ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 9—ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΑ

01

Τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία τού ογδόου τεύχους, κυκλοφόρησε σήμερα το ένατο τεύχος τού διμηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού τής Κόμιξ Wiki. Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

04

Το τεύχος αρχίζει, όπως πάντα, με τα Κόμιξ News.

06

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους έχει τίτλο δράκοι και άλλα… έντομα. Το σενάριο είναι του Ηλία Μπαλέ και του Σωτήρη Γιουβανόπουλου ενώ το σχέδιο είναι του Σωτήρη Γιουβανόπουλου.

Η ιστορία είναι ουσιαστικά ένα γκαγκ, οπότε δεν θα πω λεπτομέρειες, πέρα από το να πω ότι βγάζει αρκετό γέλιο. Το σχέδιο, αν και με ξενίζει κάπως, είναι πολύ καλό, όπως επίσης και ο χρωματισμός. Προσέξτε την πληθώρα εκφράσεων, που έχει ο Ντόναλντ, οι οποίες κάνουν την ιστορία να ζωντανεύει.Ένα οκτάρι θα το βάλουμε.

Αν πρέπει να πούμε κάτι αρνητικό για την ιστορία, είναι ότι το σχέδιο δεν καταλαμβάνει ολόκληρη τη σελίδα, αφήνοντας κενό χώρο στον πάτο.

15-16

17

Ακολουθεί η ιστορία το καπέλο φωλιά, σε σενάριο και σχέδιο JimR. Η τελευταία μόδα στη Λιμνούπολη είναι το καπέλο φωλιά, ένα άσχημο καπέλο, που το φοράνε όλοι. Όταν η Νταίζυ αναφέρει στον Ντόναλντ και τον Γκαστόνε, πόσοι πολλοί φοράνε αυτό το καπέλο, ξεκινάει ένας αγώνας για το ποιος θα της πάρει ένα τέτοιο καπέλο, για να τη συνοδεύσει στο χορό τής λέσχης των άπορων… χαβιαροφάγων. Ποιος θα κερδίσει;

Η ιστορία συνοδεύεται από δικό της εξώφυλλο, ένα χρωματισμένο και ένα με επιπλέον ψηφιακή επεξεργασία. Η κυρίως ιστορία είναι αχρωμάτιστη, αλλά αυτό όχι μόνον δεν αφαιρεί κάτι από αυτήν, αλλά ίσως και να της προσθέτει, καθώς δεν κάνει έντονη την αντίθεση ανάμεσα στον επαγγελματικό χρωματισμό και στο ερασιτεχνικό σχέδιο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει βελτιωθεί πολύ και συχνά δεν ξενίζει καθόλου.

Η ιστορία, τώρα, ήταν πολύ αστεία, με πολλές λεπτομέρειες στο σχέδιο και με πάμπολλα γκαγκ στο υπόβαθρο. Οκτώ και εδώ.

29

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, πέφτει και σε πλακώνει. Εν προκειμένω δεν ξέρω ποιος παινεύει ποιανού το σπίτι, αλλά κάπου έπρεπε να την αναφέρουμε αυτή τη διαφήμιση!

32

Ακολουθεί μια σελίδα με σπαζοκεφ… το επόμενο μέρος από το πετράδι τού Που Γι, σε σενάριο και σχέδιο JimR, το οποίο για κάποιο λόγο δεν αναφέρεται στη σελίδα των περιεχομένων, παρ’ όλον ότι αναφέρεται το συνοδευτικό άρθρο. Αναδημοσιεύονται οι δύο τελευταίες σελίδες τού προηγουμένου μέρους, για να θυμηθούμε τον γρίφο, τον οποίο καλούνταν να λύσουν τα παπιά. Όπως είχαμε υποψιαστεί, πρόκειται για έναν απλό κώδικα αντικαταστάσεως, όπου η σημερινή προσθήκη στην ιστορία μάς δίνει μέρος τού κλειδιού. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα κρυπτόλεξο, το οποίο ο δημιουργός μάς προσκαλεί να λύσουμε, καθώς δεν μας δίνει την απάντηση. Αν σας αρέσουν τα κρυπτόλεξα, το συγκεκριμένο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αν, πάλι, δεν σας ενδιαφέρουν, πατήστε εδώ, για να δείτε τη δική μας λύση. Τα γράμματα με μοβ χρώμα είναι προϊόν μαντέματος, και δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι είναι σωστά.

