ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 58 — RACEWORLD

001

Η σειρά Raceworld συνεχίζεται, αυτή τη φορά με Ντόναλντ σε πρώτο πλάνο και Γκαστόνε και Νταίζυ σε δεύτερο πλάνο στο εξώφυλλο. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το νέο τεύχος τού Μίκυ Μάους.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

006

Το τεύχος ξεκινά με ένα άρθρο τού Davide Catenacci με τίτλο Raceworld—η ώρα τού τέταρτου ρτάλλυ, όπου συνοψίζονται τα όσα συνέβησαν στα προηγούμενα μέρη.

009

Raceworld μέρος τέταρτο, λοιπόν, με τίτλο φωτιά, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Claudio Sciarrone.

Άλλος ένας αγώνας, αυτή τη φορά σε έναν πύρινο κόσμο. Ο Καταστροφέας παίζει άσχημα, βγάζοντας εκτός αγώνος τα περισσότερα από τα μέλη τής ομάδας τών καλών, εκτός από τον Μίκυ και τον Πητ, που μεταπήδησαν από την ομάδα τών κακών. Θα μάθουμε την ταυτότητα του άγνωστου πιλότου των κακών (ένας πολύ παλιός γνώριμος, για όσους γνωρίζουν την ιστορία τού Μίκυ, που το μοντέρνο σχέδιο τον έκανε σχεδόν αγνώριστο) και θα μάθουμε πού διεξάγονται οι αγώνες. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στον τελευταίο αγώνα, αφού, όπως περιμέναμε, μετά από τέσσερις αγώνες οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες 2–2.

Κάπως ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, που λέει ο λόγος, με πολλά ερωτηματικά να απομένουν, καθιστώντας αμφίβολο το αν θα απαντηθούν όλα. Κατά τα άλλα, μπερδεμένοι αγώνες, σχέδιο καλό στα υπόβαθρα, αλλά κακό στους χαρακτήρες, όπως και στα προηγούμενα επεισόδια, οπότε το έξι από τη μεριά μου παραμένει αμετάβλητο.

037

Το τέταρτο αυτό μέρος συνοδεύει άλλο ένα άρθρο, με τίτλο Raceworld—το ράλλυ των κόσμων, σε κείμενο Roberto Gagnor και εικονογράφηση Claudio Sciarrone.

043

Ακολουθεί η ιστορία ο φίλος μου ο Μίκυ, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ο Μίκυ επιστρέφει μετά από ένα μήνα διακοπές με τη Μίννι. Πρώτο του μέλημα είναι να ξαναδεί τον Γκούφυ, ο οποίος όμως, από μια παρεξήγηση, νομίζει ότι ο Μίκυ τον έχει βαρεθεί και απλώς υποκρίνεται. Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα ζήσουν μια μικρή περιπέτεια μαζί, που θα δώσει την ευκαιρία να λυθεί η παρεξήγηση, και να επανεπιβεβαιώσουν τη φιλία τους. Μέτριο σχέδιο για μια πολύ γλυκιά ιστορία. Οκτώ.

069

Συνεχίζουμε με την ιστορία άβυσσος 24 καρατιών, σε σενάριο Sisto Nigro και σχέδιο Valerio Held. Πρόκειται για μια καινούργια ιστορία από τη σειρά οι θησαυροί τού απέραντου γαλάζιου.

Όταν ανακαλύπτεται ότι από ένα υποβρύχιο γκέυζερ αναβλύζει καθαρό χρυσάφι, ο βασιλιάς τής περιοχής, στην οποία ανήκει, προσφέρει τα δικαιώματα εξόρυξης σε όποιον καταφέρει να φτάσει πρώτος σ’ αυτό το βάθος. Ξεκινάει, λοιπόν, ένας αγώνας δρόμου, για το ποιος θα φτάσει πρώτος εκεί με το βαθυσκάφος του. Θα τα καταφέρει ο Σκρουτζ να είναι αυτός ο πρώτος;

Όμορφο, κλασικό σχέδιο, για μια ιστορία σαφώς επηρεασμένη από το ολόχρυσο φεγγάρι τού Carl Barks. Όπως, όμως, και στην περίπτωση τού Barks, όταν ξαναχρησιμοποιούσε παλιότερες υποθέσεις του, η ιστορία έχει τόσα καινούργια στοιχεία, ώστε να είναι μια διαφορετική ιστορία. Είναι, επίσης, μια ωραία ιστορία, οπότε θα κόψουμε μονάχα κάτι, λόγω μη πρωτοτυπίας και θα βάλουμε οκτώ με εννέα.

101

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η μαγνητική απειλή, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Roberto Marini.

Το Μαύρο Φάντασμα επινοεί άλλο ένα σχέδιο, για να κατακτήσει τον κόσμο. Αυτή τη φορά έχει κατασκευάσει έναν τεράστιο μαγνήτη, ο οποίος μπορεί να τραβήξει κοντά του ολόκληρες ηπείρους, έλκοντας τα κοιτάσματα σιδήρου, που βρίσκονται εκεί. Ο Μίκυ, φυσικά, θα τον σταματήσει, χρησιμοποιώντας κάποιες γνώσεις από το δημοτικό, τις οποίες δεν τις είχε το Φάντασμα, λόγω… κοπάνας.

