ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 21

001

Ξεκινάμε την τρίτη δεκάδα τευχών του νέου Μίκυ Μάους, με τον Φάντομ Ντακ να επανέρχεται δριμύτερος. Ας ξεφυλλίσουμε, λοιπόν, το τεύχος 21, να δούμε τι μας επιφυλάσσει.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με Φάντομ Ντακ και την ιστορία μυστήριο χωρίς τέλος, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Andrea Freccero.

Ο Σκρουτζ κατασκευάζει το Λιμνοχώρι, ένα οικολογικό χωριό, τα σπίτια του οποίου γίνονται ανάρπαστα. Όμως, μυστηριώδεις διακοπές ρεύματος θέτουν την επιτυχία τού χωριού υπό αμφισβήτηση. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σαμποτάζ στη γεννήτρια ρεύματος. Ποιος να είναι ο ένοχος; Να είναι οι Λύκοι, που θέλουν να διαρρήξουν τα σπίτια των πλουσίων κατοίκων τού χωριού με τη βοήθεια του σκοταδιού; Να είναι ο Ρόμπαξ με τον γραμματέα του, που ζηλεύει την επιτυχία τού Σκρουτζ; Να είναι ο Κύρος, που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα δικά του σχέδια για το χωριό, επειδή ήταν κατά… επτά δολλάρια ακριβότερα; Να είναι ο επιστήμονας του οποίου τα σχέδια χρησιμοποιήθηκαν, κι ας μην είχε κανένα λόγο να το κάνει; Ο Φάντομ Ντακ αναλαμβάνει να βρει τη λύση, η οποία είναι ταυτόχρονα αναπάντεχη αλλά και αναμενόμενη!

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, η παρουσία τού μοντέρνου Φάντομ Ντακ αρκετά περιορισμένη, ώστε να μην ενοχλεί, και ένα μυστήριο που σας κάνει να μαντεύετε τη λύση του μέχρι το τέλος. Οκτώ με οκτώμισι άνετα.

037

Η ιστορία συνοδεύεται από ένα άρθρο έξι σελίδων με τίτλο ανακύκλωση τώρα, συμπληρώνοντας το οικολογικό θέμα τής ιστορίας. Αναπάντεχα ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο, παρά τον επιγραμματικό του χαρακτήρα, μας μαθαίνει ένα σωρό πράγματα για το πώς γίνεται η ανακύκλωση διαφόρων υλικών, και πού χρησιμοποιούνται τα ανακυκλωμένα υλικά.

045

Ακολουθεί η ιστορία το τέλειο ακρόπρωρο, σε σενάριο Sergio Badino και σχέδιο Francesco Guerrini.

Η τελευταία μόδα μεταξύ των πλουσίων τής Λιμνούπολης είναι να βάζουν φανταχτερά ακρόπρωρα στα πλοία τους. Ο Σκρουτζ δεν ασχολείται με το θέμα, αλλά όταν του λένε ότι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην ιστιοδρομία των Κροίσων, αν το πλοίο του δεν έχει ακρόπρωρο, αναθέτει στον Ντόναλντ και στον Γκαστόνε να του βρουν ένα. Φυσικά, αυτός που θα το βρει είναι ο Γκαστόνε, δείχνοντας τον χειρότερό του εαυτό. Όμως, η ιστορία θα έχει άσχημη κατάληξη και για τους δύο, μόνο που για τον Γκαστόνε ακόμα και αυτό θα του βγει σε καλό.

Απαίσιο σχέδιο, ενοχλητικές παρεμβολές δήθεν αστείων ακρόπρωρων σε ένθετα καρέ μέσα σε κάθε δίστηλο καρέ και μια ιστορία που σου αφήνει άσχημη γεύση στο στόμα, από την κακία με την οποία χρησιμοποιεί την τύχη του ο Γκαστόνε εις βάρος τού Ντόναλντ. Για να χρησιμοποιήσουμε και εδώ την λέξη «αναπάντεχα», εδώ θα βάλουμε ένα αναπάντεχο τέσσερα.

071

Συνεχίζουμε ξανά με Φάντομ Ντακ και την ιστορία κρίση ταυτότητας, σε σενάριο Gabriele Panini και σχέδιο Marco Mazzarello.

Στην ιστορία αυτή μαθαίνουμε ότι ο Φάντομ Ντακ έχει ένα «περικάρπιο παραλλαγής», που του δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει την εμφάνισή του. (Στον καιρό μου χρησιμοποιούσε λαστιχένιες μάσκες, αλλά τέλος πάντων. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.) Το περικάρπιο αυτό χαλάει, κάνοντας τον Φάντομ Ντακ να πάρει διαδοχικά την εμφάνιση τού Φέθρυ και μετά του Γκαστόνε. Ως Φέθρυ θα προσπαθήσει να αποφύγει τον πραγματικό Φέθρυ, που τον κυνηγάει, επειδή το ωροσκόπιό του έγραφε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει… τον εαυτό του, ως Γκαστόνε θα σώσει τον Φέθρυ από μια επικίνδυνη πτώση και, πάνω που το περικάρπιο έρχεται στα ίσια του, θα σώσει και την Νταίζυ από έναν ληστή, η οποία αποκλείει το να είχε σπεύσει να την σώσει ο Γκαστόνε.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, αλλά μικρή και μάλλον αδιάφορη ιστορία, με μόνο καλό τη ατάκα τού Φέθρυ, όταν είδε τον σωσία του, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Έξι και πάμε παρακάτω.

