ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 145—ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ 1

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 145 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Μίκυ και τον Μαύρο Πητ σε ρόλους πειρατών με όλα τα παρελκόμενα, μέχρι και έναν παπαγάλο στον ώμο. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Το τεύχος ξεκινά με το πρώτο μέρος τής ιστορίας το νησί των θησαυρών, σε σενάριο Teresa Radice και σχέδιο Stefano Turconi. Πρόκειται για μια παρωδία τού ομώνυμου βιβλίου τού Robert Louis Stevenson σε δύο μέρη, το δεύτερο από τα οποία θα διαβάσουμε την επόμενη εβδομάδα.

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, οπότε δεν ξέρω πώς να συνοψίσω την ιστορία, όπου πιθανότατα θα αρκούσε να πω ο Μίκυ στο ρόλο του τάδε, ο Οράτιος στο ρόλο τού δείνα και πάει λέγοντας. Ο Μίκυ, λοιπόν, βοηθός σε ένα πανδοχείο, όπου μένει ένας απόμαχος καπετάνιος, που φοβάται μη τον βρουν, ένας χάρτης θησαυρού που αφήνει πίσω του, όταν τελικά τον βρίσκουν, και ένα ταξίδι που ξεκινάει, για να βρουν τον θησαυρό, όπου μάγειρας στο πλοίο είναι ο Μαύρος Πητ. Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, φαντάζομαι ότι εύκολα θα κάνετε την αντιστοίχιση των ηρώων τής ιστορίας με αυτούς του βιβλίου. Αν, σαν και μένα, δεν το έχετε διαβάσει, απλώς θα αγωνιάτε να μάθετε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Υποβλητικότατο σχέδιο, στο οποίο θα είχα ένσταση ως προς το πώς είναι σχεδιασμένοι οι χαρακτήρες, αν επρόκειτο για ιστορία με τον Μίκυ και την παρέα του. Όμως, μια και πρόκειται για τελείως άλλους χαρακτήρες, αυτό δεν με χαλάει καθόλου. Καλύτερα που δεν μοιάζουν εκατό τοις εκατό στον Μίκυ και τους συν αυτώ. Όσο για την υπόθεση, το είπα παραπάνω: αγωνιώ να μάθω τι θα γίνει παρακάτω. Άρα, το δέκα θα το βάλω. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα.

Ακολουθεί η ιστορία μεγιστάνες στον αέρα, σε σενάριο Alessandro Mainardi και σχέδιο Michele Mazzon.

Η νέα μόδα στους εκατομμυριούχους τής Λιμνούπολης είναι να κυκλοφορούν με προσωπικά ιπτάμενα οχήματα Όταν απειλούν τον Σκρουτζ ότι, αν δεν αποκτήσει κι αυτός κάποιο προσωπικό εναέριο μέσο κυκλοφορίας, θα τον διαγράψουν από τη λέσχη τους, εκείνος ξεθάβει ένα παλιό αερόστατο. Οι υπόλοιποι εκατομμυριούχοι το θεωρούν προσβολή, όμως οι Λιμνουπολίτες ενθουσιάζονται, διότι το αερόστατο δεν προκαλεί την ηχορύπανση, που προκαλούν τα άλλα πετούμενα, την κυκλοφορία των οποίων ο δήμαρχος απαγορεύει. Έτσι, όλοι, εκατομμυριούχοι και μη, θ’ αρχίσουν να χρησιμοποιούν αερόστατα, με τα οποία θα ενθουσιαστούν. Όλοι εκτός απ’ τον Σκρουτζ, που ξέρει πότε είναι καιρός να πετάς και πότε να πηγαίνεις με τα πόδια.

Καλούτσικο, μοντέρνο σχέδιο, αλλά υπόθεση που αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε, λες και ο σεναριογράφος δεν ήξερε πώς να την τελειώσει. Εξήμισι με επτά.

Συνεχίζουμε με την ιστορία κουραστική φιλοξενία, σε σενάριο Nino Russo και σχέδιο Danilo Barozzi.

Όταν μετά από ένα ατύχημα, το εργαστήριο του Κύρου καταστρέφεται, ο Ντόναλντ προσφέρεται να τον φιλοξενήσει, μέχρι να το επισκευάσει, ενώ η Νταίζυ και ο Σκρουτζ τον καλούν στα σπίτια τους για φαγητό (που λέει ο λόγος, στην περίπτωση του Σκρουτζ). Όμως, όλοι έχουν του κόσμου τις επισκευές, που χρειάζεται να γίνουν, και ο Κύρος θεωρεί υποχρέωσή του να τις κάνει, με αποτέλεσμα να γίνει ράκος.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και εδώ, και μια πλακατζίδικη ιστορία με αναμενόμενη κατάληξη. Επτά.

