ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 142—Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΟΓΗ

001

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 142 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Φαντομία και την Ντόλυ Πάπρικα να ποζάρουν μπροστά από σκηνές με τη δραστηριότητά τους. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ. (Μετά το τεύχος 139, όπως φαίνεται και απ’ το εξώφυλλο, έρχεται το τεύχος 140, κύριε Αρχισυντάκτα και όχι το 141, όπως λέει στη σελίδα τής Readpoint, όπου τρεις εβδομάδες τώρα τα καινούργια τεύχη έχουν λάθος αρίθμηση. Λίγη προσοχή δεν βλάπτει. Κι όσο για τις προεπισκοπήσεις, που περιέχουν μόνο μία διαφήμιση και τίποτε άλλο, τα είπαμε την περασμένη εβδομάδα.)

006

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο θησαυρός τού δόγη, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio.

Ο Φαντομίας και η Ντόλυ Πάπρικα βρίσκονται στη Βενετία, για να κλέψουν τον χρυσό σκούφο (πρέπει να ήταν πολύ καλός μάγειρας) τού Μαρίνο Γκριμάνι, του 89ου δόγη της Βενετίας. Ο σκούφος αυτός ήταν ένα από τα επτά σύμβολα τής εξουσίας τού δόγη και υποτίθεται ότι έκρυβε το μυστικό τής τοποθεσίας των υπολοίπων έξι, του θησαυρού δηλαδή τού δόγη. Για τον ίδιο σκούφο ενδιαφέρονται και οι «φρουροί τής Βενετίας» και δη ο μυστηριώδης αρχηγός τους, οι οποίοι κάπως γνωρίζουν ότι ο Φαντομίας θα έρθει να βρει τον σκούφο και τον θησαυρό, οπότε καταστρώνουν το δικό τους σχέδιο, για να του τα πάρουν. Όμως ο Φαντομίας θα καταφέρει να τους ξεγελάσει.

Ωραίο σχέδιο, όπως πάντα και ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία πλέκει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τον Φαντομία. Ποιος είναι ο αρχηγός των φρουρών, που γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του Φαντομία, και ποιος είναι ο μυστηριώδης τύπος, που εμφανίζεται στο τελευταίο καρέ; Γιατί ο λόρδος Κουάκετ φοράει τη μάσκα τού Φαντομία, όταν μικρός είχε πάρει όρκο να μη φορέσει ποτέ μάσκα; Τι απέγινε τελικά ο θησαυρός, και πού βρήκε ο Φαντομίας όλα αυτά τα μπιχλιμπίδια, με τα οποία τον αντικατέστησε, ώστε να του πάρουν αυτά οι φρουροί; Πολύ μπερδεμένα πράγματα, τα οποία δεν θ’ αρχίσουν να ξεμπερδεύονται πριν την επόμενη ιστορία ή, μάλλον, τη μεθεπόμενη, μια και η μάσκα τού Φου Μαν Αψιού, που θα διαβάσουμε την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να πρωτοδημοσιεύτηκε πιο πριν, καθώς η σημερινή ιστορία έχει μια αναφορά σ’ αυτήν. Εννιά με εννιάμισι, κόβοντας κάτι, μια και η ιστορία με άφησε με πολλές απορίες, κάποιες από τις οποίες (τα μπιχλιμπίδια, ας πούμε) φοβούμαι ότι οφείλονται σε λογικά κενά.

031

Ακολουθεί η ιστορία το άθλημα του μέλλοντος, σε σενάριο Sisto Nigro και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Βρισκόμαστε στα 1896. Ο Μίκυ φιλοδοξεί να γίνει αθλητικός ρεπόρτερ και να γράφει για το αγαπημένο του άθλημα, την ποδηλασία, που είναι το άθλημα του μέλλοντος. Όμως, η μόνη δουλειά, που καταφέρνει να βρει, είναι στην εφημερίδα που βγάζει ο Μαύρος Πητ, για να προάγει αυτό που εκείνος θεωρεί ως άθλημα του μέλλοντος, δηλαδή τις… τσουβαλοδρομίες και για να πουλάει τα σχετικά τσουβάλια!

Καλό, μοντέρνο σχέδιο με πανέμορφα τοπία στο υπόβαθρο για μια όμορφη ιστορία. Οκτώ.

063

Συνεχίζουμε με την ιστορία η ρωγμή τού χρόνου, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Andrea Lucci.

Εκτός από την αδημοσίευτη μάσκα τού Φου Μαν Αψιού, για την οποία έχουμε μια φευγαλέα αναφορά στην πρώτη ιστορία, έχουμε και την ιστορία il regresso mesozoico (=η μεσοζωική οπισθοδρόμηση), επίσης αδημοσίευτη, της οποίας η ρωγμή τού χρόνου αποτελεί συνέχεια. Απ’ ό,τι φαίνεται, σ’ εκείνη την ιστορία μια εφεύρεση τού Κύρου είχε επιστρέψει ένα νησί στη μεσοζωική εποχή, όπου τα παπιά ήρθαν αντιμέτωπα με την προϊστορική πανίδα. Τελικά, το πρόβλημα πρέπει να διευθετήθηκε με την καταστροφή τής μηχανής τού Κύρου. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, η μηχανή δεν καταστράφηκε αρκετά, οπότε δημιούργησε μια ρωγμή στο χωροχρόνο, με αποτέλεσμα να γεμίσει η Λιμνούπολη προϊστορικά θηρία. Έτσι, τα παπιά πηγαίνουν άλλη μια φορά στο νησί, για να βρουν τη μηχανή του Κύρου και να την απενεργοποιήσουν.

