ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 110—ΦΙΛΟΣ & ΕΧΘΡΟΣ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 110 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Φάντομ Ντακ να ποζάρει κορδωτός και καμαρωτός, ενώ ο τρελός δόκτωρ ετοιμάζεται να του χυμήξει. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία φίλος & εχθρός, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Corrado Mastantuono.

Ο Κύρος είναι εξουθενωμένος, καθώς ο Σκρουτζ τον βάζει να του φτιάχνει τη μια εφεύρεση μετά την άλλη και μάλιστα χωρίς αμοιβή. Ο Ντόναλντ, ως Φάντομ Ντακ, αναλαμβάνει να διορθώσει τα πράγματα, τουλάχιστον ως προς το δεύτερο σκέλος. Όταν φτάνει στο θησαυροφυλάκιο, για να πείσει τον Σκρουτζ, να πληρώσει τον Κύρο, βρίσκει σε εξέλιξη μια επίθεση των Λύκων με αλλόκοτο εξοπλισμό. Οι Λύκοι εξουδετερώνονται μεν εύκολα, αλλά η επίθεση αποδεικνύεται ότι ήταν απλώς ένας αντιπερισπασμός από κάποιον τρελό δόκτορα, ο οποίος είχε προμηθεύσει τους Λύκους με τον εξοπλισμό, που χρησιμοποίησαν, και ο οποίος βάλθηκε να κλέψει όλη την περιουσία τού Σκρουτζ. Ποιος είναι αυτός ο τρελός δόκτωρ; Θα καταφέρει να τον εξουδετερώσει ο Φάντομ Ντακ και μάλιστα για τα καλά;

Μέτριο προς άσχημο σχέδιο, αλλά αρκετά καλή ιστορία. Αν και είχαν δοθεί αρκετές νύξεις για την ταυτότητα του τρελού δόκτορα, μέχρι αυτή να αποκαλυφθεί, νόμιζα ότι επρόκειτο για τέχνασμα του Σκρουτζ, ώστε να εξαφανιστούν τα χρήματά του και να μην ξέρουν οι Λύκοι πού να πάνε για να τα κλέψουν. Έτσι, η αποκάλυψη ήταν, για μένα τουλάχιστον, μια έκπληξη. Επτά με επτάμισι, λοιπόν.

039

Ακολουθεί η ιστορία το καυτερό σαλάμι, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Για να μπορέσει να συνεχίσει να φτιάχνει το παραδοσιακό του σαλάμι… μελιτζάνας, ο Τζιμ ο Τρομερός θα πρέπει να πάρει την σχετική πιστοποίηση από τον Λούντβιχ. Όμως, ο γείτονάς του θέλει με κάθε τρόπο να τον εμποδίσει.

Κι εδώ το σχέδιο είναι ασχημούτσικο. Όμως, σε αντίθεση με την προηγούμενη ιστορία και η υπόθεση είναι μάλλον αδιάφορη, οπότε θα βάλουμε γύρω στο πέντε.

069

Συνεχίζουμε με την ιστορία μπίζνες στο πέλαγος, σε σενάριο Alessandro Mainardi και σχέδιο Marco Palazzi.

Όλοι οι εκατομμυριούχοι τής Λιμνούπολης έχουν μανία με τα γιοτ, οπότε περιφρονούν τον Σκρουτζ, που για να κάνει οικονομία, δεν έχει δικό του σκάφος. Έτσι, ο Σκρουτζ αναγκάζεται να ναυπηγήσει το μεγαλύτερο και ακριβότερο γιοτ απ’ όλα, ώστε οι συνάδελφοί του να συνεχίσουν να κάνουν δουλειές μαζί του. Αν και η τσιγκουνιά του δεν θα του επιτρέψει να μην κόψει κάτι από κάπου, τελικά θα τα καταφέρει να ξαναπάρει την πρωτιά ανάμεσα στους επιχειρηματίες τής Λιμνούπολης.

Σχέδιο κάπως καλύτερο, αλλά πάλι μάλλον αδιάφορη υπόθεση, οπότε θα βάλουμε μόνο λίγο παραπάνω: πεντέμισι.

095

Ακολουθεί η ιστορία άσκηση επιβίωσης, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Ο Κύρος ταξιδεύει σε μία κρουαζιέρα, που κέρδισε ως βραβείο σε ένα διαγωνισμό εφευρετών. Σε μια εκδρομή με βάρκα, μια ξαφνική καταιγίδα ρίχνει τον Κύρο και τους συνεπιβάτες του σε ένα νησί. Ευτυχώς, ένας από τους επιβάτες είναι εκπαιδευμένος σε θέματα επιβίωσης, αν και περισσότερο στο θεωρητικό κομμάτι παρά στην πράξη. Από την άλλη, ο Κύρος έχει μαζί του το βαλιτσάκι με τα εργαλεία του.

