ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 6 — ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

001

Με δύο μέρες καθυστέρηση, κυκλοφόρησε σήμερα το έκτο τεύχος τού νέου Ντόναλντ, εγκαινιάζοντας τη φετινή Χριστουγεννιάτικη περίοδο στα κόμικς τής Ντίσνεϋ. Στολίσαμε κι εμείς τα Χριστουγεννιάτικά μας και πάμε να δούμε το καινούργιο τεύχος. Το πρωί ρίξαμε μια ματιά στα περιεχόμενά του και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το 25/12 σούπερ λουξ, σε σενάριο Valentina Camerini και σχέδιο Marco Mazzarello.

Το 25/12 σούπερ λουξ είναι ένα όχημα για ρομαντικές βόλτες στους παγωμένους δρόμους, εμπνευσμένο από το έλκηθρο του Άη Βασίλη. Υπάρχει μόνο ένα και δίνεται ως έπαθλο σε ένα διαγωνισμό τής λεμονάδας «Πλοφ». Ο Ντόναλντ έχει αγοράσει όλα τα μπουκάλια με δελτία συμμετοχής πλην ενός. (Μόλις 299!) Δεν νομίζω να χρειάζεται και πολλή φαντασία, για να μαντέψετε ποιος έχει το ένα που λείπει! Ο Ντόναλντ θα κάνει τα πάντα για να πάρει από τον Γκαστόνε τον φάκελο, που του έστειλε η «Πλοφ», ώστε να πάρει αυτός το βραβείο. Ποιος, όμως, θα το πάρει τελικά; Η απάντηση είναι μάλλον απροσδόκητη.

Αρκετά καλό σχέδιο, πρωτότυπη ιδέα και ένας Γκαστόνε που δεν δείχνει εκείνη την απαίσια πλευρά του, που έδειξε σε κάποιες πρόσφατες ιστορίες. Θα βάλουμε στην ιστορία ένα επτά με επτάμισι.

029

Ακολουθεί η ιστορία πάπια από ατσάλι, σε σενάριο Matteo Venerus και σχέδιο Michele Mazzon.

Τέλη δεκαετίας 1920. Ο Ντόναλντ, ο Φέθρυ, ο Γκαστόνε και ο Πασχάλης, διωγμένοι από τους συγχωριανούς τους, που δεν τους αντέχανε, πηγαίνουν με το πλοίο στην Αμερική, να βρούνε τον θείο τους τον Σκρουτζ. Εκεί θα τον βοηθήσουν στην αναμέτρησή του με τον Ρόμπαξ, για το ποιος θα χτίσει τον πιο ψηλό ουρανοξύστη.

Το σχέδιο είναι πολύ καλό. Όσο για την υπόθεση, η ιστορία θα μπορούσε να διαδραματιζόταν στη σύγχρονη εποχή, οπότε θα ήταν μια σαφώς πιο σύντομη και μάλλον κοινότοπη ιστορία, η οποία θα εξηγούσε γιατί το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ έχει θόλο, παρόλο που, όταν το πρωτοσχεδίασε ο Μπαρκς, δεν είχε. Με το να διαδραματίζεται στο παρελθόν, γίνεται σαφώς πιο ατμοσφαιρική, αν και κάπως μπερδεύει, με το να πρωταγωνισταύν οι σύγχρονοι ήρωες και όχι κάποιοι πρόγονοί τους. Ακόμα και το θησαυροφυλάκιο, όντας σ’ αυτήν την ιστορία ουρανοξύστης, δεν είναι καθόλου σαφές ότι είναι το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ. Παρά τα μπερδέματα, όμως, η ιστορία νομίζω ότι αξίζει και μάλλον κατά λάθος μπήκε στο Ντόναλντ, αντί στο Μίκυ Μάους. Θα της βάλουμε ένα οκτώ με οκτώμισι.

061

Συνεχίζουμε με την ιστορία η αποστολή των Χριστουγέννων, σε σενάριο Tea Orsi και σχέδιο Emilio Urbano.

