ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 11 — ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

001

Η άνοιξη μπήκε πλέον για τα καλά, με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών. Οι βροχές σταμάτησαν, οπότε το νέο Ντόναλντ μάς προτείνει να ασχοληθούμε με τις εξωτερικές εργασίες, που αναβάλλαμε όλον τον χειμώνα. Πινέλα, μπογιές, μπατανόβουρτσες επ΄ώμου και τροχάδην να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει αυτό το τεύχος.

Όπως πάντα, ρίξαμε το πρωί μια ματιά στα περιεχόμενά του και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία βουτιά στο παρελθόν, σε σενάριο Michael T. Gilbert και σχέδιο Flemming Andersen.

Ο Σκρουτζ φωνάζει τα ανίψια του για να επανδρώσουν την τελευταία εφεύρεση τού Κύρου, μια χρονομηχανή. Όμως, όσο τους μιλάει, ο Ντόναλντ καταφέρνει να ενεργοποιήσει μια εφεύρεση τού Κύρου, που είναι μια υδρογονοβόμβα τρομερής ισχύος για την αντιμετώπιση μετεωριτών, η οποία, άπαξ και ενεργοποιηθεί, δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Χωρίς πολύ-πολύ να το σκεφτεί, ο Ντόναλντ στέλνει τη βόμβα στο παρελθόν, στην εποχή των δεινοσαύρων. Όμως, η βόμβα είναι πολύ ισχυρή και, αν εκραγεί, θα καταστρέψει κάθε μορφή ζωής στη γη. Έτσι, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου με το χρονόμετρο, για μεν τον Ντόναλντ και τα παιδιά να πάνε πίσω στο χρόνο και να φέρουν πίσω τη βόμβα, πριν περάσουν δύο μέρες, για δε τον Κύρο να φτιάξει έναν πύραυλο, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ώστε να στείλουν τη βόμβα στο διάστημα, όπου η έκρηξή της δεν θα κάνει ζημιά. Θα τα καταφέρουν; Η απάντηση δεν είναι η προφανής!

Μοντέρνο, εκφραστικό σχέδιο, που, αν είχε κάποια ψεγάδια, ούτε που τα πρόσεξα, απορροφημένος από την πλοκή μιας εξαιρετικής ιστορίας επιστημονικής φαντασίας. Να το βάλω το δέκα… να μην το βάλω…

Ο πρωτότυπος τίτλος τής ιστορίας είναι The Bathtub at the Edge of Forever, που είναι σαφής αναφορά στο The City on the Edge of Forever, το περίφημο επεισόδιο του Star Trek με θέμα το ταξίδι στο χρόνο.

059

Ακολουθεί η ιστορία ο αριστοκράτης πρόγονος, σε σενάριο Paul Halas και σχέδιο Pasquale Venanzio.

Ένας πρόγονος του Ντόναλντ ήταν ένας Γάλλος αριστοκράτης, που έζησε την περίοδο της γαλλικής επαναστάσεως. Για να γλιτώσει, έφυγε για τον Καναδά, όπου είχε διάφορες περιπέτειες. Η ιστορία ξεκινάει ως ιστορική παρωδία, συνεχίζει ως περιπέτεια και, μεταβαίνοντας στον χώρο τής φαντασίας, κλείνει τελείως αναπάντεχα τον κύκλο με ένα εντελώς απροσδόκητο τέλος.

Και εδώ μοντέρνο εκφραστικό σχέδιο και εδώ μία υπόθεση που σε απορροφά. Οι διάφορες φάσεις τις ιστορίας την κάνουν να σου κρατά διαρκές το ενδιαφέρον, ενώ οι 35 σελίδες της δίνουν στις φάσεις αυτές τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακριβώς στο σωστό μέγεθος. Όσο για το τέλος, αυτό είναι που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτή την ιστορία και όλες τις άλλες, με τους αμέτρητους προγόνους των παπιών. Να το βάλω το δέκα… να μην το βάλω…

095

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η άτυχη δεκάρα, σε σενάριο Michael T. Gilbert και σχέδιο Massimo Fecchi.

Η Μάτζικα καταφέρνει να κλέψει την δεκάρα τού Σκρουτζ. Όμως, η αντίζηλός της η Μαρτίνα, πρόεδρος της λέσχης των μαγισσών, της την κλέβει με τη σειρά της, για να φτιάξει εκείνη το φυλαχτό, που θα της δώσει το άγγιγμα του Μίδα. Έτσι, η Μάτζικα θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με τόν Σκρουτζ, για να σώσουν τη δεκάρα από τη Μαρτίνα, χρησιμοποιώντας και την άτυχη δεκάρα τού τίτλου.

Ωραίο, μοντέρνο σχέδιο και μια υπόθεση που μπορεί να μη μας κάνει να αναρωτηθούμε, αν θα βάλουμε το δεκάρι ή όχι, όπως οι προηγούμενες δύο, αλλά ένα οκτώ με οκτώμισι το αξίζει.

martina

Όσο για τη Μαρτίνα, τα ξέρετε τα γούστα μου. Βουάου!

magica

Και η Μάτζικα, βέβαια, δεν πάει πίσω. Ξανά βουάου!

130

Το επόμενο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη, 9 Ιουνίου.

Donald

Τρεις μεγάλες δανέζικες ιστορίες, σε ένα πολλά υποσχόμενο τεύχος.

Όταν έγραψα την παραπάνω γραμμή το πρωί, είπα μέσα μου, μεγάλη μπουκιά να φας, μεγάλο λόγο μην πεις. Όμως, από εκεί που ήλπιζα να διαβάσω τρεις ιστορίες οκτάρια, οι δύο πρώτες ιστορίες προέκυψαν πολύ ανώτερες, με μόνο την τελευταία να είναι μόνον(!) οκτάρι. Εννιά με εννιάμισι συνολικά για το τεύχος. Το Ντόναλντ φαίνεται ότι βρήκε τον δρόμο του και μακάρι να συνεχίσει έτσι.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 11 — ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 11.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.