ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 3—ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΝΟΡΑ

001

Την Παρασκευή κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος τού ηλεκτρονικού περιοδικού τής Κόμιξ Wiki . Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

004

Όπως πάντα, το τεύχος ξεκινά με τα ΚΟΜΙΞ News, όπου διαβάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση: τα κόμικς τής Disney επιστρέφουν στην Αμερική, με εκδότη την IDW! (Τι θα πει ότι ζούσα κλειδωμένος στη ντουλάπα και δεν το ήξερα; Ξέρετε τι ωραία ζέστη έχει εκεί μέσα;)

009

Χωρίς πολλά πολλά άλλα, μια και η συντακτική ομάδα τού περιοδικού έχει καταλάβει ότι ο κόσμος ανυπομονεί να διαβάσει την κύρια ιστορία, προχωράμε, πού αλλού, στην κύρια ιστορία, που έχει τίτλο ο θησαυρός τής Σονόρα. Το σενάριο είναι του Tightwad, κατά κόσμον Φαίδωνα, σύμφωνα με τα συνοδευτικά άρθρα, και το σχέδιο τού JimR.

Ο Σκρουτζ έχει βρει ένα χάρτη, που πιστεύει ότι οδηγεί σε ένα χρυσωρυχείο των Αζτέκων. Έτσι, ξεσηκώνει τον Ντόναλντ και πηγαίνουν στο Μεξικό. Με οδηγό τον Παντσίτο Πιστόλες από τους τρεις Καμπαλέρος, πηγαίνουν στην έρημο της Σονόρα, προς αναζήτηση του ορυχείου. Κατά πόδας τους ακολουθεί ένας αμφιβόλου ηθικής καθηγητής, που έχει καταλάβει περισσότερο από τον Σκρουτζ, πού δείχνει ο χάρτης. Πράγματι, δεν πρόκειται για ορυχείο, αλλά για σπηλιά, την Αζτλάν τού μύθου των Αζτέκων, τη μήτρα τής γης, απ’ όπου προήλθαν οι άνθρωποι. Ένα είδος παράδεισου, όπου όποιος μπει επιστρέφει σπίτι του.

Η συνέχεια επί του περιοδικού.

Παρά τα όσα από μετριοφροσύνη γράφει ο σεναριογράφος στα σχόλια, η ιστορία, αν και πρώτο έργο τού δημιουργού, είναι εξαιρετική. Το στυλ της θυμίζει έντονα ιστορία τού Don Rosa, στον οποίον, άλλωστε, αποτελεί και αφιέρωμα. Έχει από πίσω αρκετή έρευνα, όπως οι ιστορίες τού Don, αλλά και κάποιες αυθαιρεσίες, χάριν της ιστορίας, πάλι όπως και οι ιστορίες τού Don! Το ίδιο και για τις αναφορές σε προηγούμενες ιστορίες τού Don, για τις οποίες δεν χρειαζόταν να απολογηθεί ο σεναριογράφος στο συνοδευτικό του άρθρο.

Η ιστορία σε τραβά. Οι κακοί είναι τρισδιάστατοι χαρακτήρες και όχι καρικατούρες. Υπάρχει χιούμορ εκεί που πρέπει, αλλά στο σύνολό της η ιστορία είναι σοβαρή, με συγκινητικό τέλος, που με έκανε να δακρύσω. Το μόνο που σε κάνει να συνειδητοποιείς, ότι δεν πρόκειται για κάποια ιστορία τού Don, είναι το ελληνικό χιούμορ σε ένα-δύο σημεία. Άνετα βάζουμε εννιά με εννιάμισι στο σενάριο.

