ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 51 — ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

001

Αφού την περασμένη εβδομάδα τολμήσαμε να πάμε εκεί που τολμούν να πάνε τα παπιά, είμαστε πλέον ετοιμοπόλεμοι, οπότε το νέο Μίκυ Μάους μάς στέλνει για μάχη στον ωκεανό. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά, λοιπόν, με το πρώτο από τα τέσσερα μέρη τής ιστορίας μάχη στον ωκεανό, που έχει τίτλο κύμα εγκληματικότητας, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Marco Mazzarello.

Στη Λιμνούπολη εμφανίζονται διάφοροι κακοποιοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, και ο Φάντομ Ντακ δεν προλαβαίνει να τους συλλαμβάνει. Κάποιος τους προμηθεύει με αυτές τις συσκευές, οι οποίες έρχονται από τη θάλασσα μέσα σε τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες. Πηγαίνοντας κάποιες από αυτές τις συσκευές στον Κύρο, για να βρει ποιος θα μπορούσε να τις είχε φτιάξει, ο Φάντομ Ντακ διαπιστώνει ότι ο εφευρέτης είναι ο ίδιος ο Κύρος. Κάποιος αντέγραψε τις εφευρέσεις του! Ο Κύρος εγκαθιστά νέο εξοπλισμό στο αυτοκίνητο τού Φάντομ Ντακ, ο οποίος φεύγει για να ακολουθήσει την επόμενη τορπίλη στην αφετηρία της, έξω από τα χωρικά ύδατα. Όμως, αυτός που αντέγραψε τις εφευρέσεις τού Κύρου, παρακολουθώντας το εργαστήριό του, είναι ενήμερος, οπότε ο Φάντομ Ντακ κατευθύνεται σε παγίδα.

Η συνέχεια στο επόμενο.

Ωραίο, μοντέρνο σχέδιο, χωρίς ακρότητες, για μια ιστορία που, αν και ακόμα βρίσκεται στο στήσιμό της, σε τραβά, κάνοντάς σε να θέλεις να μάθεις τι θα συμβεί παρακάτω. Δεν θα το περίμενα για μοντέρνα ιστορία με τον Φάντομ Ντακ, αλλά το εννιάρι θα της το βάλω.

034-035

Η ιστορία συνοδεύεται από ένα άρθρο με τίτλο βαθυσκάφος, σε ιδέα και σχέδιο του Blasco Pisapia, για το βαθυσκάφος Trieste, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως υπόδειγμα και ο Carl Barks στην ιστορία του χαμένοι στην άβυσσο.

Κομματάκι άσχετο με την ιστορία, αλλά ίσως να δέσει με τα επόμενα επεισόδια. Πάντως, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει άρθρο για τον Τιτανικό.

039

Ακολουθεί η ιστορία η μαύρη τρύπα, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Ο Μίκυ βρίσκεται σε ένα διαστημικό σταθμό με τους καθηγητές Μάρλιν, Στατικ και Ενίγκμα (γνωστό και ως Αινιγμούλη). Ο διεθνής διαστημικός σταθμός απειλείται από κάτι, που αποδεικνύεται ότι είναι μια μικρή μαύρη τρύπα, και ο Μίκυ και οι τρεις καθηγητές αναλαμβάνουν να σώσουν τους γείτονές τους.

Να πούμε γρήγορα δυο κουβέντες για το σχέδιο, που είναι και εδώ ωραίο, μοντέρνο.

Πάμε τώρα στην υπόθεση, όπου εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάζονται και οι τρεις καθηγητές φυσικής τού σύμπαντος τού Μίκυ, για να βγάλουν άκρια με το τι συμβαίνει. Η θεωρία των μαύρων τρυπών είναι περίπλοκο πράγμα, και η ιστορία βασίζεται πολύ πάνω σ’ αυτήν. Αν έχετε διαβάσει τη σύντομη ιστορία τού χρόνου, του Steven Hawking και έχετε δει και κάποια ντοκιμαντέρ, όπως τον Κόσμο (ή αν είστε αστροφυσικός, βεβαίως, βεβαίως) δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε το τι συμβαίνει, αλλά και να επισημάνετε τα τρία τουλάχιστον σφάλματα στην ιστορία. Σίγουρα, πάντως, η ιστορία δεν είναι για παιδιά, που δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτε, οπότε, ως παιδί, θα βάλω στην ιστορία ένα 5. Ως ενήλικας (που λέει ο λόγος…) όμως, θα βαθμολογήσω την ιστορία με 8–9. Εννέα, διότι πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, βασισμένη στη σύγχρονη φυσική, αλλά οκτώ, διότι θα πρέπει να κόψουμε κάτι, για τα σφάλματα.

