ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 4—ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

001

Την Κυριακή το βράδυ κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος τού ηλεκτρονικού περιοδικού τής Κόμιξ Wiki . Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

004

Όπως πάντα, το τεύχος ξεκινά με τα ΚΟΜΙΞ News. Ενδιαφέροντα νέα, αν και κάποια επιμέλεια χρειαζόταν, αφού, ας πούμε, μας παρουσιάζονται τα περιεχόμενα του τεύχους 2 του νέου περιοδικού Uncle Scrooge, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το τεύχος 1 έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

006

Ακολουθούν τα δύο πρώτα μέρη τής ιστορίας το μυστικό της επιτυχίας, του Γιώργου Βάντζου.

Ο Σκρουτζ, ο Ρόμπαξ και ο Χρυσοκούκης τσακώνονται για μεγάλο μέρος της ιστορίας για το ποιος είναι ο πιο πλούσιος. Με τα πολλά, καταλήγουν στο ότι θα φτιάξουν μία μεγάλη στήλη από νομίσματα, που να είναι τόσο ψηλή, ώστε να είναι ορατή από το διάστημα, και νικητής θα είναι αυτός που θα την σκαρφαλώσει πρώτος. Ναι, καλά διαβάσατε, ο πιο πλούσιος δεν θα είναι αυτός που θα φτιάξει την ψηλότερη στήλη, αλλά αυτός που θα σκαρφαλώσει πρώτος τη μία και μοναδική στήλη, που θα φτιάξουν. (Με ποιανού τα λεφτά;)

Ο Λούντβιχ, σκαρφαλωμένος, άγνωστο γιατί, στους ώμους ενός καθηγητή, που είναι φτυστός ο καθηγητης Viktor Dimitrius Smyte από τα Pertwillaby Papers του Don Rosa, προσπαθεί να αποτρέψει τον Σκρουτζ από το να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, αλλά ο Σκρουτζ, επειδή έχει στοιχηματίσει ολόκληρη την περιουσία του (με ποιον;) δεν μπορεί να κάνει πίσω. Με την ενθάρρυνση των ανιψιών του ξεκινάει την ανάβαση. Ακολουθεί το αναμενόμενο βρώμικο παιχνίδι, εκ μέρους των αντιπάλων τού Σκρουτζ, αλλά αυτός καταφέρνει να προχωρά αργά, αλλά σταθερά, μέχρι που, στα μισά της διαδρομής, εμφανίζεται από το πουθενά ένα χέρι με ένα πιστόλι και τον απειλεί.

Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος.

Η υπόθεση είναι προβληματική και δεν έχει νόημα. Η ιστορία παίρνει πάρα πολλή ώρα να ξεκινήσει, αναλωνόμενη σε ανούσιο διάλογο ανάμεσα στους τρεις αντιπάλους. Το σχέδιο στο πρώτο μέρος είναι φριχτό και στο δεύτερο μέρος χειροτερεύει ακόμα περισσότερο, καθώς δείχνει να είναι φτιαγμένο στο γόνατο.

Ο χρωματισμός, αν και κάπως πιο σκούρος απ’ ό,τι θα έπρεπε, είναι στα επίπεδα των πρώτων σελίδων του προηγουμένου τεύχους. Επαγγελματικός, θα τον χαρακτήριζα, αλλά χαραμίζεται. Δεν θα βαθμολογήσω την ιστορία.

026

Ακολουθεί η ιστορία η φάρσα. Το σενάριο και το σχέδιο είναι της Glittering Goldie τού DuckWeekly.

Είναι Halloween, και τα ανιψάκια θα προσπαθήσουν να τρομάξουν τον θείο Σκρουτζ. Όμως, μόνο ο Ντόναλντ ξέρει τι μπορεί να τρομάξει τον θαρραλέο θείο του.

Μέτριο σχέδιο, καλός χρωματισμός, μέτρια και η υπόθεση, μέχρι το αναπάντεχο τέλος, που ήταν όλα τα λεφτά. Έτσι, ένα επτά θα το βάλουμε.

033

Ακολουθεί μία συνέντευξη με τον Marco Gervasio, δημιουργό του Φαντομία, όπου ο δημιουργός μιλάει για, τι άλλο, το δημιούργημά του. Η συνέντευξη είναι μεταφρασμένη από τα Ιταλικά, με κάποια χοντρά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, παρουσιάζεται σαν να δίνεται στην Κόμιξ Wiki, καθώς σε κάθε ερώτηση προτάσσεται το όνομα του site. (Η Νέα Ακτίνα είχε κάνει χειρότερα, όπου έπαιρνε κείμενα του Don Rosa, στα οποία παρενέβαλλε ερωτήσεις, για να μοιάζει το αποτέλεσμα με συνέντευξη, ενώ δεν ήταν. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί το τωρινό ατόπημα.)

Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι τα ονόματα των διαφόρων ηρώων τής Ντίσνεϋ αποδόθηκαν χωρίς αλλαγή από τα Ιταλικά ή, ακόμη χειρότερα, μεταφράστηκαν επί λέξει, αντί να χρησιμοποιηθούν τα αντίστοιχα ελληνικά, με φαιδρά αποτελέσματα. Αυτό διορθώθηκε στην αναθεωρημένη έκδοση, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα το βράδυ, αλλά μία δεύτερη ανάγνωση θα τα είχε πιάσει όλα αυτά από την αρχή.

041

Ακολουθεί η στήλη του JimR, όπου ο σχεδιαστής των ιστοριών στα προηγούμενα τεύχη μας δίνει κάποιες πληροφορίες για ιστορίες, που έχει στα σκαριά, και ίσως κάποια μέρα να δούμε.

043

Ακολουθεί μια σελίδα με τα νέα της Κόμιξ Wiki. Την αναφέρω μόνο και μόνο για να επισημάνω ότι άλλο οι κριτικές και άλλο οι κρητικές, που αναφέρονται επανειλημμένα σ’ αυτή τη σελίδα. Κριτική είναι αυτό που γράφω τώρα. Κρητική είναι η ρακή που θα πάω να πιω μόλις τελειώσω αυτήν την κριτική, μπας και συνέλθω!

46

Ακολουθούν δύο σελίδες με fan art, απ’ όπου και πάλι θα σταθούμε στο ολοσέλιδο σχέδιο του Σώτήρη Γιουβανόπουλου, ενώ και οι άλλες συμμετοχές είναι πολύ καλές.

047

Το τεύχος κλείνει με ένα strip σε σενάριο Homer Brightman και σχέδιο Al Taliaferro. Απλό και ωραίο.

042049

Στο επόμενο τεύχος θα διαβάσουμε το πρώτο μέρος της ιστορίας ένα σομπρέρο με χρυσάφι, σε σενάριο JimR και σχέδιο από έναν νέο σχεδιαστή, από τον οποίον, κρίνοντας από το εξώφυλλο, φοβούμαι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά. Θα διαβάσουμε επίσης και το τρίτο μέρος του μυστικού της επιτυχίας, που δεν κατάλαβα γιατί δεν δημοσιεύτηκε σ’ αυτό το τεύχος, εκτός και αν δεν ήταν έτοιμο ακόμα.

Το τεύχος δεν μου άρεσε καθόλου, καθώς το μόνο, που είχε ενδιαφέρον, ήταν το ξένο υλικό. Σαφώς το χειρότερο από τα τέσσερα τεύχη, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Βάλτε και ότι κάτι δεν πήγε καλά, και δεν μπορούσα να μπω στη WordPress με Firefox, οπότε αναγκάστηκα να γράψω αυτήν την παρουσίαση με τον Internet Explorer, στον οποίο η χρήση του κειμενογράφου της WordPress είναι μαρτυρική, και θα καταλάβετε γιατί θα πάω τώρα να πλακώσω τις ρακές! (Τώρα που τελείωσα, βρήκα τι έφταιγε: είχε αλλάξει η ώρα στον υπολογιστή μου, που νόμιζε ότι ήταν… μεθαύριο. Μωρέ, θα το αδειάσω το μπουκάλι!)

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Παρουσίαση: Κόμιξ Wiki and tagged . Bookmark the permalink.

21 Responses to ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 4—ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

 1. Ο/Η komixwiki λέει:

