ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 60 — Ο ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΟΦΟΡΟΥ

001

Επιτέλους, Raceworld τέλος. Με τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ να πλατσουρίζουν στη θάλασσα του εξωφύλλου, ευκαιρία να διαβάσουμε καμιά ιστορία με τον Μίκυ, πριν γυρίσουν από τις διακοπές και τον ξαναεκτοπίσουν.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο εξερευνητής τού λιθανθρακοφόρου, σε σενάριο Casty και σχέδιο Marco Mazzarello.

Δεν ξέρω πού πάει ο νους σας, όταν διαβάζετε τον τίτλο. Εμένα πάει σε κάποιο πλοίο, που μεταφέρει κάρβουνα, και αναρωτιέμαι γιατί το απέδωσαν με τόσο εξεζητημένη λέξη. Ότι κι αν νομίζετε ότι είναι το λιθανρακοφόρο ή ο λιθανθρακοφόρος, πάντως, δύσκολα θα πάει ο νους σας στη λιθανθρακοφόρο περίοδο, γένους θηλυκού, στην οποία αναφέρεται ο πρωτότυπος τίλος. Παρουσίαση τεύχους και μεταφραστικά σφάλματα, δύο σε ένα, σήμερα!

Στο πανεπιστήμιο τού Μίκυ Σίτυ φτάνει ένα εκμαγείο από ίχνη στο έδαφος τής λιθανθρακοφόρου περιόδου, ηλικίας τριακοσίων εκατομμυρίων ετών, όπου, εκτός από αποτυπώματα ζώων, υπάρχει και ένα μήνυμα SOS, που καλεί σε βοήθεια. Ο Μίκυ και ο Γκούφυ μπαίνουν στη χορνομηχανή των καθηγητών Μάρλιν και Ζάποτεκ και πάνε να βρουν ποιος έστειλε το μήνυμα.

Εξαιρετική ιστορία τού Κάστυ, με επιρροές τόσο από τον Ιούλιο Βερν (στη σταδιακή αποκρυπτογράφηση του μηνύματος, όπως στο ταξίδι στο κέντρο τής γης) αλλά και από τις ιστορίες τής χρυσής εποχής τής επιστημονικής φαντασίας, όπου κύρια στοιχεία ήταν η δράση, τα φανταστικά περιβάλλοντα και η ευρηματική χρήση τής τεχνολογίας. Εν προκειμένω, το ιδιαίτερο του περιβάλλοντος είναι ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην λιθανθρακοφόρο περίοδο, με την πυκνή βλάστηση και τα γιγαντιαία έντομα και όχι στην πολύ μεταγενέστερη εποχή των δεινοσαύρων, που έχουμε βαρεθεί πια να διαβάζουμε ιστορίες και να βλέπουμε ταινίες γι’ αυτούς.

Υπάρχει κάτι, που θα μπορούσαμε να θέλουμε παραπάνω από αυτή την ιστορία, ώστε να μην της βάλουμε δέκα; Δυστυχώς, ναι. Το σχέδιο. Ωραία μεν τα τοπία, αλλά οι χαρακτήρες είναι πολύ άσχημα σχεδιασμένοι. Έτσι, αναγκαστικά, θα κόψουμε κάτι και θα βάλουμε μόνον εννέα.

043

Στη συνέχεια έχουμε κάτι που είχαμε καιρό να δούμε στο Μίκυ Μάους. Ωροσκόπιο, με το άρθρο δεκατριών σελίδων σούπερ καλοκαιρινό ωροσκόπιο, με σχέδια του Stefano Intini. Δεν διάβαζα τα ωροσκόπια όταν ήταν μονοσέλιδα άρθρα, δεν θα το διαβάσω και τώρα και επιπλέον θα διαμαρτυρηθώ, που έφαγε χώρο από μια ολόκληρη ιστορία. Για όσους διαβάζετε τα ωροσκόπια, να επισημάνω ότι το ωροσκόπιο αυτό είναι μετάφραση από το αντίστοιχο ιταλικό άρθρο, που κυκλοφόρησε πέρσι, επομένως είναι μπαγιάτικο, και το μόνο που μπορείτε να κάνετε με αυτό είναι να δείτε αν επαληθεύτηκε το περσινό καλοκαίρι.

Ακόμη χειρότερα για μένα, στο I.N.D.U.C.K.S., αντί να καταχωρίσουν το άρθρο, έχουν καταχωρίσει τις 13 εικονογραφήσεις του, που σημαίνει ότι χρειάστηκε να κάνω κάμποσο σκανάρισμα ακόμα, για να ολοκληρώσω την καταχώριση των εικόνων τού τεύχους. 😦

057

Ακολουθεί η ιστορία χειρόγραφη μαγεία, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Graziano Barbaro.

