Τα Καλύτερα Κόμικς: Προέλευση οπισθοφύλλων—1

tkk

Πριν από καιρό είχαμε αναρτήσει μια σειρά άρθρων, όπου παρουσιάζαμε τα εξώφυλλα της σειράς κόμικς των αδελφών Πεχλιβανίδη (εκδόσεις Ατλαντίς), με τον γενικό τίτλο τα καλύτερα κόμικς, σε αντιπαραβολή με τα αμερικανικά τους πρωτότυπα.

Τα περιοδικά αυτά είχαν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι είχαν και δεύτερο εξώφυλλο. Όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο τού Γιώργου Βλάχου στο σεντούκι (των κόμικς),

Απόπειρα πρωτοτυπίας στην εμφάνιση του τεύχους να φανεί ως διπλό περιοδικό με το μισό τεύχος τυπωμένο ανάποδα σε σχέση με το άλλο μισό και με δύο εξώφυλλα και φυσικά χωρίς οπισθόφυλλο, δημιούργησε σύγχυση στους αναγνώστες, ότι όντως επρόκειτο για δυο διαφορετικά περιοδικά! Αφού και στα περίπτερα το τεύχος κρεμόταν στα μανταλάκια είτε με το ένα, είτε με το άλλο εξώφυλλο. Η πρακτική αυτή της ανάποδης εκτύπωσης καταργήθηκε μετά το όγδοο τεύχος, αλλά το δεύτερο εξώφυλλο εξακολούθησε να υφίσταται ως οπισθόφυλλο.

Με αφορμή το παραπάνω άρθρο, είπαμε να ξαναεπισκεφθούμε τα καλύτερα κόμικς και αυτή τη φορά να ασχοληθούμε με τα οπισθόφυλλά τους. Όπως και στην προηγούμενη σειρά άρθρων, θα αντιπαραβάλουμε τα ελληνικά οπισθόφυλλα με τα πρωτότυπα αμερικανικά εξώφυλλα ή με τα καρέ των ιστοριών, από τις οποίες προέρχονται. Λέμε καρέ, διότι πολλά από αυτά τα δεύτερα εξώφυλλα είναι… ελληνικής κατασκευής, βασισμένα σε ένα καρέ κάποιας από τις ιστορίες τού εκάστοτε τεύχους. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε σε κάποιο βαθμό και στα κανονικά εξώφυλλα, αλλά στα δεύτερα εξώφυλλα χρησιμοποιήθηκε πολύ πιο συχνά. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον τότε ασχοληθήκαμε μόνο με τα μπροστινά εξώφυλλα.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε την πρώτη δεκάδα οπισθοφύλλων. Τα κανονικά εξώφυλλα, σε αντιπαραβολή με τα πρωτότυπά τους, μπορείτε να τα δείτε εδώ.

TKK001b 001b-Mystery in Space 41 19

Τεύχος 1, Διαπλανητικά. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο στο πρώτο καρέ από την ιστορία The Anti-Gravity Man, από το Mystery in Space 41.

TKK002b  002b-Strange Adventures 89 22

Τεύχος 2, Παράξενα. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο σε εσωτερικό καρέ από την ιστορία Detour in Time, από το Strange Adventures 89. Στην ελληνική μετάφραση, ήρωας της ιστορίας είναι ένας Έλληνας πιλότος ονόματι Νίκος Λουκάς, ο οποίος πήγαινε φάρμακα σε μια πόλη τής Κρήτης. Στο πρωτότυπο, ο ήρωας λεγόταν Johnny Lucas, και η Κρήτη… Texas!

TKK003b  003b-Superman's Pal, Jimmy Olsen 24

Τεύχος 3, Υπεράνθρωπα και Superman’s Pal, Jimmy Olsen 24.

TKK004b  004b-Tales of the Unexpected 24 16

Τεύχος 4, Εκπληκτικά. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο σε εσωτερικό καρέ από την ιστορία Fugitive from Saturn, από το Tales of the Unexpected 24.

TKK005b  005b-Mystery In Space 44 20

Τεύχος 5, Διαπλανητικά. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο στο πρώτο καρέ τής ιστορίας Earthman, Go Home, από το Mystery in Space 44.

TKK006b  006b-Strange Adventures 86

Τεύχος 6, Παράξενα και Strange Adventures 86.

TKK007b  007b-Superman's Pal, Jimmy Olsen 024 08

Τεύχος 7, Υπεράνθρωπα. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο σε εσωτερικό καρέ από την ιστορία The Superman Hall of Trophies, από το Superman’s Pal, Jimmy Olsen 24.

TKK008b 008b-Tales of the Unexpected 22 25

Τεύχος 8, Εκπληκτικά. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο σε εσωτερικό καρέ από την ιστορία Water Was My Enemy, από το Tales of the Unexpected 22.

TKK009b  009b-Action Comics 234 29

Τεύχος 9, Διαπλανητικά. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο σε εσωτερικό καρέ από την ιστορία Interplanetary Hitch-Hiker, από το Action Comics 234.

TKK010b  010b-Strange Adventures 092 20

Θα τελειώσουμε το πρώτο μέρος αυτού μας του αφιερώματος με το τεύχος 10, Παράξενα. Το οπισθόφυλλο είναι βασισμένο στο πρώτο καρέ από την ιστορία Models from Saturn, από το Strange Adventures 92.

Όπως είδαμε, το οπισθόφυλλο από οκτώ από τα δέκα πρώτα τεύχη προέρχεται από ένα καρέ μιας ιστορίας τού τεύχους, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αναγνώριση της προέλευσής του. Τη στιγμή πού γράφεται αυτό το άρθρο, έχουμε αναγνωρίσει την προέλευση των οπισθοφύλλων από τα δύο πρώτα από τα επόμενα δέκα τεύχη. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε και τα υπόλοιπα οκτώ, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το δεύτερο μέρος αυτού τού αφιερώματος.

Όλα τα άρθρα αυτής της σειράς θα τα συγκεντρώσουμε εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα: Τα καλύτερα κόμικς, Τα Καλύτερα Κόμικς and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.