  Κρίτων πρώτον βιάστηκες πολύ με την κριτική σου και ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα κάνεις κριτική στην πρώτη έκδοση… Επίσης, το κριτική έγινε λάθος, έχεις δίκιο τεταμένη ταχύτητα και δεν μπόρεσα να το βρω. Έχεις μπερδέψει τελείως τις 2 διαφημίσεις, η μια είναι για την ιστορία ενός νέου σχεδιαστή που είναι κύρια και το σχέδιο και το σενάριο είναι του ίδιου… Η άλλη ιστορία στην μπλε σελίδα είναι του JimR που θα είναι σε συνέχειες… Με στεναχωρεί το γεγονός που δεν είπες τίποτα για το νέο design. Στην συνέντευξη έπρεπε ν υπάρχει κάποιος που να κάνει ερωτήσεις! (δεν γινόταν να είναι σκέτο). Και η Νέα Ακτίνα το έκανε αυτό στο ΚΟΜΙΞ που έβαζε ΚΟΜΙΞ στις ερωτήσεις και θυμάμαι χαρακτηριστικά στην συνέντευξη «Ρομάνο Σκαρπα: Ο Μαέστρος των Κόμικς». (είπαμε ότι δεν είναι δικιά μας κιόλας, έβαλα και την πηγή) Είναι αποδεχτό ότι δεν σου άρεσε η ιστορία και εμένα με χάλασαν κάποια σημεία όπως τα καρέ που δεν ήταν ίσια, αλλά δεν πειράζει από τα λάθη μαθαίνουμε. Θεωρώ ότι όσοι διαβάζουν το περιοδικό και τα ΝΕΑ του τότε ξέρουν πότε βγαίνει το Uncle Scrooge, στο προηγούμενο τεύχος είχαμε σελίδα με αναλυτικές ημερομηνίες! (και εδώ βάλαμε κάποιες όπως το 20/5) Τέλος, δεν ανέφερες τίποτα για το διαγωνισμό σεναρίου και γενικά η κριτική σου ήταν πολύ πιο περιεκτική και σύντομη από άλλες φορές. Θα ήθελα πάντως να μην βιαστείς και στο επόμενο τεύχος και να μας κάνεις μια κριτική όπως οι προηγούμενες τρεις. Να μη βιάζεσαι δηλαδή και να πάρεις το χρόνο σου.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Αρχίζοντας από το τέλος, να πω ότι λυπάμαι, που η παρουσίαση έμοιαζε σαν παρουσίαση στο greekcomics, όπου οι παρουσιαστές συναγωνίζονται στο ποιος θα θάψει ένα τεύχος περισσότερο. Ξέρεις, όμως, ότι οι δικές μου παρουσιάσεις δεν είναι σ’ αυτό το στυλ, αφού πάντα προσπαθώ να βρω κάτι που να μου αρέσει. Στο συγκεκριμένο τεύχος, όμως, δεν βρήκα κάτι, πέρα από τον χρωματισμό, οπότε, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να μην βάλω βαθμολογία, διότι θα ήταν πολύ χαμηλή.

   Αν έγραψα λίγα στην παρουσίαση, είναι διότι δεν είχα να γράψω περισσότερα. Η παρουσίαση δεν έγινε καθόλου βιαστικά (μου πήρε κάπου δύο ώρες να την γράψω) και δεν έχω να γράψω κάτι περισσότερο, απλούστατα διότι δεν βλέπω να υπάρχει κάτι περισσότερο, στο οποίο να αναφερθεί κανείς.

   Το ότι οι δύο διαφημίσεις αναφέρονται σε διαφορετικές ιστορίες, το ξέρουν μόνο όσοι ετοιμάζουν το επόμενο τεύχος. Από αυτά, που παρουσιάζονται στο τεύχος, το προφανές συμπέρασμα ήταν ότι αναφέρονται στο ίδιο πράγμα (η μία εικόνα αναφέρεται σε μια ιστορία στην έρημο, τα περιεχόμενα αναφέρονται σε μια ιστορία από ένα νέο σχεδιαστή, και η άλλη εικόνα δείχνει μια σκηνή στην έρημο, από νέο σχεδιαστή). Χαίρομαι που δεν είναι έτσι, μια και τώρα ελπίζω να υπάρχει και κάτι που θα μ’ αρέσει στο επόμενο τεύχος.

   Το νέο design ούτε που το πρόσεξα. (Αυτό ίσως να σημαίνει ότι είναι καλό, διότι κάνει τη δουλειά του, εν τη οποία περιπτώσει, βέβαια, και το παλιό ήταν καλό.) Όμως, εκεί που πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας είναι στο περιεχόμενο.

   Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι σωστό να προτάσσετε σε κάθε ερώτηση αυτό το «ΚΟΜΙΞ WIKI», τη στιγμή που δεν πήρατε εσείς τη συνέντευξη, βάζοντας απλώς μια αναφορά στην προέλευσή της στο τέλος του άρθρου, σε κάτι που μοιάζει με λεζάντα στην τελευταία εικόνα. Εκεί που ήταν, πολλοί ούτε που θα την προσέξουν ή, αν την προσέξουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο, για να δουν ότι δεν παραπέμπει στο site τής Κομιξ Wiki. Πραγματικά, μέχρι που έφτασα εκεί και, όντας ψείρας, ακολούθησα το σύνδεσμο, αναρωτιόμουνα γιατί σας είχαν κάνει αντίστοιχη παρατήρηση στο greekcomics, αφού όλα έδειχναν ότι η συνέντευξη είναι δική σας. Αν έπρεπε να προτάξετε κάτι, ας ήταν απλώς η λέξη «ερώτηση». Το πιο απλό, βέβαια, θα ήταν να βάζατε σκέτες τις ερωτήσεις με έντονα στοιχεία, όπως στο πρωτότυπο. Αν εκεί έκριναν ότι δεν χρειαζόταν να γράψουν το όνομά τους, δεν χρειαζόταν να μπει κάτι περισσότερο και στην αναδημοσίευση. Και, βέβαια, όπως έγραψα και στην παρουσίαση, το ότι η Νέα Ακτίνα έκανε χειρότερα, δεν σημαίνει τίποτε.

