ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 32 — ΜΙΚΥ ΡΕΗΝΤΖΕΡ

001

Στο νέο τεύχος τού Μίκυ Μάους, μετά από δύο εβδομάδες μυστικού πράκτορα Ντακ, τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο Μίκυ Μάους, με μια παρωδία ταινίας, κάτι που τα τελευταία χρόνια βλέπαμε σπάνια και μόνο στο Κόμιξ.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία Μίκυ Ρέηντζερ, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio. Πρόκειται για παρωδία τής ταινίας The Lone Ranger του 2013.

Ο Μίκυ Ρηντ, ρέηντζερ του Τέξας, οδηγεί στη φυλακή τον Μαύρο Πητ, το μόνο μέλος μιας συμμορίας, που κατόρθωσε να συλλάβει. Στον δρόμο, οι υπόλοιποι άνδρες της συμμορίας ελευθερώνουν τον Πητ, και ο Μίκυ πέφτει από ψηλά σ’ ένα ορμητικό ποτάμι. Οι παράνομοι τον αφήνουν για νεκρό. Όμως, ο Μίκυ θα σωθεί από τον Ινδιάνο Τόντο. Με προτροπή τού Τόντο, ο Μίκυ θα φορέσει μια μάσκα, ώστε να μην τον αναγνωρίσουν οι παράνομοι, και μαζί θα καταφέρουν να συλλάβουν ολόκληρη τη συμμορία. Κάπως έτσι άρχισε ο θρύλος τού Μίκυ Ρέηντζερ.

Αν και εκτείνεται σε τριάντα σελίδες, η ιστορία δεν έχει πολύ περισσότερα να μας πει, απ’ όσα έγραψα παραπάνω. Αυτό που αξίζει είναι το σχέδιο. Μοντέρνο μεν, αλλά πολύ καλοφτιαγμένο, με λεπτή γραμμή και πολύ λεπτομερές. Στα συν, επίσης, η εμφάνιση του Ζουμπά Κοντοπίθαρου και του επικίνδυνου Νταν Φοβέρα, ως μέλη της συμμορίας. Πρόκειται για δύο χαρακτήρες τού Paul Murry, που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα ιταλικά κόμικς τής Ντίσνεϋ. Θα βάλουμε στην ιστορία ένα οκτώ, κυρίως για το σχέδιο.

039

Μετά τον Μίκυ, στο ρόλο τού μασκοφόρου εκδικητή, τη σκυτάλη για τον ίδιο ρόλο παίρνει ο Ντόναλντ, ως Φάντομ Ντακ, με την ιστορία η Μάτζικα επιτίθεται, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Ottavio Panaro.

Μετά από άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα κατά τής δεκάρας τού Σκρουτζ, η Μάτζικα αποφασίζει να επιστρατεύσει τον Φάντομ Ντακ, για να την βοηθήσει. Χρησιμοποιώντας τη μαγεία της, καταφέρνει να του βγάλει τη μάσκα και να μάθει τη μυστική του ταυτότητα. Έτσι, τον εκβιάζει να κλέψει εκείνος τη δεκάρα για λογαριασμό της, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Ο Φάντομ Ντακ θα πρέπει να βρει τρόπο να σώσει τη δεκάρα, αλλά και τον εαυτό του από τη Μάτζικα. Θα τα καταφέρει;

Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά το αποτέλεσμα, που προέκυψε κατά την εκτέλεση, ήταν μάλλον αδιάφορο. Ήταν και το σχέδιο μέτριο, οπότε θα βάλουμε στην ιστορία εξήμισι.

065

Συνεχίζουμε με Μόρτυ και Φέρντυ και την ιστορία η μάχη των follower, σε σενάριο Jacopo Cirillo και σχέδιο Silvio Camboni.

Ο Μόρτυ και ο Φέρντυ συναγωνίζονται με τον γιο τού δήμαρχου για το ποιος θα έχει τους περισσότερους followers στο τουίτ… στο σκουίτερ.

Ως εκ πεποιθήσεως αρνούμενος να συμμετάσχω στα διάφορα «κοινωνικά δίκτυα», βρήκα την ιστορία από αδιάφορη έως ενοχλητική, με όλα τα παιδιά να παθιάζονται με κάτι χωρίς καμία σημασία, προκειμένου να κάνουν «φίλους», αντί να έχουν πραγματικούς φίλους, με τους οποίους να παίζουν και να χαίρονται την παιδική τους ηλικία. Κι αν χρειάζονται το σκουίτερ για να μαζευτούν και να παίξουν, όπως φαίνεται να υπαινίσσεται η ιστορία προς το τέλος, αντί να το κάνουν αυθόρμητα, όπως το κάναμε εμείς, που δεν περιμέναμε να κάνει κάποιος… σκουίτ, για να μαζευτούμε και να παίξουμε μπάλα, η ιστορία δίνει λάθος ηθικό δίδαγμα, και λυπάμαι τα σύγχρονα παιδιά.