Ακολουθεί η ιστορία σκυλίσια μέρα, σε σενάριο Silvia Gianatti και σχέδιο Paolo De Lorenzi.

Ο Ντοναλντ δουλεύει ως σκυλονταντά, βγάζοντας βόλτα στο πάρκο τους σκύλους των πελατών του. Μέσα στους σκύλους του μπλέκεται και ο Μούργος, ο σκύλος των Λύκων, με αποτέλεσμα να χαλάσει η δουλειά, στην οποία σκόπευαν να τον χρησιμοποιήσουν.

Καλούτσικο μοντέρνο σχέδιο, αλλά με έναν κάπως περίεργα σχεδιασμένο Ντόναλντ. Όσο για την υπόθεση, δεν είναι τίποτε το φοβερό, και επιπλέον πάλι  ο σεναριογράφος δείχνει να μην ήξερε πώς να τελειώσει την ιστορία, καθώς χρειάζεται αρκετή σκέψη, για να καταλάβεις το γκαγκ των δύο τελευταίων σελίδων. Πεντέμισι με έξι.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ηλεκτρονική συνωμοσία, σε σενάριο Jacopo Cirillo και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ο Μορτυ και ο Φέρντυ αποφασίζουν να φτιάξουν την ηλεκτρονική εφημερίδα τού σχολείου τους. Η εφημερίδα έχει επιτυχία, πολλοί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συντακτική ομάδα, και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Αντιζηλίες, παρεξηγήσεις και ένα ωραίο μάθημα για το γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τους άλλους με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση.

Αν και οι ιστορίες με τον Μόρτυ και τον Φέρντυ δεν είναι από τις αγαπημένες μου, αυτή εδώ μου άρεσε. Το σχέδιο το βρήκα μέτριο, με εξαίρεση το πρώτο και το τελευταίο καρέ, που δείχνει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιαστής μπορεί, όταν θέλει, να σχεδιάζει πολύ ωραία, τόσο τα υπόβαθρα όσο και τον Μίκυ. Ως εκ τούτου, αφού μπορεί, αλλά δεν το κάνει, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι δεν θέλει. Επτά.

Στα μείον τής ιστορίας οι πολλές αγγλικούρες και οι τεχνικοί όροι. Πείτε μου, δηλαδή, τι καταλαβαίνετε από την επεξήγηση ότι το δέντρο διεργασιών είναι «η δομή των τομέων και των επιπέδων μιας ιστοσελίδας η οποία απεικονίζεται γραφικά από ένα δέντρο». Αν και κομπιουτεράς, πρώτη φορά ακούω τον όρο «δέντρο διεργασιών» σε σχέση με ιστοσελίδες (αν πρόκειται για μετάφραση του αγγλικού «process tree», αυτό είναι τελείως άλλο πράγμα) και, αν και ξέρω τι εννοεί με τον όρο «δέντρο», είμαι βέβαιος ότι πολύς κόσμος δεν πρόκειται να καταλάβει, μια και ο όρος δεν αναφέρεται σε λεύκες και πλατάνια. Όσο για τα κρασαρίσματα, θάμπνεϊλ και δεν συμμαζεύεται, που, όπως και το δέντρο διεργασιών, χρειάζονται επεξήγηση, όσο λιγότερα πούμε, τόσο το καλύτερο.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το δεύτερο μέρος τής ιστορίας το νησί των θησαυρών, πάντα σε σενάριο Teresa Radice και σχέδιο Stefano Turconi.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε πέντε ιστορίες, που δημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ του μακρινού 2004 και του πρόσφατου 2015.

Δεν ξέρω αν οι ιστορίες τού τεύχους φάνηκαν μέτριες, επειδή όντως ήταν μέτριες ή απλώς επειδή δεν μπορούσαν να συγκριθούν με την εξαιρετική πρώτη, πάντως το αποτέλεσμα είναι ότι με εξαίρεση την πρώτη ιστορία έχουμε ένα σχετικά μέτριο τεύχος. Διαβάστε το κυρίως για την πρώτη ιστορία, στην οποία βάλαμε δέκα, ενώ συνολικά στο τεύχος θα βάλουμε γύρω στο επτάμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 145—ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ 1

 1. Ο/Η apetoussis82 λέει:

  …Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε δεύτερο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας…

  Η ιστορία αυτή είναι σε τρία μέρη. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να μπουν το 2ο και το 3ο μέρος στο ίδιο τεύχος, αλλά, απ’ότι έδειξε μέχρι τώρα η Καθημερινή για τις ιστορίες σε τρία μέρη, μάλλον θα επεκταθούν σε τρία τεύχη.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Δίκιο έχεις. Με μπέρδεψε το ότι η πρώτη κατ’ αλφαβητική σειρά έκδοση στο I.N.D.U.C.K.S., η βραζιλιάνικη, ήταν σε δύο μέρη.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 145.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.