ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 100—#100

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 100 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Μίκυ να γιορτάζει τα 100 τεύχη τού περιοδικού, με τον ίδιο τρόπο που γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ένωση της Ιταλίας. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

100old 001

Κατ’ αρχάς, το εξώφυλλο του περιοδικού, αν και δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακριβώς, πρέπει να είναι ελαφρώς διαφορετικό από αυτό που είχε διαφημιστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορείτε να διακρίνετε κάποια διαφορά;

005

Επιστρέφοντας στις ιστορίες, το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το ξόρκι τού γέλιου, σε σενάριο Casty και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ο Μίκυ δεν τα καταφέρνει στο να λέει αστεία, οπότε μετά από μια συνάντηση με τον χωρατατζή Μόρτιμερ, η Μίννι πηγαίνει τον Μίκυ σε ένα μάγο, για να τον βοηθήσει. Ο μάγος, προσβεβλημένος από το ότι ο Μίκυ δεν πιστεύει στη μαγεία, τον κάνει να λέει συνεχώς αστεία. Έτσι, βλέπουμε τις καλές αλλά και τις κακές συνέπειες τού να λέει κανείς συνεχώς αστεία. Πολλοί καινούργιοι φίλοι, αλλά και αποδοκιμασία, όταν οι περιστάσεις καλούν για σοβαρότητα.

Το σχέδιο ήταν άσχημο, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό μου ότι το σχέδιο στις ιστορίες τού Casty έχει κάτι το δικό του, είτε είναι σχεδιασμένες από αυτόν είτε από άλλον. Η ιστορία ουσιαστικά δεν είχε υπόθεση, αλλά ήταν ένας καταιγισμός από ανέκδοτα, αλλά πετυχημένα άλλα όχι. (Από την άλλη, βέβαια, εγώ δεν γελάω πια εύκολα, οπότε το ότι γέλασα, ίσως να σημαίνει ότι άλλοι θα ξεπατωθούν στο γέλιο.) Όπως και το σχέδιο, η υπόθεση δεν θυμίζει Casty. Ήταν όμως ευχάριστη, οπότε ένα επτά θα το βάλουμε.

039

Ακολουθεί η ιστορία νομισματικός ανταγωνισμός, σε σενάριο Riccardo Pesce και σχέδιο Michele Mazzon.

Ο διάσημος συλλέκτης νομισμάτων Δομίνικος Μονέδας έρχεται στη Λιμνούπολη για να συναντήσει ένα μυστηριώδες παπί, με το οποίο θα συζητήσει σχετικά με την εντυπωσιακή του συλλογή. Ποιο να είναι το παπί; Ο Σκρουτζ; Ο Ρόμπαξ; Αφού τσακωθούν αγρίως, προσπαθώντας να κερδίσουν την εύνοια του Μονέδα, όταν θα διαπιστώσουν, ότι ο Μονέδας δεν ήρθε για να δει κανέναν απ’ τους δυο τους, οι δύο αντίπαλοι θα φτάσουν σε απίστευτα άκρα, προκειμένου να τον ακολουθήσουν και να μάθουν ποιον ήρθε να δει. Η απάντηση, αν και διαισθητικά κάπου θα την φανταστείτε, λίγο πριν δοθεί, είναι εντελώς αναπάντεχη.

Καλούτσικο μοντέρνο σχέδιο, για μια ιστορία η οποία, αν και ξεκινάει σχετικά φορμουλαϊκά, καταλήγει στο δεύτερο μισό, εντελώς ασυνήθιστα, σε μια εξωφρενική καταδίωξη, όπου οι δύο αντίπαλοι επιδίδονται σε ένα απίστευτο όργιο σπατάλης, προκειμένου να μη χάσουν από τα μάτια τους τον Μονέδα, αλλά και για να εμποδίσουν ο ένας τον άλλον να τον ακολουθήσει. Επτάμισι με οκτώ.

