ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 136—ΦΑΝΤΟΜΙΑΣ ΝΤΑΚΦΑΓΚΟΡ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 136 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον θείο Σκρουτζ να να μας προτρέπει κι αυτός να χρησιμοποιήσουμε το hashtag #diavazw_miky_maoys_giati, το οποίο συνεχίζει να μην το έχει χρησιμοποιήσει κανένας. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

009

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία Ντακφαγκόρ, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio. Η ιστορία είναι παρωδία τού μυθιστορήματος Belphégor (Belfagor στα Ιταλικά) τού Arthur Bernède.

Ο λόρδος Κουάκετ και η Ντόλυ Πάπρικα βρίσκονται στο Παρίσι. Εκεί θα μάθουν ότι στο Λούβρο εμφανίζεται το φάντασμα του Ντακφαγκόρ, μιας αρχαίας θεότητας της απάτης, το οποίο φάντασμα ψάχνει για τον θησαυρό, που είναι κρυμμένος στο άγαλμα της θεότητας, που φιλοξενείται στο μουσείο. Ο Φαντομίας και η Ντόλυ θα αναλάβουν να διαλευκάνουν το μυστήριο, αλλά και να βρουν το θησαυρό βεβαίως, βεβαίως. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο διάσημος Γάλλος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής… Παπουαρώ, ο οποίος θα βάλει τα μικρά φαιά κύτταρά του να δουλέψουν και, ανεξάρτητα από τον Φαντομία, θα λύσει και αυτός το μυστήριο. Η ιστορία κλείνει με τον Παπουαρώ να πηγαίνει μαζί με τον Κουάκετ και τη Ντόλυ στην Αμερική, για να συλλάβει τον Φαντομία, οπότε μάλλον θα τον ξαναδούμε.

Πολύ ωραίο και υποβλητικό σχέδιο. Ο χρωματισμός, μονάχα, κουράζει λίγο, καθώς χρησιμοποιούνται λιγότερο κορεσμένα χρώματα, που φέρνουν προς τη σέπια, για να δείξουν ότι η ιστορία διαδραματίζεται στο παρελθόν. Η ιστορία είναι αρκετά ατμοσφαιρική, αν και σχετικά απλή. Θα ήθελε κάτι παραπάνω, το οποίο μπορεί απλώς να είναι το να είχα διαβάσει το μυθιστόρημα, στο οποίο βασίζεται και για το οποίο μού έχει κινήσει την περιέργεια. Οκτώ, τουλάχιστον.

031

Ακολουθεί το πρώτο από τα τέσσερα μέρη τής ιστορίας το μεγάλο ράλλυ, με τίτλο κόντρα στον χρόνο, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Alessandro Perina.

Ένας ιπτάμενος νάνος, μέλος κάποιας χωροχρονικής υπηρεσίας, κρίνοντας ότι ο Σκρουτζ έχει κερδίσει τα χρήματά του άδικα, χάρις στην πρώτη του δεκάρα, η οποία διαθέτει ανεξήγητες δυνάμεις (κάποιος να φιμώσει τον Ντον και να καθαρίσει τους αφρούς από το στόμα του, παρακαλώ) αποφασίζει να του την πάρει και να εξαφανιστεί. Ο Κύρος καταφέρνει να τον εντοπίσει και να τον φέρει πίσω, αλλά ο νάνος αρνείται να επιστρέψει τη δεκάρα, αν ο Σκρουτζ δεν αποδείξει ότι την αξίζει. Προς τούτο, όντας και οπαδός τού ράλλυ τής Λιμνούπολης, η διεξαγωγή τού οποίου μόλις είχε τελειώσει, οργανώνει ένα ράλλυ. Τέσσερα αυτοκίνητα με τα παπιά και τέσσερα αυτοκίνητα με τους εχθρούς τού Σκρουτζ: Λύκοι, Μάτζικα, Ρόμπαξ και Μάντ Δοκτωρ. (Πού τον θυμήθηκαν αυτόν;) Το σήμα τής εκκίνησης δίνεται, και τα αυτοκίνητα εξαφανίζονται. Πού πήγαν ή, μάλλον, πότε;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο. Το πρώτο μέρος αναλώθηκε στο στήσιμο τής ιστορίας, οπότε μπορούμε να το κρίνουμε μόνο με βάση την προσμονή, που δημιουργεί για τα επόμενα επεισόδια. Σ’ αυτό νομίζω ότι τα καταφέρνει, παρά το ότι το παρακάνανε με το κωμικό στοιχείο όσον αφορά στον νάνο. Επτάμισι και ελπίζουμε εις ανώτερα, αν και φοβόμαστε και τα κατώτερα, καθώς δεν γνωρίζουμε την κατεύθυνση, την οποία θα ακολουθήσει η ιστορία.