Περνάμε, τώρα, στον χρωματισμό. Όπως και στις προηγούμενες ιστορίες, υπάρχουν ολοσέλιδες εικονογραφήσεις, όπως αυτή παραπάνω, χρωματισμένες πολύ όμορφα. Εκτός από τις ολοσέλιδες εικονογραφήσεις, μέρος τής ιστορίας είναι κι αυτό χρωματισμένο. Συγκεκριμένα, είναι χρωματισμένο το πρώτο από τα τρία κεφάλαια, πλην του τελευταίου του καρέ, καθώς και η τελευταία σελίδα από το δεύτερο κεφάλαιο. Προφανώς οι προθεσμίες δεν επέτρεψαν τον χρωματισμό ολόκληρης τής ιστορίας. Οι τέσσερις πρώτες σελίδες είναι όμορφα χρωματισμένες, σχεδόν επαγγελματικά, θα έλεγα. Οι υπόλοιπες, όμως, πρέπει να χρωματίστηκαν πολύ πιο βιαστικά, με το εργαλείο «flood fill» τού προγράμματος ζωγραφικής. Δεν υπάρχουν οι διαβαθμίσεις χρωμάτων, που υπάρχουν στις τέσσερις πρώτες σελίδες, ενώ υπάρχουν πολλές μικρές περιοχές, που έμειναν λευκές, καθώς ήταν περίπου αδύνατον να επιλεγούν μία μία, για να γεμίσουν με χρώμα.

Τέλος, το σχέδιο. Αντί να ξαναγίνω κακός, θα αντιγράψω τα λόγια τού ίδιου τού JimR, από το περιοδικό: «Το σχέδιο αν μπορούσα θα το άλλαζα όλο! Πιστεύω ότι χαντακώνεται η ιστορία!»

043

Ακολουθεί μια σειρά άρθρων, με σχόλια και συνεντεύξεις των δημιουργών, καθώς και πληροφορίες για το ιστορικό/μυθολογικό υπόβαθρο τής ιστορίας.

050

Ακολουθεί μια δισέλιδη ιστορία με τίτλο ετήσιος αγώνας πατινάζ τής Λιμνούπολης, σε σενάριο Nils Lid Hjort και σχέδιο Don Rosa. Η ιστορία μπορεί να σχεδιάστηκε από τον Don, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Disney. Έτσι, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, τα παπιά είναι όλα ανώνυμα και φορούν διαφορετικά ρούχα, ενώ ο Κύρος μπορεί να φορά τα ρούχα του, αλλά κρύβει τη φάτσα του! Τέλος, στο αγγλικό πρωτότυπο, η πόλη δεν λέγεται Duckburg, αλλά Burg of Ducks! (Μεταφραστικό φάουλ, λοιπόν, η χρήση των αποσιωπημένων ονομάτων!)

Για δισέλιδο γκαγκ, καλή είναι η ιστορία, αλλά τίποτε περισσότερο. Το σενάριο δεν είναι του Don, οπότε οι αδυναμίες τού σχεδίου του γίνονται έντονα ορατές. Θα βάλουμε επιεικώς ένα επτά.

053

Η τελευταία ιστορία έχει τίτλο μια δύσκολη (άχρηστη) δουλειά. Το σενάριο και το σχέδιο είναι της Glittering Goldie τού DuckWeekly.

Η Μάτζικα παίρνει τη μορφή τού Ντόναλντ, για να μπει στο θησαυροφυλάκιο και να κλέψει την τυχερή δεκάρα, αλλά ο Σκρουτζ θα την ταράξει στην αγγαρεία! Πλακατζίδικη ιστορία και σχέδιο που θες να σου αρέσει, παρόλο που κάτι δεν πάει καλά. Ίσως ο εξαιρετικός χρωματισμός να σε κάνει να βλέπεις το σχέδιο καλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Επτάμισι γι’ αυτήν την ιστορία.

063

Η τελευταία ιστορία είναι ένα strip, του οποίου ο δημιουργός παραμένει άγνωστος, παρ’ όλον ότι υπάρχει συνοδευτικό κείμενό του. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε, ενώ το σχέδιο με χάλασε. Δεν θα το βαθμολογήσω.

065

Το τεύχος συμπληρώνουν κάποια μικρά αρθράκια, ευχές για τον καινούργιο χρόνο, αλλά και για τα τέσσερα χρόνια τής ΚΟΜΙΞ Wiki, καθώς και η καθιερωμένη fan art, από την οποία δεν γίνεται να μην αναπαραγάγουμε το παραπάνω υπέροχο σχέδιο του Σωτήρη Γιουβανόπουλου. Φαντάζεστε μια ολόκληρη ιστορία εικονογραφημένη μ’ αυτήν την τεχνοτροπία;

067

Στο επόμενο τεύχος, που κυκλοφορεί στις 27 Φεβρουαρίου, θα διαβάσουμε την ιστορία το μυστικό τής επιτυχίας, «μια υπέροχη ιστορία από έναν νέο σχεδιαστή». Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία θα είναι όντως υπέροχη, όπως η σημερινή, ώστε να καλύψει τις ατέλειες του σχεδίου, που νομίζω ότι είναι εμφανείς από το εξώφυλλο της διαφήμισης.