   Τις ημερομηνίες τις ξέρω, ακριβώς επειδή διάβασα το προηγούμενο τεύχος και γι’ αυτό τις ανέφερα. Όμως, δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να έχει διαβάσει το προηγούμενο τεύχος, για να καταλάβει τα νέα του τρέχοντος. Πιο σωστό θα ήταν να έγραφε κάτι του στυλ «η IDW ανακοίνωσε τα περιεχόμενα τού τεύχους 2 τού Uncle Scrooge, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάιο». Μάλιστα, αν δεν έχουν παρουσιαστεί τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους τού Uncle Scrooge στο προηγούμενο τεύχος, θα ήταν καλό να παρουσιαζόντουσαν και αυτά.

   Για τον διαγωνισμό δεν έγραψα τίποτε, διότι θα έπρεπε να σχολιάσω το πόσο απαραίτητος αρχίζει να γίνεται, έχοντας δει πόσο πάσχει το σενάριο στη βασική ιστορία αυτού του τεύχους. Μια και τελικά το σχολίασα εδώ, να ευχηθώ να ευοδώσει ο διαγωνισμός, και να αναδείξει κάποιους Έλληνες δημιουργούς που, ποτέ δεν ξέρεις, ίσως να ξεκινήσουν την καριέρα τους από ένα fanzine, ώστε κάποια στιγμή να διαβάσουμε και κανένα ελληνικό όνομα στα ονόματα των συντελεστών κάποιας ιστορίας σε επίσημες εκδόσεις τής Ντίσνεϋ.

   Την κριτική την ξεκίνησα με την πρώτη έκδοση, αλλά συμβουλεύτηκα και τη δεύτερη, ελπίζοντας να δω όλα όσα παρατήρησα διορθωμένα. Πέρα από τον ολοκληρωμένο χρωματισμό, που φαντάζομαι ότι ήταν και ο βασικός λόγος, που υπήρξε δεύτερη έκδοση, είδα μόνο τη διόρθωση στη μετάφραση των ονομάτων, πράγμα που το ανέφερα στο άρθρο, Άφησα όμως την αρχική παρατήρηση, διότι ότι αυτό έπρεπε να είχε πιαστεί με μια δεύτερη ανάγνωση (και τρίτη και τέταρτη και όσες χρειάζονταν) που είναι κάτι το οποίο επιμένω να το συνιστώ σε όλους όσους γράφουν. Είναι σχεδόν αδύνατον να γράψει κανείς κάτι και να είναι σωστό με την πρώτη. Νομίζει ότι έχει αποτυπώσει τις σκέψεις του στο ηλεκτρονικό χαρτί, αλλά στο ξαναδιάβασμα υπάρχουν πάντα εκπλήξεις. Μάλιστα, επειδή κάποιος πιστεύει ότι ξέρει τι έχει γράψει, είναι πολύ δύσκολο να προσέξει τα λάθη του, οπότε το καλύτερο είναι να κάνει τη διόρθωση κάποιος άλλος. Το ξαναδιάβασμα είναι μπελάς, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να σου κάνουν παρατηρήσεις οι αναγνώστες, και να αναγκάζεσαι να βγάλεις δεύτερη έκδοση.

   Αυτά. Και πάλι συγγνώμη, που ήμουν δυσάρεστος.

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η komixwiki λέει:

