ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 80 — ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα εκτάκτως, λόγω Χριστουγέννων, το τεύχος 80 του νέου Μίκυ Μάους, με τον Σκρουτζ ντυμένο Άη Βασίλη, τους κακούς να προσφέρουν δώρα, και τον Άη Βασίλη να αποχωρεί με τη βαλίτσα του, αφού έκανε καλά τη δουλειά του, και η παρουσία του είναι πλέον περιττή. Πάμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το πνεύμα των Χριστουγέννων®, σε σενάριο και σχέδιο Silvia Ziche. Η ιστορία αποτελείται από τέσσερα μέρη, τα οποία στην Ιταλία δημοσιεύτηκαν σε δύο δόσεις. Όταν στις αρχές τού 2013 ο Γιώργος παρουσίαζε το δεύτερο από τα τεύχη τού Topolino, στα οποία δημοσιεύτηκε η ιστορία, είχε επιλέξει ένα καρέ για δημοσίευση στο ένα καρέ χίλιες λέξεις. Εκεί είχα γράψει τότε: φαντάζομαι ότι στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει του χρόνου τα Χριστούγεννα, είτε σε δύο τεύχη, όπως έγινε στην Ιταλία, είτε καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος τού διπλού εορταστικού χριστουγεννιάτικου τεύχους, κάτι που πιστεύω ότι θα το κάνει ιδιαίτερα επιθυμητό και, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, συλλεκτικό! Τελικά, με τη διακοπή κυκλοφορίας τού Μίκυ Μάους το 2014, η δημοσίευση της ιστορίας καθυστέρησε για ένα χρόνο, αλλά η πρόβλεψη, ότι η ιστορία θα κυκλοφορήσει ολόκληρη σε ένα τεύχος, επαληθεύθηκε. Βέβαια, δεν έχουμε διπλό. εορταστικό τεύχος, όπως συνήθιζε τα τελευταία χρόνια η Νέα Ακτίνα, αλλά με τα ενισχυμένα τεύχη, που εκδίδει η Καθημερινή, ο απαραίτητος χώρος υπάρχει!

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ο Άη Βασίλης πάει διακοπές, καθώς δεν είναι σε θέση να προμηθεύσει τα παιδιά με τις ταμπλέτες, που του ζητάνε αντί για μπάλες και κούκλες, οι Λιμνουπολίτες είναι όλοι κατσουφιασμένοι και κανείς τους δεν θέλει να ασχοληθεί με τις γιορτές, και ο Σκρουτζ είναι ακόμα πιο εξαγριωμένος απ’ ό,τι είναι συνήθως τα Χριστούγεννα, μια και κανείς δεν αγοράζει τίποτε για τις γιορτές.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό εμφανίζεται ο Αρθούρος Ατσίδας, ένας πολλά υποσχόμενος νέος, ο οποίος κάνει μια επιχειρηματική πρόταση στον Σκρουτζ. Ο Σκρουτζ ενθουσιάζεται με την ιδέα του, τον παίρνει συνεταίρο και μαζί κυκλοφορούν το αναψυκτικό το πνεύμα των Χριστουγέννων®, που όποιος το πίνει γεμίζει καλοσύνη. Το αναψυκτικό γίνεται ανάρπαστο, και ο κόσμος, γεμάτος τώρα από το πνεύμα των Χριστουγέννων, αρχίζει να ψωνίζει σαν τρελός, γεμίζοντας το θησαυροφυλάκιο με ποταμούς χρημάτων. Οι συγγενείς τού Ντόναλντ, όμως, αρνούνται να παραδεχτούν ότι πρόκειται για μια απλή συνεργασία, με τον Σκρουτζ να έχει το πάνω χέρι, όπως πραγματικά συμβαίνει, νομίζοντας ότι ο Ατσίδας έχει βάλει στο μάτι την κληρονομιά τους. (Συγγενείς να σου πετύχουν!) Έτσι θα κάνουν τα πάντα, προσπαθώντας να τον αποκαλύψουν.