Για λόγους πληρότητος, να πούμε για το σχέδιο ότι ήταν αρκετά καλό, με εξαίρεση τα πρόσωπα των ποντικιών, που κάπως ξένιζαν.

Έχω εξηγήσει και άλλοτε το πώς βαθμολογώ: 0=απαράδεκτο, 5=αδιάφορο, 10=αριστούργημα. Τέσσερα με πέντε, λοιπόν, σ’ αυτήν την ιστορία.

091

Ακολουθεί ο Τζούνιορ Ντακ με την ιστορία προτεραιότητες σε σειρά, σε σενάριο Massimiliano Valentini και σχέδιο Daniela Vetro.

Απ’ τα παιδιά με τις λάθος προτεραιότητες πάμε στα παιδιά με τις σωστές—για εκείνα—προτεραιότητες, που είναι και ένα από τα θέματα της ιστορίας αυτής. Η δασκάλα τών παιδιών τούς ζητάει να καταγράψουν τις προτεραιότητές τους και να γράψουν για την σημαντικότερη από αυτές. Για τον Τζούνιορ, τον Σπιν, τον Μπουλ και τη Μπουμπού, αυτή φαίνεται να είναι το περιοδικό με φανταστικές ιστορίες, που διαβάζουν. Στο χωριό έρχεται μόνο ένα αντίτυπο, οπότε κάθε φορά τρέχουν στο ταχυδρομείο, παραβγαίνοντας ποιος θα φτάσει πρώτος, για να πάρει το περιοδικό και να διηγηθεί την ιστορία στους άλλους. Παιδικοί καυγάδες, άφθονη φαντασία για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία στο επόμενο τεύχος, αλλά και αλλαγή τών προτεραιοτήτων τους, ύστερα από κάποιες ατυχείς επιλογές.

Η μέρα με τη νύχτα ο κόσμος τού Τζούνιορ και ο κόσμος τού Μόρτυ και του Φέρντυ. Αν και η ιστορία δεν είναι από τις καλύτερες τού Τζούνιορ, έχει αυτή την παιδικότητα, που χαρακτηρίζει τις ιστορίες του, οπότε ένα επτάμισι με οκτώ θα το βάλουμε.

117

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία τέχνη & ανακύκλωση, σε σενάριο Gabriele Mazzoleni και σχέδιο Francesco Guerrini.

Μετά από μια εκκαθάριση στη σοφίτα του, ο Ντόναλντ προσπαθεί να εκποιήσει τις παλιατζούρες του, αλλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να τις πάρει ούτε επ’ αμοιβή! Όμως, ένας κριτικός τέχνης εκλαμβάνει τον σωρό από παλιατζούρες ως γλυπτό σύγχρονης τέχνης, ενθουσιάζεται, και εκεί είναι που αρχίζει το πανδαιμόνιο!

Αν και κακοζωγραφισμένη, πρόκειται για μία πάρα πολύ αστεία ιστορία. Επτάμισι με οκτώ και εδώ, κυρίως λόγω του σεναρίου.

038

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η λιχουδιά τού Μεγάλου Χαν, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Paolo De Lorenzi. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, τα οποία δημοσιεύτηκαν μαζί στο Topolino 3001, οπότε ευελπιστούμε ότι θα την διαβάσουμε κι εμείς ολόκληρη στο επόμενο τεύχος.

mickey

Φαίνεται ότι το Μίκυ Μάους άρχισε να παίρνει σβάρνα τα σχετικά πρόσφατα τεύχη τού Topolino, καθώς οι τέσσερις από τις πέντε ιστορίες τού τεύχους προέρχονται από το Topolino 3005, ενώ η βασική ιστορία τού επομένου τεύχους προέρχεται από το Topolino 3001. Στο σημερινό τεύχος μόνο μία ιστορία είναι παλιότερη, φαντάζομαι για χάρη των φίλων τού Τζούνιορ Ντακ, στους οποίους θα πρέπει να υποθέσουμε ότι συγκαταλέγονται οι εκδότες.

