ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 28 — ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

001

Λόγω των εορτών, αυτήν την εβδομάδα το Μίκυ Μάους κυκλοφόρησε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη. Πάμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το πρωτοχρονιάτικο αυτό τεύχος, κι ας μην είναι ακόμα ούτε Χριστούγεννα.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία πρωτοχρονιάτικη συμμαχία, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Corrado Mastantuono.

Ο Μίκυ με την παρέα του κάνουν πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Η Φλω και ο Νικ, όμως (ποιοι είναι αυτοί;) λείπουν. Κάποια στιγμή, εμφανίζεται έξαλλη η Φλω, λέγοντας ότι κάποιος έχει απαγάγει τον Νικ. Στο κέντρο βρίσκεται και ο Μάυρος Πητ με την Τρούντυ, ο οποίος της είχε υποσχεθεί να μην κάνει κλοπές εκείνο το βράδυ, για να της προσφέρει μια εκπληκτική βραδυά. Έτσι προσφέρεται να βοηθήσει τον επιθεωρητή Ο’ Χάρα, για να βρουν τον Νικ, χρησιμοποιώντας τις εγκληματικές του γνώσεις, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο ρεβεγιόν και να μη χαλάσουν τη βραδυά τής Τρούντυ.

Μέτριο προς κακό σχέδιο, μάλλον αδιάφορη υπόθεση, η οποία περιπλέκεται από μία κατά τη γνώμη μου περιττή προσθήκη, ότι είχε σταματήσει ο χρόνος δύο δευτερόλεπτα πριν την πρωτοχρονιά, επειδή η κόρη τού Νικ είχε ευχηθεί να σταματήσει ο χρόνος μέχρι να βρεθεί ο πατέρας της. Απογοητευτική και η παραμονή τού Μίκυ στα παρασκήνια. Θα βάλουμε στην ιστορία εξήμισι με επτά.

041

Ακολουθεί η ιστορία ο τεμπέλης που έσωσε την Γη, σε σενάριο Stefano Ambrosio και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Για να αποφύγει τους φίλους και συγγενείς, που θέλουν να τον πείσουν να παρατήσει τον ύπνο και να πάει να δουλέψει, ο Ντόναλντ πηγαίνει στο καταφύγιο της λέσχης των τεμπέληδων, όπου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, ενώ στον έξω κόσμο γίνεται εισβολή από εξωγήινους! Για να συλλάβουν εύκολα τους γήινους, οι εξωγήινοι είχαν βομβαρδίσει τη γη με την ακτίνα τής οκνηρίας, που κάνει τους ανθρώπους να βαριούνται να κάνουν το παραμικρό. Έτσι, προστατευμένοι από την ακτίνα, επειδή βρισκόντουσαν στο καταφύγιο, ο Ντόναλντ και ένας… συνάδελφός του, παρά την εγγενή τους τεμπελιά, βρίσκονται να είναι οι πιο δραστήριοι άνθρωποι του πλανήτη, με την σωτηρία του να εξαρτάται από αυτούς!

Κι εδώ μέτριο προς κακό σχέδιο. Έξυπνη ιδέα, αλλά υλοποιημένη με μάλλον βεβιασμένα αστεία περί τεμπελιάς, οπότε και εδώ εξήμισι με επτά θα βάλουμε.

071

Ακολουθεί μια ιστορία ελληνικού ενδιαφέροντος, με τίτλο το μυστήριο της Θήρας, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Roberto Vian.

Ο Ινδιάνα Γκούφυ και η φίλη του Μαρτίνα πηγαίνουν στη Σαντορίνη για να ανακαλύψουν τα απομεινάρια τής Ατλαντίδας. Όλο και κάτι θα βρουν.

Στο κέντρο τής ιστορίας βρίσκεται μια όμορφη υπο-ιστορία, που αφηγείται τις τελευταίες μέρες τής Θήρας, μέσα από τοιχογραφίες, που ανακάλυψαν οι δύο αρχαιολόγοι. Η ιστορία αυτή, όμως, πλαισιώνεται από μια μεγαλύτερη, η οποία αναλώνεται στα καραγκιοζιλίκια αφ’ ενός μεν του Ινδιάνα, αφ’ ετέρου δε ενός τηλεοπτικού παρουσιαστή, που είχε έρθει με το συνεργείο του, ψάχνοντας για μυστήρια, εξωγήινους ή άλλα εντυπωσιακά θέματα αυτού του είδους. Το σχέδιο είναι σχετικά καλό, αλλά οι γραμμές είναι πολύ παχιές—σε σημεία φτάνουν το χιλιοστό—και το χαλάνε. Στην υπο-ιστορία θα βάλουμε ένα οκτώ με οκτώμισι, ενώ στην υπόλοιπη ιστορία ένα πέντε με πεντέμισι. Τον μέσο όρο τον αφήνουμε σε σας, να τον βγάλετε.

