ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 30—Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΛΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΟ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το καινούργιο τεύχος τού νέου Ντόναλντ, με τον Ντόναλντ να παραλαμβάνει μια κατεψυγμένη πρωτοχρονιάτικη κάρτα. Πάμε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως πάντα, ρίξαμε το πρωί μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία οι παραχαράκτες τού δάσους, σε σενάριο Gorm Transgaard και σχέδιο Pasquale Venanzio.

Ο Ντόναλντ μεταφέρει τουρίστες με το αεροπλάνο του στο δάσος των σφενδαμιών (και όχι σφενδάμων ή σφενδαμών, όπως γράφει στην ιστορία), μέχρι που μεταφέρει και κάποιους παραχράκτες, οι οποίοι τυπώνουν τα χαρτονομίσματά τους στο δάσος και στη συνέχεια τα μεταφέρουν στην πόλη. Η έφιππη καναδική αστυνομία (και όχι η δασονομία, όπως γράφει στο περιοδικό) υποπτεύεται τον Ντόναλντ, επειδή βρήκε ένα πλαστό χαρτονόμισμα στο αεροπλάνο του. Θα καταφέρει ο Ντόναλντ να αποκαλύψει τους παραχαράκτες ή θα πάει φυλακή στη θέση τους;

Ωραίο σχέδιο ως προς τα υπόβαθρα, αλλά τα παπιά είναι κάπως κακοφτιαγμένα. Η ίδια η ιστορία είναι αρκετά καλή, αλλά κάπως ρηχή, επειδή χρησιμοποιεί πολλές ιδέες, που δεν προλαβαίνει να τις αναπτύξει σε βάθος. Συνολικά θα βάλουμε γύρω στο επτά.

041

Ακολουθεί η ιστορία επιστημονική ανταλλαγή, σε σενάριο Michael T. Gilbert και σχέδιο Flemming Andersen.

Κάτι πάει στραβά σε ένα πείραμα ανταλλαγής… εγκεφάλων, και ο Σκρουτζ ανταλλάσσει σώμα με τον Κύρο. Σαν Σκρουτζ, ο Κύρος αρχίζει να κάνει διάφορες πανάκριβες εφευρέσεις, οι οποίες εξοικονομούν μικροποσά, ενώ ο Σκρουτζ, σαν Κύρος, αντί για εφευρέσεις παρέχει οικονομικές συμβουλές, που επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα, με το αζημίωτο φυσικά. Έτσι, ενώ ο Κύρος εξανεμίζει την περιουσία τού Σκρουτζ, ο Σκρουτζ γεμίζει το εργαστήριο τού Κύρου με χρήματα. Ποια θα είναι τελικά η κατάληξη;

Και πάλι αλλόκοτα ζωγραφισμένα παπιά, λες και ο σχεδιαστής μάθαινε να τα σχεδιάζει, καθώς άλλοτε είναι ζωγραφισμένα ωραία, άλλοτε όμως είναι παραμορφωμένα. Η ίδια η υπόθεση, πέρα από το ότι είναι πολύ πλακατζίδικη, μας δείχνει και πώς θα συμπεριφερόντουσαν ο Κύρος και ο Σκρουτζ αν δεν ήταν αυτοί που είναι. Επτά και εδώ.

077

Συνεχίζουμε με την ιστορία το πεντάφυλλο τριφύλλι, σε σενάριο Doug Gray και σχέδιο Massimo Fecchi.

Όλα πηγαίνουν όπως συνήθως στον Ντόναλντ (δηλαδή χάλια), μέχρι που ανακαλύπτει ένα πεντάφυλλο τριφύλλι, το οποίο φέρνει τα πάνω κάτω: ο Ντόναλντ γίνεται τυχερός και ο Γκαστόνε άτυχος. Αυτά, βέβαια, μέχρι να συναντήσει τον Γκαστόνε και να του δώσει το πεντάφυλλο τριφύλλι, πιστεύοντας ότι το χρειάζεται περισσότερο από εκείνον.

Το σχέδιο είναι αρκετά καλό. Η ίδια η ιστορία είναι η τυπική ιστορία, όπου συμβαίνουν απανωτά τυχερά στον Γκαστόνε, μόνο που ο ευνοούμενος της τύχης είναι ο Ντόναλντ. Αυτό σε κάνει να θέλεις να βλέπεις να συμβαίνουν όλα αυτά τα τυχερά, μια και ταυτιζόμαστε περισσότερο με τον Ντόναλντ, παρά με τον Γκαστόνε. Το τέλος δε, δείχνει και τη διαφορά μεταξύ Ντόναλντ και Γκαστόνε, μια και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, αν οι ρόλοι τους είχαν αντιστραφεί, ο Γκαστόνε θα έδινε ποτέ το πεντάφυλλο στον Ντόναλντ. Άλλο ένα επτάρι, λοιπόν.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία τεχνολογία εναντίον μαγείας, σε σενάριο Carol McGreal και Pat McGreal και σχέδιο Giorgio Cavazzano.

Η Μάτζικα ζητάει τη βοήθεια της τρομερής μάγισσας του βορρά, για να πάρει τη δεκάρα τού Σκρουτζ. Η μάγισσα κατεβάζει τη θερμοκρασία τού θησαυροφυλακίου όλο και πιο χαμηλά, προσπαθώντας να εκβιάσει τον Σκρουτζ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τού Κύρου, τελικά όλα γίνονται παγάκια, και μόνο η πονηριά τού Σκρουτζ θα γλυτώσει τη δεκάρα. Όχι όμως και τον Κύρο, τον οποίο η μάγισσα ερωτεύτηκε!

Όμορφο κλασικό σχέδιο από τον Cavazzano, αλλά η ίδια η ιστορία ήταν μάλλον χλιαρή. Ίσως να με προϊδέασε ο ελληνικός τίτλος, που αποδείχθηκε άσχετος, καθώς ήταν σαφές ότι η τεχνολογία τού Κύρου δεν συγκρινόταν καθόλου με τη μαγεία τής μάγισσας του βορρά. (Ο πρωτότυπος τίτλος ήταν χειμερινή πολιορκία τού θησαυροφυλακίου, που είναι πολύ πιο ακριβής.) Επτά και εδώ.

130

Το επόμενο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Donald

Αυτόν τον μήνα έχουμε τρεις σχετικά παλιές δανέζικες ιστορίες, που πρωτοδημοσιεύτηκαν μεταξύ 2003 και 2005 και μία πιο πρόσφατη ιταλοδανέζικη ιστορία, σε σχέδιο Cavazzano, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 2011, η οποία και πάλι μας τραβά την προσοχή.

Γενικά είχαμε ένα ευχάριστο τεύχος τής τάξεως τού επτά, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Στο σχέδιο ξεχώριζε η ιστορία τού Cavazzano, ενώ στην υπόθεση η πρώτη ιστορία με τους παραχαράκτες.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 30—Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΛΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΟ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 30.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.