Αρκετά καλό σχέδιο και μια υπόθεση που ξεκινάει καλά, αλλά τελειώνει κάπως απότομα. Εκεί που θα περίμενες να κορυφωθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στους στην τεχνολογία τού Κύρου και στη δύναμη τού ανταγωνιστή του, έρχεται η σωτηρία από το πουθενά, και οι ναυαγοί επιστρέφουν στο κρουαζιερόπλοιό τους. Έξι.

113

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία σπορ στην άμμο, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Francesco Guerrini.

Ο Ντόναλντ βρίσκεται στην παραλία. Αντί να τεμπελιάζει στην ξαπλώστρα, αποφασίζει να παίξει μπητς βόλλεϋ με κάποιους άλλους. Όμως, είναι αρκετά ατζαμής, και γρήγορα τον διώχνουν. Εδώ εμφανίζεται ο Κύρος, ο οποίος τού δίνει ένα βραχιόλι, που στέλνει σήματα στον εγκέφαλό του, τα οποία τον καθοδηγούν να παίζει το άθλημα της αρεσκείας του. Το προγραμματίζουν για μπητς βόλλεϋ και όλα πάνε καλά, μέχρι που η μπάλα χτυπά το βραχιόλι, το οποίο αρχίζει να στέλνει στον εγκέφαλο τού Ντόναλντ σήματα για οποιοδήποτε άλλο άθλημα εκτός από μπητς βόλλεϋ!

Αλλόκοτο σχέδιο, αλλά πλακατζίδικη ιστορία, που βγάζει γέλιο. Εξήμισι. (Έτσι που πήγαμε, άλλες επτά ιστορίες να είχε το τεύχος, και θα φτάναμε το δεκάρι. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει άλλες ιστορίες.)

038

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

 • Η επιστροφή τού Μαντ Δόκτωρ, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Corrado Mastantuono. Δεν ξέρω για σας, αλλά ενώ αυτό το φραγκολεβαντίνικο «μαντ δόκτωρ» στη διαφήμιση τού σημερινού τεύχους, όπου φαινόταν ότι θα ήταν ο τίτλος τής ιστορίας, με εξενεύριζε, καθώς ούτε στα Αγγλικά (μαντ ντόκτορ) είναι ούτε στα Ελληνικά (τρελός δόκτωρ), στη διαφήμιση του επομένου τεύχους με εξοργίζει, καθώς το αφήνουν άκλιτο. Μπορεί η λέξη «δόκτωρ» να προέρχεται από τα Λατινικά (και γι’ αυτό στην καθαρεύουσα κλίνεται με ωμέγα, αντί με όμικρον), αλλά δεν παύει να είναι ελληνική και να κλίνεται: ο δόκτωρ, του δόκτωρος ή τού δόκτορα. Αφήστε, που στο πρωτότυπο δεν ήταν καν doctor, αλλά… ducktor!
 • Οξεία γλωσσική μεταμόρφωση, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Nicola Tosolini.
 • Η εκδρομή τού τρόμου (ή κάπως έτσι), σε σενάριο Gabriele Mazzoleni και σχέδιο Ottavio Panaro.
 • Το μυστικό  τού Μάρκου Αντωνίου (ή κάπως έτσι), σε σενάριοManuela Marinato και σχέδιο Lara Molinari.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 2593, που κυκλοφόρησε στις 9 Αυγούστου 2005, πλαισιωμένες από μια επιλογή ιστοριών, περιλαμβανομένης και της κύριας ιστορίας, από διάφορα άλλα τεύχη τού Topolino, που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2010 και 2011.

Ένα μάλλον μέτριο τεύχος, που το σώζει κυρίως η πρώτη ιστορία. Συνολικά θα βάλουμε γύρω στο έξι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 110—ΦΙΛΟΣ & ΕΧΘΡΟΣ

 1. Ο/Η Sisiphus (@LordSisiphus) λέει:

  Κρίτωνα δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και με το δικό σου τεύχος αλλά στο δικό μου η ποιότητα χαρτιού μοιάζει με του Μίκυ Μάους επί Τερζόπουλου. Άσχημη έκπληξη…

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Δεν το έχω μπροστά μου το τεύχος, αλλά δεν μου έκανε κάποια κακή αίσθηση το πρωί. Όσο για το χαρτί επί Τερζόπουλου, τα τελευταία χρόνια/δεκαετίες ήταν καλής ποιότητος, γυαλιστερό και ίσως μια ιδέα παχύτερο (άρα ακριβότερο) από αυτό που χρησιμοποιεί η Καθημερινή.

   Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Τελικά μια χαρά μού φαίνεται το χαρτί.

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 110.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.