Δεν προχωράει πολύ η ιστορία (όλη κι όλη μία σελίδα είναι, εξ άλλου) αλλά η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, καθώς μας κάνει να συμμετάσχουμε και εμείς στην αναζήτηση! Και πάλι, αν έχουμε να πούμε κάτι αρνητικό, είναι ότι το κρυπτόλεξο καθιστά πολύ δύσκολη τη μετάφραση της ιστορίας σε άλλες γλώσσες.

34

Συνεχίζουμε με τη δισέλιδη ιστορία ο εχθρός τού εχθρού μου, σε σενάριο misseccentrical και σχέδιο Goku-San, από το Duck Weekly, το οποίο εσφαλμένα αναφέρεται ως ο σχεδιαστής και σεναριογράφος τής ιστορίας, στη σελίδα των περιεχομένων. Καλούτσικο σχέδιο, με μάλλον γυμνά υπόβαθρα και μια ιστορία όπου καταλαβαίνεις πού είναι το αστείο, αλλά δε γελάς. Πέντε με έξι, μόνον.

036

Ακολουθεί η δισέλιδη ιστορία οι εφαπτόμενες, σε σενάριο misseccentrical και σχέδιο vermintz, πάλι από το Duck Weekly, το οποίο πάλι εσφαλμένα αναφέρεται ως ο σχεδιαστής και σεναριογράφος τής ιστορίας, στη σελίδα των περιεχομένων.

Ένα από τα ανιψάκια τού Ντόναλντ ζητάει από τον Κύρο, να το βοηθήσει σε ένα πρόβλημα γεωμετρίας, αλλά ο Κύρος δυσκολεύεται. Ίσως να δυσκολεύεται διότι το πρόβλημα είναι κακά ορισμένο. Διαβάστε καλά την εκφώνηση και προσπαθήστε να καταλάβετε τι ζητάει. Αν το πρόβλημα ήταν διατυπωμένο σωστά, η απάντηση θα ήταν 22, η διπλάσια από αυτήν που δίνει, διαισθητικά ο Κύρος. Όπως είναι διατυπωμένο, η απάντηση είναι είτε 14 είτε 8, με το 8 πιο πιθανόν, ανάλογα με το ποια είναι «η άλλη» σφαίρα.

Πέντε με έξι στην ιστορία και μηδέν για τον σεναριογράφο στη γεωμετρία, ο οποίος θα πρέπει να έρθει να μας τα ξαναπεί το Σεπτέμβριο…

41

Ακολουθούν οι συμμετοχές στον διαγωνισμό σχεδίου, που είχε οργανώσει η Κόμιξ Wiki. Κάποιες ήταν καλές, κάποιες (δεν έχει νόημα να είμαστε πολιτικά ορθοί) όχι. Όλες, πλην του Σωτήρη Γιουβανόπουλου, ήταν σίγουρα χαμένες από χέρι, καθώς ήταν αδύνατον οι διάφορες ερασιτεχνικές συμμετοχές να συναγωνιστούν το επαγγελματικό σχέδιο τού Σωτήρη. Πώς θα ήταν, άραγε η παραπάνω εικόνα, χρωματισμένη επαγγελματικά σε υπολογιστή, ή η συμμετοχή τού Σωτήρη, που τη βλέπουμε στο εξώφυλλο τού τεύχους, αν ήταν χρωματισμένη με μαρκαδόρους και ξυλομπογιές; Τουλάχιστον, ο Σωτήρης «τιμωρήθηκε», με το να υποχρεωθεί να φτιάξει μια ιστορία με θέμα την εικόνα τής συμμετοχής του!