Ο Ντόναλντ μπλέκει άθελά του στον καβγά ενός ζευγαριού, όπου η κοπέλα, όντας χειρότερη κι από τον Σκρουτζ τού Ντίκενς, καθώς δεν θέλει ούτε ν’ ακούει για Χριστούγεννα, είχε διώξει τον αρραβωνιαστικό της, επειδή τόλμησε να της κάνει Χριστουγεννιάτικο δώρο! Ο Ντόναλντ, μεταμφιεσμένος σε ξωτικό των Χριστουγέννων, προσπαθεί να της αλλάξει μυαλά. Θα τα καταφέρει;

Το σχέδιο ήταν μάλλον άσχημο, Όσο για την υπόθεση, η ιδέα ήταν σαφώς πρωτότυπη, αλλά κάπου με ενόχλησε, ιδίως το τέλος, που μ’ ενόχλησε ακόμη περισσότερο. Δεν ξέρω τι βαθμολογία να βάλω στην ιστορία. Επιφυλακτικά, θα βάλω εξήμισι με επτά.

085

Ακολουθεί η ιστορία στρατηγικές συμπεριφοράς, σε σενάριο Rudy Salvagnini και σχέδιο Luciano Milano.

Έχοντας παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για στρατηγικές συμπεριφοράς, ώστε να γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί σε κάθε περίπτωση, ο Ντόναλντ πηγαίνει να ζητήσει δανεικά απ’ τον Σκρουτζ. Όταν δεν τα καταφέρνει, ο καθηγητής τού σεμιναρίου τον βάζει να διαβάσει για… μεταπτυχιακά. Έτσι, ο Ντόναλντ παίρνει τα βιβλία του και πηγαίνει στης γιαγιάς Ντακ για να μελετήσει με ησυχία. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι και ένα βιβλίο τού καθηγητή Στρούντελ. Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, ο Ντόναλντ θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον Παχάλη να μιλήσει με μια κοπέλα, η οποία συμμετέχει στο ίδιο σεμινάριο μ’ εκείνον. Θα τα καταφέρει; Και ποιος είναι ο καθηγητής Στρούντελ;

Τυπικό μοντέρο ιταλικό σχέδιο και ανάλαφρη πλακατζίδικη ιστορία, με σχεδόν αναμενόμενο αποτέλεσμα ως προς το πρώτο ερώτημα και κάπως αναπάντεχη απάντηση στο δεύτερο. Θα της βάλουμε ένα επτά.

111

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το κυνήγι τού γιέτι, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Danilo Barozzi.

Ο Γκαστόνε κέρδισε διακοπές για τρεις σε ένα χιονοδρομικό κέντρο και πήρε μαζί του τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ. Καλωσύνη του, θα μου πείτε, αλλά ο Γκαστόνε δεν παύει να τους τρίβει στη μύτη το πόσο τυχερός είναι. Έτσι, όταν κάποιος προσφέρει εκατό χιλιάδες δολάρια για μια φωτογραφία τού Γιέτι, που πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν δει να κυκλοφορεί στην περιοχή, ο Ντόναλντ και ο Φέθρυ αποφασίζουν να στήσουν μια φάρσα στον Γκαστόνε. Θα τα καταφέρουν; Και ο Γκαστόνε; Θα καταφέρει να βρει το Γιέτι;

Σχέδιο έτσι κι έτσι, αλλά πλακατζίδικη ιστορία. Όσο για την υπόθεση, τα δύο παραπάνω ερωτήματα έχουν μάλλον προφανείς απαντήσεις, αλλά το τι ακριβώς θα συμβεί στο τέλος ήταν μάλλον αναπάντεχο. Θα βάλουμε και εδώ ένα επτά με επτάμισι.

130

Το επόμενο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου με θέμα, τι άλλο, την τύχη.

Donald

Στο πρώτο ξεφύλλισμα, το τεύχος φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον, με την προσοχή να την τραβάει η δεύτερη ιστορία, που έδειχνε πολλά υποσχόμενη. Η ανάγνωση επιβεβαίωσε αυτήν την πρώτη εντύπωση. Μακάρι να έχουμε σε κάθε τεύχος τού Ντόναλντ και μία «πρώτη» ιστορία, όπως εδώ. Οι υπόλοιπες ιστορίες ήταν όλες ανάλαφρες και πλακατζίδικες, στο πνεύμα τού περιοδικού. Ακόμα και η τρίτη ιστορία, που κάπου με ενόχλησε, είμαι βέβαιος ότι σε πολλούς θα αρέσει. Συνολικά θα βάλουμε στο τεύχος ένα επτάμισι με οκτώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 6 — ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλια στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 6.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.