Το τεύχος είναι τίγκα στις ιστορίες, καθώς δεν έμεινε καθόλου χώρος για μονοσέλιδες ιστορίες, σπαζοκεφαλιές ή ανέκδοτα. Ο κόσμος τού Μίκυ έχει αρκετή εκπροσώπηση, με σημαντικότερη, προφανώς, τη βασική ιστορίας τού τεύχους. Έτσι, στο πρώτο ξεφύλλισμα, οι ενδείξεις ήταν ότι το τεύχος θα έχει κάτι για να ικανοποιήσει όλους τους αναγνώστες του. Μετά την ανάγνωση, νομίζω ότι αυτό συνεχίζει να ισχύει, κι ας μην μου άρεσαν η δεύτερη και η τρίτη ιστορία, η οποία υποψιάζομαι ότι στον περισσότερο κόσμο θα αρέσει. Θα βάλω συνολικά στο τεύχος ένα επτά, που φαντάζομαι ότι θα το κάνετε οκτώ, αν σας άρεσε η ιστορία με τους Μόρτυ και Φέρντυ.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 32 — ΜΙΚΥ ΡΕΗΝΤΖΕΡ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 32.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η chrismanitou λέει:

  Θα έρθω και θα συμφωνήσω με όλα. Η πρώτη ιστορία μου άρεσε πάρα πολύ. Ηταν η λεγόμενη πολύ καλή αρχή μιας σειράς (ας ελπίσουμε) ιστοριών με τον Μίκυ Ranger. Το σχέδιο ήταν φανταστικό ενώ και το σενάριο μου άρεσε. Εντάξει η ιστορία είναι απλή, αλλά για άλλη μια φορά ο Γκούφη κλέβει εύκολα την παράσταση. Για κάποιο λόγο μου θύμισε τον επιθεωρητή Μίκυ. Ο Μίκυ στο προσκήνιο και ο Γκούφη στο παρασκήνιο να κλέβει την παράσταση. Η ιστορία με τα ανιψάκια του Μίκυ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ απαραδεκτη. Δεν μπορώ αλλο παιδια με fb/twitter να κανουν Like. Βέβαια το τέλος της είναι καλό και το μήνυμα που πάει να περάσει καλό επίσης, ΑΝ ΚΑΙ θεωρεί δεδομένα τα Like tweet κλπ. Τεσπα μάλλον εδώ εντοπίζεται το χάσμα γεννεών. Αντίθετα η ιστορία του Τζούνιορ είναι για άλλη μια φορά υπέροχη. Εντάξει δεν είμαι αντικειμενικός. Μου αρέσουν ΟΛΕΣ οι ιστορίες του Τζούνιορ. Εχουν υπέροχες υποθέσεις, ωραία μηνύματα, καλοσχεδιασμένους και καλοφτιαγμένους χαρακτήρες. Θα ήθελα να έβλεπα ιστορία με μεγάλους τον Σπίν την μπουμπου κλπ. Η τελευταία ιστορία ήταν συμπαθητική και γέμισε ένα πολύ ωραίο τεύχος. Επιτέλους βλέπουμε καινούρια Topolino. Αυτό ανεβάζει κατευθείαν το επίπεδο

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Themistoklis Eleftheriadis λέει:

  Οι μοντέρνες ιστορίες δεν μου αρέσουν, ειδικά ο Τζούνιορ με αηδιάζει, οπότε δεν τα διάβασα. Ο Μίκυ Ρέϊντζερ που ψιλοδιάβασα είναι καλογραμμένος, αλλά πολύ χειρότερος απ’ τον Μίκυ Κιντ, που αντιγράφει. Εμείς μεγαλώσαμε με Μίκυ Κιντ, Γκούφυ Μπαμ, και την Σουζάνα το κογιότ, οπότε θέλαμε άμεση συνέχεια από κει που σταμάτησαν οι ιστορίες, και όχι μετάλλαξή τους σε κάτι χειρότερο.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Να επισημάνω ότι η ιστορία με τον Μίκυ Ρέηντζερ δεν αντιγράφει τον Μίκυ Κιντ, αλλά είναι παρωδία τής ταινίας Lone Ranger, όπως γράψαμε και στην παρουσίαση. Ο Lone Ranger είναι χαρακτήρας που πάει πολλά χρόνια πίσω, αρχικά με ραδιοφωνικές εκπομπές στην Αμερική και στη συνέχεια με τηλεοπτική σειρά, την οποία οι παλιότεροι βλέπαμε στην κρατική τηλεόραση. Επομένως δεν τίθεται θέμα αντιγραφής.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.