    Μα δεν με πείραξε η κριτική σου με την έννοια ότι δεν σου άρεσε. Με πείραξε ο τρόπος που μίλησες σε ορισμένα σημεία. Το περιοδικό δεν είναι επαγγελματικό και ο χρόνος που υπάρχει για να το δομήσουμε είναι περιορισμένος. Οπότε λάθη θα βρίσκεις και θα βρεις και στα επόμενα τεύχη διότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Επίσης, βρήκα πραγματικά τραγικό αυτό με την συνέντευξη. Ομολογώ ότι δεν το σκεφτήκαμε να βάλουμε ερώτηση αλλά εσύ το ξεψείρισες πάρα πολύ. (το ότι βάζω πηγή και credit στον μεταφραστή κάτι δείχνει νομίζω). Κιόλας εάν ήταν δικιά μας, θα είχα φροντίσει να πω κάποια πράγματα στην αρχή πως την πήραμε και θα είχε και σχέση με πιο ελληνικά πράγματα όπως το ΚΟΜΙΞ πχ αλλά και με ερωτήσεις πάνω κυρίως στις ιστορίες που έχουμε διαβάσει… Και στην παρατήρηση που λες απάντησα και εκεί με την απάντηση μου έπρεπε να καλυφθείς πιστεύω. Να υπενθυμίσω ότι όλα τα περιοδικά θα έχουν και τα καλά τους και τα κακά τεύχη τους. (Ας μην ξεχνάμε ότι το δικό μας είναι ερασιτεχνικό) Δεν γίνεται να είναι όλα τέλεια και αυτό ισχύει και για τις ιστορίες. Καλώς ή κακώς η κεντρική ιστορία είχε αδυναμίες. Αλλά είναι ιστορία. Έδωσα την ευκαιρία και σε κάποιο άλλο άτομο. Πιστεύω ότι μετά την κριτική που θα δεχθεί για την ιστορία θα γίνει καλύτερος ο νέος σχεδιαστής. Ακόμη, όποιος θέλει να δει περισσότερα για το Uncle Scrooge θα το ψάξει μόνος του(εάν δεν έχει δει το προηγούμενο τεύχος). Βάλαμε απλώς κάποιο νέο. Τα παιδιά θέλουν απλά να πουν κάποια ιστορία τους στο περιοδικό, ως φαν. Τώρα εάν θα δεις κάποια ιστορία της Ντίσνεϋ από Έλληνα σχεδιαστή δεν το γνωρίζω αλλά δεν είναι ο στόχος του περιοδικού αυτός. Μπορεί όντως να δοθεί σε κάποιον η ευκαιρία στο μέλλον αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης και άμα γίνει θα του δούμε μετά από χρόνια. Θα πάλι πόσο άστοχο είναι αυτό που λες σχετικά που μπέρδεψες τις διαφημίσεις. Όχι μόνο δεν γράφω ότι το σενάριο δεν είναι του JimR αλλά η διαφορά στο σχέδιο γίνεται αντιληπτή πιστεύω αλλά και για ποιο λόγο να είχα 2 διαφημίσεις για την ίδια ιστορία του επόμενου τεύχους αφού βάζω πάντα στο τέλος για την κύρια. Ακόμη η άλλη σκηνή της ιστορίας είναι σε βουνό με το νέο σχεδιαστή… (τώρα πως σου φάνηκε έρημος αυτό…) Οπότε δεν έπρεπε καν να τις μπερδέψεις. Σέβομαι τη γνώμη σου απλά καλό είναι να λέμε και τα καλά και όχι μόνο τα κακά σε μια κρητική, και ας είμαστε υπερβολικά αυστηροί.
    Αυτά, φιλικά.

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Kriton λέει:

     Για να μη συνεχίσω την αντιπαράθεση, καθώς είναι εύκολο να παρεξηγηθούν δυο άνθρωποι ανταλλάσσοντας μηνύματα από μακρυά, θα απαντήσω μόνο σε ένα σημείο, που νομίζω ότι αξίζει να αναφερθεί:

     Διαφωνώ ως προς το ότι πρέπει να έχουμε μειωμένες προσδοκίες από το περιοδικό. Εγώ το αξιολογώ σαν να ήταν επίσημη έκδοση της Ντίσνεϋ. Οποιοσδήποτε μικρότερος στόχος από μέρους σας υποτιμά το μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε, και οποιαδήποτε επιεικέστερη αντιμετώπιση από μέρους μου θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση συγκατάβαση και στη χειρότερη κολακεία, κάτι που δεν θα έκανα ποτέ.

     Στοχεύετε ψηλά και δεχθείτε την αρνητική κριτική σαν ώθηση για να φτάσετε εκεί. Μην αρκείστε ποτέ στο μέτριο, όταν μπορείτε να επιδιώξετε το τέλειο και μην επαναπαύεστε στα θετικά σχόλια, ακόμη και όταν συμφωνείτε με αυτά.

     Μου αρέσει!

     • Ο/Η komixwiki λέει:

      Να σου πω την αλήθεια, για να τελειώσω και εγώ εδώ το θέμα, δεν με πειράζει η αρνητική κριτική… Απλά σε κάποια όπως τα λες δεν μου άρεσε, ο τρόπος δηλαδή,αυτό. (αυτό τίποτα άλλο) Και να είσαι λιγότερο αυστηρός αλλά είναι η γνώμη σου και τη σέβομαι. Θέλει όμως χρόνο να για να καλυτερέψει κάτι. Πιστεύω ότι γενικά τα παιδιά μετά από αρκετή εξάσκηση και κριτική θα γίνουν καλύτερα. όπως είπα και πιο πριν η ιστορία όπως είπες και εσύ είχε τα προβλήματα της. Είναι λεπτό το σημείο που διαφωνούμε… Λοιπόν να δώσω μια πληροφορία για το επόμενο τεύχος όπου θα είναι ενισχυμένο και μάλλον θα έχει 2 εξώφυλλα. Το εξώφυλλο της κεντρικής ιστορίας θα ξαναφτιαχτεί… Α και Κρίτων άμα θες και έχει όρεξη μπορείς να πάρεις και εσύ μέρος στο διαγωνισμό σεναρίου.

