Μεταφραστικά σφάλματα 6

KXB022

Διαβάζοντας το νέο Κόμιξ 22, πέσαμε στο παραπάνω καρέ από την ιστορία επιστροφή στη Μονοτονία τού Don Rosa. Ο θείος Σκρουτζ παίρνει, λέει, ένα δισεκατομμύριο σε μετρητά. Όμως, τα βαρέλια δεν περιέχουν μετρητά, αλλά… λογαριασμούς! Με λογαριασμούς σκοπεύει να πληρώσει, ή μήπως κάτι άλλο ήθελε να πει ο ποιητής;

KX035

Κοιτάζοντας το αντίστοιχο καρέ στο Κόμιξ 35, βλέπουμε ότι οι επιγραφές στα βαρέλια αναφέρουν από κάποιο ποσόν η κάθε μία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιέχουν χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας: των δέκα χιλιάδων, του ενός εκατομμυρίου και, πιθανόν, των εκατό χιλιάδων. Όμως, υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από τους αριθμούς αυτούς, πράγμα που δείχνει, ότι κάτι πρέπει να έμεινε αμετάφραστο. Να επρόκειτο, όντως, για λογαριασμούς;

DDA012

Όχι βέβαια! Όπως βλέπουμε στην πρώτη δημοσίευση της ιστορίας, στο Donald Duck Adventures 12, πρόκειται για bills, που εν προκειμένω δεν σημαίνει λογαριασμούς, αλλά χαρτονομίσματα. Dollar bill είναι το χαρτονόμισμα του ενός δολλαρίου, five dollar bill είναι το χαρτονόμισμα των πέντε δολλαρίων και πάει λέγοντας. Έτσι, αυτό, με το οποίο γεμίζει τη ζώνη του ο Σκρουτζ, είναι $1,000,000 bills, ήτοι χαρτονομίσματα του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων!

million

Ο Σκρουτζ θα χρειαζόταν τέτοια χαρτονομίσματα, αν όχι και ακόμα μεγαλύτερης αξίας, ώστε να χωρέσει ένα ολόκληρο δισεκατομμύριο στη ζώνη του. Κρίμα που δεν υπάρχουν!

bill

Πάλι καλά, που ο μεταφραστής δεν ήξερε ότι bill είναι και το ράμφος τής πάπιας, γιατί ποιος ξέρει τι θα περιείχαν τα βαρέλια!

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Μεταφραστικά σφάλματα 6

  1. Ο/Η vellevelle λέει:

    Χα, πάλι καλά!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.