ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 91—ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΝΤΟΜΙΑ

001

Πρώτη ουσιαστικά δημοσίευση από το πατάρι με τα κόμικς, με το τεύχος 91 του νέου Μίκυ Μάους, όπου ο Μίκυ παριστάνει τον Φάντομ Ντακ στο εξώφυλλο. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το μυστικό τού Φαντομία, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio.

Το νέο μπεστ σέλερ στη Λιμνούπολη είναι ένα βιβλίο με τις περιπέτειες του Φαντομία. Το κακό είναι ότι κάποιος αρχίζει να διαπράττει θεαματικές κλοπές, αντιγράφοντας ένα προς ένα τα κόλπα του Φαντομία, με τη σειρά που αναφέρονται στο βιβλίο. Ο Φάντομ Ντακ αναλαμβάνει δράση, για να τον ανακαλύψει. Οι ύποπτοι είναι πολλοί, αλλά ένας ένα αποδεικνύονται αθώοι. Ποιος είναι τελικά ο δράστης, και τι θα κάνει ο Φάντομ Ντακ, όταν θα τον ανακαλύψει;

Μετά από όσα είδαμε στο σχέδιο των ιστοριών των τελευταίων εβδομάδων, εδώ το σχέδιο φαντάζει πολύ καλό, αν και κάτι μου λέει ότι υπό άλλες συνθήκες θα το έβρισκα μέτριο. Όπως και να έχει το πράγμα, εικονογραφούσε μια χαρά την ιστορία, που την βρήκα εξαιρετική. Όμορφος ο παραλληλισμός των δραστηριοτήτων τού Φαντομία με τον επίδοξο μιμητή του, και μ’ άρεσε και το ότι ο δράστης δεν ήταν κανένας από τους προφανείς. Λίγο άγαρμπα μας παρουσιάστηκε, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα, για να μην φανερώσω την κατάληξη της ιστορίας. Το τέλος, με τον Φαντομία πίσω στα 1900, μου άφησε ένα γλυκό χαμόγελο. Πολύ καλή ιστορία, με τον αυθεντικό Φάντομ Ντακ και όχι τον σύγχρονο υπερήρωα. Ένα οκτώ νομίζω ότι το αξίζει.

033

Ακολουθεί η ιστορία η καλύτερη δικαιολογία, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Ο Ντόναλντ δεν μπορεί να πάει σε μια εκδήλωση κάποιου απίθανου συλλόγου, στον οποίον τον είχε γράψει ο Φέθρυ, οπότε του ζητάει να βρει μια δικαιολογία να τους πει. Ο Φέθρυ τούς λέει ότι ο Ντόναλντ κέρδισε το λαχείο και ότι εκείνη την ώρα μετακόμιζε στη νέα του έπαυλη. Από εκεί και πέρα, ο Φέθρυ αρχίζει να λέει τη μία τερατολογία μετά την άλλη, για να υποστηρίξει αυτή τη δικαιολογία και τις τερατολογίες, που την ακολούθησαν, ενώ ο Ντόναλντ βρίσκει το μπελά του, χωρίς σπίτι και με όλη τη Λιμνούπολη να τον κυνηγάει. Θα καταφέρει να ξεμπλέξει;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο για μια πάρα πολύ αστεία ιστορία. Ικανοποιητικό και το τέλος, όπου ο Φέθρυ τιμωρείται όπως τού αξίζει. Επτάμισι με οκτώ.

057

Συνεχίζουμε με την ιστορία ψάχνοντας την χαμένη Σελήνη, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Francesco D’Ippolito.

Ο Χάρυ Βδέλας και ο βοηθός του ο Φέθρυ αναλαμβάνουν να ανακαλύψουν τη Σελήνη, που δεν είναι παρά ένα χάμστερ, που το έσκασε απ’ το κλουβί του. Μέχρι να το βρουν, θα σπείρουν το χάος στη Λιμνούπολη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως.