Συνολικά είχαμε ένα εξαιρετικό τεύχος. Υπέροχη η βασική ιστορία, εξαιρετική η ιδέα να δημοσιευθεί στην Ελλάδα η ιστορία τού Don, που αλλιώς δεν θα την διαβάζαμε στα Ελληνικά (ελπίζω να του έστειλαν αντίτυπο του τεύχους) και ωραία η ιδέα της άντλησης ερασιτεχνικών ιστοριών από το DuckWeekly, που ξεκίνησε στο περασμένο τεύχος. Ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο!

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Παρουσίαση: Κόμιξ Wiki and tagged . Bookmark the permalink.

14 Responses to ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 3—ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΝΟΡΑ

 1. Ο/Η vellevelle λέει:

  Μήνα με το μήνα το ηλεκτρονικό τεύχος βελτιώνεται σε όλα τα σημεία. Μου άρεσαν αυτά που διάβασα και αναρωτιέμαι τι έρχεται στα τέλη Φεβρουαρίου…
  Καλή συνέχεια και χρόνια πολλά στο Komixwiki κι από τα σχόλια του comicstrades!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η komixwiki λέει:

   Γεια σου Κρίτων. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Χαίρομαι που σου άρεσε και που είδες κάποιες διαφορές που είχαμε κάνει. (θα υπάρξουν και άλλες) Πριν κάποιους μήνες όταν την πρωτοδιάβασα μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ! Ο JimR μου είχε μιλήσει και το τότε για το σχέδιο και ήταν εάν θυμάμαι καλά η πρώτη του μεγάλη ιστορία. Του είχα πει ότι για μένα είναι αρκετά καλό και ότι με χρώμα θα δείξει καλύτερο και οι νέοι κακοί είναι υπέροχοι!! Να ειπωθεί πάντως ότι στο εξώφυλλο όπου δόθηκε περισσότερη σημασία το σχέδιο είναι καλύτερο. Βέβαια, να πούμε ότι η Σονόρα θα χρωματιστεί ολόκληρη καθώς το άτομο στο χρωματισμό δεν πρόλαβε εξαιτίας διαφόρων ατυχών συμβάντων…. Αλλά του άρεσε τόσο πολύ η ιστορία που θέλει οπωσδήποτε να τη χρωματίσει όλη. Λογικά μάλλον σε κανά 2μήνο θα είναι έτοιμη θα δούμε… Να πω ότι ίσως το σχέδιο μπορεί να μην σου αρέσει σε κάποια σημεία στην επόμενη ιστορία αλλά έχει πολύ ωραίο σενάριο αλλά και αυτή έχει στοιχεία από το Ρόσα… Δεν μπορώ να κάνω πολλά σποιλερς. Πολύ σημαντική η είδηση για την επιστροφή των περιοδικών Ντισνεϋ στην Αμερική από τον Απρίλιο. Το στριπ είναι πάλι από το άτομο που έκανε το στριπ στο προηγούμενο τεύχος, τον Chris.. Βλέπω ότι δεν προσέχεις τι γράφω στις ευχαριστίες… Και τέλος, ναι στείλαμε στον Ντον ηλεκτρονικό αντίτυπο…

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η tightwad2 λέει:

  Καλησπέρα, είμαι ο σεναριογράφος του Μυστικού της Σονόρα. Σας ευχαριστώ για την κριτική σας. Η ιστορία ολοκληρώθηκε σχετικά βιαστικά για την επίσκεψη του Ντόν Ρόσα στην Αθήνα, το ’14. Σταθήκαμε τυχεροί και καταφέραμε να τον γνωρίσουμε και οι δυο (του δώσαμε και ένα αντίτυπο της ιστορίας).