46

Σήμερα ξεκινάει νέος διαγωνισμός σχεδίου, διαρκείας δύο μηνών. Αυτή τη φορά θα υπάρξουν δύο νικητές, οπότε μη διστάσετε να συμμετάσχετε. Το ένα βραβείο θα το πάρει, φαντάζομαι και πάλι ο Σωτήρης, αλλά το άλλο μπορεί να γράφει το όνομά σας! (Πώς δεν το σκέφτηκαν αυτό στη Λιμνούπολη, να βάζουν δύο βραβεία στους διαγωνισμούς, ένα για τον Γκαστόνε και ένα για τους υπόλοιπους;)

47

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στον Paolo Mottura, με διάφορα ωραία (εμένα δεν μ’ αρέσουν) σχέδιά του.

52

Στη συνέχεια έχουμε ένα σύντομο αφιέρωμα στο AthensCon, που διεξήχθη στις 14 και στις 15 Νοεμβρίου.

54

Ακολουθεί ένα αφιέρωμα στον Ivano Codina. Αν ψάχνετε για τη σελίδα του στο Facebook, που μοιάζει να απουσιάζει από το κείμενο, αυτή βρίσκεται στον σύνδεσμο στη λέξη «Facebook». Αν, πάλι, δεν διαβάζετε τη σελίδα του στην Issuu, οπότε δεν δουλεύουν οι σύνδεσμοι στο κείμενο, πατήστε εδώ. Το αφιέρωμα ξεκαθαρίζει κάποιες παρεξηγήσεις, που είχαν δημιουργηθεί, σχετικά με το αν ο Codina δουλεύει για τη Disney, όταν είχαμε συζητήσει μαζί του το Σεπτέμβριο. (Δεν δουλεύει, αλλά θα έπρεπε!)

59

Στη συνέχεια έχουμε δύο σελίδες με fan art. Αυτή τη φορά δεν μού άρεσε η συμμετοχή τού Σωτήρη Γιουβανόπουλου, οπότε δεν θα την ξεχωρίσω. Άσχημος Darth Vader και ατυχής επιλογή καφέ χρωμάτων, που παραπέμπουν αλλού. Εξ άλλου, μπορεί το Star Wars να έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία τής Ντίσνεϋ, αλλά όχι και να το δούμε στο Κόμιξ και τα συναφή, μαζί με τον Ντόναλντ και τον Μίκυ! Αν θέλουμε κάτι διαφορετικό, προτιμώ το Λυκόπουλο.

61

Το τεύχος κλείνει με δύο strips σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro: αυτό και αυτό.

———

Θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, για να κλίνουμε τη μετοχή «το ενδιαφέρον»:

ΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ
το ενδιαφέρον τα ενδιαφέροντα
του ενδιαφέροντος των ενδιαφερόντων
το ενδιαφέρον τα ενδιαφέροντα
ενδιαφέρον ενδιαφέροντα

Πηγή: Lexigram

Ο νοών νοείτω.

———

Συνεχίζουμε με το κανονικό μας πρόγραμμα.

63

Το επόμενο τεύχος τού διμηνιαίου, επαναλαμβάνω, περιοδικού, κυκλοφορεί σε ένα μήνα, με ένα εξαιρετικό Χριστουγεννιάτικο γκαγκ στο εξώφυλλο. Αυτό θέλω για Χριστουγεννιάτικη κάρτα! Βλέπω ότι η παραίνεσή μας, να μην έχει το επόμενο τεύχος διπλή αρίθμηση 9–10, εισακούσθηκε και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Όχι μόνο το σημερινό τεύχος είχε τον αριθμό 9, αλλά θα υπάρξει και έκτακτο Χριστουγεννιάτικο τεύχος, με τον αριθμό 10.