      Μου αρέσει!

 2. Ο/Η tightwad2 λέει:

  Συμφωνώ ότι η κεντρική ιστορία ήταν αδύναμη. Με κάποιες αλλαγές η γενική ιδέα θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά πράγματι, η εκτέλεση είχε προβλήματα…πειθαρχίας. Ο χρόνος έπρεπε να αναλωθεί στην εξέλιξη της πλοκής, όχι τόσο στα αστεία και τις αναφορές.

  Πάντως το συνοδευτικό υλικό ήταν πολύ καλό σε αυτό το τεύχος, και το design ήταν πολύ ωραίο.

  Δεν θα συμφωνήσω ότι είναι το χειρότερο τεύχος από τα 4. Θα έλεγα ότι είναι κάπως καλύτερο από το 2ο.

  Έχω δει μερικές σελίδες της ιστορίας του JimR στην έρημο, και νομίζω ότι μας επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Το θέμα δεν είναι αν το δεύτερο ή το τέταρτο ήταν το χειρότερο τεύχος, αλλά πώς θα δούμε κι άλλα τεύχη σαν το τρίτο ή ακόμα καλύτερα.

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η tightwad2 λέει:

    Πράγματι, η σειρά είναι ασήμαντη.

    Μπορεί να είμαι υπερβολικά σεναριο-κεντρικός, αλλά αυτό που θα ήθελα να δω στα επόμενα τεύχη θα ήταν πιο προσεγμένο και καλύτερα δομημένο σενάριο. Το να μην είναι πολύ καλό το σχέδιο δεν με πειράζει.

    Η ιδέα του διαγωνισμού σεναριογράφων είναι καλή, μπορεί μέσω του φιλικού ανταγωνισμού να προκύψει κάποιο διαμαντάκι.

    Μου αρέσει!

 3. Ο/Η moler1official λέει:

  Glittering Goldie & Duck avenger για ατομα που κανουν το χομπυ τους πρωτα σαν «fans» και μετα σαν δημιουργοι νομιζω πως το επιπεδο τους ειναι αξιολογο φιλε Κριτων- καλη και η βαθμολογια σου!Εστω και ανεπαισθητα νομιζω πως το σκιτσο ειναι ανω του μετριου…οχι πολυ αλλα κατι παραπανω απο μετριο (προφανως και λογω απλοικοτητας των καρε και της απεικονησης του περιβαλλοντος)…Αν παντως θεωρεις το σχεδιο τους μετριο οπως λες γινεται αντιληπτη η βαθμολογηση σου στην πρωτη ιστορια 😛 Και λογικο…

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Εξαρτάται από το με τι συγκρίνει κανείς το σχέδιο. Αν συγκρίνει το σχέδιο της Glittering Goldie με αυτό της πρώτης ιστορίας, το σχέδιο είναι εξαιρετικό. Αν το συγκρίνει με το τι θα ήταν κατάλληλο για δημοσίευση σε μια επίσημη έκδοση της Ντίσνεϋ, το σχέδιο έχει τα προβλήματά του. (Γιατί να χαλαρώσω τα κριτήριά μου για ένα fanzine; Αποκλείεται, δηλαδή, να δούμε καλό σχέδιο, ώστε να φυλάξουμε την καλή βαθμολογία για τότε; Καλά σενάρια είδαμε, οπότε ελπίζουμε να δούμε και καλό σχέδιο.) Στη σελίδα που παραθέτω, π.χ., ο Σκρουτζ είναι ωραίος, ο Ντόναλντ κάπως ατσούμπαλος, αλλά θα μπορούσε να συγχωρηθεί (μοιάζει για αντιγραφή από Rosa, όπου και εκεί τα ίδια θα έλεγα για το πώς ζωγραφίζει τους δύο χαρακτήρες) αλλά τα ανιψάκια έχουν προβλήματα στο πώς είναι σχεδιασμένα, και η εμφάνισή τους κάπου με ενοχλεί. Γι’ αυτό χαρακτήρισα το σχέδιο μέτριο.

   Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Γιώργος Μπαλής λέει:

  Πάντως δεν έπρεπε να σχολιάσει έτσι την πρωτη ιστορία!ο σχεδιαστής είναι ανήλικος και αλλιώς κρίνουμε εναν επαγγελματία που εξασκεί χρόνια το σχέδιο του και αλλιως κρίνουμε ενα παιδι που το δοκιμάζει μονο του!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Το αν είναι ανήλικος ή όχι, αυτό δεν το γνωρίζω και δεν το κρίνω. Υπάρχουν ταλαντούχοι ανήλικοι, όπως υπάρχουν και ατάλαντοι ενήλικες, οπότε κρίνω μόνο το αποτέλεσμα.

   Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Γιώργος Μπαλής λέει:

  Ταλαντούχοι ανήλικο ι?Ποιός ταλαντούχος ανήλικος?Οι ερισσότεροι κάνουν σχέδιο χειρότερο απότ αυτό της πρώτης ιστοριας!και άντε αν δεν το καταλαβαίνεις να πω ενα άλλο!αλλιως κρίνουμε επίσης εναν αυτοδίδακτο και αλλιως εναν που το έχει σπουδάσει!και στην συγκεκριμένη περιπτωση το παιδι δεν το έχει σπουδάσει!και επίσης μην είσαι τόσο σκληρός με τις κριτικες!Όπως είπε και ο κόμιξ wiki όλες αυτές οι ιστορίες δεν έχουν κάποιο κέρδος!Το παιδι ξύπνησε μια μέρα και είπε α εγώ θα φτιαξω ενα κόμικς! Και έφτιαξε!Το έκανε απο δική του θεληση όχι λόγω κέρδους όπως έκανε ο Μπαρκς η ο Ρόσα!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Οι περισσότεροι, όπως λες, ναι. Οι υπόλοιποι, όμως;

   Μη γενικεύεις από την, αναγκαστικά περιορισμένη, όπως όλων μας, προσωπική σου εμπειρία. Όντως υπάρχουν (ή υπήρχαν στην εποχή μου, τουλάχιστον) ταλαντούχα παιδιά, κι αν μπορεί κανείς να τα βρει, αξίζει να τους δώσει ένα βήμα, αν ενδιαφέρονται να δείξουν τη δουλειά τους. Για τους υπόλοιπους, αλίμονο αν όλοι όσοι ξυπνούσαν μια μέρα, όπως λες, με την επιθυμία να κάνουν κάτι, το δημοσιοποιούσαν κιόλας, χωρίς πρώτα να κοπιάσουν. Θέλει πολλή εξάσκηση για να μπορέσει να κάνει κανείς κάτι, που να αξίζει να το δείξει σε άλλους.

   Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι προτείνεις. Να βγάζουν κάποιοι ένα ηλεκτρονικό έντυπο που δεν τους ικανοποιεί, ο κόσμος να το διαβάζει και, παρ’ όλον ότι δεν του αρέσει, να λέει ότι του άρεσε; Χαμένος κόπος και υποκρισία δεν είναι αυτά;

   Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Γιώργος Μπαλής λέει:

  Δεν σου είπα αυτό!Στην εποχή σου εντάξει καταλαβαίνω υπηρχαν πολλοί ταλαντούχοι!τώρα όμως?Τη σήμερον ημερα τα παιδιά βαριουνται κλπ..Βέβαια όπως ειπες θεοί προσπαθεια για να γίνεις καλός!Το καταλαβαίνω!Το σχεδιο το παραδέχονται κι εγώ δεν ηταν Τοσο καλό,αλλά είδα μια σελιδα απο το επόμενο τεύχος και φαίνεται μεγάλη βελτίωση!και επίσης δεν σου είπα να υποκρινεσαι απλα να μην κρινεις τόσο αυστηρά! Πρεπει να λες δεν είναι τόσο καλό αλλά με λίγη προσπαθεια θα βελτιωθεί! Έτσι με αυτον τον τροπο δίνεις κίνητρο στο δημιουργό να αρχίσει να εξασκείται!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Δεν πιστεύω ούτε ότι οι σημερινοί νέοι είναι ατάλαντοι, ούτε ότι βαριούνται να κάνουν αυτό που τους αρέσει.

   Όσο για την επιείκεια και την ενθάρρυνση να προσπαθήσουν, η θέση της είναι στο οικείο περιβάλλον και όχι στο ευρύ κοινό.

   Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Γιώργος Μπαλής λέει:

  Όταν εσύ όμως λες φρικτό σχεδιο και τέτοια αρχίζουν να σκέφτονται «μήπως δεν είμαι καλός σε αυτό?» και ύστερα τα παρατανε και γίνονται υπάλληλοι στα mc donalds!