  Για λόγους trivia, αναφέρω ότι η ατάκα «Είναι σαν την πολιορκία του Μεσολογγίου εκεί έξω!» αποδόθηκε ως «It’s like the Siege of Vicksburg out there!» στην αγγλική εκδοχή. 😛

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Καλά, έρευνα για το πώς θα αποδοθεί το σενάριο σε άλλη γλώσσα, πρώτη φορά βλέπω. Πολύ ψαγμένο σενάριο!

   Ούτε που ήξερα για την πολιορκία τού Vicksburg. (Σας έκανε κανένα σχόλιο ο Ντον επ’ αυτού;)

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η apetoussis82 λέει:

    Κάτι διάβασα σχετικά με την πολιορκία του Vicksburg σε ένα παλιό τεύχος, πιθανόν σε κάποιο από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ σε ποιο. Το μόνο που θυμάμαι είναι τον Οδυσσέα Γκραντ να εκτελεί χρέη στρατιωτικού πριν να εκλεγεί πρόεδρος.

    Εύστοχη η μετάφραση του Tightwad!

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η tightwad2 λέει:

     Ευχαριστώ!

     Πράγματι, ο Γκράντ ήταν ένας μετριότατος πολιτικός, και βγήκε πρόεδρος λόγω της στρατηγικής του ικανότητας στον Εμφύλιο. Mε την Στρατιά του Τενεσί και αργότερα του Ποτόμακ ανάγκασε τον Νότο να συνθηκολογήσει.

     Με την Πολιορκία του Vicksburg, οι Ομοσπονδιακοί είχαν την κυριαρχία του Μισισίπι (του ποταμού) και έκοψαν την Συνομοσπονδία στα δυο. 🙂

     /λογοδιάρροια

     Μου αρέσει!

   • Ο/Η tightwad2 λέει:

    Χαχα, δεν έπεσε ιδιαίτερη έρευνα. Ο Αμερικάνικος Εμφύλιος είναι η ειδικότητα μου. Σε κάποια φάση ο Παντσίτο και ο Ντόναλντ τραγουδάνε κάποια λαϊκά τραγούδια, αυτά είναι πράγματι τραγούδια του Εμφυλίου (και του 19ου αι. γενικότερα, αν και οι μελωδίες τους είναι παλιότερες Ιρλανδικές αν δεν κάνω λάθος).

    Δυστυχώς λόγω του χρόνου που είχαμε, ο Ντόν απλά πρόλαβε να ευχαριστήσει που του έδωσα το αντίτυπο, δεν είπαμε κάτι άλλο, και δεν μας έστειλε κάποιο e-mail αργότερα. Λογικό, φαντάζομαι οι Φινλανδοί τον βομβαρδίζουν με τέτοια fan fic. Xεχ.

    Αν ενδιαφέρεσαι, έχω γράψει και έχω σχεδιάσει μια μεγαλύτερη, μη Ντισνευική ιστορία. Δυστυχώς το σχέδιο είναι φτωχό, και γι’αυτό ελπίζω να ολοκληρώσω το redesign (και σχεδίου και σεναρίου) κατά το καλοκαιράκι.

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Kriton λέει:

     Αυτός χάνει, αν δεν το διάβασε!

     Το Bierland φαίνεται ενδιαφέρον. Το σχέδιο, αλλά και ο χρωματισμός φαίνονται μια χαρά. Δεν ξέρω αν θέλατε να κάνετε κάτι διαφορετικό, αλλά αυτό, που βγαίνει προς τα έξω, είναι ότι έχουν γίνει έτσι από άποψη, με την οποία δεν έχω κάποιο λόγο να διαφωνήσω.

     Μου αρέσει!

     • Ο/Η tightwad2 λέει:

      Όσον αφορά το σχέδιο, δεν υπήρχε ιδιαίτερη άποψη, για να είμαι ειλικρινής. Επιχείρησα ένα τυπικό καρτουνίστικο BD στυλ. Έχω διατηρήσει το στυλ, αλλά τώρα έχω 3 χρόνια εμπειρίας ερασιτεχνικού σχεδίου, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο ευπαρουσίαστο στην μελλοντική εκδοχή.