097

Συνεχίζουμε με την ιστορία ύποπτο μυστικό, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Sergio Asteriti.

Ο επιθεωρητής Ο’Χάρα και η Πετούνια βρίσκονται για διακοπές σε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Ακούγοντας την Πετούνια να τηλεφωνεί σε κάποιον, ο Ο’Χάρα σχηματίζει την εντύπωση ότι κάποιος την εκβιάζει, οπότε την παρακολουθεί, για να βρει τον εκβιαστή, Όμως, τελικά δεν συμβαίνει τίποτε το μεμπτό.

Φαντάζομαι ότι θα έχετε δει παλιούς ηθοποιούς, που τα πρόσωπά τους είναι φουσκωμένα από τη σιλικόνη, που βάζουν για να κρύψουν τις ρυτίδες τους. Κάπως έτσι είναι ζωγραφισμένοι και οι χαρακτήρες σ’ αυτήν την ιστορία. Το σχέδιο είναι αναγνωρίσιμα του Asteriti, αλλά οι χαρακτήρες λες και έχουν κάνει ενέσεις σιλικόνης! Κατά τα άλλα, η ιστορία έχει την πλάκα της, οπότε θα της βάλουμε ένα επτά.

113

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ο μυστηριώδης γείτονας, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Ένας παράξενος γείτονας έρχεται να μείνει στο διπλανό σπίτι από αυτό του Φέθρυ. Παίζοντας τένις στον τοίχο, ο Φέθρυ πετάει κατά λάθος το μπαλάκι στο σπίτι του γείτονα. Πηγαίνοντας να το πάρει, ανακαλύπτει ότι ο γείτονας δεν είναι μόνος.

Ξεκινώντας με το σχέδιο, να πούμε ότι είναι παντελώς απαράδεκτο. Όμως, η ιστορία είναι πολύ καλή, με μυστήριο, σασπένς, αλλά και χιούμορ στο τέλος. Μηδέν στο σχέδιο και οκτώμισι με εννέα στην ιστορία. Άντε να βγάλεις μέσο όρο, τώρα!

035

Την επόμενη εβδομάδα, πάλι Τετάρτη, λόγω πρωτοχρονιάς, θα διαβάσουμε την ιστορία περιμένοντας τον Άη Βασίλη. Κρίνοντας από το εξώφυλλο, που προέρχεται από το Topolino 2770, καθώς και από το ότι οι περισσότερες ιστορίες τού αυτού του τεύχους έχουν ήδη δημοσιευθεί στη χώρα μας, ίσως να πρόκειται για την ιστορία Zio Paperone e il black out natalizio, σε σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Silvio Camboni.

mickey

Τελικά δεν είναι και τόσο πρωτοχρονιάτικο το τεύχος, καθώς μόνο μία ιστορία είναι πρωτοχρονιάτικη. Ευτυχώς, γιατί αλλιώς το επόμενο τεύχος θα ήταν… πασχαλινό.

Επίσης, αν και βασισμένο στο Topolino 2823, του οποίου ανατυπώνει τις τρεις πρώτες ιστορίες, το τεύχος δεν ανατυπώνει όλα τα περιεχόμενά του, όπως είχε γίνει με το προηγούμενο, χριστουγεννιάτικο τεύχος. Όπως και να έχει το πράγμα, με μόνο μία πρωτοχρονιάτικη ιστορία, αισθάνεται κανείς ότι κάτι λείπει από ένα τεύχος που κυκλοφορεί παραμονή Χριστουγέννων, όπου θα περίμενε μια περισσότερο χριστουγεννιάτικη θεματολογία, αντίστοιχη με αυτήν του προηγουμένου τεύχους.

Είναι ενδιαφέρον ότι, για πρώτη φορά εδώ και πολύν καιρό, τα παπιά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς από τις πέντε ιστορίες τού τεύχους, μόνο οι δύο είναι με παπιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μίκυ έπαψε να είναι εξοβελισμένος από το περιοδικό του, αφού εμφανίζεται μόνο σε μία από τις υπόλοιπες τρεις ιστορίες και εκεί σε δεύτερο ρόλο.

Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και ακόμη περισσότερο καιρό, το τεύχος δεν έχει ανέκδοτα. Αντιθέτως, επανέκαμψαν οι μονοσέλιδες ιστορίες, με μια ενότητα τριών ιστοριών πάνω στο θέμα των δώρων γενεθλίων (χάθηκε κάτι πιο χριστουγεννιάτικο;) οι οποίες ίσως να μην άφησαν χώρο για τα ανέκδοτα. Αν και τα διαβάζω, δεν μπορώ να πω ότι θα μου λείψουν.

Κατά τα άλλα, το τεύχος ήταν μάλλον μέτριο, με την καλύτερη ιστορία να είναι η τελευταία, την οποία, όμως, το σχέδιο την έθαψε. Συνολικά θα βάλουμε στο τεύχος κάπου έξι με επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 28 — ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 28.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.