ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 16

001

Μπορεί το αφιέρωμα στον Φάντομ Ντακ να ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά το αφιέρωμα στον Τζούνιορ Ντακ, για τον οποίον η Καθημερινή δείχνει να έχει ιδιαίτερη αδυναμία, συνεχίζεται με μία ακόμα ιστορία του. Ας ξεφυλλίσουμε, λοιπόν, το νέο τεύχος τού Μίκυ Μάους, να δούμε και τι άλλο μας επιφυλάσσει.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το παιδί που θα γινόταν αστροναύτης, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Stefano Intini.

Στο σχολείο τού Παπιοχωριού έρχεται ένας καινούργιος μαθητής ονόματι Μπαζ, που έχει το ίδιο ενδιαφέρον για την επιστημονική φαντασία με τα άλλα παιδιά. Παίζουν τα ίδια διαστημικά παιχνίδια, βλέπουν τις ίδιες σειρές και, στη διάρκεια τής ιστορίας, τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα ενός επεισοδίου τού Σταρ Τρε… Τρυκ, όπου το πάθος τού Μπαζ για τα μαθηματικά θα βοηθήσει το συνεργείο να ολοκληρώσει τα γυρίσματα χωρίς προβλήματα. Ο Μπαζ θα φύγει από το Παπιοχώρι και, όταν μεγαλώσει, θα γίνει αυτό που του έλεγε ο Τζούνιορ ότι θα έπρεπε να γίνει: αστροναύτης!

Όχι, δεν πρέπει να πρόκειται γι’ αυτόν τον Μπαζ. Αυτός δεν ήταν μαθηματικός, αλλά μηχανολόγος, ενώ όταν παιζόταν το Σταρ Τρε… Σταρ Τρυκ, εκείνος ο Μπαζ ήταν ήδη μεγάλος και περπατούσε στο φεγγάρι. Όμως, με αυτήν την αναφορά, η ιστορία τελειώνει με μια μεγάλη δόση από αυτό το «κάτι», που έχουν οι ιστορίες τού Τζούνιορ, με το οποίο η ιστορία έτσι κι αλλιώς ήταν διαποτισμένη.

Αν είστε θιασώτης τού Τζούνιορ, θα καταλάβετε γιατί θα βάλω στην ιστορία ένα οκτώμισι, κι ας μην είχε κάποιο στοιχείο περιπέτειας.

045

Συνεχίζουμε με Μίκυ και την ιστορία ο άνεμος της ελευθεριας, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Massimo De Vita.

Ο άνεμος τής ελευθερίας είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, με το οποίο ο Μίκυ ελπίζει να κερδίσει τον ετήσιο αγώνα μεταξύ Μίκυ Σϊτυ και Ράτβιλ, ο οποίος διεξάγεται κάθε δύο χρόνια (την ιστορία μάλλον μετέφρασε ο ίδιος που λέει ότι το Super Μίκυ είναι τριμηνιαίο περιοδικό, που κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες) και τον οποίον το Μίκυ Σϊτυ είχε να κερδίσει από τότε που ο Μίκυ ήταν παιδί.

Ένας προβλέψιμος λαθρεπιβάτης, εγγονός τού νικητή εκείνου τού παλιού αγώνα, θα οδηγήσει τελικά, λίγο άθελα, λίγο από φιλότιμο, το σκάφος στη νίκη, και ο Μίκυ θα δείξει εξαιρετική μεγαλοψυχία.

Ιστορία εν μέρει προβλέψιμη, εν μέρει όχι. Σχέδιο έτσι κι έτσι, αλλά κι αυτή ιστορία έχει αυτό το «κάτι», πράγμα που δεν μας έχουν συνηθίσει οι ιστορίες με τον Μίκυ. Οκτώμισι και εδώ.

081

Ακολουθεί η ιστορία έκπληξη στο αγρόκτημα, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ottavio Panaro.

Ο Σκρουτζ φέρνει έναν επιχειρηματία στο αγρόκτημα της γιαγιάς, για να τον «μαλακώσει», ώστε να πεισθεί να κλείσουν κάποια δουλειά. Όμως, την θέση τής γιαγιάς την έχει πάρει η Τζένυ, η οποία δεν αφήνει τον Σκρουτζ ούτε μία στιγμή μονάχο του.

Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά στην εκτέλεση κάπου δεν τα κατάφερε, οπότε το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αδιάφορο. Ήταν και στο σχέδιο πολύ μέτριο, οπότε εδώ θα βάλουμε μόνο πέντε με έξι.

102

Εκτός από την έκπληξη στο αγρόκτημα, έχουμε και έκπληξη στην εκδοτική, καθώς το νέο Μίκυ Μάους αρχίζει να προσφέρει συνδρομές. Όπως και στην τελευταία κυριακάτικη Καθημερινή, στο σημερινό τεύχος υπάρχει φόρμα συνδρομής. Οι τιμές για 6 και 12 μήνες, αντίστοιχα, είναι 45€/90€ στην Αθήνα, 80€/160€ στην υπόλοιπη Ελλάδα, 105€/215€ στην ευρωπαϊκή ένωση και 115€/225€ στις υπόλοιπες χώρες. Η τιμή για την Αθήνα είναι οριακά καλή, καθώς τα 52 τεύχη τής δωδεκάμηνης συνδρομής κοστίζουν 98,80€ στα περίπτερα. Για τις τιμές τού εξωτερικού δεν έχω άποψη, αλλά η τιμή για την υπόλοιπη Ελλάδα, τη στιγμή που το περιοδικό κυκλοφορεί κανονικά σε όλη τη χώρα, είναι απαγορευτικά υψηλή. Ακόμα και για την Αθήνα, όμως, δεν ξέρω αν αξίζει να γραφεί κανείς συνδρομητής. Με τα ταχυδρομεία να παραδίδουν την αλληλογραφία μόνο 2–3 φορές την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανόν οι συνδρομητές να παραλαμβάνουν τα τεύχη τους τη Δευτέρα ή την Τρίτη, αντί για την Παρασκευή. Σαββατοκύριακο χωρίς Μίκυ Μάους; Αδιανόητο!

103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία επιστροφή στο σχολείο, σε σενάριο Niccolò de Mojana και σχέδιο Marco Gervasio.

Ο καθηγητής… Τσουκνίδας, που έχει σχεδόν όσα πτυχία και ο Λούντβιχ, αποκαλύπτει ότι ο Λούντβιχ δεν έχει τελειώσει το δημοτικό, οπότε όλα του τα άλλα πτυχία είναι άκυρα. Ο Λούντβιχ, που δεν θυμάται αν τελείωσε το δημοτικό, προσπαθεί, με τη βοήθεια τού Ντόναλντ, να βρει τι είχε γίνει τότε, ενώ ο Τσουκνίδας προσπαθεί να τους εμποδίσει. Το τέλος θα είναι αίσιο μεν, αλλά εντελώς απροσδόκητο.

Έξυπνη ιδέα, αρκετά καλά δοσμένη, όπου βλέπουμε, σε στυλ Τζούνιορ Ντακ, με αρκετή δόση και εδώ από αυτό το «κάτι», την παιδική ηλικία τού Λούντβιχ, όπου δεν φαινόταν καθόλου τι θα γινόταν όταν θα μεγάλωνε. Μέτριο σχέδιο και εδώ, αλλά η ιστορία είναι καλή και πρωτότυπη, οπότε πάλι οκτώμισι.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία ληστές με δίπλωμα, σε σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Roberto Vian. Το τεύχος τού Topolino, στο οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε η ιστορία, περιέχει και δεύτερη ιστορία με τους Λύκους, οπότε είναι πολύ πιθανόν την άλλη εβδομάδα να έχουμε έτσι ένα μίνι αφιέρωμα σ’ αυτούς.

mickey

Κατά το πρώτο ξεφύλλισμα, το ενδιαφέρον τού τεύχους εστιάστηκε στην πρώτη ιστορία, με τον Τζούνιορ Ντακ. Για τις υπόλοιπες ιστορίες, το σχέδιο δεν μας προϊδέασε για κάτι ξεχωριστό. Όμως, με εξαίρεση την ιστορία με την Τζένυ, τόσο η ιστορία με τον Μίκυ, που φάνηκε πολλά υποσχόμενη, όσο και η ιστορία με τον Λούντβιχ, που έκανε την μεγάλη έκπληξη, είχαν καλά σενάρια, οπότε θα βάλουμε συνολικά στο τεύχος ένα οκτώ με οκτώμισι.

