ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 7 — ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ…

001

Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος τού Ντόναλντ για το 2015, με το τεύχος υπ’ αριθμόν επτά, που σηματοδοτεί ένα εξάμηνο κυκλοφορίας για τη νέα περίοδο του περιοδικού. Το πρωί ρίξαμε μια ματιά στα περιεχόμενά του και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το τυχερό ρομπότ, σε σενάριο και σχέδιο Sergio Cabella.

Σύμφωνα με την τελευταία θεωρία τού Λούντβιχ, η τύχη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύνολο από εξισώσεις. Προγραμματίζει, λοιπόν, ένα ρομπότ με αυτές τις εξισώσεις και προκαλεί τον Γκαστόνε σε ένα διαγωνισμό τύχης. Ποιος θα είναι ο νικητής, λες και δεν το ξέραμε;

Εδώ θα περίμενε κανείς μια κλιμακούμενη αλληλουχία από όλο και πιο εξωφρενικά τυχερά συμβάντα, μέχρι που να συμβεί κάτι στον Γκαστόνε, που το ρομπότ δεν θα μπορούσε να το ξεπεράσει. Θα γελάγαμε και θα βάζαμε κανένα επταράκι. Όμως, αυτό που έχουμε είναι μια διαδοχή από απλά τυχερά στιγμιότυπα, όπου, μάλιστα, το ρομπότ πρέπει να κοπιάσει στους υπολογισμούς, αλλά και στο τρέξιμο, προκειμένου να επιτύχει αντίστοιχα αποτελέσματα με τον Γκαστόνε, ο οποίος απλώς απλώνει το χέρι του για να πέσει κάτι μέσα. Είναι και το σχέδιο έτσι κι έτσι, οπότε θα περιοριστούμε σε ένα έξι.

027

Συνεχίζουμε με την ιστορία ο βασιλιάς των αποδράσεων, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Graziano Barbaro.

Ο Σκρουτζ στέλνει τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ να πάρουν συνέντευξη από τον «βασιλιά των αποδράσεων». Αν και φαντάζομαι ότι με τον όρο αυτό θα πηγαίνει όλων σας ο νους στον χαρισματικό σώουμαν… Χάρυ Φουντίνι, αυτοί πηγαίνουν να πάρουν συνέντευξη από έναν κακοποιό, που είχε αποδράσει είκοσι φορές. Για την εικοστή πρώτη του απόδραση θα χρησιμοποιήσει τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ ως ομήρους, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα γίνουν ήρωες συλλαμβάνοντάς τον. Μόνο που κάτι θα ξεχάσουν…

Αρκετά στρωτή πλοκή, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και, παρά το ότι συμπρωταγωνιστεί ο Φέθρυ, χωρίς το αναμενόμενο χάος. Και εδώ το σχέδιο είναι έτσι κι έτσι, οπότε θα βάλουμε γύρω στο εξήμισι.

055

Ακολουθεί η άτυχη ιστορία τού Ντονάλντο ντα Ντίντσι, σε σενάριο Fabio Michelini και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Όλοι ξέρουν για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πόσοι, όμως, ξέρουν για τον βοηθό του, τον Ντονάλντο ντα Ντίντσι, που τραβούσε των παθών του τον τάραχο, δοκιμάζοντας τις εφευρέσεις τού Λεονάρντο;

Αρκετά πιο ενδιαφέρουσα ιστορία. Το σχέδιο είναι καλό και στις σκηνές με τον Λεονάρντο, που είναι σχεδιασμένες με πιο λεπτή γραμμή, είναι πολύ καλό. Εδώ θα βάλουμε επτάμισι.

079

Συνεχίζουμε με την ιστορία χελώνα κούρσας, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Enrico Soave.

Ο Ντόναλντ και τα παιδιά βρίσκουν μια… εξωγήινη χελώνα, η οποία τρέχει εξαιρετικά γρήγορα. Ο Σκρουτζ, που θέλει να βάλει στη θέση του τον Ρόμπαξ, ο οποίος κοκορεύεται για το γρήγορο αγωνιστικό του άλογο, κλέβει τη χελώνα και προκαλεί τον Ρόμπαξ σε ένα αγώνα δρόμου, μεταξύ του αλόγου και της χελώνας. Όμως, ο Ντόναλντ και τα παιδιά έχουν επιστρέψει τη χελώνα στους ιδιοκτήτες της και την έχουν αντικαταστήσει με μια κανονική. Ποιος θα κερδίσει τελικά; Την απάντηση θα την μάθουν σε 2 εβδομάδες, 4 μέρες, 19 ώρες και 38 λεπτά!