063

Συνεχίζουμε με την ιστορία μοναχικές διακοπές, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Stefano Intini, από τη σειρά Γκούφυ on line.

Βλέπουμε το βίντεο, που υποτίθεται ότι γύρισε ο Γκούφυ στις διακοπές του. Ψάχνοντας για ένα ήσυχο μέρος, χωρίς κόσμο, καταλήγει σε μια απάτητη κορφή. Έχοντας ξεχάσει ν’ αφήσει ανοικτό το παράθυρο της σοφίτας του, ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει ένας σκίουρος, παίρνει από το βουνό τηλέφωνο τον Φράνκυ, προσκαλώντας τον να έρθει κι’ αυτός μετά, για να μπορεί να μελετήσει με ησυχία. Ο Φράνκυ έρχεται, έχοντας όμως ξεχάσει να ανοίξει το παράθυρο. Να μην τα πολυλογούμε, τηλεφώνημα με το τηλεφώνημα, για να κλείσει κάποιος το παράθυρο, που δεν το κλείνει κανένας, έρχεται στην απάτητη κορφή όλο το Μίκυ Σίτυ! Το πού θα καταλήξει να κάνει τελικά ο Γκούφυ μοναχικές διακοπές, νομίζω ότι το φαντάζεστε.

Σχέδιο μέτριο προς άσχημο, αλλά πλακατζίδικη υπόθεση, οπότε ένα επτά θα το βάλουμε.

077

Ακολουθεί η ιστορία τa μαγικά μυστικά τού δάσους, σε σενάριο Valentina Camerini και σχέδιο Paolo De Lorenzi.

Νομίζοντας ότι ένα φυλαχτό, που σπάσανε, ήταν αυτό που προστατεύει το χωριό από τα μαγικά πλάσματα του δάσους, τα παιδιά πηγαίνουν στο δάσος, για να μαζέψουν υλικά για να φτιάξουν ένα καινούργιο. Στο δάσος βρίσκονται και δυο κακοποιοί, που στήνουν παράνομες παγίδες. Τα καμώματα των παιδιών, τα οποία οι κακοποιοί δεν έχουν αντιληφθεί, τους κάνουν να νομίζουν ότι τους κυνηγάνε τα μαγικά πλάσματα του δάσους, οπότε φεύγουν πανικόβλητοι, πέφτοντας στα χέρια του σερίφη.

Σχέδιο κάπως αλλόκοτο, όχι πως ποτέ ήταν ιδιαίτερα καλό στις ιστορίες τού Τζούνιορ. Όσο για την υπόθεση, ναι μεν σε βάζει στο κλίμα του παιχνιδιού και της φαντασίας των παιδιών, αλλά κάπου δεν κατάλαβα πώς αυτά έδεναν με τους δυο κακοποιούς, οι οποίοι, αν και εκ γενετής νταήδες, έδειχναν εξαιρετικά φοβητσιάρηδες. Επτά, που είναι πολύ ασυνήθιστα χαμηλή βαθμολογία για ιστορία με τον Τζούνιορ.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το χαμένο τσιουάουα, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Silvio Camboni.

Ενώ ο Σκρουτζ συζητάει για δουλειές με την δόνα Κάρμεν Ντολάρες ντε Πέσο υ Πεσέτα (την οποία, σύμφωνα με μια παραπομπή, την έχουμε ξαναδεί σε μια άλλη περιπέτεια, αλλά στην πραγματικότητα την βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα) ο Ντόναλντ βγάζει βόλτα το σκυλάκι τής κυρίας. Το σκυλάκι, όμως, το σκάει και γίνεται άφαντο. Όταν έρχεται και ένα γράμμα, που ζητάει λύτρα, ο Φάντομ Ντακ αναλαμβάνει δράση, για να ανακαλύψει τον δράστη. Να είναι ο Ρόμπαξ; Να είναι οι Λύκοι; Οι ενδείξεις είναι αντιφατικές.

