ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 127—το Μικρό Κάστρο στο Λιβάδι

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 127 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Ντόναλντ να γλυκοκοιτάζει μια γιγαντιαία Νταίζυ, στο πρώτο ίσως Μίκυ Μάους, όπου ο τίτλος τής κύριας ιστορίας είναι γραμμένος με πεζά γράμματα. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

005

Το τεύχος ξεκινά με τα πρώτα επτά από τα δεκατρία μέρη τής ιστορίας το μικρό κάστρο στο λιβάδι, σε σενάριο και σχέδιο Silvia Ziche. Παρά την προφανή αναφορά τού ελληνικού τίτλου στη σειρά το μικρό σπίτι στο λιβάδι, δεν πρόκειται για παρωδία αυτής τής σειράς, αλλά της ιταλικής Elisa di Rivombrosa. (Ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος είναι Paperina di Rivondosa.)

Πώς να συνοψίσεις τη μισή από μια τεράστια ιστορία μέσα σε λίγες γραμμές; Ας πούμε, λοιπόν, μόνο τα βασικά. Στη Γαλλία, επί βασιλείας, ο κόμης Ντ’ ακ (δηλαδή ο Ντόναλντ) ερωτεύεται την υπηρέτρια Νταίζυ, παρ’ όλον ότι είναι δεν είναι αριστοκράτισσα. Προσθέστε και μια συνωμοσία εναντίον τού βασιλιά, στην οποία συμμετέχουν πολλά από τα μέλη του περιβάλλοντος τού Ντόναλντ, βάλτε και μια λίστα με τα ονόματα των συνωμοτών, που έχει στην κατοχή του ο Ντόναλντ, για να την παραδώσει στο βασιλιά, και καταλαβαίνετε ότι όλοι, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, είναι εναντίον του. Θα καταφέρει τελικά να παντρευτεί ο Ντόναλντ τη Νταίζυ; Αυτό μάλλον θα το μάθουμε την άλλη εβδομάδα.

Μια τεράστια ιστορία, με κάμποση πολυπλοκότητα, αλλά πολύ ενδιαφέρον να δεις τι θα γίνει παρακάτω, στην οποία συμμετέχει όλο το καστ των παπιών. Το σχέδιο τής Ziche είναι υπό έλεγχον και μόνο στο δεύτερο από τα επτά μέρη τού σημερινού τεύχος υπάρχουν κάποια ξεσπάσματα, όπου τα παπιά εμφανίζονται παραμορφωμένα, όπως της αρέσει να τα παραμορφώνει. Οκτώ και ανυπομονούμε να διαβάσουμε τη συνέχεια την άλλη εβδομάδα.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ένας φυλακισμένος καλλιτέχνης, σε σενάριο και σχέδιο Corrado Mastantuono. Η ιστορία υποτίθεται ότι αποτελεί φόρο τιμής στον Hergé, καθώς βλέπουμε το πώς θα είχαν καταντήσει ο Τεντέν, ο καπετάνιος Χάντοκ και η παρέα τους, αν είχαν πέσει στα χέρια των Ιταλών σχεδιαστών.

Ένας πίνακας, που στην πίσω μεριά του έγραφε “aidez-moi” («βοηθήστε με», στα Γαλλικά), θα οδηγήσει τον Μπαμ Μπαμ, τον Κύρο και τον Ντόναλντ στη Λυών, όπου ζει ο ζωγράφος, που ζωγράφισε τον πίνακα, για να τον βοηθήσουν. Εκεί θα συναντήσουν τον Τεν Τεν, τον καπετάνιο Χάντοκ, τον καθηγητή Τουρνεσόλ και τους Ντυπόν και Ντιπόν, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να βρουν τον ζωγράφο και τι είδους βοήθεια χρειαζότανε.

Μάλλον χαζή ιστορία, απαίσια ζωγραφισμένη (με πιο απαίσιο τον Μπαμ Μπαμ με τις δοντάρες του), προσβολή στη μνήμη τού Hergé. Το μόνο που μου άρεσε στην ιστορία ήταν η πανέμορφη ξαδέλφη τού Μπαμ Μπαμ. (Είπαμε: σε άλλους αρέσουν οι ξανθές, σε άλλους οι μελαχροινές, αλλά εμένα μου αρέσουν οι πάπιες!) Για την όμορφη Μαριλού, λοιπόν, θα βάλουμε στην ιστορία ένα τριαράκι, αντί για το μηδέν, που τόσο της αξίζει.

033

Καθώς τα τεύχη στέλνονται στο τυπογραφείο αρκετά πριν κυκλοφορήσουν, κάποιες φορές δεν προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Έτσι, το τεύχος μάς πληροφορεί ότι στις 25 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το επόμενο τεύχος των νέων περιπετειών τού Φάντομ Ντακ, με τιμή 2,50€. Αν δεν μου είχαν ήδη απαντήσει από την Καθημερινή, ότι η κυκλοφορία τού τίτλου διακόπηκε λόγω χαμηλής κυκλοφορίας, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Όπως έχουν τα πράγματα, η διαφήμιση αποτελεί απλώς ένα παράθυρο σε ένα εναλλακτικό μέλλον, όπου η κυκλοφορία τού περιοδικού δεν έχει διακοπεί.

130

Την επόμενη εβδομάδα ο μυστικός πράκτωρ Ντόναλντ Ντακ επιστρέφει με την ιστορία ως την άκρη τού κόσμου, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Claudio Sciarrone. Επίσης φαντάζομαι ότι θα διαβάσουμε τα υπόλοιπα έξι μέρη τής ιστορίας το μικρό κάστρο στο λιβάδι, πάντα σε σενάριο και σχέδιο Silvia Ziche.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε το πρώτο μισό από ένα «μεγάλο σήριαλ» τής Silvia Ziche, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο Topolino το 2005, συμπληρωμένο με μια ακόμη πιο παλιά ιστορία με τον Μπαμ Μπαμ, που δημοσιεύτηκε το 2003, ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, για τους γκεστ σταρ του, καθώς και με μια μονοσέλιδη ιστορία από το 2012, που κατάφερε να χωρέσει κι αυτή στο τεύχος.

Έχοντας διαβάσει το τεύχος, βλέπουμε ότι είχαμε δύο εκπλήξεις. Η μία ήταν ευχάριστη, με την ιστορία τής Ziche, που παρά το ότι δεν συμπαθώ τις περισσότερες ιστορίες της, αποδείχθηκε εξαιρετική. Η άλλη ήταν δυσάρεστη, με την συμπληρωματική ιστορία, η οποία, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, που μου κίνησε, μόνο φόρος τιμής στον Hergé δεν ήταν τελικά. Όμως, μια και η πρώτη ιστορία σχεδόν μονοπωλεί το τεύχος, θα κόψουμε μόνο λίγο και θα βάλουμε συνολικά επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 127—το Μικρό Κάστρο στο Λιβάδι

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 127.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.