069

Συνεχίζουμε με την ιστορία ψώνια μέχρι τελικής πτώσεως, από τη σειρά να την ακούς την Ντόρις Ντακ, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Enrico Faccini.

Ο Σκρουτζ δέχεται να συνοδεύσει την Παπερέτ… Ντόρις για ψώνια. Εκείνη θα κατεβάσει τα πάντα από τα ράφια, μέχρι να βαρεθεί ο Σκρουτζ σε τέτοιο βαθμό, που να ανοίξει το πορτοφόλι του και να της αγοράσει τα πάντα.

Φαντάζομαι ότι το γκαγκ τής ιστορίας ήταν ο τρόπος, με τον οποίον η Παπ.. Ντόρις έκανε τον Σκρουτζ, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ανοίξει το πορτοφόλι του, Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Σκρουτζ δείχνει γενναιοδωρία απέναντί της, οπότε εμένα ο νους μου πηγαίνει εύλογα αλλού. Η Παπερ… Ντόρις είναι εγγονή τής Γκόλντυ και, για να έχει γιαγιά, θα πρέπει να έχει και παππού… Από αυτήν την άποψη, έχουμε μια γλυκιά ιστορία, που είναι πολύ περισσότερο από ένα γκαγκ, οπότε, παρά το σχέδιο του Faccini, που ευτυχώς περιορίζεται στο να σχεδιάζει περίεργα μόνο τον Σκρουτζ, θα της βάλω ένα ωραίο οκτώ.

073

Ακολουθεί η ιστορία το βραβείο τής εργατικότητας, σε σενάριο Rodolfo Cimino και σχέδιο Luciano Milano.

Κάθε χρόνο, οι επιχειρηματίες τής Λιμνούπολης δίνουν ένα βραβείο εκατό χιλιάδων δολλαρίων στον πιο εργατικό Λιμνουπολίτη. Φέτος είναι η σειρά τού Σκρουτζ να πληρώσει, και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει. Το μόνο, που καταφέρνει, είναι να μπορέσει να ορίσει αυτός τον χρόνο διεξαγωγής τού διαγωνισμού, επιλέγοντας τον Αύγουστο, όπου όλοι λείπουν, ελπίζοντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, επειδή δεν θα συμμετάσχει κανένας. Μόνοι υποψήφιοι εμφανίζονται ο Γκαστόνε και ο Ντόναλντ, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να συμμετάσχουν, ο μεν Γκαστόνε διότι δεν έχει δουλέψει ποτέ του, ο δε Ντόναλντ διότι δεν έχει στεριώσει σε καμία δουλειά. Έτσι ορίζονται και οι δυο τους αναπληρωματικοί. Ο Γκαστόνε αποφασίζει να τα παρατήσει και να πάει κι αυτός διακοπές, οπότε μένει μόνος του ο Ντόναλντ, με τον διαγωνισμό να πηγαίνει για ακύρωση. Όμως, μια ξαφνική θεομηνία δημιουργεί φοβερές καταστροφές, οπότε ο δήμος χρειάζεται εργατικά χέρια. Προσλαμβάνει τον Ντόναλντ, ο οποίος τα καταφέρνει μια χαρά και έτσι κερδίζει το βραβείο, για να μπορέσει κι αυτός μια φορά να υπερηφανευτεί στον Γκαστόνε.