Η Μάτζικα χρησιμοποιεί ένα ξόρκι, που κάνει αδύνατη την ανάγνωση και τη γραφή χειρογράφων, καθιστώντας αδύνατο για τον Σκρουτζ να χρησιμοποιήσει τα λογιστικά του βιβλία. Θα καταφέρει αυτή τη φορά να του πάρει την πρώτη του δεκάρα; Και τι ρόλο παίζει στην ιστορία το ζευγαράκι, όπου ο νεαρός δεν βρίσκει το θάρρος να πει στην καλή του ότι την αγαπάει;

Και εδώ άσχημο σχέδιο, με κάπως τραβηγμένη υπόθεση, αλλά με όμορφο τέλος, εξ αιτίας του προαναφερθέντος ζευγαρακίου. Εξήμισι με επτά.

083

Συνεχίζουμε με την ιστορία η παγίδα τού Αυγούστου, σε σενάριο Massimiliano Valentini και σχέδιο Sergio Cabella.

Είναι καλοκαίρι. Ο Παντάξιος έφυγε για διακοπές, και ο Σκρουτζ ετοιμάζεται να κάνει κι αυτός διακοπές για τρεις μέρες. Όμως, αντιλαμβάνεται ότι τον παρακολουθούν οι Λύκοι, οπότε φωνάζει τον Ντόναλντ να φυλάει το θησαυροφυλάκιο, όσον καιρό θα λείπει. Με τέτοιον φύλακα, το θησαυροφυλάκιο είναι εύκολος στόχος για τους Λύκους. Όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Τρίτη ιστορία με άσχημο σχέδιο. Όσο για τα πράγματα, που δεν είναι όπως φαίνονται, από τον τρόπο, με τον οποίον είναι σχεδιασμένη η ιστορία, τελικά δεν θέλει καθόλου φαντασία να μαντέψει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Η μεγάλη έκπληξη της ιστορίας ήταν απολύτως αναμενόμενη. Η μόνη, αν θέλετε, έκπληξη της ιστορίας είναι όταν βλέπουμε, στο τέλος της, πού πηγαίνει ο Σκρουτζ για να περάσει τις διακοπές του. Έξι και πολύ τής είναι.

097

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία εκτός τόπου και χρόνου, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Κάτι συμβαίνει στη Λιμνούπολη, που διαταράσσει τη λειτουργία τού χρόνου, μετατρέποντας διάφορα αντικείμενα σε παλαιότερή τους εκδοχή. Ο Ντόναλντ/Φάντομ Ντακ αναλαμβάνει να βρει ποιος κρύβεται από πίσω. Τελικά θα τα καταφέρει, με λίγη βοήθεια από το παρελθόν.

Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας με πολύ χιούμορ, που συνδυάζει την περιπέτεια των ιστοριών τού Φάντομ Ντακ με τη γλυκύτητα των ιστοριών τού Τζούνιορ Ντακ. Σεχτικά καλό, μοντέρνο σχέδιο, που δεν αφαιρεί από την ιστορία και που σίγουρα φαντάζει τέλειο, μετά από το άσχημο σχέδιο των τριών προηγουμένων ιστοριών. Να το βάλουμε το δέκα; Να μην το βάλουμε;

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία το ασυγκράτητο λαγωνικό, σε σενάριο Casty και σχέδιο Ettore Gula. Πάλι Μίκυ και πάλι Casty. Έξοχα!

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δυο ιστορίες και ένα άρθρο από το Topolino 3063, που κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου 2014, συμπληρωμένα με μια παλιότερη ιστορία από το 2009, αλλά και με μια φρέσκια φρέσκια από το Topolino 3068, που κυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Μια γελοιογραφία της Silvia Ziche και μια σελίδα με ανέκδοτα συμπληρώνουν ένα τεύχος, που θα το λέγαμε τίγκα στις ιστορίες, αν δεν ήταν εκείνα τα ωροσκόπια.

Συμπερασματικά είχαμε ένα άνισο σε ποιότητα ιστοριών τεύχος, με εξαιρετικές την πρώτη και την τελευταία ιστορία, με δεκάρια στο σενάριο σε αμφότερες, αλλά με μέτρια τη δεύτερη και μάλλον απογοητευτική την τρίτη, και με αδύναμο σημείο το άσχημο σχέδιο στις περισσότερες ιστορίες. Ένας μέσος όρος θα αδικούσε το τεύχος, οπότε θα το βαθμολογήσουμε με βάση τις δύο καλές του ιστορίες, όπως κάναμε στα πρώτα τεύχη τού παλιού Μίκυ Μάους, όπου η βασική ιστορία έμενε ανεξίτηλη μέσα μας, ενώ το υπόλοιπο τεύχος δεν μας άφηνε τίποτε. Εννέα με δέκα, λοιπόν.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 60 — Ο ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΟΦΟΡΟΥ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 60.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.