Η ιστορία έχει κάποια στοιχεία από την ιστορία ο μαγικός χιτώνας, όπου και εκεί ο Ντόναλντ έχει ένα εξωγήινο αντικείμενο, που τελικά επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες του και αντικαθίσταται με ένα κοινό. Κλασική υπόθεση, λοιπόν, ενώ και το σχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλασικό, οπότε θα βάλουμε και εδώ ένα επτάμισι.

109

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία τα σπάνια κάστανα, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Marco Meloni.

Σε μία διάλεξη για τους θησαυρούς τού δάσους, όπου είχε πάει… κατά λάθος ο Σκρουτζ, ο Λούντβιχ μιλάει για κάτι κάστανα, που σύμφωνα με μια μισοσβησμένη περγαμηνή, μπορούσαν να θεραπεύουν το κρυολόγημα. Έτσι, ο Σκρουτζ στέλνει τον Λούντβιχ και τον Ντόναλντ να βρουν αυτά τα κάστανα. Σε κάποιο χωριό θα βρουν έναν ερημίτη, που γνωρίζει γι’ αυτά. Θα γίνουν φίλοι και, φεύγοντας, θα πάρουν δώρο τα τελευταία κάστανα αυτού του τύπου, που έχουν μείνει στον κόσμο, διατηρημένα σε οινόπνευμα, καθώς και ένα σπάνιο βιβλίο με τοπικές συνταγές. Από τα κάστανα, ο Σκρουτζ θα μπορέσει να κλωνοποιήσει νέες καστανιές, αλλά το βιβλίο, που περιέχει και το κείμενο τής περγαμηνής, θα επιβεβαιώσει ότι ο Λούντβιχ δεν είχε διαβάσει σωστά την περγαμηνή. Όμως, ακόμα κι έτσι, κανείς δεν θα βγει χαμένος.

Όμορφη ιστορία, με το μεσαίο της τμήμα, με τον ερημίτη, ο οποίος, παρά την πρώτη του εμφάνιση, αποδεικνύεται ότι δεν είναι άλλος ένας Τζιμ Τρομερός, να είναι πολύ ζεστό. Κι εδώ το σχέδιο είναι έτσι κι έτσι, κι’ εδώ επτάμισι θα βάλουμε.

130

Στο επόμενο τεύχος, που κυκλοφορεί την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, το περιοδικό πετάει χαρταετό, με την ευκαιρία τής Καθαράς Δευτέρας.

Donald

Οι δύο πρώτες ιστορίες, χωρίς να είναι κακές, ήταν μάλλον αδιάφορες. Οι άλλες τρεις ήταν αρκετά καλές. Συνολικά θα βάλουμε στο τεύχος ένα επτά.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 7 — ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ…

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 7.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η apetoussis82 λέει:

  Αν εξαιρέσουμε τις ιστορίες του Μπαρκς, νομίζω ότι η ιστορία ‘Χελώνα Κούρσας’ του 1994 είναι η παλαιότερη ιστορία που έχει περιληφθεί στις νέες εκδόσεις της Καθημερινής.

  Πάντως, καλό θα ήταν να εκδώσουν και μερικές πιο παλιές, καθώς υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ιστορίες (σύμφωνα με τις βαθμολογίες στο inducks) των Massimo De Vita, Giorgio Cavazzano, Sergio Asteriti, κ.ο.κ. από προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα σε ελληνική έκδοση. Στο Κόμιξ θα μπορούσαν να περιλάβουν και ιστορίες του Σκάρπα (ειδικά τώρα που η Καθημερινή δε θεωρεί πλέον προβληματική την παρουσίαση ιστοριών με τρεις σειρές καρέ ανά σελίδα σε περιοδικά μεγάλου σχήματος).

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.