ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 108—Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 108 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον δημοσιογράφο Γκούφυ να ετοιμάζεται να μοιραστεί το μεσημεριανό του με τον Πλούτο στην κορυφή ενός υπό κατασκευήν ουρανοξύστη. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο δημοσιογράφος και το λαγωνικό, σε σενάριο Teresa Radice και σχέδιο Stefano Turconi.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στο Μίκυ Σίτυ, υποψήφιοι είναι ο δήμαρχος Οράτιος και ο Βαν Φαντ, ο διευθυντής τής εφημερίδας τού δημοσιογράφου Γκούφυ. Μια σειρά από ατυχή γεγονότα έχουν ρίξει κατακόρυφα τη δημοτικότητα του Οράτιου, και η μόνη του ελπίδα να ανακτήσει κάπως τη δημοτικότητά του είναι να καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, και ο ουρανοξύστης αυτός να προκύψει ψηλότερος από τον ουρανοξύστη, που χτίζει ο Βαν Φαντ. (Δεν λέει και πολλά για τους κατοίκους τού Μίκυ Σϊτυ, το ότι κάτι τέτοιο θα τους επηρέαζε.) Ήταν, όμως, τα ατυχή γεγονότα πραγματικά ατυχή; Θα καταφέρει ο Οράτιος να ολοκληρώσει τον ουρανξύστη, ώστε να επανεκλεγεί;

Το σχέδιο είναι υπέροχο και χάλια συνάμα. Τα υπόβαθρα είναι εντυπωσιακά, αλλά οι χαρακτήρες είναι κακοσχεδιασμένοι και μουτζουρωμένοι με αυτή τη μοντέρνα, υπερβολική σκίαση. Η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα, αν και από την πρώτη στιγμή ξέρουμε ότι πίσω από την ατυχία τού Οράτιου κρύβεται ο Βαν Φαντ, οπότε εστιάζουμε στο αν και πώς θα αποκαλυφθεί η σκευωρία. Όσο για το ρόλο τού δημοσιογράφου Γκούφυ, αυτός είναι δευτερεύων, καθώς ο ήρωας τής ιστορίας είναι ο Πλούτο. Οκτώ.

037

Ακολουθεί η ιστορία ο άλλος Ντόναλντ, σε σενάριο Giorgio Salati και Michele Mazzon.

Μετά από μια σύγκρουση με τον Εμίλ Κόρακα, ο Φάντομ Ντακ εκσφενδονίζεται σε μια παράλληλη διάσταση, όπου ο Σκρουτζ έχει βγει στη σύνταξη, ο Ντόναλντ έχει κρεμάσει τη μπέρτα του και έχει αναλάβει το θησαυροφυλάκιο, και οι Λιμνουπολίτες έχουν αρχίσει να αισθάνονται την απουσία τού Φάντομ Ντακ. Θα καταφέρει ο Ντόναλντ να πείσει τον άλλο του εαυτό, να ξαναγίνει ο Φάντομ Ντακ, ή θα αναγκαστεί να γίνει εκείνος ο Φάντομ Ντακ αυτής της διάστασης;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και ωραία υπόθεση με όμορφο τέλος. Οκτώ και εδώ.

071

Συνεχίζουμε με την ιστορία το φιλοχρήματο τέρας, σε σενάριο και σχέδιο Sergio Cabella.

Ενώ τα παιδιά παίζουν τους πειρατές, περνάει από εκεί ο Σκρουτζ, και η Μπουμπού παρατάει το παιχνίδι για να ακολουθήσει τον Σκρουτζ και να μάθει από τον κατ’ εξοχήν ειδικό για τις μπίζνες. Θα μεταμορφωθεί, λοιπόν, η Μπουμπού σε ένα φιλοχρήματο τέρας, όπως φοβούνται τα παιδιά;

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι το σχέδιο είναι πολύ καλό, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για ιστορία με τον Τζούνιορ. Ιστορία με τον Τζούνιορ, είπαμε; Μάλλον όχι, καθώς η κεντρική ηρωίδα αυτής της ιστορίας είναι η Μπουμπού. Ενδιαφέρουσα ιστορία, με τη Μπουμπού να ερμηνεύει κάπως παράξενα τη συμβουλή, που της έδωσε ο Σκρουτζ, αλλά λείπει αυτή η παιδικότητα, που έχουν οι ιστορίες τού Τζούνιορ. Επομένως, θα βάλουμε μόνο επτά με επτάμισι.

091

Ακολουθεί η ιστορία ραδιοφωνική εισβολή, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Ο Φέθρυ είναι αραχτός στην παραλία και ακούει ραδιόφωνο, το οποίο παίζει μια εκπομπή στο στυλ του διαβόητου πόλεμου των κόσμων. Πανικόβλητος, φεύγει από την παραλία, πάει στην εξοχή και αρχίζει να σκάβει με τα χέρια μια τρύπα, για να… χμ… δεν κατάλαβα γιατί. Κάπου εκεί αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για έργο φαντασίας, οπότε ο Φέθρυ, τσαντισμένος, αρχίζει να τα σπάει όλα, ακόμη και… καλύτερα να μην το πάρει το ποτάμι και χαλάσει την έκπληξη.

Γενικά το σχέδιο του Faccini έχει κάτι που δεν μ’ αρέσει. Για την υπόθεση, τώρα, όταν αναλώνει τέσσερις από τις έξι σελίδες τής ιστορίας, δείχνοντας τον Φέθρυ ν’ ακούει ραδιόφωνο, καταλαβαίνετε ότι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι πιο βαρετό. Η όλη ιστορία αποτελεί ουσιαστικά ένα παρατραβηγμένο στήσιμο για τα τελευταία τέσσερα καρέ. Ακριβώς, όμως, επειδή το παρατραβά, αντί να γελάσω με την έκπληξη, η αντίδρασή μου ήταν «επιτέλους, να τελειώνουμε». Έξι.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ανταλλαγή σπιτιών, σε σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Graziano Barbaro.

Ο Ντόναλντ ανταλλάσσει για την περίοδο των διακοπών το σπίτι του με μια οικογένεια από τη Χηνούπολη. Η οικογένεια, όμως, έχει το κακόηχο όνομα Μακ Χούλιγκαν, οπότε ο Ντόναλντ κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, φοβούμενος ότι θα του διαλύσει το σπίτι. Έτσι, θα αποφασίσει να γυρίσει πίσω, να τους τσακώσει στα πράσα, με τις αναμενόμενες ολέθριες γι’ αυτόν συνέπειες.

Καλούτσικο σχέδιο, και ενδιαφέρουσα υπόθεση, όπου στο πρώτο μισό ανησυχούμε μαζί με τον Ντόναλντ, προσπαθώντας κι εμείς να καταλάβουμε αν έχει δίκιο ή όχι. Και, βέβαια, από τη στιγμή, που ο Ντόναλντ επιστρέφει στο σπίτι του, αρχίζει η υπέρτατη ταινία καταστροφής! Οκτώ και εδώ.

036

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε άλλο ένα εκλεκτικό τεύχος, με επιλογή ιστοριών από διάφορα τεύχη τού Topolino, που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2005 και 2012.

Πολύ καλές οι δύο πρώτες και η τελευταία ιστορία. Αρκετά καλή και ιστορία με τον Τζούνιορ, αν και υποδεέστερη από τις περισσότερες ιστορίες τής σειράς. Μόνο η ιστορία με τον Φέθρυ κάνει λίγη κοιλιά. Επτάμισι με οκτώ, λοιπόν, συνολικά για το τεύχος.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 108—Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση τού τεύχος 108 τού νέου Μίκυ Μάους.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.