Οι τρεις καλές ιστορίες τού τεύχους είχαν όλες αυτό το μαγικό «κάτι», που το βλέπουμε κυρίως στις ιστορίες του Τζούνιορ Ντακ. Όσοι είτε δεν το διακρίνουν είτε το διακρίνουν, αλλά δεν τους συγκινεί, μάλλον θα απογοητευτούν από το συγκεκριμένο τεύχος. Ποιος ξέρει, ίσως να πρέπει να βρίσκεται κανείς στη λάθος μεριά τών …ντα ετών, για να του αρέσουν αυτές οι ιστορίες!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 16

 1. Ο/Η Giorgos Ror λέει:

  το χειρότερο τεύχος

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η vellevelle λέει:

   χμμ, εδώ κι αν σηκώνει συζήτηση το θέμα! Αν οι εκδότες κάνουν τις καλύτερες των καλυτέρων επιλογές (μέσα από τις παμπολλες αδημοσίευτες ιστορίες του Τοπολίνο), τι βαθμό θα έπιαναν; Θα έφταναν το 9,5 με 10 ή υπάρχει «όριο» κάπου στο 9 μάξιμουμ, και τις πιο καλές ιστορίες τις βλέπουμε να μαζεύονται στο περιοδικό Κόμιξ;

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Kriton λέει:

    Με την υπερπροσφορά ιστοριών, που υπάρχει εκ μέρους τού Topolino, αλλά και με την πληθώρα των αδημοσίευτων ιστοριών, εκ μέρους τής Νέας Ακτίνας (δεν είναι τυχαίο ότι η βασική επιλογή τής Καθημερινής είναι από τεύχη τού 2010) σχεδόν εγγυώνται ότι θα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν περισσότερα δεκάρια απ’ όσα μπορούν να δημοσιευτούν στο Κόμιξ.

    Αυτό, που με απασχολεί περισσότερο, είναι το κάτω όριο τής βαθμολογίας. Σύμφωνα με μια συζήτηση στο greek comics, οι βαθμολογίες θα έπρεπε να κυμαίνονται από το 0 έως το 10 και όχι μεταξύ 7–10, όπως συμβαίνει και στις δικές μας παρουσιάσεις τις περισσότερες φορές .

    Η δική μου ερμηνεία είναι ότι 0 = απαίσιο, δεν διαβάζεται, μου έφερε εμετό, 5 = αδιάφορο, 10=αριστούργημα. Αν έκρινα ότι το περιοδικό, που έχω επιλέξει συνειδητά να αγοράζω κάθε εβδομάδα, είχε συχνά ιστορίες που αξίζουν να βαθμολογηθούν από 5 και κάτω, μάλλον θα διάβαζα λάθος περιοδικό. Στη χειρότερη περίπτωση, θα βρω μια ιστορία τού Μίκυ Μάους αδιάφορη, αλλά πολύ σπάνια θα την βρω χειρότερο από αδιάφορη, ενώ, συχνά, μια αδιάφορη ιστορία θα έχει και κάποιο θετικό στοιχείο, όπως, π.χ., η ιδέα της ιστορίας με την Τζένυ, αυτήν την εβδομάδα, στην οποία, ως εκ τούτου, έβαλα 6.

    Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 16.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Μελέτης Δέσκος λέει:

  Για να πω και εγώ την άποψη μου…Μου άρεσαν πα΄ρα πολύ οι ιστορίες με τον Μίκυ και τον Τζούνιορ Ντάκ..θα συμφωνήσω για την πρωτότυπη ιδέα και λάθος υλοποίηση της ιστορίας με την Τζένυ! θα μπορούσε να έχει πιο ιδιαίτερη πλοκή! όσο για την Ιστορία με τον Λούντβιχ, το σενάριο παρά ήταν πρωτότυπο…Ποιός γονιός θα άφηνε το παιδί του στην ΣΤ δημοτικού να φύγει με το δάσκαλο του??! νομίζω, πως αυτό σημείο ήταν πολύ υπερβολικό….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.