ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 121—ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΟΧΩΡΙΟΥ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 121 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Τζούνιορ και τον Μπουλ να χοροπηδάνε πάνω σε pogo sticks. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία τα μυστικά τού Παπιοχωριού, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Ο Τζούνιορ δουλεύει ως βοηθός στην τοπική εφημερίδα, μοιράζοντάς την στους συνδρομητές, κάνοντας διάφορες αγγαρείες για τον εκδότη και γενικά κάνοντας οτιδήποτε εκτός απ’ το να γράφει άρθρα, που είναι αυτό πραγματικά θέλει. Έτσι, αποφασίζει να βγάλει δική του εφημερίδα, την οποία μοιράζει ως δήθεν ένθετο με την κανονική, για να τη μάθει ο κόσμος. Ως υλικό χρησιμοποιεί τα διάφορα κουτσομπολιά, που ακούνε τα παιδιά από τους μεγάλους, οι οποίοι δεν τους δίνουν σημασία, όταν μιλάνε μεταξύ τους. Η εφημερίδα έχει επιτυχία, αλλά πολύς κόσμος βρίσκει τον μπελά του. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν ο εκδότης τής εφημερίδας μοιάζει να έπεσε θύμα απαγωγής. Τελικά, όμως, όλα θα έχουν αίσιο τέλος.

Καλό σχέδιο για ιστορία με τον Τζούνιορ και αρκετά καλή υπόθεση, η οποία όμως δείχνει να αποτελείται από δύο ασύνδετα μέρη (η κουτσομπολίστικη εφημερίδα και η απαγωγή), ενώ το κομμάτι με την εφημερίδα τού Τζούνιορ ήθελε κάτι παραπάνω. Επτάμισι με οκτώ μόνον, που για ιστορία με τον Τζούνιορ είναι πολύ χαμηλός βαθμός.

043

Ακολουθεί η ιστορία αναπάντεχη συμμαχία, σε σενάριο Stefania Lepera και σχέδιο Vitale Mangiatordi.

Η Μάτζικα καταφέρνει να κλέψει τη δεκάρα τού Σκρουτζ, όταν εκείνος λείπει σε ταξίδι. Αντί να τη λιώσει στο Βεζούβιο, φτιάχνει κάποιο φίλτρο, που στέλνει πράγματα σε άλλη διάσταση, δίνοντας έτσι καιρό στον Σκρουτζ να πάει στο εργαστήριο τής Μάτζικα. Ακολουθεί συμπλοκή, κατά την οποία το κοράκι τής Μάτζικα και η δεκάρα τού Σκρούτζ λούζονται με το φίλτρο και εξαφανίζονται. Παρ’ όλο που η Μάτζικα είχε φτιάξει ολόκληρο τσουκάλι φίλτρο, και αυτό που χρησιμοποιήθηκε ήταν μόνο ένα μπουκαλάκι, άλλο φίλτρο δεν υπάρχει, και τα υλικά που απαιτούνται, για να φτιαχτεί άλλο, είναι πανάκριβα. Καθώς η Μάτζικα δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα, και ο Σκρουτζ δεν ξέρει να φτιάχνει φίλτρα, οι δύο εχθροί θα συμμαχίσουν, για να μπορέσουν να πάρουν πίσω το κοράκι και τη δεκάρα. Θα τα καταφέρουν να συνεργαστούν;

Μέτριο σχέδιο, λογικά κενά και υπόθεση που κάτι της λείπει, αν και κάπως τη σώζουν οι διάφορες αστείες φάσεις τής αναζήτησης των υλικών τού φίλτρου, οι οποίες βγάζουν κάποιο γέλιο. Εξήμισι με επτά.

071

Συνεχίζουμε με την ιστορία πεισματάρης τυφλοπόντικας, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Michele Mazzon.

Ο Φέθρυ αποφάσισε να φυτέψει καρότα στον κήπο του. Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι που επισκέφθηκε τον κήπο ένας τυφλοπόντικας. Ακολουθώντας τη συμβουλή τού Ντόναλντ, Ο Φέθρυ προσπαθεί να μεταφέρει τον τυφλοπόντικα κάπου μακρυά, για να απαλλαγεί από δαύτον. Όμως, όσο μακρυά και να τον πάει, ο τυφλοπόντικας την άλλη μέρα έχει επιστρέψει.

Μέτριο προς άσχημο σχέδιο και εδώ, με ένα Φέθρυ εντελώς εκτός χαρακτήρος, σε ένα ρόλο που θα ταίριαζε περισσότερο στον Ντόναλντ, και με τον Ντόναλντ σε ένα ρόλο, που θα μπορούσε να τον παίξει ο Λούντβιχ ή ο Κύρος. Η ιστορία ουσιαστικά αποτελεί ένα στήσιμο για το γκαγκ του τελευταίου καρέ, που ήταν εντελώς αναπάντεχο. Γι’ αυτό και μόνο, θα βάλουμε ένα επτά.