Καλούτσικο μοντέρνο σχέδιο, αλλά υπόθεση κάπως τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά. Το τέλος δεν το πολυκατάλαβα. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα το πρώτο και το τελευταίο καρέ να είχαν αντιστραφεί. Σαν μια σειρά από γκαγκ, όμως, η ιστορία έχει την πλάκα της, οπότε ένα επταράκι θα της το βάλουμε.

087

Συνεχίζουμε με την ιστορία ταινίες περιπέτειας, από τη σειρά πάμε σινεμά; σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Luigi Piras.

Η ιστορία περιγράφει τη δομή μιας ταινίας περιπέτειας, χρησιμοποιώντας, ως παράδειγμα, μια περιπέτεια του Μίκυ στην Αίγυπτο.

Πολύ ωραίο, μοντέρνο σχέδιο και εξαιρετικά αστεία ιστορία. Οκτώ, τουλάχιστον και εδώ.

099

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ο αρχιτέκτονας της δεκάρας, σε σενάριο Riccardo Pesce και σχέδιο Massimo Asaro.

Κάποιος, που ειναι ντυμένος πατόκορφα στα μαύρα, κλέβει τεράστιες ποσότητες κερμάτων, χρησιμοποιώντας τα σύνεργα του Φάντομ Ντακ. Οι υποψίες πέφτουν στον Φάντομ Ντακ, ο οποίος αναλαμβάνει να καθαρίσει το όνομά του. Οι έρευνες οδηγούν στον καθεδρικό τής Νότρ Ντακ…

Μέτριο σχέδιο για μια ιστορία φόρο τιμής στην ιστορία το φάντασμα τής μητρόπολης του Barks, καρέ τής οποίας αναπαράγονται αυτούσια (που λέει ο λόγος, μια και το σχέδιο είναι υποδεέστερο). Θα βάζαμε οκτώ, αλλά λόγω του μετρίου σχεδίου και του μάλλον αδύναμου, απότομου τέλους, θα κόψουμε κάτι και θα βάλουμε επτάμισι.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τις ιστορίες:

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μια επιλογή έξι ιστοριών από το Topolino, οι οποίες κυκλοφόρησαν μεταξύ 2004 και 2015. Τόσες πολλές ιστορίες νομίζω ότι πρώτη φορά διαβάζουμε σε ένα τεύχος τού Μίκυ Μάους. Παρά τον αριθμό τους, όμως και με εξαίρεση τη μικρή ιστορία με την Παπερέτ… Ντόρις Ντακ, φαίνονται όλες ενδιαφέρουσες, με την προσοχή στο πρώτο ξεφύλλισμα να τραβά η ιστορία με τον Φάντομ Ντακ, όπου εμφανίζεται ένας παλιός γνώριμος, που δεν περιμέναμε να τον ξαναδούμε.

Τελικά, μετά την ανάγνωση του τεύχους, μπορεί ο παλιός γνώριμος να αποδείχθηκε ότι δε ήταν το ίδιο άτομο με το φάντασμα τής μητρόπολης, και η καλύτερη ιστορία τού τεύχους να ήταν η πρώτη, όμως το τεύχος ήταν στο σύνολό του πολύ καλό. Ακόμα και η ιστορία με την Παπ… Ντόρις, όπως τουλάχιστον την ερμήνευσα, ήταν αναπάντεχα καλή. Επτάμισι με οκτώ συνολικά για το τεύχος, λοιπόν.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 136—ΦΑΝΤΟΜΙΑΣ ΝΤΑΚΦΑΓΚΟΡ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 136.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Οι γαλλομαθείς, που ο Ντακφαγκόρ τούς κίνησε το ενδιαφέρον να διαβάσουν το μυθιστόρημα, στο οποίο βασίστηκε η ιστορία, μπορούν να κατεβάσουν τον Belphégor νόμιμα (ο συγγραφέας του πέθανε πριν πάνω από 70 χρόνια) σε διάφορες μορφές εδώ και εδώ.

  Δυστυχώς, από την αγγλική μετάφραση βρήκα μόνο το πρώτο κεφάλαιο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  Για Ελληνικά ούτε λόγος.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.