Εντάξει. Οι μαγνήτες που έλκουν με ακατανίκητη δύναμη σιδερένια αντικείμενα από πολύ μακρυά είναι στερεότυπο στα κινούμενα σχέδια, οπότε κάπου περιμένει να τους δει κανείς και στα κόμικς, που κατάγονται από αυτά. Όμως, ένας τέτοιος μαγνήτης απλώς θα ξήλωνε το ικρίωμα, στο οποίο είναι αναρτημένος και θα ταξίδευε κατευθείαν προς το κοίτασμα σιδήρου, στο οποίο σκόπευε, οπότε η ιστορία θα τελείωνε εκεί. Πιο πιστευτό είναι αυτό που έκανε ο Μίκυ, για να καταστρέψει τον μαγνήτη. Όσο για το ότι ένας επιστήμονας, που θα έφτιαχνε έναν τέτοιο μαγνήτη, θα αγνοούσε κάτι τόσο σημαντικό περί μαγνητισμού, αυτό μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Κατά τα άλλα (ποια άλλα;) η ιστορία ήταν καλή, καθώς είχε αποδώσει ωραία τους χαρακτήρες από ένα σωρό ήρωες τού Μίκυ Σίτυ.

Το σχέδιο, τώρα, είναι ωραίο, μοντέρνο, με μία σημαντική ένσταση. Πώς είναι έτσι ζωγραφισμένο το φάντασμα; Αν και ο σχεδιαστής γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο, που φοράει κουκούλα, αφού τον δείχνει έτσι σε κάποια από τα καρέ, το σχεδιάζει λες και πρόκειται για κάποιο τέρας, που είναι εκ κατασκευής έτσι, δείχνοντάς, το, ας πούμε, με ένα τεράστιο στόμα.

Δεν ξέρω τι βαθμολογία να βάλω. Βρήκα ένα σωρό αρνητικά στοιχεία, αλλά η ιστορία μού άρεσε περισσότερο από την πρώτη. Αφού εκεί έβαλα έξι, εδώ θα βάλω επτά!

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το πέμπτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας Raceworld, πάντα σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Claudio Sciarrone.

mickey

Επιλογή προσφάτων ιστοριών από το 2014, με τον Μίκυ να επιστρέφει στο Μίκυ Σίτυ, όπως έγραψε η Καθημερινή στη διαφήμιση του τεύχους, καθώς αυτός εμφανίζεται στις τρεις από τις τέσσερις ιστορίες του. Ποιος ξέρει πού είχε πάει, και τον είχαμε χάσει τόσον καιρό!

Για να χωρέσουν όλα τα παραπάνω, δεν είχαμε ούτε μία σελίδα από άσχετο υλικό, πέρα από τις αναγκαίες διαφημίσεις. Ούτε ανέκδοτα, ούτε sudoku ούτε καν τη γελοιογραφία τής Zicche, η οποία δείχνει να έχει καταργηθεί εδώ και κάποια τεύχη.

Ένα τεύχος αφιερωμένο σε έναν ξεχασμένο ήρωα (τον Μίκυ), λοιπόν, που από μόνο του κάνει το τεύχος να ξεχωρίζει. Η πρώτη και η τελευταία ιστορία είναι αδύναμες, αλλά οι άλλες δύο είναι αρκετά δυνατές, οπότε συνολικά ένα επτάμισι με οκτώ θα το βάλουμε στο τεύχος.

Δεν περίμενα να το πω, αφού προτιμώ τα παπιά από τα ποντίκια, αλλά βάλτε κι άλλον Μίκυ, κύριε αρχισυντάκτα!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 58 — RACEWORLD

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 58.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η captaincouper λέει:

  Καλημέρα και από εμένα

  Θα συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με τον Κρίτωνα στην κριτική του τεύχους. Είναι αλήθεια ότι περιμένω με ενδιαφέρον κάθε εβδομάδα να διαβάσω το σχολιασμό του ακόμα και όταν δε συμφωνώ απόλυτα με αυτόν.

  Για το Raceworld δεν έχω άποψη. Μαζεύω τα τεύχη για να διαβάσω την ιστορία μαζεμένη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

  Η δεύτερη ιστορία με το Γκούφυ και το Μίκυ ήταν για εμένα η καλύτερη του τεύχους, αν και το σχέδιο όντως την αδίκησε. Ιδιαίτερα μου άρεσε η νοσταλγική αναφορά στα καρτούν με το τρίο Ντόναλντ – Γκούφυ -Μίκυ.

  Η ιστορία με το θείο Σκρουτζ είχε όντως μία πρωτοτυπία, αλλά νομίζω ότι με τέτοιο υλικό θα μπορούσε να γραφτεί πολύ καλύτερο σενάριο.

  Η ιστορία με το Μαύρο Φάντασμα μπορεί να μην ήταν τόσο τραγική όσο αυτή με τη μουσική που δημοσιεύτηκε πριν μερικές εβδομάδες αλλά και πάλι φρίξαμε. Καταρχήν με το σχέδιο και κατά δεύτερο με το γεμάτο τρύπες σενάριο. Όσα γράφει ο Κρίτωνας με καλύπτουν. Έχοντας διαβάσει τον πρώτο κύκλο του Μίκυ Μυστήριο όπου το Μαύρο Φάντασμα χρησιμοποιείται εξαιρετικά σαν μία εγκληματική ιδιοφυΐα, ιστορίες σαν αυτή σε κάνουν πραγματικά να λυπάσαι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.