ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 69 — ΣΤΑΡ ΤΡΑΚ – Η ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ

001

Το τεύχος 69 τού νέου Μίκυ Μάους διακτινίστικε σήμερα στα περίπτερα, με τον Μίκυ στο ρόλο τού πλοιάρχου Κερκ. Πάμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινάει, λοιπόν, με το πρώτο από τα τρία μέρη τής σειράς Σταπ ΤπΣταρ Τρακ – η τρίτη γενιά, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Andrea Freccero.

Ο Μίκυ Μάους, αξιωματικός τού στόλου τής ομοσπονδίας, γιος του διάσημου πατέρα του και εγγονός του εξ ίσου διάσημου παππού του, που όλοι είχαν το ίδιο όνομα (εξ ου και η αναφορά στην τρίτη γενιά) καλείται από τους υπερναυάρχους τής Φ.Ι.Ε.Σ.Τ.Α., όπου ο μεγαναύαρχος Μπλακ Φάντα (μαντέψτε ποιος) του αναθέτει να συνεχίσει το έργο των διάσημων προγόνων του, δίνοντάς του την διοίκηση του παλιού τους διαστημοπλοίου, του περίφημου Enter-Play, που είναι πια σαράβαλο. Για πλήρωμα του δίνουν μόνο ένα μηχανικό, τον Οράτιο, μάλλον γιατί δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα άτομα, αλλά και γιατί, ίσως, πιστεύουν ότι ο Μίκυ θα μπορέσει να επανδρώσει το διαστημόπλοιο στη φτήνια, αποδεικνυόμενος το ίδιος τσιγκ… οικονομολόγος όσο και οι διάσημοι πρόγονοί του. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Μίκυ επανδρώνει το πλοίο με τους φίλους του και ξεκινάνε με την υπόλοιπη αρμάδα, προς αναζήτηση νέων πηγών ενεργείας. Όμως, στον προορισμό τους, τους την έχουν στημένοι οι Χάιμποργκ, οι οποίοι, αν και δεν αναφέρεται ρητά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τους σκοτώνουν όλους. Μόνο το Enter-Play τη γλύτωσε, επειδή, ως σαράβαλο, άργησε να φτάσει. Για να μην έχει την ίδια τύχη, το Enter-Play το σκάει μέσα από μια σκουληκότρυπα, όπου ούτε οι Χάιμποργκ δεν τολμούν να τους ακολουθήσουν. Ποιος είχε ειδοποιήσει τους Χάιμποργκ για το πού θα πήγαινε η αρμάδα; Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια;

Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος.

Ναι, το παραδέχομαι, είμαι Trekkie και βλέπω σχεδόν άκριτα όποια σειρά και ταινία γυριστεί και διαβάζω εξ ίσου άκριτα όποιο βιβλίο εκδοθεί. Όμως, αυτή η ιστορία δεν μου άρεσε, ίσως γιατί οι ομοιότητες με το Star Trek είναι εντελώς επιφανειακές. Ούτε τα ονόματα των χαρακτήρων δεν μπήκαν στον κόπο να τα κάνουν να μοιάζουν με αυτά στο Star Trek.

Βγάζοντας το καπέλο τού Trekkie και βάζοντας το καπέλο του αναγνώστη τού Μίκυ Μάους, η ιστορία είναι άλλη μία διαστημική περιπέτεια, απ’ αυτές που δημοσιεύει κατά καιρούς το περιοδικό. Πέρα από κάποιες αστείες στιγμές, που με έκαναν να γελάσω, η υπόθεση δεν με ενθουσίασε. Όσο για το σχέδιο κι’ αυτό με χάλασε. Το ότι έχουμε δει και χειρότερα, δεν το κάνει καλό. Επιπλέον, ο χρωματισμός στην αρχή τής ιστορίας ήταν κάπως ξεπλυμένος και με χάλασε κι’ αυτός.

Trekkie, ξε-trekkie, έξι θα βάλω στην ιστορία!

041

Ακολουθεί η ιστορία η συμμορία τού τρόμου, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Francesco Guerrini.

Ο Ντόναλντ και ο Φέθρυ πηγαίνουν να περάσουν το Σαββατοκύριακο σε ένα χωριουδάκι. Όταν πηγαίνουν σε κάποιο μαγαζί, έρχεται να το ληστέψει η διαβόητη συμμορία τού τρόμου. Στο πρόσωπο του Φέθρυ αναγνωρίζουν τον αρχηγό τους Αλ Φεθρόνε, που ήταν στη φυλακή. Νομίζοντας ότι πρόκειται για τον αρχηγό τους, που δραπέτευσε, τον παίρνουν μαζί με τον Ντόναλντ, για να τος οδηγήσει στη ληστεία τού Φορτ Νταξ, που υποτίθεται ότι σχεδίαζε. Όμως το Φορτ Νταξ το λιγουρεύεται και συμμορία τού φόβου, η οποία απαγάγει τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ. Θα καταφέρουν τα παπιά να γλυτώσουν από τις δύο συμμορίες.