      Για το χρώμα ήθελα να παίξω με την διχρωμία μπλέ/πορτοκαλί. Δεν ξέρω αν θέλω να το συνεχίσω ή να διατηρήσω το σχέδιο Α/Μ. Θα δούμε, πάντως ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. 🙂

      Μου αρέσει!

     • Ο/Η vellevelle λέει:

      Συμφωνώ απόλυτα, οπότε ας μην τα γράφουμς δυο φορές. Είμαι περίεργος να δω και την επεξεργασμένη τελική μορφή.

      Μου αρέσει!

     • Ο/Η Kriton λέει:

      Το διάβασα. Εντάξει, δεν ήταν του γούστου μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Στο μεγαλύτερο μέρος δεν μου δημιουργήθηκε ποτέ η εντύπωση ότι διάβαζα κάτι, που δεν ήταν επαγγελματικό. Άντε να πω ότι έδινε την εντύπωση ότι διάβαζα scanlation, επειδή τα κείμενα με το ζόρι χώραγαν στα συννεφάκια, και υπήρχαν κανα-δυο σημεία, που έμοιαζαν μεταφρασμένα επί λέξει από τα Αγγλικά. Λέω στο μεγαλύτερο μέρος, γιατί οι λύκοι μοιάζαν περισσότερο με γλυκούλικα κουταβάκια, παρά με αιμοβόρους κυνηγούς—μοναδικό σημείο που έδειχνε ότι πρόκειται για ερασιτεχνικό σκίτσο.

      Δύο αρνητικά θα επισημάνω, που ίσως να είναι ένα και το αυτό. Το πρώτο είναι ο πολύ σκοτεινός χρωματισμός. Η περιορισμένη παλέτα είναι στυλιστική επιλογή και δεν με χάλασε καθόλου, αλλά τα σκοτεινά καρέ με έκαναν σχεδόν να μην κοιτάζω καθόλου την εικονογράφηση. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος, που δεν κατάλαβα πώς συνδεόταν η κύρια ιστορία με την ιστορία πλαίσιο (και το τι σήμαινε το τέλος της) και έμεινα με την εντύπωση ότι διάβασα άλλη ιστορία από αυτήν που περιγράφει το πρώτο από τα συνοδευτικά άρθρα.

      Τα άρθρα με τις πληροφορίες για τη Bierland δεν τα διάβασα, αλλά μαζί με τον χάρτη, που είναι ενσωματωμένος στην ιστορία, με έκαναν να πιστέψω ότι επρόκειτο για πραγματικό τόπο. Όταν, όμως, έψαξα για περισσότερες πληροφορίες, οι ελάχιστες αναφορές, που βρήκα, ήταν για μια βραζιλιάνικη μάρκα μπύρας! Ήσουν πειστικότατος!

      Μου αρέσει!

      • Ο/Η tightwad2 λέει:

       Και πάλι ευχαριστώ για την κριτική. Θες να σου στείλω την ανανεωμένη εκδοχή μόλις τελειώσω;

       Η ιστορία πλαίσιο, αν εννοείς την συζήτηση των δυο Αυστριακών (χρονολογικά γύρω στο ’40) είχε α) το σκοπό να συνδέει μεταξύ τους τις ιστορίες του κάθε «τεύχους». Η κεντρική ιστορία εδώ ήταν χρονολογικά γύρω στο 1910. Μια μάλλον ατυχής επιλογή πλαισίωσης, δεδομένου ότι δεν καταφέρνει να συνδέσει το τέλος με την αρχή.

       Ο β) σκοπός ήταν για να εξηγήσει τον λόγο που δεν υπάρχει αυτή η αυτοκρατορία σήμερα. Ότι απλά καταλύθηκε (όπως και η Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία) με το τέλος του Α’ ΠΠ, και η ύπαρξη της αποσιωποιήθηκε μέσω ναζιστικής προπαγάνδας.

       Και οι δυο λόγοι δεν με πολυεμπνέουν (ιδιαίτερα ο β’ είναι λίγο γελοίος), οπότε και στην νέα εκδοχή θα υπάρχει μόνο ένα γενικό ιστορικό πλαίσιο/εισαγωγή σε μια-δυο σελίδες, και μετά πάμε κατ’ευθείαν στην ~60-σέλιδη κεντρική ιστορία.

       Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.