Komix Wiki

Συμπερασματικά, είχαμε ένα πολύ καλό τεύχος, με δύο καλές ελληνικές ιστορίες και δυο μάλλον αδιάφορες ξένες, που κι αυτό στα συν του τεύχους μετράει, μια και υπήρξαν τεύχη, όπου οι καλύτερες ιστορίες ήταν αυτές οι ξένες. Ενδιαφέρον και το δεύτερο μισό τού τεύχους, με τα άρθρα, αν και φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι διαβάζουμε το περιοδικό κυρίως για τις ιστορίες. Αφού είναι έτσι, λοιπόν, και αφού οκτώ βάλαμε στις ιστορίες, οκτώ θα βάλουμε και στο τεύχος. Και εις ανώτερα!

 

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Παρουσίαση: Κόμιξ Wiki and tagged . Bookmark the permalink.

17 Responses to ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 9—ΔΡΑΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΑ

 1. Ο/Η angeltze λέει:

  Κρίτωνα, καταρχάς δεν θα κρύψω οτι δεν περίμενα να μας βαθμολογήσεις τόσο καλα. Περίμενα οτι στην ιστορια του JimR θα έβαζες πολυ χαμηλή βαθμολογία, μιας και δεν σου αρέσει το σχεδιο του. Στην ιστορια με τις εφαπτόμενες, μηπως ειναι δικό μου το λάθος; :p Πολυ πιθανον να μην έδωσα ιδιαίτερη σημασία οταν την μετάφραζα και να προσπάθησα να δώσω ενα νόημα που να μοιάζει με το πρωτότυπο και να δίνει εντύπωση δυσκολου προβλήματος. Την ιστορια την ειχα μεταφράσει πέρυσι, απλα φέτος άλλαξα γραμματοσειρα για να ειναι πιο ωραιο αισθητικά. Δεν θυμάμαι τι ειχα κανει τοτε, οταν μετάφραζα αυτο το κομματι. :p Το ενδιαφερον που έγινε λάθος; Δεν βλεπω κατι… Στο αρθρο με τον Ivano Codina εχει χρησιμοποιηθεί σωστα και στο αρθρο του Μοττουρα δεν εχει κακή χρήση. Αναρωτιέμαι που το είδες, διότι με ενδιαφερει… Αν υπήρχε τετοιο λάθος, λογικά θα το ειχα παρατηρήσει… Τελος πάντων, αδημονώ για την απαντηση σου! 😀

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Η μετάφραση για τις εφαπτόμενες είναι σωστή. Το πρωτότυπο είναι που δεν βγάζει νόημα, καθώς η άσκηση στήνει ένα σενάριο με δύο σφαίρες και μετά ζητάει να απαντήσεις κάτι για μία από αυτές, χωρίς να πει ποια, αγνοώντας την άλλη. Αν τα σημεία είναι σε διαφορετικές σφαίρες, τότε η άσκηση αποκτά νόημα και είναι και ενδιαφέρουσα.

   Η απάντηση, διαισθητικά, όπως πήγε να την δώσει ο Κύρος, είναι το άθροισμα των διαμέτρων των δύο σφαιρών, μόνο που ο Κύρος είπε ότι είναι το άθροισμα των ακτίνων. Αν, τώρα, πας να το αποδείξεις, πρέπει ουσιαστικά να αποδείξεις ότι η μέγιστη απόσταση δύο σημείων σε μία σφαίρα επιτυγχάνεται όταν τα σημεία είναι αντιδιαμετρικά. Προφανές, αλλά άντε απόδειξέ το. Σαν τον Κύρο, θα πρέπει να ανατρέξουμε στα βιβλία, και, πάλι σαν τον Κύρο, άντε να καταλάβεις τι γράφουν, λες και αυτός ο Ευκλείδης έγραφε στα αρχαία Ελληνικά.