Μάλλον άσχημο σχέδιο και μια μέτρια υπόθεση με πάμπολλες αναφορές στην προηγούμενη ιστορία, πράγμα που δυσκολεύει την κατανόησή της. Τι τους ήρθε να δημοσιεύσουν την ιστορία εκτός σειράς; Πέντε, που δεν νομίζω να γινόταν παραπάνω από έξι, αν είχα διαβάσει την πρώτη ιστορία.

101

Ακολουθεί η ιστορία ταινίες κατασκοπείας σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Luca Usai.

Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο της σάτιρας μπαίνουν οι ταινίες κατασκοπείας. Η υπόθεση είναι η τυπική υπόθεση μιας ταινίας Τζέημς Μποντ, μόνο που οι δημιουργοί μάς επισημαίνουν το παράλογο του πράγματος.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και υπόθεση με καταιγιστικό γέλιο. Άντε μετά να δεις ταινία Τζέημς Μποντ, χωρίς να σκάσεις κι εκεί στα γέλια. Οκτώ.

itl262ap itl2995-4

Ιδέα μου είναι, ή εντόπισα και ένα μικρό φόρο τιμής στην ιστορία μάγισσες εναντίον πυραύλων τού Luciano Bottaro; Αγαπημένη ιστορία και αγαπημένος σχεδιαστής, κι ας λέτε εσείς.

111

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το θρυλικό κόλπο τού Μουργόλυκου, σε σενάριο Massimiliano Valentini και σχέδιο Alberto Lavoradori.

Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι εκείνος ήταν, που είχε διαπράξει την ανεξιχνίαστη κλοπή στη βίλλα τού Τζων Ντακφέλερ, ο παππούς των Λύκων δεν αντέχει και σπάει τη σιωπή του.

Κακάσχημο σχέδιο, που γίνεται ακόμα πιο άσχημο με τη μανία τού σχεδιαστή να γεμίζει πρόσωπα και πράγματα με ένα πλήθος από μικρά ρομβάκια. (Σπυριά; Τρύπες; Μύγες;) Η υπόθεση μάλλον δεν είναι τίποτε το φοβερό, αν και έχει ένα κάπως αναπάντεχο τέλος. Όμως, με τόσο άσχημο σχέδιο, δεν μπορείς να εστιάσεις σ’ αυτήν. Μηδέν στο σχέδιο κι αυτό μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει χαμηλότερη βαθμολογία, και πέντε στην υπόθεση.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η μάσκα τού Φου Μαν Αψιού, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μια επιλογή πέντε σχετικά προσφάτων ιστοριών από το Topolino, οι οποίες κυκλοφόρησαν μεταξύ 2013 και 2016, καθώς και δύο μονοσέλιδες ιστορίες από το 2015, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο ίδιο τεύχος με τη ρωγμή τού χρόνου.

Εξαιρετικός Φαντομίας, όπως πάντα, όμορφη η ιστορία με τον Μίκυ και ξεκαρδιστικό το πάμε σινεμά. Όμως, οι άλλες δύο ιστορίες απογοητεύουν, με την τελευταία να είναι απαράδεκτη, κατεβάζοντας και οι δύο τον μέσο όρο τού τεύχους γύρω στο επτά. Αν πάρετε το τεύχος, διαβάστε, αν θέλετε, τη ρωγμή τού χρόνου, αλλά αγνοήστε την τελευταία ιστορία, που θα σας χαλάσει την ωραία γεύση των άλλων τριών ιστοριών. Θα έγραφα και κάτι για τη δημοσίευση συνεχειών πριν από τις ιστορίες, που συνεχίζουν, αλλά με χάλασε τόσο πολύ η τελευταία ιστορία, που δεν θα το κάνω θέμα.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 142—Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΟΓΗ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 142.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η apetoussis82 λέει:

  Από πού έμαθες για την προηγούμενη συνέχεια της Ρωγμής του Χρόνου? Το αναφέρει μέσα στην ιστορία? Στο inducks δεν λέει κάτι απ’ότι βλέπω.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η apetoussis82 λέει:

  Ευχαριστώ! Χρήσιμα τα ιταλικά τελικά! (τα οποία δεν κατέχω)

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Ούτε εγώ, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να τα διαβάζω κουτσά στραβά. Δοκίμασε και συ και μπορεί να εκπλαγείς. Δεν είναι τυχαίο, που το μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη δεν χρειάζεται υποτίτλους!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.