Ποια είναι τα σφάλματα;

 1. Οι μαύρες τρύπες δεν αιχμαλωτίζονται, κλείνοντάς τις σε ένα κουτί. Θα το «τρώγανε», όπως τρώνε οτιδήποτε έχει την ατυχία να έρθει σε επαφή μαζί τους.
 2. Όταν λέμε ότι η μαύρη τρύπα θα το έτρωγε, εννοούμε ότι θα άνοιγε μια μικροσκοπική τρυπίτσα, από την οποία θα πέρναγε. Για τον ίδιο λόγο, η μικρή μαύρη τρύπα ούτε θα κατάπινε τα διαστημόπλοια τροφοδοσίας, όπως έγινε στην ιστορία, ούτε θα ήταν απειλή για τη γη, καθώς θα περνούσε από μέσα της χωρίς ουσιαστικά να κάνει κάποια ζημιά, αποκτώντας απλώς λίγη μάζα παραπάνω.
 3. Όπως λέει και στην ιστορία, οι μικρές μαύρες τρύπες «εξατμίζονται» πολύ γρήγορα. Όμως, συνθήκες για τη δημιουργία μικρών μαύρων τρυπών υπήρξαν μόνο αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη, κατά την οποία δημιουργήθηκε το σύμπαν, οπότε όλες οι μικρές μαύρες τρύπες έχουν εξατμισθεί. Το σύμπαν περιέχει πλέον μόνο μεγάλες μαύρες τρύπες, που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση άστρων. Έτσι κι’ ερχόταν μία τέτοια στη γη, ζήτω που καήκαμε.

Κάτι που με μπερδεύει σ’ αυτήν την ιστορία είναι ο πρόλογος, ο οποίος βγάζει νόημα μόνο αν διαδραματίζεται πριν από την ιστορία, αλλά σύμφωνα με το κείμενο στο τελευταίο καρέ, η ιστορία είναι που διαδραματίζεται μερικές μέρες πριν τον πρόλογο. Στο βαθμό που καταλαβαίνω με τα ανύπαρκτα Ιταλικά μου, δεν πρόκειται για μεταφραστικό σφάλμα, καθώς το ίδιο πράγμα («qualche giorno fa» = πριν μερικές μέρες) λέει και το πρωτότυπο.

067

Συνεχίζουμε με την ιστορία ο επικίνδυνος πολλαπλασιαστής, σε σενάριο Gabriele Mazzoleni και σχέδιο Lara Molinari.

Ο Κύρος δίνει στον Ντόναλντ να φυλάξει μία συσκευή, η οποία πολλαπλασιάζει αντικείμενα, και ο Ντόναλντ θα τη χρησιμοποιήσει, για να πολλαπλασιάσει τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει να κάνει όλες τις δουλειές και αγγαρείες, που του ζητάνε οι διάφοροι συγγενείς του. Όμως, θα τον αντιληφθούν οι Λύκοι, οι οποίοι θα του κλέψουν τη συσκευή, για να τη χρησιμοποιήσουν για εγκληματικούς σκοπούς.

Το σχέδιο εκ πρώτης όψεως δεν μου άρεσε, αλλά κοιτώντας το για να βρω τι είναι αυτό που δεν μου αρέσει, δεν βρήκα τίποτε. Ίσως απλώς να είναι πιο απλό από αυτό των δύο προηγουμένων ιστοριών. Όσο για την υπόθεση, έχουμε μια ανάλαφρη χιουμοριστική ιστορία, χωρίς κάποιες αξιώσεις, που διαβάζεται ευχάριστα. 7,5–8.

093

Ακολουθεί η ιστορία αυτό το τροχόσπιτο δεν είναι ξενοδοχείο, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Andrea Lucci.

Οι Λύκοι έχουν βαρεθεί το τροχόσπιτό τους και θέλουν κάτι καλύτερο. Όταν κερδίζουν το λαχείο, θα πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους, αγοράζοντας ένα πολυτελές τροχόσπιτο μεγέθους πολυκατοικίας. Όμως, δεν θα μπορέσουν να το χαρούν, διότι θα τους κουβαληθούν όλοι οι συγγενείς τους.

Ό,τι είπαμε για το σχέδιο στην προηγούμενη ιστορία, ισχύει και γι’ αυτήν. Εκεί, που πρωτοτυπεί η ιστορία, είναι ότι δείχνει τα αντικείμενο του ρομαντικού ενδιαφέροντος των Λύκων, κάτι που δεν νομίζω ότι είχαμε ξαναδεί. Δεν πρόκειται για πάπιες, αλλά παρ’ όλ’ αυτά είναι συμπαθητικούλες! Εδώ ας βάλουμε ένα 7–7,5, μια και αυτή η ιστορία διαβαζόταν ευχάριστα.

111

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η γιορτή τού καλοκαιριού, σε σενάριο Carlotta Quattrocolo και σχέδιο Nicola Tosolini.