   Για τον Codina και τον Mottura δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς. Μια χαρά ήταν τα δύο άρθρα, με ωραία εικονογράφηση. Απλώς εμένα δεν μ’ αρέσει το στυλ του Mottura. Η παρεξήγηση, στην οποία αναφερόμουν, ήταν που το Σεπτέμβριο νομίσαμε ότι ο Codina ετοίμαζε κάποια δουλειά για τη Ντίσνεϋ, ενώ δεν είχε κάνει κάτι πέρα από κάποια σχέδια σαν το Dylan Duck, κι αυτά όχι για λογαριασμό τής Ντίσνεϋ.

   Αρέσει σε 1 άτομο

   • Ο/Η angeltze λέει:

    Με στο θεμα με τις εφαπτόμενες. Εγω, οταν σου ειπα για το «ενδιαφερον», εννοούσα το εξής: στο τελος της παρουσίασης μάς το εκλινες. Πού λοιπον έγινε λάθος και μας το υποσημειωνεις;

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η angeltze λέει:

     Ούπς. Ηθελα να πω » Με κάλυψες στο θεμα με τις εφαπτομενες» :p

     Μου αρέσει!

    • Ο/Η Kriton λέει:

     Πού λοιπόν έγινε λάθος

     Έλα, ντε! Και είναι και σε περίοπτη θέση, για να βγάζει εύκολα μάτι.

     (Αν δεν το εντοπίσετε μόνοι σας, για να πείτε «αμάν!» χτυπώντας με το χέρι το κεφάλι σας, θα το ξανακάνετε το σφάλμα, οπότε επίτηδες δεν λέω πού είναι. Πάντως αυτό, που έγραψα στην παρουσίαση, δεν μπήκε σε τυχαίο σημείο.)

     Αρέσει σε 1 άτομο

     • Ο/Η angeltze λέει:

      Εξακολουθώ να μην το βρίσκω πουθενά. Τα μοναδικά σημεία που ειδα τη λεξη «ελδιαφερον» ηταν στο αρθρο για τον Codina και σε αυτο του Μοττουρα. Στον Codina δεν εχει γίνει λάθος, καθώς λέει «να εκδηλώσουμε το ενδιαφερον μας» και στο Μοττουρα λέει «ενδιαφερον γεγονος» επισης σωστό, αν προσθέσουμε και την πρόθεση «το» μιας και το «γεγονός» ειναι ουδετερο! Εχω βαλθεί να ψάχνω και δεν βρίσκω τιποτα απολύτως!

      Μου αρέσει!

   • Με την σωστή εκφώνηση του Κρίτωνα, αν P σημείο της πρώτης σφαίρας, Q της δεύτερης, και Ο_1, Ο_2 τα κέντρα των σφαιρών, τότε έχουμε

    (PQ) <= (PO_1) + (O_1O_2) + (O_2Q) = 7 + (7+4) + 4 = 22

    Η ισότητα λαμβάνεται με τα P,Q αντιδιαμετρικά του σημείου τομής.

    Elementary my dear Gyro!

    Ο σεναριογράφος μάλλον επίτηδες βάζει τον Κύρο να δώσει λανθασμένη απάντηση. Στο πρωτότυπο αγγλικό το ανηψάκι του λέει "Sorry but that isn't the answer. That isn't even an option!". Προφανώς διότι η άσκηση ήταν πολλαπλής επιλογής αλλά το 11 δεν ήταν μέσα στις απαντήσεις.

    Για αυτό και αργότερα ο Κύρος ξοδεύει ώρες διαβάζοντας το βιβλίο και το ανηψάκι καταλήγει στο "Why did I think this was a good idea?"

    Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Ο/Η komixwiki λέει:

  Να πω και εγώ δεν περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία και εδικά στην ιστορία του Δημήτρη όπως είπε και ο Άγγελος… Χαίρομαι που σου άρεσε το τεύχος. Να πω ότι το άσπρο κενό στην πρώτη ιστορία υπάρχει διότι εάν την έβαζα πιο κάτω η εικόνα με το άσπρο φόντο θα κάλυπτε και τον αριθμό της σελίδας και δεν το θέλω αυτό… Στην ιστορία του JimR όμως που εικόνες τις περιορίζονται και δεν έχουν τόσο άσπρο φόντο γίνεται να πάω την εικόνα μέχρι κάτω. Ακόμα, για να υπάρχουν παρεξηγήσεις έβαλα την εικόνα με τη διαφήμιση διότι ήθελα να παραπέμπει σε άρθρο που έχω στην ΚΟΜΙΞ Wiki και οδηγεί στις παρουσιάσεις εδώ το άρθρο αυτό. Αλλά από ότι φαίνεται δεν δουλεύει ο σύνδεσμος… Θα το φτιάξω. Ναι το εξώφυλλο για το επόμενο τεύχος είναι υπέροχο!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Kriton λέει:

  Η ιστορία τού Δημήτρη ήταν πάρα πολύ καλή, οπότε όποιες ατέλειες στο σχέδιο (το οποίο επαναλαμβάνω ότι σε πολλά σημεία είναι πλέον καλό) είναι εύκολο να παραβλεφθούν. Όπως έγραψα και στο άρθρο, βοηθάει και η έλλειψη χρωματισμού.

  Στην ιστορία τού Σωτήρη φαντάζομαι ότι το κενό χρειάστηκε να μπει λόγω κάποιας ασυνεννοησίας στο θέμα των αναλογιών τών διαστάσεων των σελίδων. Σχεδίασε, έτσι, την ιστορία του σε σελίδες με μικρότερο λόγο ύψους προς πλάτος, με αποτέλεσμα, όταν μεταφέρθηκαν στις σελίδες τού περιοδικού, να μείνει κενός χώρος στην κατακόρυφη διάσταση. Και στα επαγγελματικά κόμικς ο κάθε σχεδιαστής σχεδιάζει σε χαρτί με τις διαστάσεις, που τον βολεύουν, πάντα, όμως, με τη σωστή αναλογία ύψους προς πλάτος. Έτσι, υποθέτω ότι ακόμα και ο Rosa, με τα προβλήματα οράσεως, που έχει, θα μπορούσε, αν κάποια στιγμή αποφάσιζε να συνεχίσει να σχεδιάζει ιστορίες, να σχεδιάζει τις ιστορίες του σε τεράστια χαρτιά, όπως έκανε για το εξώφυλλο του CD The Life and Times of Scrooge.

  Υπάρχει και σύνδεσμος στη σελίδα τής διαφημίσεως για τις παρουσιάσεις στο Comics Trades; Ούτε που το πρόσεξα!

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Kriton λέει:

  Κάτι με ενοχλεί στο εξώφυλλο του Σωτήρη από το προηγούμενο τεύχος, και νομίζω ότι το βρήκα. Οι βράχοι δεν έχουν πάνω τους καμία γραμμή, που να υποδηλώνει την τραχιά υφή τους. Μπήκε και ο διαβαθμισμένος χρωματισμός, με αποτέλεσμα, αντί για βράχοι, να μοιάζουν με αλλόκοτους αμμόλοφους!

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η angeltze λέει:

  Το βρήκα, επιτέλους. Ο λόγος που δεν το ειχα δει ειναι το οτι ποτε δεν ρίχνω ματια σε αυτη τη σελιδα. 😀 Κώστα, πρεπει να διορθώσουμε το «ενδιαφερον άρθρα». 😀

  Μου αρέσει!

 6. Παράθεμα: ΚΟΜΙΞ WIKI FANZINE ΤΕΥΧΟΣ 1—ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΦΩΛΙΑ | Comics Loft

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.