ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 141—ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΠΑΡΚΣΕΒΙΛ

001

Κυκλοφόρησε εκτάκτως χθες το τεύχος 141 τού νέου Μίκυ Μάους, με την Νταίζυ να καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια να μας γοητεύσει, ώστε να χρησιμοποιήσουμε το hashtag #diavazw_miky_maoys_giati. Λυπάμαι κυρά μου, αλλά δεν είσαι ο τύπος μου. Αν, βέβαια, μου το ζητούσε η Κατρίνα… Τέλος πάντων, πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ, που ο Θεός να την κάνει προεπισκόπηση, μια και περιέχει μόνο το εξώφυλλο και τη διαφήμιση από το εσωτερικό του. Εντάξει, κύριε Αρχισυντάκτα, συμφωνούμε να μη δίνετε δωρεάν τη μισή πρώτη ιστορία, όπως κάνατε αρχικά, αλλά τουλάχιστον τη σελίδα των περιεχομένων, όπως τη δίνατε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, καλό είναι να τη δίνετε, αλλιώς δεν πρόκειται για προεπισκόπηση, αλλά για προώθηση διαφημίσεων.

010

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία τα λάφυρα των Μπάρκσεβιλ, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio.

Ο Φαντομίας και η Ντόλυ Πάπρικα πηγαίνουν στο Μπάρκσεβιλ Χωλ, με σκοπό να βρουν πού είναι κρυμμένος και να πάρουν τον θησαυρό των Μπάρκσεβιλ. Εκεί πηγαίνουν και ο δόκτωρ Ουώτσχολμ και ο Χέρλοκ Σολμς, για να λύσουν το μυστήριο της εμφάνισης ενός τρομακτικού σκύλου στους εκεί βάλτους. Σε αδρές γραμμές, η ιστορία ακολουθεί την υπόθεση από το σκυλί των Μπάσκερβιλ τού Κόναν Ντόυλ, οπότε να μην πούμε περισσότερα, πέρα από το ότι εμπλέκεται στην υπόθεση και ο Φαντομίας, ο οποίος είναι αυτός, που θα λύσει το μυστήριο, καθώς ο Σολμς δεν δείχνει ιδιαίτερα ευφυής. Ίσως όμως και να είναι, μια και στο τέλος μαθαίνουμε ότι έχει καταλάβει ποιος πραγματικά είναι ο Φαντομίας.

sholmes

Τα γνωστά για το σχέδιο και την υπόθεση, που είναι φόρος τιμής σε ένα σωρό πράγματα:

 • Φόρος τιμής στον Καρλ Μπαρκς, τόσο με τον έξυπνο αναγραμματισμό Μπάσκερβιλ→Μπάρκσεβιλ, όσο και με μια αναφορά σε κάποιον ξάδερφο των Μπάρκσεβιλ, ονόματι Καρλ!
 • Φόρος τιμής στον Σέρλοκ Χολμς και την ιστορία το σκυλί των Μπάσκερβιλ, ίσως την πιο γνωστή του, της οποίας η σημερινή ιστορία αποτελεί παρωδία.
 • Τέλος, φόρος τιμής στον Αρσέν Λουπέν, τον αριστοκράτη λωποδύτη ήρωα τού Μωρίς Λεμπλάν, στον οποίο πρέπει εν μέρει να βασίζεται ο Φαντομίας, ως αριστοκράτης λωποδύτης κι αυτός, ο οποίος διασταύρωσε το ξίφος του με τον Χέρλοκ Σολμς (για την ακρίβεια Έρλοκ Σόλμες—Herlock Sholmès), ο οποίος είχε καταφέρει να συλλάβει προσωρινά τον Λουπέν, όπως έκανε και ο Σολμς με τον Φαντομία.

Ως λάτρης τού Σέρλοκ Χολμς, δεν μπορώ παρά να βάλω δέκα στην ιστορία. Το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί, τόσα χρόνια που έχω το παραπάνω βιβλίο, καθώς και την κούφια βελόνα, όπου και εκεί κάνει μια μικρή εμφάνιση ο Σολμς, δεν τα έχω διαβάσει ακόμα.

031

Ακολουθεί η ιστορία οι μαγικές πέτρες, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Ο Ινδιάνα Γκούφυ, ο Χλαπάτσας και ο Θωρ Λιθόρ, ένας τρίτος αρχαιολόγος, έχουν ο καθένας από μία από τις τέσσερις «μαγικές πέτρες», οι οποίες είναι το κλειδί για την αποκάλυψη της εισόδου ενός ναού. Έτσι, αποφασίζουν να συνεργαστούν και να βρουν την τέταρτη, που θα τους οδηγήσει στο εσωτερικό τού ναού (αξίνες δεν είχαν;) και τον θησαυρό που περιέχει. Θα τα καταφέρουν;

Ωραίο, μοντέρνο σχέδιο για μια εντυπωσιακή περιπέτεια. Τουλάχιστον οκτώ.

061

Συνεχίζουμε με την ιστορία ο μασκοφόρος βοηθός, σε σενάριο Massimiliano Valentini και σχέδιο Salvatore Deiana.