Στο χωριό γίνεται η ετήσια γιορτή, μέρος της οποίας είναι και ο διαγωνισμός συλλογής ροδακίνων, όπου το δεύτερο βραβείο είναι ένα ποδήλατο. Τα παιδιά θα λάβουν μέρος, ελπίζοντας να το κερδίσουν, αλλά το ποδήλατο θα το κερδίσει άλλος. Όμως…

Πανέμορφη ιστορία, που με άφησε με ένα γλυκό χαμόγελο στο στόμα, που δεν λέει να φύγει. Τι να πούμε για το σχέδιο, που ούτε που το πρόσεξα. 9–9,5 τουλάχιστον.

033

Στο επόμενο τεύχος θα διαβάσουμε το δεύτερο μέρος τής ιστορίας μάχη στον ωκεανό, που έχει τίτλο επίθεση φαντασμάτων, πάντα σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Marco Mazzarello.

mickey

Δύο ιστορίες από το Topolino 3006, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2013, πλαισιωμένες από μια παλαιότερη και δύο νεότερες ιστορίες. Επιτέλους επανεμφανίζεται και ο Μίκυ, που είχε εξαφανιστεί από το περιοδικό τις τελευταίες εβδομάδες!

Ξέρω ότι πολλοί θα βρείτε την ιστορία με τον Φάντομ Ντακ αδιάφορη, καθώς η δράση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, την ιστορία με τον Μίκυ δυσνόητη, τις ιστορίες με τους Λύκους στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορες και ότι την ιστορία με τον Τζούνιορ ούτε που θα μπήκατε στον κόπο να τη διαβάσετε. Όμως εγώ βρήκα τις δύο πρώτες ιστορίες πολύ καλές, τις επόμενες δύο ευχάριστες και όσο για την τελευταία, ακόμα χαμογελάω, οπότε στο τεύχος θα βάλω συνολικά τουλάχιστον 8,5.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 51 — ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

 1. Μου άρεσε η αλλαγη στο εξωφυλλο. Δεν εχει το χαζό μακρύ ορθογώνιο στο κάτω μέρος που γράφουν συνήθως τον τίτλο. Ας συνεχίσουν έτσι τους τίτλους όπως ειναι τώρα στο #51

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Χμ, ναι. Κι εμένα κάπου με ενοχλούσε. Και στο επόμενο τεύχος δεν θα υπάρχει ορθογώνιο, οπότε να δούμε αν θα συνεχίσουν έτσι, ή αν θα επανέλθει το ορθογώνιο, όταν τελειώσει η σειρά με τον Φάντομ Ντακ.

   Από την άλλη, κάπου μου λείπει το πολύ μεγαλύτερο ορθογώνιο με τα στοιχεία τού περιοδικού και τον τίτλο τής βασικής ιστορίας, που είχε το παλιό Μίκυ Μάους από το τεύχος 37 μέχρι και το τεύχος 179. Τέτοια μόνιμα χαρακτηριστικά δίνουν ένα χαρακτήρα στο περιοδικό.

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η komixwiki λέει:

  Λοιπόν συγγνώμη για το άσχετο αλλά δεν ήξερα που να το γράψω!! Λοιπόν, Κρίτων θα πρέπει να ξαναξεκινήσεις της παρουσιάσεις της Μεγάλη Βιβλιοθήκης Ντίσνεϋ!! Είσαι έτοιμος; https://www.facebook.com/komixwiki/photos/a.131847933645781.28726.128686927295215/525671327596771/?type=1
  Επίσης, δεν μου είπες πως σου φάνηκε το ΚΟΜΙΞ #11;

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Νομίζω ότι το έχεις ήδη αναφέρει για τις 14 Ιουνίου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν υπήρχε σχετική διαφήμιση στο σημερινό Μίκυ Μάους. Πολύ για την τελευταία στιγμή το αφήνουν.

   Εννοείται ότι θα αγοράσω την Καθημερινή από το Σάββατο, ώστε να έχουμε την παρουσίαση πουρνό-πουρνό την Κυριακή, για να μη σου πω το Σάββατο το απόγευμα και γίνω υπερβολικός.

   Πέρσι είδα κι έπαθα να διαβάσω τους 16 πρώτους τόμους μαζεμένους. Πάλι τα ίδια θα έχουμε και φέτος, αλλά και του χρόνου, απ’ ό,τι φαίνεται. (Πάντα τέτοια, βέβαια!)

   Σίγουρα αποτελεί έκπληξη το ότι θα δώσουν και την υπόλοιπη σειρά ως προσφορά. Περίμενα ότι, αφού απαξίωσαν τους ακριβούς τόμους του Τερζόπουλου, επανεκδίδοντάς τους και ουσιαστικά χαρίζοντάς τους, για να μπορεί κανείς να τους πάρει εύκολα και να συνεχίσει ομοιόμορφα τη σειρά, όταν θα έβγαιναν οι επόμενη τόμοι, στη συνέχεια θα πουλούσαν τους τόμους αυτούς προς €9,90, δηλαδή την αναγραφόμενη τιμή.

   Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 51.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.