ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 104—ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΦΤΕΡΟ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 104 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον δημοσιογράφο Γκούφυ και την παρέα του να κοιτάνε όχι απλώς το χρυσό φτερό τού τίτλου τού τεύχους, αλλά ολόκληρο χρυσό πουλερικό. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007
027

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το χρυσό φτερό, μια ιστορία με τον ρεπόρτερ Γκούφυ σε σενάριο Teresa Radice και σχέδιο Stefano Turconi. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, που τα διαβάζουμε αμφότερα στο ίδιο τεύχος.

Οι δίδυμοι αρχαιολόγοι Άιοβα και Άινταχο Τζόουνς οργανώνουν μια αρχαιολογική αποστολή στην Αφρική, στην οποία συμμετέχουν ο δήμαρχος Οράτιος, που τη χρηματοδότησε, η Κλάραμπελ, η Μίννι και ο Γκούφυ. Ο Μίκυ, φυσικά, λάμπει διά της απουσίας του. Στο κατόπι, σταλμένοι από τον διευθυντή τής εφημερίδας τού Γκούφυ, είναι ο Μαύρος Πητ, ο Τίγρης και ο βοηθός τους, που μιλάει με ομοιοκαταληξίες. Περιπέτεια, ρομάντζο και ένας αθάνατος φοίνικας (από τον οποίο προέρχεται το χρυσό φτερό τού τίτλου) που θα οδηγήσει τους ήρωες της ιστορίας σε ένα χαμένο κάστρο με τον θησαυρό τού Σολομώντος και της βασίλισσας τού Σαββά.

Στην παρουσίαση της προηγούμενης ιστορίας με τον ρεπόρτερ Γκούφυ είχα γράψει ότι, αν και οι υπόλοιπες ιστορίες τής σειράς είναι σαν κι εκείνη, καλύτερα να μην τις δημοσίευαν. Ευτυχώς δεν είναι! Ετούτη εδώ είναι πολύ όμορφη, με άφθονη περιπέτεια, αλλά και ασυνήθιστα, για έκδοση Ντίσνεϋ, έντονο ρομαντικό στοιχείο. Μόνο για το σχέδιο έχω ενστάσεις, καθώς το βρήκα συνάμα εξαιρετικό και κακάσχημο. Πανέμορφα και εντυπωσιακά τοπία και σκηνικά, σχεδιασμένα με ωραία, λεπτή γραμμή, στα οποία κινούνται κακοσχεδιασμένοι χαρακτήρες. Θα κόψουμε, λοιπόν, κάτι λόγω του σχεδίου και θα βάλουμε μόνον οκτώ.

049

Ακολουθεί η ιστορία η τούρτα, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Giampaolo Soldati, από τη σειρά παπιά χωρίς λόγια.

Ο γιαγιά Ντακ έφτιαξε μια τούρτα και προσπαθεί να την σώσει από τα χέρια τού Πασχάλη. Κάποια στιγμή, εμφανίζεται και ο Ντόναλντ με τα παιδιά και ή κλέβουν την τούρτα για να τη φάνε ή την κρύβουν για να κάνουν φάρσα στη γιαγιά. Χωρίς λόγια, άντε να καταλάβεις. Τελικά, μοιράζουν την τούρτα σε πέντε κομμάτια, με το σύστημα του… Οβελίξ και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Καλούτσικο σχέδιο, αλλά με έναν κακοζωγραφισμένο Ντόναλντ στο πρώτο καρέ τής τελευταίας σελίδας. Υπόθεση σχεδόν ανύπαρκτη, που καταφέρνει, όμως, να γίνει δυσνόητη. Δεν μου άρεσε. Πέντε.

Δεδομένου ότι η τούρτα προοριζόταν κυρίως για τον Πασχάλη, ο μόνος λόγος, που μπορώ να φανταστώ, γιατί η γιαγιά δεν τον άφηνε φάει, είναι ότι, έτσι που ήταν σχεδιασμένη αχνιστή αχνιστή, ήθελε να την αφήσει πρώτα να κρυώσει. Όμως, μια μαγείρισσα σαν τη γιαγιά Ντακ ξέρει ότι οι τούρτες δεν φτιάχνονται ζεστές και δεν θα την έφτιαχνε προτού κρυώσει τελείως το παντεσπάνι. Επομένως, δεν κατάλαβα τι συνέβαινε. Οι ιστορίες χωρίς λόγια θέλουν όση τέχνη και οι τούρτες τής γιαγιάς!

055

Συνεχίζουμε με την ιστορία μια ιστορία για τρεις, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ottavio Panaro.

Ο Ντόναλντ, ο Φέθρυ και ο Γκαστόνε έχουν πάει μαζί για κάμπινγκ. Το βράδυ, για να περάσει η ώρα, σκαρώνουν μια ιστορία με ήρωες τους εαυτούς τους. Ξεκινάει ο Ντόναλντ, συνεχίζει ο Γκαστόνε και ολοκληρώνει ο Φέθρυ. Πρόκειται για μια μάλλον απλοϊκή ιστορία για κάποια κλεμμένα σχέδια, όπου τα παπιά καταφέρνουν να πιάσουν τον κλέφτη.