Είπαμε ότι υπάρχουν και χειρότερα στο σχέδιο από αυτό του Σταρ Τρακ. Δυστυχώς, τα βλέπουμε εδώ, όπου το σχέδιο είναι άσχημο. Η υπόθεση, όμως, είναι καλή. Ο Φέθρυ μπορεί να είναι ο Φέθρυ, δημιουργώντας προβλήματα απ’ το τίποτε, η υπόθεση, όμως, δεν παύει να είναι μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Η λύση, που δίνει ο Φέθρυ, για να γλυτώσουν από τις συμμορίες, είναι καθαρά… Φέθρεια, ενώ το τελευταίο καρέ είναι εντελώς αναπάντεχο. Παρά το κακό σχέδιο, ένα εξήμισι με επτά θα το βάλουμε, λοιπόν.

073

Συνεχίζουμε με την ιστορία ένα δολλάριο για κάθε ψέμα, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Alessandro Perina.

Όταν μετά από μια συμπλοκή με τη Μάτζικα, ο Σκρουτζ αναφέρει τη στερεότυπη φράση «αν είχα ένα δολλάριο για κάθε ψέμα που ακούω» η ευχή του πραγματοποιείται, και για κάθε ψέμα που ακούει, πέφτει στο κεφάλι του ένα δολλάριο από τον ουρανό. Στην αρχή ο Σκρουτζ ενθουσιάζεται και δεν σταματά να παράγει νομίσματα. Σύντομα, όμως, καταλαβαίνει ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο να ξέρουν οι άλλοι πότε λέει ο ίδιος ψέματα, άσε που υπάρχουν και οι Λύκοι, οι οποίοι μπορεί να τον απαγάγουν και να τον κρατήσουν αιχμάλωτο για όλη του τη ζωή, για να παράγουν δολλάρια. Έτσι, βάζει τους ανθρώπους του να ψάξουν στα βιβλία τής Μάτζικα, να βρουν το αντίδοτο. Το αντίδοτο βρίσκεται: ο Σκρουτζ πρέπει να πει δημοσίως μια ανομολόγητη αλήθεια. Ποια να είναι αυτή;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και υπόθεση με πρωτότυπη ιδέα, που το σενάριο τη διαχειρίζεται σωστά. Όσο για την ανομολόγητη αλήθεια, αν και η αρχή τής ιστορίας σε προϊδεάζει, ήταν εντελώς αναπάντεχη. Εδώ θα βάλουμε επτά με επτάμισι.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ο λαός του ήλιου, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ettore Gula.

Ο Ντόναλντ δουλεύει ως πιλότος αεροπλάνου. Ένας συγγραφέας, που γράφει ένα βιβλίο για τους Ίνκας, τον προσλαμβάνει για να τον πάει να φωτογραφίσει τους αρχαιολογικούς χώρους των Ίνκας. Όταν θα τον αντικαταστήσουν, επειδή εκείνος βαρυστομάχιασε από το πολύ τοπικό φαγητό, που καταβρόχθισε, ο Ντόναλντ και τα ανιψάκια του θα συναντήσουν τους τελευταίους απογόνους των Ίνκας.

Μέτριο προς καλό σχέδιο για μια όμορφη ιστορία με ρομαντική χροιά. Κι εδώ επτά με επτάμισι.

039

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ακόλουθες ιστορίες:

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 3079, που κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου 2014, και δύο ιστορίες από δύο ακόμα πιο πρόσφατα τεύχη, που κυκλοφόρησαν φέτος τον Μάρτιο.

Συνολικά το τεύχος ήταν μέτριο, με την κεντρική ιστορία, που την περιμέναμε πώς και πώς από πέρσι τον Νοέμβριο, όταν κυκλοφόρησε στην Ιταλία, να είναι η μεγάλη απογοήτευση. Έτσι θα του βάλουμε γύρω στο εξήμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 69 — ΣΤΑΡ ΤΡΑΚ – Η ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ

 1. Κρίμα που δεν θα συνεχίσουν με εξώφυλλα σχετικά με την κύρια ιστορία..

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 69.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Kriton λέει:

  Αυτό που στην Ελλάδα αποδόθηκε ως Σταρ Τρακ, στα. Ιταλικά ήταν Star Top, από τη λέξη «topo», που σημαίνει «ποντίκι», καθώς το ιταλικό όνομα του Μίκυ, Topolino, σημαίνει, κυριολεκτικά, «ποντικάκι». Ο Έλληνας μεταφραστής προτίμησε να μην παραποιήσει τον τίτλο Star Trek με κάποιο τρόπο σχετικό με το Μίκυ Μάους, αλλά εντελώς άσχετα. Μπορούμε να προτείνουμε κάτι στο αρχικό πνεύμα των Ιταλών; Θα ξεκινήσω εγώ:

  Μάους Τρεκ. Αυτός περίμενα να ήταν ο ελληνικός (που λέει ο λόγος) τίτλος.
  Σταρ Ποντ ή Σταρ ποντίκ. (Γιατί όχι;)
  Ποντίκι στ’ αστέρια. Όταν πρωτοπροβλήθηκε η σειρά στην Ελλάδα, ο ελληνικός τίτλος της ήταν Ταξίδι στ’ αστέρια.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.