ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 126—ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΡΙΞΜΠΟΥΡΓΚ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 126 τού νέου Μίκυ Μάους, με ένα φάντασμα (να είναι αυτό τού τίτλου τής κύριας ιστορίας ή κάποιο άλλο;) να φαντάζει απειλητικά πάνω από τον Μίκυ και τον Γκούφυ. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

008

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το φάντασμα του Φρίξμπουργκ, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Βρισκόμαστε στα 1870. Ο Μίκυ, συνοδευόμενος από τον Γκούφυ, πηγαίνει ως κτηνίατρος σε ένα χωριό τής Ελβετίας, προσκεκλημένος τού διοικητή τού χωριού Ο’ Χάρα, επειδή οι αγελάδες τού χωριού (για να μην πούμε τίποτε για τους χωρικούς) είναι τρομοκρατημένες από ένα φάντασμα, που κυκλοφορεί στο χωριό με τη μορφή ενός παιδιού ντυμένου στα άσπρα, παίζοντας με μια άσπρη μπάλα, και δεν κατεβάζουν γάλα. Βέβαια, όταν βλέπουμε ότι ο μόνος, που δεν είναι τρομοκρατημένος, είναι ο χερ Σβαρτς (ήτοι το μαύρο φάντασμα) και ότι έχει για τσιράκια τον Ζουμπά τον κοντοπίθαρο και τον επικίνδυνο Νταν Φοβέρα (καιρό είχαμε να τους δούμε!) δεν δυσκολευόμαστε να φανταστούμε ούτε ποιος κρύβεται από πίσω ούτε ποιος παριστάνει το φάντασμα. Όμως, ο τρόπος, με τον οποίον τους ξεσκεπάζει ο Μίκυ, είναι ευρηματικότατος.

Πολύ ωραία ιστορία φαντασμάτων, με το τον Μίκυ σχεδόν να μας κάνει να πιστέψουμε, μαζί με τους κακούς, ότι το φάντασμα πράγματι υπάρχει, και με το τελευταίο καρέ, εκεί που νομίζαμε ότι όλα έχουν διαλευκανθεί, να θολώνει τα νερά. Το σχέδιο είναι καλό, μοντέρνο, αν και κάτι δεν μου πάει καλά με τους πιο  «ανθρώπινους» χαρακτήρες, όπως ο Ο’ Χάρα. Οκτώ με εννέα.

Στην Ιταλία η ιστορία συνοδευόταν από ένα δεκασέλιδο συνοδευτικό άρθρο, με τίτλο Benvenuti a Borgospettro Park (=καλώς ήρθατε στο πάρκο τού Φρίξμπουρκ), σε κείμενο Barbara Garufi και Mara Ghinelli και σχέδιο Blasco Pisapia, το οποίο, ευτυχώς ή δυστυχώς, εμείς δεν θα διαβάσουμε.

049

Ακολουθεί η ιστορία η μάχη τής μαρμελάδας, σε σενάριο Bruno Concina και σχέδιο Lara Molinari.

Όλοι τρώνε τις μαρμελάδες τού Ρόμπαξ, διότι έχει βάλει κάποια διάσημη σταρ να τις διαφημίζει, με αποτέλεσμα κανείς να μην τρώει τις μαρμελάδες τού Σκρουτζ. Ο Σκρουτζ θέλει να περάσει στην αντεπίθεση, αλλά οι μεγάλοι σταρ θέλουν αντίστοιχα μεγάλες αμοιβές. Έτσι, αναθέτει στον Ντόναλντ να διαφημίσει τις μαρμελάδες του, κάνοντας διάφορα επικίνδυνα κατορθώματα μπροστά στις κάμερες, λέγοντας στο τέλος ότι τα κατάφερε χάρις στις μαρμελάδες τού Σκρουτζ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα κάνει πάντα θάλασσα. Δεν ξεχνάει, όμως, να πει, όταν τον περιμαζεύουν, ότι τα κατάφερε χάρις στις μαρμελάδες! Όμως, ο κόσμος γελάει με τα παθήματα τού Ντόναλντ, η διαφημιστική εκστρατεία έχει επιτυχία, και ο Ντόναλντ γίνεται σταρ, τουλάχιστον μέχρι να μαθευτεί ότι στο σπίτι του τρώει μόνο τις μαρμελάδες τής γιαγιάς Ντακ!