079
103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία διπλή ανατροπή, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Valerio Held. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, τα οποία, όπως και στην Ιταλία, τα διαβάζουμε στο ίδιο τεύχος.

Κάθε τόσο, ο δήμαρχος ορίζει τον αρχηγό τής αστυνομίας. Αυτή τη φορά, αντί να ξαναδιορίσει τον Ο’ Χάρα, σκέπτεται να διορίσει κάποιον με μεγαλύτερη δημοτικότητα, καθώς οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο αρχηγός τής αστυνομίας θα πρέπει να είναι νέος, ψηλός, με κατσαρά καστανά μαλλιά. Ο Ροκ Νταμάρης, ας πούμε, που βασικό (και μοναδικό) του προτέρημα είναι η κόμμωσή του!

Αν ο Ο’ Χάρα μπορούσε να συλλάβει τον Μαύρο Πητ ή το Μαύρο Φάντασμα, θα είχε εξασφαλισμένο τον αναδιορισμό του. Όμως, ο Πητ έχει αποφυλακιστεί και κάθεται στα αυγά του, ενώ το Φάντασμα κρύβεται, και δεν ξέρει κανείς πού βρίσκεται. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δραπέτευσε και ο διάσημος κλέφτης Φίφης Ριφιφής, που τον είχε συλλάβει κάποτε ο Ο’ Χάρα, μετά από μια σειρά θεαματικών κλοπών.

Ο Ριφιφής ετοιμάζει μία κινηματογραφική κλοπή ενός χρυσού αγάλματος από το μουσείο, με τη συνεργασία τού Πητ και του Φαντάσματος. Θα τα καταφέρει ή θα πέσει τελικά στα χέρια τού Ο’ Χάρα; Ποιος θα διοριστεί τελικά στη θέση τού αρχηγού τής αστυνομίας;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, με εξαίρεση ίσως τον Ριφιφή, που δεν μου άρεσε πώς ήταν σχεδιασμένος. Η ιστορία ουσιαστικά αποτελείται από δύο τμήματα. Μια αστεία ιστορία πλαίσιο, με την επιλογή τού νέου αρχηγού τής αστυνομίας και μία με τη θεαματική κλοπή, με τις δύο ιστορίες να παντρεύονται κάπως αναπάντεχα στο τέλος.

Διαβάζοντας την ιστορία χωρίς πολλή κριτική σκέψη, θα την έβρισκε κανείς πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Όμως, υπάρχουν πολλά λογικά κενά. Πώς μετέφεραν με τα χέρια το άγαλμα έξι τόνων από το τραίνο στο φορτηγό τους; Αφού το είχαν ήδη στην κατοχή τους στο φορτηγό τους, γιατί το πήγαν στο μουσείο, απ’ όπου θα έπρεπε να το ξανακλέψουν; Πώς έβαλε μόνος του ο Πητ το άγαλμα των έξι τόνων στο βαγονέτο; Με δεδομένο το τέλος τής ιστορίας, πού βρέθηκε το τούνελ, που χρησιμοποίησαν; Τέλος, δεδομένου ότι η κλοπή τελικά διαπράχθηκε, γιατί δεν τιμωρήθηκαν αυτοί που την οργάνωσαν; Τέλος, το Φάντασμα είναι τελείως εκτός χαρακτήρος στην τελευταία σκηνή με τον Ριφιφή, όπου άλλη θα έπρεπε να ήταν η συμπεριφορά τού Φαντάσματος απέναντί στον Ριφιφή.

Χωρίς όλα αυτά, θα έβαζα στην ιστορία ένα περιποιημένο οκτώ. Δεδομένων όλων αυτών, όμως, πάνω από εξήμισι με επτά δεν μπορώ να βάλω.

042

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 3119, που κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, συμπληρωμένες με δύο παλαιότερες ιστορίες από το μακρινό 2004.

Γυρίστε το κουμπάκι τού εγκεφάλου σας στο «OFF», για να μπορέσετε να απολαύσετε το τεύχος, στο οποίο συνολικά θα βάλουμε γύρω στο επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 121—ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΟΧΩΡΙΟΥ

 1. Ο/Η demiscy λέει:

  Το εξώφυλλο του 122 είχε χρησιμοποιηθεί και στο TOPOLINO? Μου φαίνεται ότι το ξαναείδα και μαλιστα πρόσφατα.
  Πάντως το βλέπω πολύ θετικό που θα τις δημοσιεύσουν και ακομα καλύτερα αν θα ειναι συνεχόμενες.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 121.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.