Άλλη μια ιστορία, που προσπαθεί να αστεία. Ετούτη εδώ, όμως, δεν τα καταφέρνει, καθώς μόνο με το τελευταίο καρέ γέλασα λίγο. Είναι και το σχέδιο άθλιο, οπότε πέντε και πολύ τής είναι της ιστορίας.

081 105

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία μαύρος κρίνος, σε σενάριο Riccardo Pesce και σχέδιο Valerio Held. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, τα οποία τα διαβάζουμε και τα δύο στο ίδιο τεύχος, όπως έγινε και στην Ιταλία.

Πριν από πολύ καιρό, σε ένα γαλαξία πολύ πολύ μακρ… σε μια μακρινή χώρα, σε μια μακρινή εποχή, ήθελα να πω, ο βασιλιάς παραιτήθηκε λόγω… ρευματισμών. Βάσει των νόμων αυτής της χώρας, ο διάδοχός του θα αναδειχθεί μέσα από έναν αγώνα ξιφασκίας. Βασικός υποψήφιος είναι ο Μαρκήσιος Πιερ ντε Νουάρ (δηλαδή ο Μάυρος Πητ), ένας δεινότατος ξιφομάχος, αλλά και ένας ληστής, που καταδυναστεύει τον κόσμο. Βασικός του αντίπαλος θα έπρεπε να ήταν ο Μίκυ (δηλαδή ο Μίκυ) ένας εφευρέτης με ιδέες για να βγάλει τη χώρα από τον μεσαίωνα, αλλά αυτός είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως σε θέματα ξιφομαχίας. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Μαύρος Κρίνος, προστάτης των αδυνάτων ενάντια στις αγριότητες του Μαρκησίου. Κάτι σαν τον Ζορρό, δηλαδή. Θα καταφέρει ο Μίκυ να γίνει βασιλιάς; Και ποιος είναι ο Μαύρος Κρίνος;

Ωραίο, μοντέρνο σχέδιο και ωραία περιπέτεια. Μοιάζει για περιπέτεια στη Γαλλία των τριών σωματοφυλάκων, αλλά δεν είναι. Η χώρα θυμίζει τη Γαλλία εκείνης της εποχής, αλλά υπάρχουν ένα σωρό αναχρονισμοί, που υπαινίσσονται ότι είτε βρισκόμαστε σε πιο σύγχρονη εποχή και ότι η χώρα, όπως λέει και ο Μίκυ, βρίσκεται ακόμα στο μεσαίωνα, είτε πραγματικά βρισκόμαστε σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακρυά. Η ταυτότητα του Μαύρου Κρίνου κρατιέται καλά μυστικό μέχρι την αποκάλυψή του. Όμως, υπάρχουν διάσπαρτα στοιχεία, που προσφέρουν νύξεις για το ποιος μπορεί να είναι και ποιος δεν μπορεί να είναι. Όταν συνειδητοποίησα, στο τέλος τού πρώτου μέρους, προς τα πού πήγαινε το πράγμα, έμεινα άναυδος, καθώς δεν το περίμενα.

Όπως καταλάβατε, η ιστορία μάλλον μου άρεσε. Οκτώ και εδώ, λοιπόν!

031

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Κι αυτή την εβδομάδα έχουμε ένα τεύχος, που δεν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο τεύχος τού Topolino, καθώς έχουμε επιλογή ιστοριών από τέσσερα διαφορετικά τεύχη τού Topolino, με το εξώφυλλο να είναι από ένα πέμπτο τεύχος, και τη μονοσέλιδη ιστορία, που τα συμπληρώνει όλα αυτά, από ένα έκτο! Τα έξι αυτά τεύχη κυκλοφόρησαν μεταξύ 2011 και 2013.

