Μεταφραστικά σφάλματα 8

XIN118

Η ιστορία η θεαματική παράσταση, που δημοσιεύτηκε στις Χαρούμενες Ιστορίες 118, ξεκινάει με το παραπάνω καρέ. Εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχει κάτι το περίεργο. Κοιτάξτε, όμως, το φορτηγό στο δεξί μέρος τής εικόνας. Γράφει «ΤΑΧΥΔ…», δηλαδή ταχυδρομείο. Αν, όμως, πρόκειται για ταχυδρομικό όχημα, τι τη θέλει τη σκάλα; Για να μπαίνει ο ταχυδρόμος στα σπίτια από τα παράθυρα των πάνω ορόφων και να μας παραδίδει την αλληλογραφία, είτε θέλουμε να την παραλάβουμε είτε όχι; Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.

CND14

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Κοιτάζοντας το πρωτότυπο, βλέπουμε ότι στο φορτηγό έγραφε “POST…”, που θα μπορούσε να σημαίνει post office, δηλαδή ταχυδρομείο.

XIN7

Κάπου εδώ, ο Έλληνας μεταφραστής, που επιμελήθηκε την πρώτη δημοσίευση της ιστορίας στην Ελλάδα, στο Τσιπ & Ντέηλ 7, καταλαβαίνοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά μη μπορώντας να βρει τι, σήκωσε τα χέρια και αποφάσισε να μην βάλει καμία επιγραφή στο φορτηγό.

Όμως, ας κοιτάξουμε την εικόνα λίγο πιο προσεκτικά. Στο βάθος υπάρχει ένας εργάτης, που κολλάει τη μεγάλη διαφημιστική αφίσα, που κοιτάζουν ο Τσιπ και ο Ντέηλ. Πίσω από το φορτηγό υπάρχει ο κουβάς με την κόλλα και τα κομμάτια της αφίσας. Το φορτηγό, λοιπόν, δεν είναι του ταχυδρομείου, αλλά του αφισοκολλητή! Επομένως, στο πρωτότυπο η επιγραφή στο φορτηγό δεν πρέπει να ήταν “POST OFFICE” αλλά “POSTERS” (αφίσες), οπότε στην ελληνική μετάφραση θα μπορούσε να γράφει «ΑΦΙΣ…» (αφίσες ή αφισοκολλήσεις).

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s