Το σχέδιο είναι μέτριο, αλλά η ιστορία είναι εξωφρενικά αστεία. Από τα πολλά γέλια στραβοκατάπια και κόντεψα να πνιγώ! Λίγο το τέλος ήταν κάπως χλιαρό, αλλά κάπως έπρεπε να τελειώσει η ιστορία, επαναφέροντας τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση. Το σχέδιο ήταν μάλλον μέτριο, αλλά ποιος το πρόσεχε. Οκτώ με εννέα και εδώ.

077

Συνεχίζουμε με την ιστορία η κλειδαριά των βράχων, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Maurizio Amendola.

Ο Σκρουτζ, ακολουθώντας τις σημειώσεις ενός εξερευνητή, πηγαίνει στη χώρα των Πετροκέφαλων, για να βρει τον θησαυρό τους και τον βρίσκει, αν και τελικά δεν θα μπορέσει να τον πάρει μαζί του.

Για να είμαι ειλικρινής, ξεφυλλίζοντας το τεύχος, περίμενα να διαβάσω μια ιστορία με υπόθεση στο στυλ τού Cimino. Όμως ο μόνος λόγος που δεν λέω ότι το σχέδιο και η υπόθεση κάνουν μόνο για φανζίν, είναι ότι έχουμε διαβάσει απείρως καλύτερες ιστορίες σε φανζίν. Απαράδεκτα και τα δύο. Για να μην τους βάλω πέντε, λοιπόν, που είναι πολύ καλός βαθμός, τους βάζω τέσσερα.

106

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ντέρμπυ επιβίωσης, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Alessandro Gottardo. Πρόκειται για μια ιστορία σε τέσσερα μικρά μέρη, τα οποία στην Ιταλία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες, εμείς όμως θα τα διαβάσουμε όλα μαζί.

Ο Φέθρυ αναλαμβάνει πρόεδρος και προπονητής τής θρυλικής(;) ομάδας Ατλέτικο Κανονέιρο, που έτσι και δεν κερδίσει στον επόμενο αγώνα, θα υποβιβαστεί στην τρίτη ερασιτεχνική κατηγορία και το γήπεδό της θα κατεδαφιστεί και θα μετατραπεί σε μάντρα για μεταχειρισμένες μπετονιέρες. Θα μπορέσουν οι άσχετοι παίκτες τής ομάδας του να νικήσουν;

Αντίθετα με την προηγούμενη ιστορία, εδώ περίμενα να διαβάσω κάτι εντελώς αδιάφορο. Όμως, τα φαινόμενα και πάλι με απάτησαν, οπότε πάλι κόντεψα να πνιγώ απ’ τα γέλια! Το σχέδιο είναι καλούτσικο, αλλά και πάλι ούτε που το προσέχεις μέσα στο πανδαιμόνιο. Οκτώ με εννέα και εδώ.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την αρχή τής ιστορίας το μικρό κάστρο στο λιβάδι, σε σενάριο και σχέδιο Silvia Ziche. Η ιστορία είναι σε 13 μέρη και έχει συνολικά 160 σελίδες, οπότε σίγουρα δεν θα τη διαβάσουμε ολόκληρη. Παρά την προφανή αναφορά τού ελληνικού τίτλου στη σειρά το μικρό σπίτι στο λιβάδι, δεν πρόκειται για παρωδία αυτής τής σειράς, αλλά της ιταλικής Elisa di Rivombrosa. (Ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος είναι Paperina di Rivondosa.)

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 3022, που κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου 2013, συμπληρωμένες με δύο παλιότερες ιστορίες, που κυκλοφόρησαν το 2004 και το 2005.

Με εξαίρεση την ιστορία με τον Σκρουτζ, το τεύχος ήταν εξαιρετικό, με μία υπέροχη πρώτη ιστορία, συμπληρωμένη με δύο εξαιρετικά αστείες ιστορίες. Θα κόψουμε κάτι για την ιστορία με τον Σκρουτζ και θα βάλουμε οκτώ με οκτώμισι.

(Πω, πω, πω, ακόμα γελάω!)

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 126—ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΡΙΞΜΠΟΥΡΓΚ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 126.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.