Με εξαίρεση την ιστορία με τον Χάρυ Βδέλα (θα το πω και εδώ: τι πάθανε με δαύτον και τον Μπαμ Μπαμ;) το τεύχος ήταν πολύ καλό, της τάξεως του οκτώ. Λόγω γναθοβδελλιδών και άλλων σκουληκιών, όμως, θα κόψουμε κάτι και θα βάλουμε επτάμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 91—ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΝΤΟΜΙΑ

 1. Ελπίζουμε σε πολλά και υπέροχα άρθρα και σε αυτό τον νέο ιστότοπο!

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η vellevelle λέει:

  Καλορίζικη η επέκταση και σύντομα να φτάσει και τούτο δω τις ένα εκατομμύριο επισκέψεις!
  Αποστέλω τον Γκαστόνε για γούρι. 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η vellevelle λέει:

  Reblogged στις Comics Magic.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 91.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Captain Couper λέει:

  Καλή αρχή και συνέχεια.

  Να αναφέρω δύο λάθη που εντόπισα.

  Στο πρώτο καρέ της σελίδας 18 ο εφημεριδοπώλης αποκαλέι το Φαντομία, «Φανταμία». Εδώ μάλλον χτύπησε ο δαίμων του τυπογραφείου.

  Στο πρώτο καρέ της σελίδας 12 όμως ο Ντόναλντ σκέφτεται: «Ενώ ο Φαντομίας έχει τον Κύρο πολύτιμο βοηθό στον αγώνα του ενάντια σε κάθε..». Μάλλον ο Φάντομ Ντακ έχει τον Κύρο πολύτιμο βοηθό κύριε μεταφραστά.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Kriton λέει:

  Τον Φανταμία δεν τον πρόσεξα. Το άλλο καρέ το πρόσεξα, αλλά μόνο ως προς τον παραλληλισμό ανάμεσα στον Φαντομία τού λόρδου Κουάκετ, που αναφερόταν στο προηγούμενο καρέ και στον Ντόναλντ.

  Είμαι σίγουρος ότι, αν τα αναφέρεις αυτά στην Καθημερινή, θα σου πούνε ότι ο εφημεριδοπώλης δεν είχε ακουστά τον Φαντομία, διάβασε λάθος τον όνομα στον τίτλο τής εφημερίας και το διαλαλούσε όπως το διάβασε. Για τον Ντόναλντ θα σου πούνε ότι θεωρεί τον εαυτό του ως τον διάδοχο του Φαντομία και καμιά φορά αναφέρεται στο άλλο του εγώ με αυτό το όνομα. Οτιδήποτε, δηλαδή, εκτός από το να παραδεχτούνε ότι κάνανε λάθος.

  Καλή παρατηρητικότητα, όμως!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 7. Ο/Η korthem λέει:

  Πολύ καλή κριτική. Ένα πράγμα θέλω να ρωτήσω εσένα Κρίτωνα και τους υπόλοιπους: η ιστορία Μαύρος Κρίνος δεν σας θύμισε την ιστορία Έρωτες και Ξίφη (https://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+1739-AP) σε σχέδιο Τζόρτζιο Καβατσάνο που είχε δημοσιευτεί στο ΚΟΜΙΞ 266; Γιατί εμένα μου φάνηκαν πολλά στοιχεία κοινά, από τους χαρακτήρες έως ακόμα και τα ίδια τα καρέ. Πάντως ήταν όντως όμορφη ιστορία.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Για να είμαι ειλικρινής, δεν την θυμόμουνα καθόλου. Κάθισα και την ξαναδιάβασα, και μόνο κάποιες επιφανειακές ομοιότητες βρήκα. Ξιφομαχίες στη Γαλλία (ή κάτι τέτοιο) σε μια εποχή που είχαν μόνο ξίφη, με τον Πητ τον κακό τής υπόθεσης.

   Και που την διάβασα, η ιστορία από το Κόμιξ δεν μου θύμισε τίποτε. Αναρωτιέμαι μήπως… ξέχασα να διαβάσω το τεύχος, όταν το πήρα! Ωραία, πάντως, ιστορία κι αυτή.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s