Αναπάντεχα κλασικό σχέδιο σ’ αυτήν την ιστορία. Δίπλα στο σχέδιο των δασκάλων του είδους, σίγουρα θα έβρισκα διάφορα προβλήματα. Όμως, δίπλα σ’ αυτό των συγχρόνων ομοτέχνων τού σχεδιαστή, το σχέδιο φαντάζει αριστουργηματικό. Χωρίς να πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, η ιστορία έχει την πρωτοτυπία ότι ο Φάντομ Ντακ πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, μέσα από αντιφατικά στοιχεία. Θα βάλουμε και εδώ ένα επτά με επτάμισι.

037

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 2950, που κυκλοφόρησε στις 12 Ιουνίου 2012, σε ένα κατά τα άλλα εκλεκτικό τεύχος, όπου το εξώφυλλο και οι υπόλοιπες ιστορίες προέρχονται από διαφορετικά τεύχη, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2009 και το 2012.

Πολύ πριν ανακοινωθούν τα περιεχόμενα του τεύχους, πολλοί είχαν αρχίσει να το θάβουν, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να είχαμε κάτι ιδιαίτερα πανηγυρικό. Άλλο ένα «μεγαλύτερο Μίκυ Μάους όλων των εποχών», ας πούμε, με δώρο καροτσάκι, για να το κουβαλάμε (αφού θα έπρεπε να είχε περισσότερες από 500 σελίδες, που είχε το Μίκυ Μάους 2000), γεμάτο με άρθρα, που δεν θα διάβαζε κανείς και σε τιμή «λεφτά υπάρχουν». Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι προτίμησαν να κάνουν μια επιλογή από ό,τι καλύτερο υπάρχει στα πρόσφατα τεύχη τού Topolino, απ’ όπου φαίνεται ότι είναι υποχρεωμένοι να αντλούν τις ιστορίες τους: Casty, Τζούνιορ, Φάντομ Ντακ, καθώς και κλασικές ιστορίες με τον Σκρουτζ και μοντέρνες ιστορίες από την εποχή τού διαδικτύου. Στην πράξη, αν και το αποτέλεσμα ήταν ένα ευχάριστο τεύχος, που διαβάζεται μονορούφι, δεν είχαμε κάτι το εξαιρετικό, που θα μας μείνει. Από την άλλη, βέβαια, τα πολυσέλιδα εορταστικά τεύχη τής Νέας Ακτίνας δεν είχαν απολύτως τίποτα, που να ξεχωρίζει, πέρα από την ποσότητα, οπότε ίσως η Καθημερινή να τα κατάφερε καλύτερα, όσον αφορά στην ποιότητα του επετειακού τεύχους. Συνολικά θα βάλουμε στο τεύχος επτά με επτάμισι.

Αν έχω κάποιο σοβαρό παράπονο από το τεύχος, αυτό είναι το εξώφυλλο. Πέρα από την πλάκα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ήταν ένα σαφώς επετειακό εξώφυλλο, όπου ο Μίκυ ήταν προφανές ότι γιόρταζε κάτι σε σχέση με τον αριθμό 100, όπως ήταν προφανές ότι γιόρταζε κάτι σε σχέση με την Ιταλία και τον αριθμό 150 στο πρωτότυπο. Αφαιρώντας, όμως το υπόβαθρο, ο σκέτος Μίκυ, σε μια πόζα που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα εορταστικό. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν χρησιμοποίησαν την αρχική εκδοχή. Το μόνο, που ήθελε, ήταν μια διόρθωση σ’ αυτό το σόλοικο «Μίκυ Μάους #100 τεύχη».

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 100—#100

  1. Ο/Η vellevelle λέει:

    Μια εποχή αναρωτιόμασταν αν θα ξαναυπάρξουν Μίκυ Μάους στην Ελλάδα με το κλείσιμο της Νέας Ακτίνας, τώρα είμαστε στο 100ο τεύχος!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 100.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.