Καλούτσικο σχέδιο, με κάποιες μάλλον επίτηδες κακοσχεδιασμένες βινιέτες, που πρέπει να είχαν σκοπό να δείξουν πόσο προχειροφτιαγμένη είναι η ιστορία, που αφηγούνται τα παπιά. Υπόθεση μάλλον απλοϊκή, όπως είπαμε και αδιάφορη. Ωραίο τέλος, όμως, με μια αναπάντεχη φάση, που βγάζει γέλιο. Έξι με εξήμισι.

089

Ακολουθεί η ιστορία ο άχρηστος τηλέγραφος, σε σενάριο Giorgio Martignoni και σχέδιο Luciano Milano, από τη σειρά ο βασιλιάς τού Κλοντάικ.

Ο Σκρουτζ διηγείται στον Ντόναλντ πώς έβγαλε χρήματα, συντομεύοντας έναντι αμοιβής τα τηλεγραφήματα που έστελνε ο κόσμος από το τηλεγραφείο τού Γλίτσα Λέρα και πώς γνωρίστηκε έτσι με τον συγγραφέα Τζακ Λόντον, βοηθώντας τον στο λογοτεχνικό του ξεκίνημα.

Ενδιαφέρουσα ιστορία, που προσπαθεί να προσθέσει κάτι στο παρελθόν τού Σκρουτζ, όπως το διαμόρφωσαν ο Μπαρκς και ο Ρόζα, χωρίς βέβαια, να καταφέρνει να φτάσει στο ύψος των ιστοριών τους, μια και εστιάζει σε δύο πολύ μικρές λεπτομέρειες. Ωραίο και το δέσιμο του παρόντος με το παρελθόν, το οποίο καταφέρνει να μας δείξει ότι, όσο κι αν ο Σκρουτζ δεν θέλει να το παραδεχτεί, η παλιά εκείνη εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αρκετά καλό και το σχέδιο, που προσπαθεί να είναι κλασικό, χωρίς κι αυτό να καταφέρνει να φτάσει το επίπεδο του σχεδίου των κλασικών Ιταλών σχεδιαστών ή, μάλλον, του Μπαρκς και του Ρόζα, μια και ο Γλίτσας Λέρας είναι σαφέστατα ο δικός τους. Επτά με επτάμισι.

103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία αντιαθλητική εκδρομή, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Ottavio Panaro.

Ο Ντόναλντ, ο Φέθρυ και ο Σκρουτζ βλέπουν μανιωδώς αθλητικές εκπομπές στη δορυφορική τηλεόραση του Γκαστόνε, αγνοώντας τη Νταίζυ και τη Τζένυ. Έτσι οι δύο πάπιες αποφασίζουν να πάνε καλοκαιρινές διακοπές μόνες τους. Κλείνουν θέση σε ένα γκρουπ ενός ταξιδιωτικού γραφείου. Όταν, όμως, φτάνουν εκεί, ο ταξιδιωτικός πράκτορας είναι δεμένος και φιμωμένος από τους Λύκους, οι οποίοι ήθελαν να κλέψουν το λεωφορείο τού γραφείου, για να το χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν τον παππού από τη φυλακή. Για να μην ειδοποιήσουν οι πάπιες την αστυνομία, οι Λύκοι αναγκάζονται να παραστήσουν τους ξεναγούς και να τις πάρουν μαζί τους, «ξεναγώντας» τες στα διάφορα λημέρια τους και παίρνοντάς τες μαζί στην απόδραση του παππού και στη ληστεία τού θησαυροφυλακίου, που ακολούθησε. Μέχρι να επέμβει η αστυνομία, οι δύο πάπιες δεν κατάλαβαν ότι οι Λύκοι τις κρατούσαν ομήρους. Μάλιστα, η Τζένυ ερωτεύτηκε και τον παππού. Φαίνεται ότι της αρέσουν οι ώριμοι άντρες!

Καλό μοντέρνο σχέδιο, αν και κάτι δεν μου πάει καλά στο πώς είναι σχεδιασμένη η Τζένυ. Έξυπνη ιδέα στην υπόθεση, αλλά κάπου έχασε στην υλοποίηση. Εξήμισι με επτά.

047

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 2982, που κυκλοφόρησε στις 22 Ιανουαρίου 2013, πλαισιωμένες από τρεις ιστορίες από το 2012 και μια μονοσέλιδη ιστορία από το 2011.

Πολύ καλή η πρώτη ιστορία, με τις συμπληρωματικές ιστορίες, πλην αυτής με την τούρτα, να είναι μέτριες προς καλές. Επτάμισι συνολικά στο τεύχος.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 104—ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΦΤΕΡΟ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 104.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s