Ο Ντόναλντ πρωτοπόρος τής χημείας

mvd34

Στη σελίδα 138 τού τριακοστού τετάρτου τόμου τής Μεγάλης Βιβλιοθήκης Ντίσνεϋ διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμα της ιστορίας ο τρελός χημικός:

Στο πρώτο καρέ της δεύτερης σελίδας της ιστορίας, ενώ περιγράφει ένα ελαφρώς αλλοπρόσαλο πείραμα, ο Ντόναλντ αναφέρεται στο μεθυλένιο CH₂, μια ασταθή ένωση του άνθρακα, της οποίας η ύπαρξη δεν είχε αποδειχθεί την εποχή που γράφτηκε η ιστορία. Το 1963 και το 1964, ο καθηγητής Τζόζεφ Μπ. Λάμπερτ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας στην Πασαντένα και ο Ρίτσαρντ Γκρίνγουωλντ από το Χάρβαρντ, έγραψαν στο Στούντιο Ντίσνεϋ για να επισημάνουν το γεγονός ότι είχε γίνει λόγος για την ιστορία του Καρλ Μπαρκς σε έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις, ενώ το επίμαχο καρέ χρησιμοποιήθηκε ως εικονογράφηση σε ένα σχετικό άρθρο στο δελτίο Chemical Engineering News το 1969 και στο σύγγραμμα Organic Chemistry των Ρόμπερτ Μόρρσον και Ρόμπερτ Μπόυντ το 1973.

Δεν ξέρω για σας, αλλά με το που διάβασα τα παραπάνω, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να δω τα εν λόγω άρθρα και συγγράμματα. Για μεν το Chemical & Engineering News (που τους ξέφυγε το “&” στο εισαγωγικό σημείωμα), πέρα από το ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε στις σελίδες 60–69 τού τεύχους 47 τού 1969 με τίτλο Carbene chemistry, δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι. Βρήκαμε όμως τη σχετική σελίδα από το βιβλίο των Μόρρισον (που τους ξέφυγε το “ι” στο εισαγωγικό σημείωμα) και Μπόυντ!

mb309

Εικόνα 9.13. Αποδείξεις πρώιμης (1949) έρευνας για το μεθυλένιο, CH₂, από τον Ντ. Ντακ. (Όπως τις ξέθαψαν οι καθηγητές P. P. Gaspar και G. S. Hammond τού Ινστιτούτου Τεχνολογίας τής Καλιφόρνιας.)

Να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω εμφανίζονται σε ένα κατά τα άλλα σοβαρότατο σύγγραμμα οργανικής χημείας με πάνω από 1200 σελίδες! Θα πρέπει, άραγε, να το περάσουμε στο I.N.D.U.C.K.S.;

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ντίσνεϋ and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο Ντόναλντ πρωτοπόρος τής χημείας

  1. Ο/Η vellevelle λέει:

    Χα, τι σκέφτηκες μα και τι βρήκες κιόλας!
    Έχω την αίσθηση πώς ναι, έστω και μόνο για την προσέγγιση που έκανες στο ζήτημα!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.