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Και όταν δεν είναι καλός, και του λένε «ωραίο, συνέχισε», τι θα τον κάνει να βελτιωθεί; Όταν βλέπουν τη δουλειά του και του λένε, «καλή είναι, θα στη δημοσιεύσουμε», ενώ δεν είναι, τι μηνύματα παίρνει; Κι αν έψαξε στο διαδίκτυο για κριτικές και έπεσε και στη δική μας, που έλεγε για το φριχτό σχέδιο, τι έψαχνε να βρει, που θα τον ενοχλούσε η άποψή μου; Άλλη μια επιβεβαίωση αυτών που του λέγανε για το πόσο ωραία ήταν η δουλειά του;

   Όταν το σχέδιο είναι φριχτό, θα πω ότι είναι φριχτό, όταν είναι σε επίπεδο σκαριφήματος, θα πω ότι είναι σε επίπεδο σκαριφήματος, και όταν είναι από καλούτσικο και πάνω, δεν θα παραλείψω να το αναφέρω. Στις παρουσιάσεις τού περιοδικού τα έχω κάνει και τα τρία. Όμως, υποκριτής και κόλακας δεν θα γίνω, λέγοντας ψέματα, χάριν μιας δήθεν «πολιτικής ορθότητος».

   Αν θέλει να ασχοληθεί με το σχέδιο, έχει πολύ δρόμο ακόμα. Νομίζω ότι ο Κώστας τού έκανε κακό, δημοσιεύοντας τη δουλειά του, ενώ δεν ήταν ακόμα έτοιμος. Όσο για το δίλημμα «ή σχέδιο ή McDonalds», αυτό είναι άστοχο. Ένας νέος έχει όλη του τη ζωή μπροστά του. Στο χέρι του είναι να κοπιάσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, που θα του δοθούν, σε όποιον τομέα επιλέξει, από πυρηνική φυσική μέχρι McDonalds.

   Και για να το κλείσουμε σιγά, σιγά, όταν έγραφα την παρουσίαση, δεν γνώριζα ότι ο δημιουργός τής ιστορίας ήταν παιδί. Αν το γνώριζα, το πιο πιθανόν είναι ότι απλώς δεν θα την διάβαζα, όπως πλέον σκέπτομαι να σταματήσω να διαβάζω το περιοδικό, τώρα που το έμαθα και βλέπω την κατεύθυνση, που δείχνει να αρχίζει να παίρνει. Όσο για τον δημιουργό τής ιστορίας, τι καλύτερη φιλοφρόνηση από το ότι αντιμετωπίστηκε σαν ενήλικος, με βάση τη δουλειά του και όχι την ηλικία του;

   Μου αρέσει!

  • Ο/Η moler1official λέει:

   Δεν ξερω αν θα γινουν υπαλληλοι της εταιριας καρκινου που ανεφερες,παντως οχι μονο δεν το περνουν «επαγγελματικα» αλλα ουτε σοβαρα δεν θα ελεγα πως το περνουν,ωστε απλα να γινει καλη δουλεια λες και βιαζεται η καθημερινη να τα εκδοσει και πιεζει ο χρονος μισθοφορους…Αυτο που εχω να πω ειναι πως αν δεν ειναι ετοιμος καποιος να δεχτει κριτικη καλο ειναι να μην εκτιθεται και να κραταει το εργο του για τον εαυτο του…Και αν παλι ειναι ετοιμος να δεχτει κριτικη να ξερει να τη διαχειριστει αν και οταν εχει σημασια…Αλλωστε απο κριτικες επιτροπες του καναπε υπαρχουν χιλιαδες,το να παραγεις εργο ειναι το θεμα…Αν αξιζει και το αγαπας τοσο το μοιραζεσαι…Αν ειναι σε επιπεδο κατω του μετριου καλυτερα να περιμενεις γιατι μαλλον κατι αλλο παιζει πισω απο την «αγαπη για το αντικειμενο»…Οποιος βιαζεται σκονταφτει…Απλα πραγματα..Με χαιδεμα αυτιων και καλομαθηση τυπου «μπραβο συγχαρητηρια,εξαιρετικο αριστουργημα» για οτι μουτζουρα λαχει,η μετριοτητα ειναι ταβανι!Καμμια φορα 3 γραμμες θα εφτιαχναν ενα ολοκληρο καρε αλλα δεν ενοιαξε ποτε κανεναν ουτε για 2 λεπτα επιπλεον ασχολιας…Συμφωνω να διασκεδαζουν και να εξασκουνται τα παιδια,γιατι πρεπει να το βλεπει ο κοσμος μαζικα ενω βρισκεται σ’αυτο το επιπεδο δεν καταλαβα ποτε αλλα οπως και να’χει 🙂 (Y)

   Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Γιώργος Μπαλής λέει:

  Δε σου είπα να γίνεις κολακας!απλα μη χρησιμοποιείς τέτοιους όρους!το φρικτό σχεδιο είναι ένας απαισιος χαρακτηρισμός και θα σε παρακαλούσαν να μην το χρησιμοποιείς!χρησιμοποίησε καλύτερη δεν είναι καλό το σχεδιο!και επίσης τι κάνει όλη μέρα μονο σχολιάζει του πάςντες και τα πάντα?ε?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.