχές. Το ίδιο θύμιζε και η πρώτη σελίδα της ιστορίας με τον Ήτα Βήτα, η οποία, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο μοντέρνα. Όσο για την ιστορία με τον Φάντομ Ντακ, αυτή έκανε την μεγάλη έκπληξη. Τελικά, η μόνη αδύναμη ιστορία (κι’ αυτό μόνο σε σύγκριση με την προηγούμενη της σειράς) ήταν η ιστορία τής οικονομίας. Το τεύχος αποδείχθηκε εξαιρετικό, τής τάξεως τού εννέα, θα έλεγα.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 15—ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ: 4η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 1. Ο/Η vellevelle λέει:

  Τα σχόλια εντός των παρενθέσεων, πάντα απολαυστικά! 😆

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Μελέτης Δέσκος λέει:

  εμένα πάντως μου αρέσουν όλες οι ιστορίες με τον Φάντομ Ντακ….απορώ γιατί δεν σας άρεσαν!!!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η 1964andreas λέει:

   Ειναι επηδη ειναι ολοι δεινοσαυροι εδω μεσα, φιλε Μελέτη. 🙂 🙂 Οτιδηποτε γραφτηκε η σχεδιαστικε μετα το 1980 (το πολυ) , δεν αρεσει!!!!
   🙂 🙂

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η vellevelle λέει:

    Ωχ ωχ ωχ, δίνουμε την αίσθηση ότι βγάλαμε το φτυάρι και καραδοκούμε, λοιπόν;

    Καλές είναι γενικώς οι ιστορίες, αλλά, αν οι Τοπολίνιοι τις έβγαζαν λίγο καλύτερες, ηλικιακά θα έπιαναν και μεγαλύτερα παιδιά από το τωρινού τάργκετ γκρουπ των εκδοτών.

    Οι δε δεινόσαυροι, βέβαια, δεν είναι παιδιά, αλλά ούτως ή άλλως καταβροχθίζουν τα πάντα από το Ντίσνεϋ μενού 😉

    Κι επί τη ευκαιρία, να πω ότι οι νέες περιπέτειες του Νέου Φάντομ Ντακ είναι πολύ σούπερ, τα σχολιάκια μου θα τα βάλω στο άρθρο τους.

    Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Giorgos Ror λέει:

  Πολύ καλό τεύχος.
  Η ιστορία του Φάντομ είναι για μένα η καλύτερη από τις 4 με το αρμαντίλο. Ειχε αξιοπρεπες σενάριο, καλό χιουμορ και σχεδιο.
  Η ιστορία του Τζούνιορ ήταν απλά υπέροχη από την αρχή ως το τέλος.
  Αρκετά καλή η σύντομη ιστορία με το μάθημα οικονομίας και συμπαθητική αυτή με τον Ήτα-Βήτα.
  Αντίθετα δε με ικανοποίησε καθόλου η ιστορία του Cimino, τη βρήκα σαχλή και συνηθισμένη.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση τού νέου Μίκυ Μάους 15.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.