083

Και πάλι θείος Σκρουτζ, με την ιστορία ο παγωμένος ουρανός, σε σενάριο Rodolfo Cimino και σχέδιο Luciano Milano. Είναι η τρίτη κατά χρονολογική σειρά ιστορία από τη σειρά τα μυστικά ημερολόγια του Σκρουτζ Μακ Ντακ, το πρώτο μέρος τής οποίας διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα και την οποία ιστορία εμείς διαβάζουμε σαν δεύτερη.

Εκμεταλλευόμενος την απουσία τού Σκρουτζ, ο Ντόναλντ πηγαίνει στο υπόγειο του θησαυροφυλακίου, για να διαβάσει άλλο ένα από τα ημερολόγια του Σκρουτζ. Εκεί διαβάζει για το πώς ο Σκρούτζ επέστρεψε στο Κλόνταϊκ, ψάχνοντας για μια φιλόξενη πεδιάδα, σπαρμένη με ρουμπίνια (και όχι διαμάντια, όπως λέει η διαφήμιση της Καθημερινής) που είχε δει παλιότερα ένας άλλος χρυσοθήρας. Τελικά, σε μια ηφαιστειογενή περιοχή, κάτω από ένα θόλο από πάγο, θα βρει την κοιλάδα, που την καλλιεργεί μια φυλή Ινδιάνων. Θα βρει, όμως και τα ρουμπίνια;

Όμορφη ιστορία, παραλλαγή στο κλασικό θέμα της παραδεισένιας τοποθεσίας κρυμμένης σε μια αφιλόξενη περιοχή. Αν και το σχέδιο θα μπορούσε να είναι καλύτερο, θα της βάλουμε ένα οκτώμισι.

107

Το τεύχος κλείνει, για αλλαγή, με θείο Σκρουτζ και την ιστορία ένα διαμάντι στα αστέρια, σε σενάριο και σχέδιο Sergio Cabella.

Τα παπιά, μαζί με τον Κύρο, επιβιβάζονται σε ένα διαστημόπλοιο και πάνε σε ένα πλανήτη, στον οποίον ανακαλύφτηκε χρυσάφι, για να το μαζέψουν. Στην επιστροφή, η ατζαμοσύνη τού Ντόναλντ θα τους βγάλει εκτός πορείας. Εκεί που θα καταλήξουν, θα βρουν ένα πλανήτη από ατόφιο διαμάντι. Θα μπορέσουν να το φέρουν πίσω στη γη;

Η ιστορία, παρά κάποια λογικά κενά (λες και λείπουν κάποια καρέ ανάμεσα στην απόφαση για ταξίδι στον χρυσοφόρο πλανήτη και στην αναχώρηση από αυτόν) είναι καλή. Αυτό που μας τα χαλάει είναι το σχέδιο, οπότε θα της βάλουμε μόνον επτά.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία τα πρώτα βήματα του Ροκ & Ρολ, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο… χμ… Silvia Ziche. Ίδωμεν.

mickey

Επειδή πολύ Μίκυ διαβάσαμε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με μία ολόκληρη ιστορία και κάτι ψιλά, το νέο Μίκυ Μάους μας υποβάλλει σε υποχρεωτική αποτοξίνωση, με εντατική παπιοθεραπεία. Σε λιγάκι θα αναρωτιόμαστε ποιος είναι αυτός ο Μίκυ Μάους και γιατί το περιοδικό έχει αυτόν τον περίεργο τίτλο. Μήπως πρέπει να μετονομαστεί σε Ντόναλντ, και το Ντόναλντ, με τη σημερινή του μορφή, να καταργηθεί ή να μετονομαστεί σε Ντόναλντ 2, Περισσότερος Ντόναλντ, Ντόναλντ και ξερό ψωμί κλπ;

Παρατηρούμε, επίσης, ότι και από αυτό το τεύχος λείπουν οι σπαζοκεφαλιές και οι μονοσέλιδες ιστορίες, κάτι που για μένα είναι θετικό.

Κατά τα άλλα, είχαμε ένα τεύχος με ανομοιόμορφες ιστορίες. Η πρώτη και οι δύο τελευταίες ιστορίες ήταν καλές, με την ιστορία από τα μυστικά ημερολόγια να ξεχωρίζει, ενώ η δεύτερη ήταν άσχημη και η τρίτη αδιάφορη. Άντε να βγάλεις συνολική βαθμολογία. Να πούμε επτά με επτάμισι;

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 21

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 21.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.