Όσο για το μυστικό συστατικό τού αναψυκτικού, δεν νομίζω να χρειάζεται και πολλή φαντασία για να βρείτε ποιο ήταν.

Είπα ότι θα διάβαζα την ιστορία ευνοϊκά διατεθειμένος, αλλά δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο. Το σχέδιο τής Ziche, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι καλό (για Ziche), και η ιστορία είναι ευχάριστη και αστεία, περνώντας ένα όμορφο μήνυμα για το πού υπάρχει η καλοσύνη στον κόσμο. Ογδόντα σελίδες έφυγαν χωρίς να το καταλάβω. Οκτώ.

097

Ακολουθεί η ιστορία ο καχύποπτος τουρίστας, σε σενάριο Gabriele Panini και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Ο Μίκυ πηγαίνει για διακοπές με τη Μίννι, για να ξεκουραστεί από το αδιάκοπο κηνύγι παρανόμων. Όμως, όπου και να κοιτάξει, νομίζει ότι βλέπει τον Μαύρο Πητ.

Μέτριο σχέδιο και αδιάφορη υπόθεση, την οποία σώζει το αναπάντεχο τελευταίο καρέ. Εξήμισι.

107

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ένα παπί στα χιόνια, σε σενάριο Riccardo Pesce και σχέδιο Nicolino Picone.

Ο Ντόναλντ καυχάται στα ανίψια του ότι είναι ειδικός στο περπάτημα στο χιόνι, οπότε εκείνα τον αναγκάζουν να συνοδεύσει έναν πελάτη τού Σκρουτζ στο εξοχικό του στο βουνό τής αρκούδας, όπου ο Σκρουτζ βρίσκεται αποκλεισμένος από τα χιόνια. Έλα, όμως, που ο πελάτης είναι Εσκιμώος!

Μέτριο προς καλό σχέδιο, αλλά και πάλι αδιάφορη ιστορία. Εξήμισι κι εδώ.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία ηλεκτρική πρωτοχρονιά, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Andrea Lucci. Το εξώφυλλο του τεύχους, ασυνήθιστα για την Καθημερινή, δεν προέρχεται από το τεύχος τού Topolino, στο οποίο δημοσιεύτηκε η ιστορία, αλλά από το τεύχος 57 τού ιταλικού Tutto Disney, που έχει σαφώς πιο εορταστικό εξώφυλλο.

mickey

Ο πρωταγωνιστής τού τεύχους είναι σαφώς η ιστορία τής Ziche, η οποία (η ιστορία, όχι η Ziche), μαζί με οκτώ συνοδευτικές γελοιογραφίες, δύο στο τέλος κάθε μέρους, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος τού τεύχους. Χαράς ευαγγέλια για τους θαυμαστές τής Ziche, λοιπόν! Οι υπόλοιποι θα διαβάσουμε το τεύχος με ανοικτό μυαλό, ευνοϊκά προδιατεθειμένοι από τον υπέροχο χρωματισμό τού εξωφύλλου.

Οι δύο τελευταίες ιστορίες μπήκαν σαφώς για να συμπληρώσουν τον αριθμό των σελίδων, σε ένα τεύχος που επί Νέας Ακτίνας θα έστεκε μια χαρά με την ιστορία τής Ziche μόνη της, σε εκατό μόνο σελίδες. Επομένως ή θα βαθμολογήσουμε το τεύχος με βάση την κεντρική ιστορία, βάζοντάς του και αυτού ένα οκτώ ή θα κόψουμε κάτι, για τις συμπληρωματικές ιστορίες και θα βάλουμε στο τεύχος ένα επτάμισι. Όπως και να έχει το πράγμα, η πρώτη ιστορία αξίζει, δίνοντάς μας ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο τεύχος.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 80 — ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 80.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.