Ο Σκρουτζ πηγαίνει κι αυτός προς αναζήτηση ενός θησαυρού σε ένα αρχαίο ναό, χωρίς όμως να πάρει τον Ντόναλντ, ο οποίος τα είχε κάνει θάλασσα σε κάποια προηγούμενη αποστολή. Εκεί θα του παρουσιαστεί η Μάτζικα ως τοπική αρχαιολόγος, και μαζί θα πάνε να ψάξουν για τον θησαυρό, με την Μάτζικα να ελπίζει να βρει την ευκαιρία να κλέψει τη δεκάρα τού Σκρουτζ, την οποία έχει μέσα στο καπέλο του μαζί με κάμποσα σκόρδα! Όταν ο πράκτορας, που παρακολουθεί τη Μάτζικα, ενημερώνει τον Παντάξιο σχετικά με το σχέδιο της Μάτζικα, ο Ντόναλντ πηγαίνει στην έρημο ως Φάντομ Ντακ, για να σώσει τον θείο του.

Το σχέδιο ήταν άσχημο. Αλλού άτεχνο κι αλλού της σχολής τής μιας έκφρασης στα παπιά, όπου λες και κάποιος κολλούσε παράταιρα κεφάλια τού Σκρουτζ, με την ίδια τυποποιημένη έκφραση, πάνω στο σώμα του. Η ιστορία, όμως, ήταν αρκετά καλή, ιδίως στο κομμάτι με την ανακάλυψη του ναού. Επτάμισι.

087

Ακολουθεί η ιστορία ταινίες φαντασίας, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Stefano Zanchi.

Αυτή τη φορά η σειρά πάμε σινεμά; (τι είπαμε για το ελληνικό ερωτηματικό, κύριε Αρχισυντάκτα;) επιτίθ… αναφέρεται στις ταινίες ηρωικής φαντασίας, παρουσιάζοντάς μας τη δομή μιας τέτοιας ιστορίας με τον Μίκυ.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και αρκετό χιούμορ, με την ιστορία να βγάζει αρχικά έντονο γέλιο, αλλά σιγά σιγά να χάνει αυτή τη δυναμική, όσο προχωρούσε η ιστορία. Επτά με επτάμισι.

097

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το στέμμα των μαγισσών, σε σενάριο και σχέδιο Luciano Bottaro.

Οι μάγισσες μαθαίνουν ότι στο μουσείο τού Μίκυ Σίτυ βρίσκεται το στέμμα των μαγισσών, οπότε στέλνουν τη Φούρκα να το πάρει. Στο μουσείο δουλεύει ως νυχτοφύλακας ο Γκούφυ, οπότε η Φούρκα αποφασίζει, πέρα απ’ το να πάρει το στέμμα, να προσπαθήσει να πείσει τον Γκούφυ ότι είναι μάγισσα. Τελικά η Φούρκα θα καταφέρει και τα δύο. Σχεδόν.

Όπως και την περασμένη εβδομάδα, σχέδιο αναγνωρίσιμα του Μποτάρο, αν και πιο χαλαρό, αλλά με καρέ που φαντάζουν κενά. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι στην ιστορία υπάρχουν πολλά μεγάλα καρέ, που δεν έχουν λόγο υπάρξεως και τα οποία ο Μποτάρο δεν τα γεμίζει με επιπλέον λεπτομέρειες. Μέτρια ιστορία, που δεν έχει τη δυναμική των πρώτων ιστοριών αυτού του τύπου, όπου η Φούρκα έκανε τα πιο απίθανα πράγματα, και ο Γκούφυ, με μια εξωφρενική ψυχραιμία, αρνιόταν να πιστέψει στα μάτια του. Εξήμισι.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία τού Φαντομία ο θησαυρός τού δόγη, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio, πιθανότατα με το εξώφυλλο που φαίνεται στη διαφήμιση, καθώς πρέπει να τελείωσαν τα εξώφυλλα με τα hashtags.

mickey

Κι αυτήν την εβδομάδα έχουμε μια επιλογή πέντε ιστοριών από το Topolino, οι οποίες κυκλοφόρησαν μεταξύ του μακρινού 2004 και του λίαν προσφάτου 2016, αλλά και μια μονοσέλιδη ιστορία από το 2004.

Ένα πολύ καλό τεύχος, με άλλη μια εξαιρετική ιστορία του Φαντομία, αλλά και με τις υπόλοιπες ιστορίες να είναι πολύ καλές, με εξαίρεση μέτρια ιστορία τού Μποτάρο και το σχέδιο στην ιστορία με τον Φάντομ Ντακ.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 141—ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΠΑΡΚΣΕΒΙΛ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε, με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια, τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 141.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Captain Couper λέει:

  Η ιστορία «Το στέμμα των μαγισσών» αυτή είναι (σύμφωνα με το Inducks) η προτελευταία του Bottaro και η τελευταία του με τη Φούρκα και το Γκούφυ. Το ότι ο Γκούφυ τελικά παραδέχτηκε (έστω και χωρίς να το πιστεύει) ότι η Φούρκα είναι μάγισσα εμένα τουλάχιστόν μου άφησε μια γλυκιά γεύση.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.