ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 144—Ο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 144 τού νέου Μίκυ Μάους, με το φάντασμα του Φαντομία να φαντάζει φανταστικό πάνω από τη φανταχτερή φιγούρα τού λόρδου Κουάκετ. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Όπως και με το Ντόναλντ τής Τετάρτης, μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το άρθρο, δεν έχει δημοσιευτεί ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού στη Readpoint. Λέτε να σταμάτησαν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις;

Ενημέρωση 20-3-2017: Τελικά, με αρκετή καθυστέρηση, δημοσιεύτηκε και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού. Προεπισκόπηση του τεύχους, με το εξώφυλλο και τη σελίδα περιεχομένων, μπορείτε να δείτε εδώ. Αναμένουμε και την ηλεκτρονική έκδοση του Ντόναλντ, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο αριστοκράτης κάτω από την μάσκα, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio.

Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε μείνει με την απορία γιατί ο λόρδος Κουάκετ, παρ’ όλο που μικρός είχε πάρει όρκο να μη φορέσει ποτέ του μάσκα, έγινε ο μασκοφορεμένος Φαντομίας. Σ’ αυτή την ιστορία το μαθαίνουμε, καθώς πρόκειται για την πρώτη περιπέτεια, όπου ο λόρδος Κουάκετ φοράει τη στολή τού Φαντομία. Δεν θα πούμε περισσότερα, πέρα από το ότι η πρώτη αυτή ιστορία, με την απαρχή τού Φαντομία, ικανοποιεί απόλυτα. Δέκα, λοιπόν.

Ακολουθεί η ιστορία ο θείος από το Μεξικό, σε σενάριο Casty και σχέδιο Claudio Sciarrone.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια, απ’ όταν είχε εξαφανιστεί ξαφνικά, επανεμφανίζεται στο Μίκυ Σίτυ ο Λόξας, ο αγαπημένος θείος τού Μίκυ. Όλα μοιάζουν να είναι όπως παλιά, μόνο που κάποιες ενδείξεις δείχνουν ότι ο Λοξας έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Να είναι όντως έτσι τα πράγματα;

Πολύ όμορφη ιστορία με άφθονο μυστήριο μέχρι την τελευταία στιγμή. Το σχέδιο είναι κάπως ασυνήθιστο. Μοιάζει να έχει κλασική γραμμή, αλλά χωρίς να είναι. Ίσως αυτό που παραξενεύει είναι η πολύ λεπτή γραμμή του, που κάπως με ενόχλησε, παρ’ όλο που δεν είμαι θιασώτης των παχειών γραμμών. Ένα περιποιημένο εννιάρι θα το βάλω, όμως.

Αναρωτιέμαι πού το βρήκε το Μεξικό ο μεταφραστής και το έβαλε στον ελληνικό τίτλο, τη στιγμή που ο θείος Λόξας ήρθε από το Νέο Μεξικό, που είναι πολιτεία των ΗΠΑ. Χώρια ότι, για να έχει νόημα η ιστορία, ο θείος θα έπρεπε να είχε έρθει από κάπου από τις ΗΠΑ και όχι το εξωτερικό.

Συνεχίζουμε με την ιστορία ταινίες δρόμου (και όχι τρόμου, όπως το διάβασα αρχικά!) σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Giuseppe Zironi, από τη σειρά πάμε σινεμά; (πάλι με το σωστό ερωτηματικό)!

Σειρά για παρουσίαση έχουν οι ταινίες δρόμου ή ελληνιστί, για όσους ακούν αυτόν τον όρο για πρώτη φορά, ρόουντ μούβι ή road movie, όπως το άφησαν στην πρώτη σελίδα, βάζοντας τον ελληνικό τίτλο από κάτω.

Το σχέδιο είναι καλό, μοντέρνο. Η ιστορία μπορεί να μη βγάζει πολύ γέλιο, αλλά η υπόθεση με απορρόφησε, ιδίως με την αρχή, όπου με αρκετά σουρεαλιστικό τρόπο, βλέπουμε πόσο άχρωμη και ανιαρή είναι η ζωή τού ήρωα, με άλλα λόγια η δική μας. Τελικά δεν είναι μια ιστορία για τις ταινίες δρόμου, αλλά μια ιστορία δρόμου, που στέκει άνετα μόνη της. Θα την κρίνω ως τέτοια, λοιπόν και θα βάλω τουλάχιστον εννέα. Τι άλλο θα δουν τ’ αυτιά μου σήμερα;

Ακολουθεί η ιστορία τα μαγικά πατίνια, σε σενάριο Bruno Sarda και Giorgio Figus και σχέδιο Massimo Asaro.

Ο Ινδιάνα Γκούφυ διηγείται μια περιπέτειά του, η οποία δεν είχε την καλύτερη δυνατή κατάληξη, όπου, ψάχνοντας στο Άμστερνταμ να βρει τα «μαγικά πατίνια» τού Χανς Βαν Άξελ, κατέληξε όπως τον βλέπετε παραπάνω.

Μέτριο σχέδιο, μέτρια ιστορία, μέτριος και ο βαθμός: Έξι.

Συνεχίζουμε με την ιστορία οικολογικές μεταφορές, σε σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Libero Ermetti.

Ο Φέθρυ ανοίγει μια εταιρεία «οικολογικών μεταφορών», που δεν μολύνει το περιβάλλον και καταφέρνει τον Ντόναλντ να τον βοηθήσει. Πολύ κουβάλημα, λίγα έως καθόλου τα λεφτά, αλά τελικά θα υπάρξει αίσιο τέλος.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, αλλά η ιστορία δεν είχε κάτι να πει. Με το που ξεκινούσε η επόμενη μεταφορά, ήξερες τι θα πάει στραβά, χωρίς να χρειαστεί να το δεις. Το μόνο απροσδόκητο ήταν ότι η αναμενόμενη μεγάλη καταστροφή στο τέλος τής ιστορίας βγήκε σε καλό. Άλλο ένα εξάρι, λοιπόν.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η κλεμμένη έκθεση, σε σενάριο Maria Muzzolini και σχέδιο Daniela Vetro.

Όταν η δασκάλα βάζει τον Τζούνιορ να γράψει για τιμωρία μια έκθεση με ελεύθερο θέμα, εκείνος γράφει μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Η ιστορία αυτή πέφτει στα χέρια ενός αποτυχημένου θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος την παρουσιάζει σαν δική του. Τα παιδιά θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίσω την ιστορία και να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ασυνήθιστα ωραίο σχέδιο. Η μόνη ίσως ιταλική ιστορία με τον Τζούνιορ, όπου στην παραπάνω πρόταση δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τη φράση «για ιστορία με τον Τζούνιορ». Ωραία και η υπόθεση, που σε απορροφά και σε ταυτίζει με τον ήρωα. Δέκα; Γιατί όχι.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το πρώτο μέρος τής ιστορίας το νησί των θησαυρών, σε σενάριο Teresa Radice και σχέδιο Stefano Turconi, παρωδία τού ομώνυμου βιβλίου τού Robert Louis Stevenson.

mickey

Έξι ολόκληρες ιστορίες αυτήν την εβδομάδα, που δημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2008 και 2015.

Με τόσες πολλές ιστορίες, θα περίμενε κανείς να πνιγούμε στη μετριότητα. Όμως, οι τέσσερις από αυτές ήταν εξαιρετικές και μόνο δύο ήταν μέτριες. Πολύ καλό τεύχος, λοιπόν, στο οποίο θα βάλουμε τουλάχιστον οκτώ.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 144—Ο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 144.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.